Verkkokaupan vaarat ja vastuut

Luulo 1: Verkossa suomalaisille myytävät tuotteet ovat turvallisia ja tarkastettuja.

Luulo 2: Jos jotain menee pieleen, saan rahani takaisin ja hyvän korvauksen harmista.

Kasper löysi EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta hyviä kosmetiikkatuotteita ja hyttysmyrkkyjä. Hän osti niitä ensin omaan käyttöön. Tuotteet olivat niin halpoja, että Kasper päätti tilata niitä lisää myös keskustelupalstoilla ja nettikirpputoreilla myytäväksi. Kasper ei sen kummemmin ottanut selvää tuotteista tai omista velvoitteistaan. Hän luotti siihen, että jos asiassa olisi ollut jotain väärää, joku sen olisi hänelle jo kertonut.

Älä tilaa verkosta laittomia kemikaaleja

  • Hanki vain sellaisia biosidivalmisteita (esimerkiksi hyttyskarkotteet ja rotanmyrkyt) ja kasvinsuojeluaineita, jotka on hyväksytty Suomessa. Hyväksytyissä valmisteissa on oltava Tukesin lupanumero ja suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät pakkauksessa.
  • Jos tiedät jonkin ainesosan olevan Suomessa myynnissä olevissa tuotteissa kielletty, älä tilaa sitä sisältävää tuotetta muualtakaan. Etsi turvallisempi vaihtoehto.
  • Jos lähdet myymään tilaamiasi tuotteita vaikkapa kavereille, mieti ensin ja selvitä velvoitteesi huolellisesti – sinua voivat koskea samat velvoitteet kuin yritystäkin. Muista, että EU:n kemikaalilainsäädäntö on voimassa vain EU:ssa. Muualla maailmassa on erilaisia vaatimuksia tuotteiden turvallisuudelle.
  • Vinkkejä turvalliseen nettishoppailuun Omalla vastuulla -kampanjasivulla.

Viranomainen ei tarkista verkossa myytävien tuotteiden turvallisuutta etukäteen

Suomessa on voimassa EU:n yhteinen lainsäädäntö. Se koskee kaikenlaisia tuotteita, kuten kosmetiikkaa, pesu- ja puhdistusaineita, biosidivalmisteita, kasvinsuojeluaineita, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, koruja ja muita esineitä sekä näiden pakkauksia. Eri tuoteryhmillä on omia vaatimuksia merkinnöille ja rajoituksia tiettyjen kemikaalien käytölle. Joillekin tuoteryhmille on pakollinen lupamenettely.

Pääsääntöisesti tuotteiden maahantuontiin ja myyntiin ei tarvita lupaa (poislukien kasvinsuojeluaineet ja biosidivalmisteet), eikä viranomainen ennakkotarkasta tuotteita. Jokainen toimitusketjussa vastaa osaltaan tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta, eli siitä, että tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset. Valvontaviranomaisena Tukes valvoo pistokokein, että toimijat noudattavat lainsäädäntöä.

Kuluttajana sinun on siis hyvä muistaa, ettei kukaan ole tarkastanut kaikkia myytäviä tuotteita. Tuotteen turvallisuudesta vastaavat valmistajat, maahantuojat ja jakelijat (myyjät).

Kuluttajana olet itse vastuussa EU:n ulkopuolelta tilaamastasi tuotteesta

Biosideja ja kasvinsuojeluaineita et saa hankkia verkosta edes omaan käyttöön, jos tuote ei ole Tukesin hyväksymä. Myös erilaiset kemikaalirajoitukset EU:n REACH-kemikaaliasetuksessa koskevat kuluttajankin tekemää maahantuontia – esimerkiksi asbestia sisältävää esinettä et saa tilata.

Jos EU:n ulkopuolelta ostettu tuote aiheuttaa terveys- tai ympäristöhaittaa, olet tuotteen tilaajana itse vastuussa seurauksista.

Lisätietoa

Omalla vastuulla -kampanja

Maahantuojan vastuusta Tukesin sivuilla

Tietoa kemikaaleihin liittyvistä velvoitteista eri tuoteryhmissä

Tietoa sähkölaitteiden vaatimu