Hengityssuojaimet ja maskit

Nenän ja suun eteen laitettavia maskeja on kolmea päätyyppiä:

  • kansanmaskit
  • kirurgiset suu-nenäsuojukset
  • hengityksensuojaimet.

Maskeilla on eri käyttötarkoitus, minkä vuoksi niitä koskevat erilaiset vaatimukset. Myyjien (valmistaja, maahantuoja ja jakelija) vastuulla on varmistaa, että tuotteet täyttävät niitä koskevat vaatimukset.

Henkilö kiinnittämässä hengityksensuojainta kasvoilleen.

 

Kansanmaskeja ovat mm. uudelleenkäytettävät kangasmaskit ja eri materiaaleista valmistetut kertakäyttöiset maskit. Kansanmaskien tarkoitus on vähentää pisaroiden leviämistä. Kansanmaskit ovat yleisiä kulutustavaroita. Niissä ei saa olla CE-merkintää.

Kirurgiset suu- ja nenäsuojukset ovat tuotteita, joiden tarkoitus on suojata muita kuin tuotteen käyttäjää, esimerkiksi potilaita. Ne luokitellaan lääkinnällisiksi laitteiksi. Lääkinnällisiksi laitteiksi luokiteltavissa suu-nenäsuojissa pitää olla CE-merkintä. 

Hengityksensuojaimet ovat henkilönsuojaimia. Hengityksensuojainten käyttötarkoitus on suojata tuotteen käyttäjää. Hengityksensuojaimissa pitää olla mm. CE-merkintä ja suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero.

Kaikkia kolmea edellä mainittua tuotetyyppiä voi olla saatavilla kuluttajille. 

Tarkempia tietoja kansanmaskien ja hengityksensuojainten vaatimuksista löydät tältä sivulta. Kirurgisista suu- ja nenäsuojista saat lisätietoja Fimean verkkosivuilta. Esimerkkejä erilaisista maskeista sekä erilaisten maskien merkinnöistä löytyy Työterveyslaitoksen verkkosivuilta ja Suomen työturvallisuuden liiton STYLin tiedotteesta (pdf). 

Olemme järjestäneet avoimia Skype-infoja. Katso infotunnin esitys pdf-muodossa tai tilaisuuden tallenne.

Tukes valvoo hengityksensuojainten vaatimustenmukaisuutta pistokokein. Tukes ei anna kansalaisten hengityksensuojainten käyttöä koskevia suosituksia. THL julkaisee kasvomaskien käyttöön liittyviä suosituksia verkkosivuillaan.

Lue myös Tullin tiedote: Tulli valvoi kansanmaskeja – maskeissa ei havaittu merkittäviä puutteita

Usein kysyttyä

Hengityksensuojainten vaatimukset

Asiakirjat

Kansanmaskit

Kemikaaleja koskevat vaatimukset

Tuotteiden markkinointi