Jyrsijämyrkkyjen kansalliset rajoitukset

Jyrsijämyrkkyjä tarvitaan rottien ja hiirien torjuntaan muiden torjuntakeinojen ohella. Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia muille nisäkkäille ja linnuille, jos ne pääsevät syömään jyrsijämyrkkyvalmisteita. Jyrsijämyrkyt voivat aiheuttaa muiden eläinten myrkytyksiä myös, jos ne syövät myrkyttyneitä jyrsijöitä tai niiden raatoja.  Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia myös lapsille, jos he vahingossa nielevät jyrsijämyrkkyjä.

Näiden riskien hallitsemiseksi jyrsijämyrkyille on asetettu rajoituksia tehoaineiden hyväksymisen yhteydessä, katso Euroopan unionin virallinen lehti. Lisäksi Suomessa on kansallisesti rajoitettu jyrsijämyrkkyjen käyttöä.

Eläinlääkäri tai lemmikin omistaja, epäiletkö, että jyrsijämyrkky on aiheuttanut lemmikkieläimen myrkytyksen? Tee siitä ilmoitus meille.

 

Kansalliset rajoitukset (2023)

1

Käyttäjäryhmät:
1.    Kuluttajat
2.    Koulutetut ammattilaiset

Koulutettuja ammattilaisia ovat

  1. Tuholaistorjuja, joka on suorittanut kemikaalilain mukaisen tutkinnon (kemikaalilaki 599/2013, valtioneuvoston asetus 418/2014)
  2. Kasvinsuojelututkinnon suorittanut henkilö, joka torjuu jyrsijöitä omassa maataloustoiminnassaan (laki kemikaalilain muuttamisesta 746/2016, kasvinsuojeluainelaki 1563/2011)
2 Kuluttajakäyttöön hyväksytään valmisteita vain hiirien torjuntaan sisätiloissa.
3 Kuluttajakäyttöön hyväksytään vain esitäytettyjä syöttilaatikoita.
4 Alfakloraloosivalmisteet: Myyntipäällyksessä tulee olla varoitus lemmikkien ja muiden eläinten myrkytysvaarasta, mikäli eläimet pääsevät syömään valmistetta tai myrkyttyneen hiiren. Kissat ja koirat tulee pitää kiinni myrkyn käytön aikana.
5 Alfakloraloosivalmisteet: Myyntipäällyksessä tulee ohjeistaa naapurien varoittaminen jyrsijätorjunnasta sekä käytössä olevan myrkyn aiheuttamasta myrkytysvaarasta lemmikeille.

 

Usein kysyttyä