Jyrsijätorjunta

Söpö, iljettävä, pelottava, inhottava vai kaunis? Mielipiteitä on monia, mutta siitä kaikki ovat varmaan samaa mieltä, että näitä siimahäntäisiä vipeltäjiä ei haluta asuntoon. Hiiret, myyrät ja rotat tulevat rakennuksiin usein ravinnon perässä. Ruokakomerossa ne saavat aikaiseksi ikävää tuhoa, eivätkä hampaanjäljet kaapin kulmaa komista. Miten näistä vipeltäjistä pääsisi eroon ja mitä jyrsijöiden torjunnassa tulee huomioida?

Vältä ongelmat ja toimi ennakkoon!

Jyrsijöiden torjunta on aina työlästä ja aiheuttaa turhaa päänvaivaa. Jyrsijät viihtyvät siellä, missä on tarjolla ravintoa ja piilopaikkoja. Helpoimmalla pääset, kun toimit jo ennakkoon:

  • Varastoi elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.
  • Pidä lintujen ruokintapaikat siistinä ja suosi sellaisia ruokintalaitteita, joihin jyrsijät eivät pääse.
  • Laita jätteet kannellisiin jäteastioihin. Huolehdi jätekatoksen ja pihapiirin siisteydestä.
  • Tilkitse kaikki raot, joista jyrsijät voivat päästä sisälle asuntoihin.

Jyrsijämyrkyt, se viimeinen vaihtoehto…

Jyrsijämyrkyt ovat myrkyllisiä myös ihmisille, erityisesti lapsille, jos he pääsevät syömään myrkkysyöttejä. Valmisteisiin lisätään kuitenkin karvasainetta, jonka tarkoitus on estää ihmisiä nielemästä syöttejä.

Jyrsijämyrkyt ovat myrkyllisiä myös muille eläimille. Ne voivat altistua myrkyille joko syötyään itse myrkkysyöttiä tai syötyään myrkkyä syöneitä jyrsijöitä. Myrkkyjen jäämiä onkin löytynyt koti- ja villieläimistä. Pyri siis välttämään myrkkyjen käyttöä ja hävitä jyrsijät mieluummin loukkujen avulla. Loukkujen etuna on myös se, etteivät kuolleet jyrsijät jää asuntoon tai talon rakenteisiin haisemaan.

Jos kuitenkin päädyt käyttämään myrkkyjä, muista:

  • Kuluttajille on saatavilla vain hiirien torjuntaan tarkoitettuja myrkkyjä. Rotat tulee hävittää loukuttamalla.
  • Myrkkyjä saa käyttää ainoastaan sisätiloissa.
  • Etsi ja kerää kuolleet hiiret ja laita ne kannelliseen jäteastiaan, jotta muut eläimet eivät pääse niihin käsiksi. Kerro myrkkyjen käytöstä myös naapureille, jotta he osaavat pitää lemmikkinsä kytkettyinä.
  • Käytä suojahanskoja, kun käsittelet kuolleita jyrsijöitä, myrkkysyöttejä tai syöttilaatikoita.
  • Muista, ettei myrkkyjä saa käyttää jatkuvasti. Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä.

Jyrsijämyrkyt toimitetaan valmiiksi pakatuissa syöttirasioissa. Älä avaa syöttirasiaa tai sen sisällä olevia syöttipusseja! Sijoita syöttilaatikot siten, etteivät lapset ja kotieläimet pääse koskemaan niitä. Kerää syöttirasiat pois myrkytysjakson päätyttyä ja hävitä ne vaarallisena jätteenä.

Moni ajattelee, että hiirenmyrkyillä voi hävittää asuntoon pesiytyneet rotat…

Todellisuudessa näitä hiirien torjuntaan tarkoitettuja valmisteita ei saa käyttää rottien torjuntaan. Myrkkyjen käytöstä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Rottien torjunta on haastavaa, ja myrkyttäminen tulisi tehdä kerralla koko naapuruston alueella. Rottien tehokas myrkyttäminen vaatii usein ammattimaisen tuholaistorjunnan apua. Paikallinen ja tehoton torjunta vain pahentaa ongelmaa, sillä rotat oppivat sietämään myrkkyä. Älä siis yritä hävittää rottia myrkyttämällä! Voit torjua rottia loukuilla. Jos tämä ei tuota toivottua tulosta, kannattaa kääntyä tuholaistorjujan puoleen. 

Lisätietoja

Jyrsijämyrkyt