Ympäristön kannalta kestävä kemikaalien ja jätteiden käsittely


 

YK:n kestävän kehityksen tavoite 12: vastuullista kuluttamista.
 

Tätä se meillä tarkoittaa.

Edistämme ja säätelemme kemikaalien turvallisuutta aina niiden valmistuksesta markkinoille saattamiseen ja käyttöön asti. Kemikaalilainsäädännön tarkoituksena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä. Lisäksi myönnämme lupia ja valvomme teollisuuslaitoksia, joissa käsitellään ja varastoidaan vaarallisia kemikaaleja. 

 

 

Näin sitä mittaamme.

 

Hyväksyttävän riskienhallintatason omaavien kemikaali- ja räjähdetuotantolaitosten osuus valvontakohteista (%)

 

 

 

Nostoja viime vuodelta:

Me Tukesissa vaikutamme siihen, että kemikaalit ja niitä sisältävät tuotteet ovat turvallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Edistämme kemikaalien turvallisuutta niiden koko elinkaaren ajan, valmistuksesta käyttöön. Tehtäviimme kuuluu säädösten toimeenpano ja valvonta Suomessa, mikä perustuu sekä EU:n yhteisiin että kansallisiin säädöksiin.

Mittaamme vaarallisia kemikaaleja käsittelevien teollisuuslaitosten turvallisuutta tarkastelemalla, kuinka suuri osa Tukesin valvomista vaarallisia kemikaaleja ja räjähteitä käsittelevistä ja varastoivista laitoksista täyttää riskienhallintaa koskevien säädösten vaatimukset. Luku perustuu tarkastushavaintoihin laitoksista, joissa voi tapahtua suuronnettomuus tai muu vakava onnettomuus.

Vuonna 2024 mittarin tulos oli 52,56 % (73 % vuonna 2023). 

Luvun lasku aiempiin vuosiin verrattuna johtuu osittain tarkastusmenetelmien muutoksista sekä siitä, että resurssien vähenemisen myötä tarkastukset ovat kohdentuneet laitoksiin, joissa on perinteisesti ollut enemmän kehitettävää. Lisäksi mittarin laskentatavassa on ollut epäjatkuvuuskohtia, minkä vuoksi tulosta ei voida suoraan verrata aiempiin vuosiin. Tällä hetkellä selvitetään tarkemmin, miten mittarin koostamistapa on muuttunut, jotta voidaan arvioida, heijastaako tulos aitoa muutosta toimialan turvallisuustilanteessa vai laskentatapaan liittyviä tekijöitä.

Teollisuuden turvallisuuden edistämiseksi toteutimme vuonna 2023 prosessiturvallisuusjärjestelmähankkeen. Laadimme mallin, jossa kemikaaleihin ja prosesseihin liittyvät turvallisuus- ja riskienhallintakokonaisuudet esitetään helposti ymmärrettävässä muodossa. Prosessiturvallisuusjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2024. 
 

Nosto: Prosessiturvallisuusjärjestelmä tukee kemikaalilaitosten turvallisuustyötä

Olemme kehittäneet prosessiturvallisuusjärjestelmän tukemaan vaarallisia kemikaaleja käsittelevien laitosten ja varastojen turvallisuustyötä.

Järjestelmä sisältää yksityiskohtaiset vaatimukset, hyväksytyt menettelytavat vaatimusten täyttämiseksi ja itsearviointityökalun, joka auttaa toiminnanharjoittajia tunnistamaan puutteita ja määrittämään toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi.

Vuonna 2024 edistimme järjestelmän käyttöönottoa seuraavin tavoin:

  • Itsearvioinnit: Ohjasimme toiminnanharjoittajia arvioimaan turvallisuuskäytäntöjään järjestelmän mukaisesti määräaikaistarkastusten yhteydessä.
  • Tarkastuskäytännöt: Päivitimme määräaikaistarkastusten kysymyspohjat vastaamaan järjestelmän vaatimuksia.

  • Ohjeistukset: Uudistimme turvallisuusselvitystä, toimintaperiaateasiakirjaa ja sisäistä pelastussuunnitelmaa koskevat ohjeet.

  • Viestintä ja koulutus: Viestimme prosessiturvallisuusjärjestelmästä useissa koulutuksissa ja sidosryhmätilaisuuksissa.

Tavoitteenamme on varmistaa, että toiminnanharjoittajat huomioivat prosessiturvallisuuden entistä paremmin osana turvallisuusjohtamisjärjestelmäänsä.

Voit tutustua prosessiturvallisuusjärjestelmään tarkemmin verkkosivuillamme.

Henkilö turvavarusteet päällä teollisuuslaitoksessa.  

