Kemikaalitietojen ilmoittaminen myrkytystietokeskuksille
Maahantuojien ja jatkokäyttäjien on ilmoitettava tietoja myrkytystietokeskuksille terveydelle vaaralliseksi luokitelluista tai fysikaalista vaaraa aiheuttavista seoksista. Ilmoitusvelvollisuus perustuu CLP-asetukseen (EY) N:o 1272/2008. Ilmoitus tehdään niihin maihin, joissa seos saatetaan markkinoille. Velvoite ei koske seosten loppukäyttäjiä vaan jatkokäyttäjiä kuten seosten valmistajia, jotka saattavat seoksia markkinoille.
1.1.2021 alkaen ilmoitus myrkytystietokeskuksille on tehtävä Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) ilmoitusportaalin kautta noudattaen yhtenäisiä EU:n tietovaatimuksia. Ilmoitus on hoitunut Suomessa kemikaali-ilmoituksen yhteydessä, mutta 1.1.2021 alkaen siihen vaaditaan erillinen ilmoitus. Kemikaali-ilmoitus on toimitettava Tukesille edelleen muuta tarkoitusta varten.
CLP-asetuksen liitteessä VIII on määritelty ilmoituksessa toimitettavat tiedot. Ilmoitus pitää tehdä seuraavista päivämääristä alkaen:
- kuluttajakäyttöön tarkoitetut seokset 1.1.2021
- ammattikäyttöön tarkoitetut seokset 1.1.2021
(tarkoitettu ammattihenkilöiden käyttöön muualla kuin teollisuuslaitoksissa) - teollisuuskäyttöön tarkoitetut seokset 1.1.2024
(tarkoitettu käytettäviksi pelkästään teollisuuslaitoksissa).
Ilmoitukseen sisältyvät seuraavat osat:
- seoksen tuotetunniste
- ilmoittajan tiedot
- seoksen luokitus terveyteen kohdistuvien tai fysikaalisten vaarojen osalta
- varoitusetiketin merkinnät
- myrkyllisyyteen liittyvät tiedot
- seoksen ainesosat ja mahdolliset yleiset tuotetunnisteet.
Seosten tunnistamiseksi otetaan käyttöön ainutkertainen koostumustunniste eli UFI-tunniste (Unique Formula Identifier), jonka ilmoittaja itse luo ECHAn kotisivuilta löytyvällä sovelluksella ennen ilmoitusta.
UFI-tunniste on maksuton. Tunniste on mainittava ilmoituksessa ja se on lisättävä täydentävänä tietona seoksen varoitusetikettiin tai sen välittömään läheisyyteen. Poikkeuksena ovat teollisuuskäyttöön tarkoitetut seokset, joille UFI-tunniste voidaan vaihtoehtoisesti merkitä käyttöturvallisuustiedotteeseen. Pakkaamattomille seoksille UFI-tunniste annetaan käyttöturvallisuustiedotteessa.
Yrityksen ei tarvitse tehdä uusien tietovaatimusten mukaista ilmoitusta ennen 1.1.2025, jos yritys on tehnyt kemikaali-ilmoituksen Tukesin kemikaalituoterekisteriin ennen edellä mainittuja soveltamisajankohtia. CLP-asetuksen liitteen VIII mukainen ilmoitus ECHAn ilmoitusportaalin kautta on kuitenkin tehtävä ja uusien vaatimusten mukaiset tiedot ilmoitettava, jos seoksen koostumus, tuotetunniste tai luokitus muuttuu. Sama pätee myös muihin EU/ETA-maihin tehtyjen ilmoitusten osalta.
Portaali on käytettävissä
ECHAn ilmoitusportaali on yritysten käytettävissä. Osa jäsenmaista hyväksyy jo nyt myrkytystietokeskuksille tarkoitettujen tietojen toimittamisen ECHAn ilmoitusportaalin kautta. Tarkempaa tietoa eri jäsenmaiden käytännöistä löytyy ECHAn ylläpitämästä taulukosta. Ilmoitukset voi tehdä Suomeen 2021 alusta. Ennen tätä PCN-portaalin kautta tehdyt ilmoitukset katsotaan tehdyiksi 1.1.2021.
