Näin haet nimileimaa

Nimileima on jalometallituotteessa oleva leima, josta selviää, kuka on tuotteen valmistaja, valmistuttaja, myyjä tai tuotteen Suomeen tuonut maahantuoja. Nimileima kertoo tuotteesta vastuussa olevan tahon ja sitä sanotaan vastuutaholeimaksi.

Jalometallituotteita Suomessa myyvä yritys tarvitsee, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, käyttöönsä nimileiman. Vain Yritysrekisteriin tai Kaupparekisteriin rekisteröity yritys voi hakea Tukesista käyttöönsä nimileimaa. Nimileiman rekisteröinti maksaa 150 euroa.

Ohjeita nimileiman hakemiseen

Lue ensin hakuohje. Siirry sitten verkko-osoitteeseen https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut, valitse listalta Tukes-palvelut, ja sieltä Nimileima-asiat. Kirjaudu pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla sähköiseen asiointipalveluun ja valitse minkä hakemuksen haluat tehdä.

Täytä pyydetyt tiedot sähköiseen hakulomakkeeseen ja klikkaa Lähetä-kohtaa.

Saat Tukesilta sähköpostilla lisäohjeita valokuvan tai leimanäytteen toimittamisesta. Kun saat Tukesilta nimileiman hyväksymispäätöksen, voit myydä jalometallituotteita, joihin hakemasi leima on lyöty. Nimileiman hakeminen on maksullista.

Jos et halua yrityksen tietoja näkyviin nimileimarekisteriin, valitse sähköisestä hakulomakkeesta kohta ”En halua yritykseni tietoja julkiseen rekisteriin”. Silloin Tukes vie rekisteriin ainoastaan nimileiman ja sen voimassaolo- ja vahvistamistiedot. Muuten rekisteriin tulee näkyviin myös nimileiman omistavan yrityksen nimi ja paikkakunta.

Katso hinnat Tukesin hinnastosta.

Jos yrityksen yhtiösopimus on tehty ennen vuotta 1988, sähköisessä asioinnissa voi olla ongelmia. Ota tällöin yhteys Patentti- ja rekisterihallitukseen, joka muuttaa yhtiösopimuksen sähköiseen muotoon.

Näin valitset uuden nimileiman:

  • Nimileiman pitää olla yksi iso kirjain tai useita kirjaimia esim. ABC.
  • Kirjaimen fontti on selkeä esim. ARIAL. Nimileimaan ei voi valita tyyliteltyjä kirjaimia.
  • Jos kirjaimia on useita, niiden pitää olla selkeästi erillään toisistaan ja samankokoisia keskenään.
  • Nimileiman kokoa ei ole määritelty, mutta se pitää pystyä lukemaan valmiista tuotteesta.
  • Nimileiman ympärillä voi olla kehykset, mutta se ei ole pakollista. Jos käytät kehyksiä, Tukes suosittelee kultatuotteessa ovaalia, hopeatuotteessa suorakaiteen mallista, palladiumtuotteessa katkaistua kolmiota ja platinatuotteessa vinoneliötä. Katso lisätietoja.
  • Uusi nimileima ei voi olla kuvio, eikä siinä voi olla muita merkkejä kuin isoja kirjaimia.
  • Käy tarkastamassa nimileimarekisteristä, ettei hakemasi nimileima ole jo käytössä tai ollut käytössä viimeisen 10 vuoden aikana. Tukes vapauttaa 10 vuoden karenssin jälkeen nimileiman haettavaksi kenelle tahansa.

 Yrityksesi ei aina tarvitse omaa nimileimaa, jos

  1. myyt kevyitä jalometallituotteita, eli kulta-, platina- ja palladiumtuotteita, jotka painavat alle 1 g ja hopeatuotteita jotka painavat alle 10 g.
  2. Suomeen maahantuodussa jalometallituotteessa on CCM-leima.
  3. jalometallituote on tarkastusleimattu hyväksytyssä tarkastuslaitoksessa EU:n alueella ja se on Suomen jalometallisäädösten mukainen.
  4. ulkomainen jalometallituotteen valmistaja, maahantuoja tai niitä myyvä yritys on jo rekisteröinyt nimileiman Tukesin rekisteriin.

Näin haet nimileimaa

1.
Tutustu hakuohjeeseen

2.
Siirry osoitteeseen https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut, valitse listalta Tukes-palvelut, ja sieltä Nimileima-asiat. Kirjaudu pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla sähköiseen asiointipalveluun.

3.
Täytä pyydetyt tiedot sähköiseen hakulomakkeeseen ja maksa hakemus.

4.
Lähetä selkeä valokuva tai nimileimanäyte Tukesiin. Tukes tekee nimileimapäätöksen ja lähettää sen sinulle sähköiseen asiointipalveluun.

5.
Kun saat hyväksymispäätöksen, voit myydä jalometallituotteita, joihin hakemasi leima on lyöty.

6.
Lasku nimileiman rekisteröinnistä lähetetään erikseen myöhemmin, jos olet toimittanut paperihakemuksen.

Huomioi tämä

Suomessa ei tällä hetkellä ole jalometallituotteiden tarkastuslaitosta, eli jalometallituotteille ei ole mahdollista saada tarkastus- tai CCM-leimaa Suomesta.

Edellinen tarkastuslaitos Eurofins Labtium Oy lopetti jalometallituotteiden tarkastusleimauksen vuoden 2021 tammikuun lopussa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt selvityksen tilanteesta, lue selvitysraportti.