Vinkkejä hyvän pelastusliivin hankintaan
Kun ostat pelastusliivejä, varmista, että liivien merkinnät ovat kunnossa. Pelastusliiveissä pitää olla:
- valmistajan ja/tai maahantuojan tiedot,
- CE-merkintä ja suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero,
- tieto standardista, jonka mukaisesti liivit on valmistettu (EN ISO 12402),
- suoritustaso (100 N, 150N tai 275N),
- tieto liivin koosta, esim. rinnanympärys ja paino, ja
- vähimmäiskelluttavuus.
Liivien mukana tulee olla käyttöohjeet sekä EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Jos vaatimustenmukaisuusvakuutusta ei toimiteta liivin mukana, käyttöohjeissa pitää olla linkki verkkosivuille, josta se löytyy.
Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt tuotetta koskeviin vaatimuksiin myös muilta osin.
Mitä eroa on kelluntaliivillä ja pelastusliivillä?
Pelastusliivit on tarkoitettu tilanteisiin, joissa apua voi joutua odottamaan. Ne on tarkoitettu sekä uimataitoisille että uimataidottomille. Ne kääntävät henkilön kasvot ylöspäin, kun hän joutuu veden varaan. Lapselle pitää aina valita pelastusliivit, ei kelluntaliivejä!
Kelluntaliivit on tarkoitettu uimataitoisille tilanteisiin, joissa apu on lähellä. Ne eivät pidä pinnalla ilman omaa aktiivisuutta.
Mitä tarkoittaa liivin suoritustaso?
- 100 N Pelastusliivit suojaisille vesille
- 150 N Pelastusliivit Rannikkovesille
- 275 N Pelastusliivit avomerioloihin (esim. vesitiiviiden tai painavien asusteiden kanssa)
Varmista, että pelastusliivit ovat oikean kokoiset
Valitse liivit, jotka on tarkoitettu juuri käyttäjän painolle. Huomioi oikeaa painoluokkaa valitessa myös mahdollinen vaatetus. Oikean painoluokan liivit pitävät käyttäjän parhaiten pinnalla hyvässä asennossa.
Tarkista myös, että liivit ovat sopivan kokoiset, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla ja ovat miellyttävät käyttää.
Huom! Viranomainen ei ennakkotarkasta henkilönsuojaimia
Vuonna 2022 tehdyn tutkimuksen mukaan 88 prosenttia kuluttajista uskoo, että viranomaiset ennakkotarkastavat henkilönsuojaimia ennakkoon. Näin ei kuitenkaan ole. Tukes valvoo markkinoilla olevien tuotteiden turvallisuutta riskiperusteisesti. Pelastusliivien turvallisuus on valmistajan, maahantuojan ja jakelijan vastuulla.