Luonnonvarojen kestävä ja tehokas käyttö
Ei määrällistä mittaria
Nostoja viime vuodelta:
- Verkkokoulutus auttaa ottamaan haltuun talousvesituotteiden uudet vaatimukset
- Kohti vähähiilisempää betonirakentamista – Tutkimushankkeessa selvitettiin pelisääntöjä
- Tekstiilien turvallisuus ja vaatimukset esillä webinaarissa
- PFAS-yhdisteitä sisältänyttä kosmetiikkaa pois markkinoilta
Vaikutamme kestävän luonnonvarojen käytön ja vihreän siirtymän kannalta keskeisillä toimialoilla. Osallistumme lupa- ja valvontaviranomaisena muun muassa kaivostoimintaan ja kemikaalien terveys- ja ympäristövaikutusten arviointiin. Ennakoimme myös uusiin energiaratkaisuihin, teknologioihin ja kiertotalouteen liittyviä turvallisuusriskejä sekä myönnämme lupia ja valvomme, että niihin varaudutaan asianmukaisesti.
Varmistamme riskiperusteisesti, että markkinoilla olevat tuotteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset ja ovat turvallisia kuluttajille. Toimimme tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja sidosryhmien kanssa, jotta uudet säädökset ja vaatimukset tulevat tunnetuiksi ja niitä voidaan soveltaa käytännössä.
Nosto: Verkkokoulutus auttaa ottamaan haltuun talousvesituotteiden uudet vaatimukset
EU:n juomavesidirektiivin uudistuksen myötä vuonna 2024 julkaistiin uudet EU-laajuiset hygieeniset vaatimukset talousveden kanssa kosketuksiin tuleville tuotteille eli talousvesituotteille. Samalla Tukesista tuli talousvesituotteiden markkinavalvontaa tekevä viranomainen.
Talousvesituotteisiin kuuluvat vedenottamoilla, vesilaitoksilla, vesijohtoverkostoissa ja rakennuksissa käytettävät tuotteet, jotka ovat suoraan kosketuksissa veden kanssa. Kotitalouksissa esimerkiksi vesiputket ja hanat ovat tällaisia tuotteita. Talousvesituotteet voivat vaikuttaa veden laatuun ja sitä kautta ihmisten terveyteen, koska niistä voi siirtyä veteen aineita.
Uudet vaatimukset määrittävät tarkasti, miten materiaaleja saa käyttää talousvesituotteiden valmistuksessa. Muutos on merkittävä ja vaatii tuotteiden valmistajilta sekä muilta niiden parissa toimivilta perehtymistä ja toimintatapojen uudistamista. Tiedon tarpeeseen vastatakseen Tukes laati verkkokoulutuksen, joka auttaa ottamaan uudistuneet vaatimukset haltuun. Koulutus on maksuton ja vapaasti yritysten, viranomaisten ja oppilaitosten hyödynnettävissä.
Tukes on kaivosviranomainen. Valvomme, että kaivostoiminta ja siihen liittyvä alueiden käyttö sekä malminetsintä järjestetään yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävästi. Edistämme kaivosten turvallisuutta ja ehkäisemme, vähennämme ja torjumme kaivostoiminnasta aiheutuvia haittoja ja vahinkoja.
Vuonna 2024 kaivosteollisuuden investoinnit kasvoivat mutta malminetsintä väheni hieman Suomessa. Malminetsintää vauhdittavat vihreän siirtymän tarvitsemat metallit ja taloudellisen epävarmuuden kiihdyttämä kullan hinnan nousu.
Valvontamme piiriin kuuluvat myös konfliktimineraalit, eli tina, tantaali, volframi ja kulta. Konfliktimineraalit voivat olla kiistanaihe konfliktialueilla ja korkean riskin alueilla, jos niistä saatavia tuottoja saatetaan käyttää ruokkimaan väkivaltaista konfliktia tai sellaisen puhkeamista.
Teemme vuosittain riskiperusteisia tarkastuksia maahantuojille ja annamme tarvittaessa neuvontaa ja opastusta. Valvontatyöhön kuuluvat mm. konfliktimineraaleja maahantuovien yritysten jälkitarkastukset. Tarkastimme vuonna 2024 vuoden 2023 maahantuontia.
Vuonna 2023 Suomessa oli 82 konfliktimineraalien sekä niiden malmien tai rikasteiden maahantuojaa. Luku pysyi samana kuin 2022. Pääosin maahantuonti vuonna 2023 oli pienimuotoista, ainoastaan neljä maahantuojaa kuului asetuksen soveltamisen piiriin tuontimäärien osalta. Voit lukea konfliktimineraaleista enemmän verkkosivuiltamme.
Nosto: Kohti vähähiilisempää betonirakentamista – Tutkimushankkeessa selvitettiin pelisääntöjä
Toteutimme vuoden 2024 aikana tutkimushankkeen, jonka tarkoituksena oli selvittää vähähiilisen betonin ja uudelleenkäytettävän betonin tilanne lainsäädännön ja standardoinnin osalta sekä tunnistaa kyseisiin tuotteisiin liittyvät riskit, markkinavalvonnan haasteet ja keinovalikoimat.
Betonin osa-aineena käytettävän sementin valmistus aiheuttaa globaalisti vuosittain 5–8 % maailman kasvihuonepäästöistä. Suuriin päästöihin vaikuttavat betonin valtavat vuotuiset käyttömäärät. Betonirakentamisessa piilee näin ollen suuri potentiaali päästövähennyksille.
Vähähiilisen betonin kehittämiselle ja käytölle on vahvat ilmastoperusteet, mutta samanaikaisesti on varmistettava, että vähähiilisestä betonista valmistettujen rakenteiden varmuus ei heikkene. Vähähiiliseen betoniin liittyviksi riskeiksi tunnistimme vähähiilisen betonin käytön talviolosuhteissa. Lisäksi annamme tutkimuksessa ohjeistusta vähähiilisen sementin testaushankkeen toteuttamiseksi.