Vastuullisuus edellyttää ennakointia – myös sääilmiöiden ja jäteturvallisuuden osalta. Kyselyllämme haimme syvempää ymmärrystä teollisuuden käytännöistä.

Nosto: Selvitimme jätekemikaalien käsittelyn ja luonnonilmiöihin varautumisen käytäntöjä teollisuuskohteissa

Toteutimme jo toista kertaa teollisuuskohteiden vastuullisuuskyselyn. Vuoden 2023 kyselyssä nousi esiin kehitystarpeita eritysesti jätekemikaalien käsittelyssä ja luonnonilmiöihin varautumisessa. Siksi näihin aiheisiin pureuduttiin yksityiskohtaisemmin vuoden 2024 kyselyssä, joka lähetettiin noin kahdellekymmenelle teollisuuslaitokselle määräaikaistarkastusten yhteydessä. Kerätyn tiedon avulla voimme tukea asiakkaitamme teollisen toiminnan vastuullisuuden kehittämisessä entistä paremmin.

Kyselyssä kartoitettiin, miten teollisuuskohteissa tunnistetaan jätekemikaalien vaaraominaisuudet ja hallitaan niiden riskejä. Tulosten perusteella toiminnanharjoittajien jätekemikaalit on merkitty asianmukaisesti, ja heillä on mielestään riittävä tieto jätekemikaalisäiliöiden sisällöstä. Osa vastaajista liittää jätekemikaaleihin käyttöturvatiedotteet, ja tarvittaessa tehdään näytteenottoja.

Jätekemikaalien vastaanottajien lupien selvittämisessä käytännöt kuitenkin vaihtelevat. Noin kolmannes vastaajista luottaa tunnetun toimijan lupiin ilman erillistä tarkistusta. Toinen kolmannes tarkistaa ympäristöluvan tai jäterekisteriin kuulumisen sopimuksen yhteydessä, ja muutamat varmistavat myös koko jätteiden toimitusketjun vaatimustenmukaisuuden.

Luonnonilmiöiden aiheuttamien riskien tunnistamisessa on kyselyn perusteella puutteita. Suurin osa vastaajista ilmoitti, että luonnonilmiöiden aiheuttamia riskejä ei ole tai niitä ei ole arvioitu. Sään ääri-ilmiöt, kuten rankkasateet, kovat tuulet ja myrskyt ovat kuitenkin yleistyneet myös Suomessa. Tukesin tavoitteena on lisätä yritysten tietoisuutta luonnonilmiöihin varautumisen merkityksestä ja tukea varautumiskäytäntöjen kehittämistä.

Edistämme tuotteiden kemikaaliturvallisuutta

Työskentelemme Tukesissa monin tavoin varmistaaksemme, että kemikaalit ja niitä sisältävät tuotteet ovat mahdollisimman turvallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Turvallinen ja kestävä kasvien suojaaminen vaatii osaamista. Tarjosimme koulutusta ja neuvontaa niin asiantuntijoille kuin kentän toimijoille. Myös viranomaisosaamista kehitetään jatkuvasti. Vuonna 2024 järjestimme koulutusta mm. kestävästä kasvinsuojelusta ja eläinkokeettomista testausmenetelmistä.

EU-yhteistyö on meille tärkeää. Olimme mukana laatimassa eurooppalaista ohjeistusta, joka tukee kemikaaliturvallisuutta koko unionin alueella. Sen avulla varmistetaan, että ympäristölle haitalliset tai hormonitoimintaa häiritsevät aineet luokitellaan ja merkitään oikein.

Nosto: Koulutusta ja neuvontaa kestävästä kasvinsuojelusta

Kestävän kasvinsuojelun kansallisen toimintaohjelman (NAP III, 2023–2027) tavoitteena on vähentää kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvia riskejä ihmisille ja ympäristölle sekä edistää integroidun kasvinsuojelun menetelmien käyttöä. Vuonna 2024 toteutimme useita konkreettisia toimia kestävän kehityksen edistämiseksi. Näitä olivat mm. koulutukset ja koulutusmateriaalit, sähköisen asioinnin kehittäminen sekä yritysten ohjaaminen vähäriskisten ja mikrobiologisten kasvinsuojeluaineiden hakemusprosesseissa.

EU järjesti koulutuksia mikro-organismien käytöstä kasvinsuojeluaineena tai biosidinä (Risk assessment of micro-organisms used as pesticides or biocides), joihin Tukesista osallistui asiantuntijoita niin kouluttajina kuin oppilainakin. Koulutuksiin on osallistunut yli 400 asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa. Suomesta osallistui vuonna 2024 noin 20 henkilöä.