Ohjeistus, työkalut ja sovellukset
- Tietovaatimukset myrkytystietokeskuksille annettavia ilmoituksia varten
- Käyttäjän opas: Sovellus UFI-tunnisteiden luomiseen (en)
- Myrkytystietokeskukset: Vaarallisista seoksista ilmoittaminen (esitteessä virheellisesti vuosiluku 2020, jonka pitäisi olla 2021)
- Miten myrkytystietokeskuksille tarkoitetut tiedot koostetaan laaditaan ja toimitetaan?
- Kiireellisiin terveydenhuollon vastatoimiin liittyviä yhdenmukaistettuja tietoja koskeva toimintaohje - CLP-asetuksen liite VIII (en)
- Kysymyksiä ja vastauksia
Ajantasainen tieto, ohjeistus ja työkalut/sovellukset on koottu Poison Centres -verkkosivustolle.
Usein kysyttyä
-
Ilmoitus myrkytystietokeskuksille pitää tehdä seoksista, jotka ovat CLP-asetuksen mukaisesti luokiteltu terveydelle vaarallisiksi tai fysikaalista vaaraa aiheuttaviksi. Poikkeuksena tästä ovat seokset, jotka on luokiteltu ainoastaan vaaraluokkiin paineen alaiset kaasut tai räjähteet. Velvoite ei koska aineita.
CLP-asetuksen liite II säätää aineiden ja seosten merkintöjä ja pakkaamista koskevista erityissäännöksistä, kuten EUH208-lauseke. Jos seos ei ole luokiteltu terveydelle vaaralliseksi tai fysikaalisten vaarojen osalta, eivät erityissäännökset yksinään velvoita ilmoitukseen, eivätkä tällaiset seokset tarvitse UFI-tunnistetta.
-
Artikla 45 asettaa suoran ilmoitusvelvoitteen EU/ETA-maissa alueella toimiville maahantuojille ja jatkokäyttäjille. Näiden toimijoiden pitää tehdä ilmoitus myrkytystietokeskuksille liitteen VIII mukaisesti niihin EU/ETA-maihin, joissa he saattavat markkinoille seoksia, jotka on luokiteltu terveydelle vaarallisiksi tai fysikaalista vaaraa aiheuttaviksi. Velvoite koskee seosten valmistajia ja uudelleenpakkaajia, jotka saattavat seoksia markkinoille mutta ei sellaisia jatkokäyttäjiä, jotka ainoastaan käyttävät seoksia (loppukäyttäjiä).
Uudelleenpakkaajien ei tarvitse tehdä omaa ilmoitusta, jos toimittajan ilmoitus kattaa tarvittavat tiedot myös uudelleenpakkaajan osalta. Tästä on hyvä olla sopimus. Huomathan että myös tapauksissa, joissa toimittaja ilmoittaa tiedot, uudelleenpakkaaja pysyy vastuussa toimitetuista tiedoista.
Kaikkien toimijoiden on toimitusketjussa tarkistettava artiklan 4 (10) mukaisesti, että seos, jota he saattavat markkinoille, täyttää CLP-asetuksen mukaiset velvoitteet. Näin ollen jakelijoiden, kuten esimerkiksi uudelleennimeäjien ja -etiketöijien, pitää tarkistaa, että ilmoitus on tehty asianmukaisesti. Jos tiedoissa on puutteita, pitää heidän itse huolehtia, että ilmoitus tehdään oikeilla tiedoilla. Lisää tietoa velvoitteesta löytyy ECHAn ohjeistuksesta.
ECHAn ilmoitusportaali mahdollistaa kolmannen osapuolen tekemään ilmoituksen toiminnanharjoittajan puolesta. Näin ollen esim. emoyhtiö tai konsultti voi toimittaa tiedot.
