Turvallinen sisustus lapsiperheissä

Sähköturvallisuus

Käy läpi nämä asiat ennen lapsen syntymää:

  1. Tarkista, että pistorasiat ovat lapsisuojattuja. Uudemmissa asunnoissa pistorasiat ovat automaattisesti lapsisuojattuja. Vanhoissa asunnoissa voi olla vielä käytössä suojaamattomia pistorasioita, joissa ei ole suojaa estämässä esimerkiksi piikin työntämistä rasian reikiin. Pyydä sähkömiestä vaihtamaan vanhat pistorasiat turvallisiin tai hanki pistorasiaan liitettävät lapsisuojatulpat.
  2. Vältä jatkojohtojen käyttöä lastenhuoneissa.
  3. Valitse lastenhuoneeseen sopivat valaisimet ja sijoita ne oikein.
    • Valaisin ei ole lelu, joten älä hanki lastenhuoneeseen leluja muistuttavia valaisimia.
    • Lastenhuoneessa ei ole hyvä käyttää voimakkaasti kuumenevia valaisimia, tai ne on ainakin sijoitettava lasten ulottumattomiin ja hyvin tuulettuviin paikkoihin. Nykyaikaiset suojajännitteellä toimivat laadukkaat LED-valaisimet eivät juuri lämpene. Sen sijaan vanhemmat hehkulampuilla varustetut valaisimet kuumenevat enemmän, joten niiden sijoitteluun on hyvä kiinnittää enemmän huomiota.
    • Nipistimillä varustettuja pistotulppaliitäntäisiä valaisimia ei pidä sijoittaa lastenhuoneeseen.
    • Roikkuva johto on taaperolle aina kiinnostava haaste. Lastenhuoneen valaisimien ja muidenkin sähkölaitteiden johdot on turvallisinta piilottaa esimerkiksi lipaston taakse.
    • Seinävalaisimet pitää ruuvata kiinni niin tukevasti, etteivät ne irtoa, vaikka lapsi vetäisikin johdosta. Tarkista myös, että liitäntäjohdon vedonpoisto toimii, ettei pieni nykäys irrota johtoa ja paljasta mahdollisesti jännitteisiä johdinpäitä. Näkyvät johdot voi kiinnittää johtokiinnikkeillä seinään.
    • Valaisimen varjostin ei saa nojata lamppua vasten, eikä valon pidä vilkkua ja välkkyä. Vilkkuva tai välkkyvä valo voi aiheutua valaisimen viasta. Poista tällöin valaisin käytöstä ja tarkastuta se.
  4. Pidä kaikki johdot poissa pikkulasten sänkyjen läheltä. Valaisimien lisäksi esimerkiksi itkuhälyttimissä on usein johtoja, jotka väärin sijoitettuna voivat aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran. Kaikki johdot on pidettävä poissa sänkyjen läheltä tai asennettava seinään tiukasti kiinni niin, ettei vetämällä synny lenkkejä, joihin lapsi voi työntää päänsä.
  5. Ota rikkinäiset sähkölaitteet pois käytöstä.

Älä jätä rikkinäisiä sähkölaitteita tai jatkojohtoja lasten ulottuville.

Lapsen opastaminen, sähkölaitteiden oikea sijoittelu ja lisäsuojien käyttäminen auttavat tekemään lapsiperheen kodista sähköturvallisen.

Pienet pintaremontit

Kun remontoit tai maalaat lastenhuoneen,

  • huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta remontin aikana. Rakennusmateriaaleista voi haihtua haitallisia kemiallisia yhdisteitä sisäilmaan.
  • siivoa pölyt remontin lopuksi huolella. Osa rakennusmateriaalien sisältämistä yhdisteistä tarttuu helposti pölyyn, ja runsas pöly jo itsessään ärsyttää hengitysteitä.
  • tuuleta lopuksi huone kunnolla. Maalatuista pinnoista, rakennusmateriaaleista ja tekstiileistä voi vapautua haihtuvia kemikaaleja erityisesti, kun ne ovat uusia.
  • päästä lapsi nukkumaan remontoituun huoneeseen vasta, kun maali ei enää haise.
  • muista joidenkin liuottimien, kuten tärpätin, itsesyttymisominaisuus; lue pakkauksen käyttöohjeet ja toimi niiden mukaan.