Nykyisin markkinoille saatettavat uudelleenkäytettävät betonielementit tulee CE-merkitä silloin, kun niiden alkuperäisiä ominaisuuksia on oleellisesti muutettu tai kun elementit tuodaan markkinoille uudessa käyttötarkoituksessa. Jos tuotetta ei ole CE-merkitty, on rakennusvalvontaviranomaisilla mahdollisuus rakennuspaikkakohtaisesti varmentaa, että uudelleenkäytettävä rakennustuote on turvallinen ja soveltuu käytettäväksi kyseisessä kohteessa. Tutkimuksen perusteella suosittelemme, että yhdessä rakennusvalvontojen kanssa linjataan täsmällisemmin, missä menee sellaisten oleellisten muutosten raja, että CE-merkintä on tarpeen.
Tutkimushankkeen myötä Tukesilla on parempi valmius ohjata ja neuvoa betonivalmistajia ja muita betonialan toimijoita vähähiiliseen betoniin liittyvissä kysymyksissä ja tätä kautta olla mukana siirtymässä kohti vähähiilisempää betonirakentamista.
Tuotteiden turvallisuus on keskeinen osa vastuullista kuluttamista. Edistämme sitä valvonnan ja neuvonnan keinoin, jotta valmistajat ja maahantuojat tuntevat lainsäädännön vaatimukset ja voivat tuoda markkinoille turvallisia ja määräysten mukaisia tuotteita.
Nosto: Tekstiilien turvallisuus ja vaatimukset esillä webinaarissa
Tukes järjesti webinaarin, jossa käsiteltiin tekstiilejä koskevia vaatimuksia eri näkökulmista. Tekstiileillä tarkoitettiin vaatteiden lisäksi myös vuodevaatteita, sisustustekstiilejä ja kankaita – webinaari kattoi myös jalkineet.
Tekstiilien valvonta on hajautunut Tukesin eri yksiköihin, joten webinaari toi yhteen asiantuntijat eri osa-alueilta. Erityisesti haluttiin välittää tietoa tekstiilien hävittämiskiellosta, joka on merkittävä uusi muutos ekosuunnittelussa. Lisäksi webinaarissa vastattiin ennakoivasti usein kysyttyihin kysymyksiin merkinnöistä ja kemikaalivaatimuksista.
Luennoilla käsiteltiin tekstiilien ja jalkineiden merkintä- ja kemikaalivaatimuksia, uusien tekstiilien hävittämiskieltoa sekä erityisesti lapsille suunnattujen tuotteiden erityisvaatimuksia. Myös elektroniikkaa sisältävien tekstiilien vaatimukset nostettiin esiin. Lisäksi osallistujille esiteltiin, miten Tukes on valvonut tekstiilejä tähän mennessä.
Webinaari oli suunnattu erityisesti tekstiilejä valmistaville, maahantuoville ja myyville yrityksille, mutta se oli avoin myös muille aiheesta kiinnostuneille. Mukana oli myös opiskelijoita – chat-keskusteluista selvisi, että ainakin kaksi opiskeluryhmää seurasi tilaisuutta yhdessä.
Webinaari herätti laajaa kiinnostusta: ilmoittautuneita oli yhteensä 233, mutta todellinen osallistujamäärä oli suurempi, sillä yhden ilmoittautumisen takana saattoi olla kokonainen luokallinen opiskelijoita tai yrityksen edustajia. Tukesin lisäksi Suomen Tekstiili & Muoti ry markkinoi tilaisuutta, mikä auttoi tavoittamaan sekä suuria että pieniä yrityksiä.
Tilaisuudesta saatiin runsaasti positiivista palautetta, ja tavoitteena ollut vaatimustietoisuuden lisääminen onnistui hyvin.
Kemikaalien turvallinen käyttö on tärkeä osa vastuullista tuotevalvontaa. Valvomme markkinoilla olevia tuotteita ja teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa varmistaaksemme, että haitalliset aineet poistuvat kuluttajakäytöstä ja säädöksiä noudatetaan tehokkaasti.
Nosto: PFAS-yhdisteitä sisältänyttä kosmetiikkaa pois markkinoilta
PFAS-yhdisteet (per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet) ovat keinotekoisia kemikaaleja, joita käytetään niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi muun muassa vaatteiden, pesu- ja puhdistusaineiden ja kosmetiikan valmistuksessa.
Ne ovat erittäin pysyviä ympäristössä ja voivat kertyä sekä luontoon että ihmisen elimistöön, aiheuttaen mahdollisia terveys- ja ympäristöriskejä.
Löysimme vuonna 2024 valvonnassamme kiellettyä PFAS-yhdistettä eli perfluorinonyylidimetikonia useista kosmetiikkatuotteista. Kiellettyä ainetta sisältävät tuotteet olivat silmänrajauskyniä, huultenrajauskyniä ja hiustenhoitotuotteita, ja ne olivat myynnissä suomalaisissa verkkokaupoissa. Yritykset poistivat nämä tuotteet myynnistä Tukesin yhteydenoton jälkeen.
Osallistuimme myös EU-tason yhteistyöhön ja esittelimme valvontatuloksiamme Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) työpajassa, jossa käsiteltiin rajoitettujen aineiden esiintymistä kosmetiikassa. PFAS-yhdisteisiin liittyvien terveys- ja ympäristöriskien hallinta on yksi EU:n kärkitavoitteita kemikaaliasioissa.
Lisätietoa valvontalöydöksistä tiedotteessa: Tukes löysi useista kosmetiikkatuotteista kiellettyjä aineita