Aikuisten arkeen liittyvät riskit

Lapset haluavat yleensä olla mukana ja auttaa kaikessa jännittävässä, mitä aikuiset tekevät. Kun tunnistat riskit, mitä lapsen mukaan ottaminen aikuisten kotitöihin tuo mukanaan, vaaranpaikat on helppo välttää ja lapsen kanssa puuhastelu on turvallista.

Kotitalouskemikaaleja, harrastuksiin liittyviä kemikaaleja, autonhoitotuotteita, polttoaineita ja puhdistusaineita sisältävissä pakkauksissa on monia aineita, jotka voivat olla väärin käytettynä vaarallisia.

Näillä keinoin vähennät pikkuapureihin kohdistuvia kemikaaliriskejä:

  • Harkitse ja osta vain todelliseen tarpeeseesi.
  • Tutustu pakkausmerkintöihin ja käyttöohjeisiin ja noudata niitä.
  • Käytä vain tarvittava määrä.
  • Säilytä kemikaalit alkuperäisessä pakkauksessa lasten ulottumattomissa.
  • Hävitä ylimääräinen kemikaali asianmukaisesti.

Tietyiltä terveydelle vaarallisilta kemikaaleilta edellytetään, että niiden pakkauksessa on lapsiturvallinen suljin. Lapsiturvallinenkaan pakkaus ei välttämättä takaa, etteikö lapsi pääsisi kosketuksiin kemikaalin kanssa esimerkiksi pakkauksen rikkoutuessa. Jos onnettomuus kaikesta huolimatta tapahtuu ja lapsi nielee tai saa päälleen jotain mahdollisesti vaarallista kemikaalia, soita hätänumeroon 112 tai Myrkytystietokeskukseen 09 471 977.

Pesu, siivoaminen ja tiskaus

Siivoa säännöllisesti mahdollisimman miedoilla aineilla ja nykyaikaisilla siivousvälineillä. Vaikka hygienia on tärkeää, ei kodin tarvitse olla kliinisen puhdas. Bakteereja tappavia kemikaaleja ei normaalisti tarvita, ja voit hyvin käyttää pintojen puhdistamiseen myös kemikaalittomia vaihtoehtoja.

Lapset auttavat tyhjentämään astianpesukonetta.
Kuvaaja Senni Luttinen.

 

Pesuaineet ovat vaarallisia lapsille, koska

  • ne ovat pääsääntöisesti ärsyttäviä tai syövyttäviä. Vaaroista varoitetaan pakkauksessa olevalla varoitusmerkinnällä.
  • pesuainekapselit ovat sopivan kokoisia lapsen käteen ja lapsen silmissä ne saattavat muistuttaa karkkia.

Kemikaalit on pidettävä lasten ulottumattomissa, ja ne on säilytettävä alkuperäispakkauksissa sekaannusten välttämiseksi, koska pakkauksen varoitusetiketistä löytyy mm. ensiapuohjeita altistumistapauksen varalle.

Erityisen vaarallisia puhdistusaineita ovat natriumhydroksidia (arkikielessä lipeä) tai voimakkaita happoja (esim. rikkihappo) sisältävät viemärinavausaineet. Ne ovat yleensä voimakkaasti syövyttäviä, joten noudata käytössä erityistä varovaisuutta. Viemäritukoksen voi avata mekaanisilla menetelmillä, esimerkiksi viemärirassilla.

Lamppuöljyt ja grillinsytytysnesteet

Pidä grillinsytytysnesteet ja lamppuöljyt poissa lasten ulottuvilta. Pienikin määrä grillinsytytysnestettä tai lamppuöljyä nieltynä tai jo lampun sydämen imeskely saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkovaurion. Jos lapsi nielee tällaista nestettä, sitä voi päätyä keuhkoihin, jolloin se voi aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen.

Nesteitä sisältävät esineet

Huolehdi, ettei lapsi pääse rikkomaan nesteitä sisältäviä koriste-esineitä. Koriste-esineet, joiden sisällä olevat nesteet sekoittuessaan muodostavat väri- tai valoefektin (esim. laavalamput), voivat sisältää mineraaliöljyä. Jos tällainen esine menee rikki ja lapsi nielee sen sisältöä, nestettä voi päätyä keuhkoihin. Seurauksena voi olla kemiallinen keuhkokuume. Myös pimeässä hohtavien valotikkujen sisällä olevat nesteet voivat sisältää haitallisia aineita.

Auton pesu ja huolto

Säilytä autonhoitotuotteita lasten ulottumattomissa, sillä ne voivat olla terveydelle haitallisia. Bensiinistä haihtuu terveydelle vaarallisia höyryjä, akkuhappo on voimakkaasti syövyttävää, ja esimerkiksi jäähdytysneste voi olla terveydelle haitallista.

Hiusvärit

Älä anna alle 16-vuotiaiden lasten värjätä hiuksia. Syitä siihen, miksi lasten ja nuorten hiustenvärjäystä ei suositella:

  • Hiusvärivalmisteet sisältävät herkistäviä ainesosia, jotka voivat aiheuttaa mm. kosketusallergiaa. Hiusväreissä käytettäviä herkistäviä aineita ovat mm. parafenyleenidiamiini, tolueeni-2,5-diamiini ja resorsinoli.
  • Hiusväreille herkistyminen voi johtaa vakavaan allergiseen yliherkkyysreaktioon värjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Hiusten värjäyksen aiheuttama allerginen reaktio voi lisäksi ilmetä vasta myöhemmin. Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä hiusväreille allergisoitumisen riskiä, koska se sisältää samoja herkistäviä väriaineita kuin hiusvärit.