Käyttäjäryhmät

Biosidivalmisteet hyväksytään aina tiettyyn käyttötarkoitukseen. Hyväksytty käyttö pitää sisällään tiedon siitä, mille käyttäjäryhmälle valmiste on tarkoitettu. Valmisteen riskinarvioinnissa otetaan huomioon, kuka valmistetta käyttää. Näin varmistetaan, että valmisteen käyttö on turvallista kyseiselle käyttäjälle. 

Kun valitset biosidivalmistetta, huolehdi, että valitset omalle käyttäjäryhmällesi hyväksytyn valmisteen. Alla on kuvattu erilaisia biosidivalmisteiden käyttäjäryhmiä.

Kuluttajat: Henkilöt, joiden biosidivalmisteiden käyttö ei ole yhteydessä henkilön tavanomaiseen elinkeino-, liike- tai ammattitoimintaan. Tällaista on esimerkiksi biosidivalmisteiden käyttö vapaa-ajalla tai työpäivän aikana, kun se ei ole osa työtehtävän suorittamista. 

Ammattilaiset: Henkilöt, jotka käyttävät biosidivalmisteita tarkoituksiin, jotka ovat yhteydessä tämän elinkeino-, liike- tai ammattitoimintaan. Kuluttajiin verrattuna ammattilaisilla on usein tietoa ja osaamista vaarallisten kemikaalien käsittelystä ja henkilösuojainten käytöstä. Kaikilla ammattilaisilla ei kuitenkaan tätä osaamista ole. Ammattilaiset voivat käyttää biosidivalmisteita myös ammatissaan, joka ei ensisijaisesti liity biosidivalmisteiden käyttöön, kuten kahvilatyöntekijä, joka käyttää hyönteismyrkkyä kahvilassa. 

Koulutetut ammattilaiset ja teollisuuskäyttäjät ovat ammattilaisten alakategorioita. Alakategoriat rajaavat valmisteiden käyttöä tietylle joukolle ammattilaisia. Toisin sanoen esimerkiksi teollisuudessa voidaan käyttää ammattikäyttöön hyväksyttyjä valmisteita ja tutkinnon suorittanut tuholaistorjuja voi käyttää ammattikäyttöön hyväksyttyjä valmisteita.

Koulutetut ammattilaiset: Ammattilaisia, jotka ovat suorittaneet koulutuksen, joka oikeuttaa käyttämään tiettyjä valmisteita. Esimerkiksi tuholaistorjujan- tai kasvinsuojeluainetutkinnon suorittaneet henkilöt. 

Teollisuuskäyttäjät: Teollisuuskäyttäjiä ovat ne ammattilaiset, jotka käyttävät biosidivalmisteita omissa prosesseissaan teollisessa toiminnassa, esimerkiksi puuverhousten valmistajat, jotka käyttävät puunsuoja-aineita, elintarviketehtaan työntekijät, jotka käyttävät desinfiointiaineita tai paperitehtaan työntekijät, jotka käyttävät limantorjunta-aineita.