Kasvinsuojelukouluttajille ja -tutkinnon järjestäjille Tukes järjesti Teams-kursseja osaamisen kehittämiseen, aiheina mm. kasvinsuojeluainejäämät maaperässä, resistenssi, integroitu kasvinsuojelu ja uudet teknologiat maataloudessa. Maaliskuussa oli kaksi päivän mittaista suomenkielistä kurssia, joihin osallistui n. 50 henkilöä ja lokakuussa yhden päivän mittainen ruotsinkielinen kurssi, jossa oli n. 10 osallistujaa. Koulutusten pohjalta rakensimme verkossa suoritettavan jatkokoulutuksen kasvinsuojelukouluttajille ja -tutkinnon järjestäjille.

Pölyttäjien suojelusta ja kaupunkiympäristöjen kasvinsuojelusta valmisteltiin myös uusia koulutusmateriaaleja. Ne julkaistaan vuonna 2025 Tukes Kampuksella.

Lupaprosessit saatiin kokonaan sähköisiksi, kun kehitimme sähköistä asiointia. Lisäksi ruiskuntestaajien, kasvinsuojelukouluttajien ja -tutkinnon järjestäjien pätevyysrekisterit löytyvät Tukesin rekistereistä.  

Perhonen kasvissa.
 

Nosto: Koulutus viranomaisille eläinkokeita korvaavista kemikaalien testimenetelmistä

Järjestimme lokakuussa 2024 kemikaalilainsäädäntöjen viranomaisille kaksipäiväisen seminaarin eläinkokeita korvaavista kemikaalien testimenetelmistä (New Approach Methodologies, NAM). Tilaisuus liittyi Euroopan kemikaalistrategian (2020) tavoitteeseen edistää kestäviä, eettisiä ja innovatiivisia lähestymistapoja kemikaaliturvallisuuden arvioinnissa. Seminaari järjestettiin yhteistyössä pohjoismaisen ministerineuvoston kemikaalityöryhmän (NKE) ja Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) kanssa.

Seminaarin ensimmäiseen päivään osallistui paikan päällä Helsingissä sekä verkkoyhteyksin kaiken kaikkiaan noin 180 kemikaalilainsäädännön viranomaista eri EU-maista. Ensimmäisen päivän aiheet käsittelivät NAM-menetelmien kehitystä ja käyttöönottoa. Toisen päivän käytännön koulutus oli suunnattu vain pohjoismaisille viranomaisille, joita osallistui paikan päällä 30. Käytännön koulutuksen aiheina olivat ihmisen ihoherkistävyyden arviointi sekä biokertyvyyden arviointi ympäristön eliöillä NAM-menetelmien avulla.

Palautteen perusteella koulutus paransi eläinkokeettomien menetelmien ymmärtämistä ja osaamista kemikaalialan säädösten toimeenpanotyössä. Tapahtuma myös vahvisti yhteistyötä ja kannusti tiedon jakamiseen ja keskusteluihin pohjoismaiden kemikaaliviranomaisten kesken. Koulutuksen lopuksi syntyikin idea pohjoismaisesta NAM-verkostosta, joka mahdollistaisi jatkuvan oppimisen ja säädöstulkintojen yhtenäistämisen viranomaisten kesken.  

Jukka Sund ja Mia Häkkinen juontajina.  

Nosto: Osallistuimme kemikaalien uusia vaaraluokkia koskevan ohjeistuksen laatimiseen

Kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevan CLP-asetuksen uudet vaaraluokat liittyvät muun muassa hormonitoimintaa häiritseviin ja ympäristössä hitaasti hajoaviin aineisiin.

Euroopan kemikaalivirasto julkaisi vuonna 2024 yrityksille ja viranomaisille tarkoitetut uusien vaaraluokkien luokituskriteerien soveltamisohjeet. Osallistuimme Tukesissa aktiivisesti ohjeiden laatimiseen. Asiantuntijamme kommentoivat ohjeiden luonnoksia ja osallistuivat työryhmien kokouksiin. Hyödynsimme työssä aiempia EU-säädöksiä ja ohjeita aineiden vaaraominaisuuksista ja huomioimme CLP-asetuksen erityispiirteet.

Soveltamisohjeet on tarkoitettu viranomaisille, jotka laativat ehdotuksia ja päättävät tiettyjen aineiden yhdenmukaisista ja sitovista luokituksista EU-tasolla. Ohjeet ovat tarpeen myös toiminnanharjoittajille, joiden tulee luokitella aineet itse, jos niille ei ole annettu yhdenmukaista luokitusta.

Ohjeiden tarkoitus on varmistaa, että kemikaalit luokitellaan, merkitään ja pakataan oikein. Tämä auttaa suojelemaan sekä ihmisten terveyttä että ympäristöä.

Uudet vaaraluokat Tukesin verkkosivulla

Lisätietoa aineiden vaaraluokitusehdotuksista löydät vuoden 2023 vastuullisuusraportistamme