Luulot pois kemikaaleista

Ostamani patja haisee, voinko käyttää sitä? Lapset tilasivat nettikaupasta booraksia limaleikkeihin, ok? Mistä tiedän, mikä on turvallista ja mikä ei? Miten turvallista luomu oikeasti on? Miten itse toimin vastuullisesti? Kuka puhuu totta? Näitä ja monia muita kysymyksiä Tukesilta on kemikaaliturvallisuuteen liittyen kysytty.

Kemistejä.

Fakta 1: Kemikaaleja on kaikkialla, kemikaalitonta maailmaa ei ole.
Fakta 2: Käytä kemikaaleja harkiten ja käyttöohjeiden mukaisesti.

Tällä sivustolla tarjoamme faktatietoa kemikaaliturvallisuudesta ja tuomme arjen tarinoiden ja käytännön esimerkkien avulla näkyväksi kemikaaleihin liittyviä asioita.

Olemme julkaisseet tällä sivustolla aiemmin meneillään olevaan vuodenaikaan kuuluvia teemakokonaisuuksia. Teemakokonaisuuksia ovat muun muassa:

Mistä tietoa kemikaaleista

Kosmetiikan kemikaalit

Veneiden myrkkymaalit

Kesäpihan kemikaalit

Kesäloman kemikaalit

Sähkölaitteiden kemikaalit

Jyrsijätorjunta

Tavaroiden kemikaalit - pitääkö olla huolissaan?

Haastamme myös sinut pohtimaan omaa kemikaalien käyttöäsi suhteessa terveyteesi, läheisiisi ja ympäristöön. 

Tukes kuluttajien kemikaaliturvallisuuden takaajana

Tukes vaikuttaa taustalla: toimeenpanee pääosin EU-tasoista kemikaalilainsäädäntöä, jolla säädellään kemikaalien valmistusta, markkinointia, myyntiä ja osin käyttöä. Suurin osa työstä kemikaaliturvallisuuden eteen tehdään valmistajien ja markkinoivien yritysten kanssa, eikä se suoraan näy kuluttajille. 

Globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda 2030, tavoitteita on mm. varmistaa kulutustapojen kestävyys. Tukes tukee tavoitteen saavuttamista antamalla kuluttajille tietoa terveydelle ja ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.