-
Kyllä – maahantuonti EU/ETA-maiden ulkopuolelta katsotaan markkinoille saattamiseksi, ja tällöin ilmoitus on tehtävä myös kyseiseen maahan.
-
UFI-tunniste (Unique Formula Identifier) on seoksen yksilöity koostumustunniste, jonka toimija luo ECHAn kotisivuilta löytyvällä sovelluksella. UFI-tunniste on 16 merkkinen numero/kirjainyhdistelmä, joka liitetään varoitusetiketin tietoihin.
Samaa UFI-tunnusta voivat käyttää toimitusketjun kaikki toimijat, kunhan seoksen koostumus pysyy samana. Valmistaja tai EU/ETA-maahantuoja voi myös halutessaan luoda samalle seokselle useampia UFI-tunnisteita, kunhan kaikki tunnisteet on annettu ilmoituksessa.
-
UFI-tunnisteen lisääminen tulisi ajoittaa samanaikaisesti myrkytystietokeskuksille tehtävän ilmoituksen kanssa (PCN). UFI-tunnisteen voi kuitenkin halutessaan lisätä varoitusetikettiin tai sen välittömään läheisyyteen jo ennen ilmoitusta.
Ilmoitusvelvoite koskee kuluttaja- ja ammattikäyttöön tarkoitettuja seoksia 1.1.2021 alkaen ja teollisuuskäyttöön tarkoitettuja seoksia 1.1.2024.
Jos olet tehnyt kansallisen kemikaali-ilmoituksen ennen kyseisiä soveltamisajankohtia, on sinulla mahdollisuus hyödyntää siirtymäaikaa 1.1.2025 asti, ellei seoksen koostumuksessa tai tiedoissa tapahdu muutoksia. Jos seoksen ilmoitusta on tarpeen päivittää siirtymäaikana, olet velvollinen tekemään päivitetyn ilmoituksen liite VIII mukaisesti ja lisäämään UFI-tunnisteen varoitusetikettiin.
-
Ei korvaa. Myrkytystietokeskuksille tehtävä ilmoitus on toteutunut Suomessa samalla, kun yritys on toimittanut Tukesille Kemidigin kautta kemikaalilain 22 §:n mukaisen kemikaali-ilmoituksen vaarallisista ja vaaraa aiheuttavista kemikaaleista. Tämä kemikaali-ilmoitusvelvollisuus säilyy ennallaan ja tehdään eri käyttötarkoitusta varten.
-
ECHAn portaalin kautta tehtävän ilmoituksen pitää olla ajan tasalla niin kauan kuin seos on markkinoilla. Ilmoitus pitää päivittää viipymättä, jos seoksessa tai sen tiedoissa tapahtuu muutoksia. Kun tuotetta ei enää saateta markkinoille, ei päivitysvelvoitetta myöskään ole. Ilmoitus säilyy kuitenkin edelleen ECHAn ilmoitusportaalissa (PCN-portaali).
-
Ilmoitus myrkytystietokeskuksille pitää tehdä ennen seoksen markkinoille saattamista seuraavasti:
- kuluttaja- ja ammattikäyttöön tarkoitetusta seoksista 1.1.2021 alkaen
- teollisuuskäyttöön tarkoitetuista seoksista 1.1.2024 alkaen.
Jos olet tehnyt kansallisen kemikaali-ilmoituksen ennen kyseisiä soveltamisajankohtia, voit hyödyntää siirtymäaikaa. Tällöin ilmoitus ko. EU/ETA-maahan pitää tehdä 1.1.2025 mennessä, ellei seoksen koostumuksessa tai tiedoissa tapahdu muutoksia.
-
Ilmoitusta Suomeen ei tällöin tarvitse tehdä. Ilmoitus tehdään niihin maihin, joissa tuote saatetaan markkinoille.
Lainsäädäntö
CLP-asetus (EY) 1272/2008
LIITE VIII: Kiireellisiin terveydenhuollon vastatoimiin ja ennalta ehkäiseviin toimenpiteisiin liittyvät yhdenmukaistetut tiedot