Pidä lapset erossa vahvojen maalien hajusta:

  • Orgaanisia liuotinaineita sisältäviä lakkabensiinejä, maaleja, lakkoja ja suihkeita ei saa käyttää huoneessa, jossa lapset oleskelevat.
  • Älä laita liuotinaineessa likoavia pensseleitä paikkaan, jossa lapset pääsevät niihin käsiksi. Peitä ne kannella tai muovipussilla.

Lipastot ja hyllyt

Kodin kalusteet, kuten lipastot ja hyllyt, on hyvä kiinnittää seinään. Kiinnittämisellä estetään huonekalujen kaatuminen silloinkin, kun kiipeilemään innostunut pikkulapsi niihin kipuaa.

Kaihtimet ja verhot

Tarkista, ettei lasten ulottuvilla ole rullaverhojen ja kaihtimien pitkiä naruja ja lenkkejä, joihin lapsi voi kuristua:

  • Kiedo pitkät narut ja lenkit esimerkiksi seinään kiinnitettävään koukkuun tai muuhun tarkoitukseen soveltuvaan kiinnityslaitteeseen.
  • Hanki turvallisuutta parantavia lisätarvikkeita kaihtimia myyvistä liikkeistä, jos kotona olevista kaihtimista ne puuttuvat.
  • Sijoita myös huonekalut, kuten lastensängyt, lipastot ja pöydät siten, että pienet lapset eivät pääse kaihtimien naruihin käsiksi.

Kaihtimia turvallisempi vaihtoehto erityisesti lastenhuoneen pimennykseen ovat tavalliset verhot.

Hoitopöytä

Älä jätä vauvaa valvomatta hoitopöydälle edes pieneksi hetkeksi. Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille tapahtuvia onnettomuuksia.

Valitse hoitopöytä, jossa

  • on korotetut reunat
  • on tilaa tarvikkeille niin, että ne voidaan pitää käden ulottuvilla.

Tarvittaessa hoitopöytään voi hankkia myös valjaat. Valjaat voivat kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteita, kuten kuristumisvaaraa, jos vauva jätetään valjaisiin valvomatta tai valjailla leikitään.

Säilytyslaatikot

Valitse lasten leluille säilytyslaatikko, jossa ei ole painavaa kantta tai muita painavia osia.

Painavat kannet aiheuttavat loukkaantumis- ja tukehtumisvaaran pienille lapsille. Kansi voi esimerkiksi pudota lapsen päähän. Lapsi voi myös mennä piiloon isoon laatikkoon, eikä jaksa avata kantta sisältäpäin, jolloin hapensaanti voi vaarantua.

Kävelytuolit

Valvo aina kävelytuoliin jätettyä vauvaa.

Kävelytuoli voi antaa vanhemmalle väärän turvallisuuden tunteen; vauva ei ole turvassa, vaikka ei pääsisi itse kävelytuolista pois. Kävelytuolit aiheuttavat vauvoille myös vaaroja, joille he eivät muuten vielä altistuisi. Kävelytuolin avulla vauva pääsee liikkumaan nopeammin ja ylettyy kurottelemaan esimerkiksi pöydälle paremmin.

Turvallisuussyistä valitse kävelytuoli, jossa on mekanismi, joka pysäyttää kävelytuolin portaiden tasanteelle, ettei tuoli putoa portaisiin. Lapsi voi saada vakavia päävammoja pudotessaan kävelytuolin kanssa avoimeen portaikkoon tai lyödessään päänsä vaikkapa pöydän reunaan.

Nesteitä sisältävät esineet

Huolehdi, ettei lapsi pääse rikkomaan nesteitä sisältäviä koriste-esineitä.

Koriste-esineet, joiden sisällä olevat nesteet sekoittuessaan muodostavat väri- tai valoefektin (esim. laavalamput), voivat sisältää mineraaliöljyä. Jos tällainen esine menee rikki ja lapsi nielee sen sisältöä, nestettä voi päätyä keuhkoihin. Seurauksena voi olla kemiallinen keuhkokuume. Myös pimeässä hohtavien valotikkujen sisällä olevat nesteet voivat sisältää haitallisia aineita, eikä lasten saa antaa pureskella niitä.