Kemikaalien yhteisvaikutukset

Kemikaaleja on joka puolella ympärillämme. Ihminen ja ympäristö altistuvat jatkuvasti useille kemikaaleille useista eri lähteistä. Voimme altistua kemikaaleille esimerkiksi työpaikalla tai arkipäiväisten kulutustuotteiden, kuten elintarvikkeiden ja kosmeettisten valmisteiden kautta.

On arvioitu, että EU:ssa on erilaisissa käytöissä yli 100 000 kemiallista ainetta ja näiden lisäksi suuri määrä erilaisista aineista koostuvia seoksia. Altistuminen samanaikaisesti useille erilaisille aineille useista eri lähteistä aiheuttaa huolta, koska altistuminen voi johtaa vaikutuksiin, jotka ovat vakavampia kuin altistuminen yksittäisille aineille. 

Kemikaalien vaaran ja riskinarviointi tehdään tällä hetkellä yksittäisille aineille ja seoksille. Kemikaalien yhteisvaikutusten arvioinnista tekee hyvin monimutkaista ja vaikeaa se, että tarkkaa tietoa aineiden kaikista vaikutustavoista ei ole saatavilla sekä se, että voimme altistua lukemattomille erilaisille aineiden yhdistelmille. Tutkimusmenetelmiä yhteisvaikutusten arvioimiseksi kehitetään jatkuvasti niiden käyttöön ottamiseksi kemikaalien riskinarvioinnissa.

Muualla verkossa

Kemikaalien yhteisvaikutukset Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) Kemikaalit ympärillämme -sivustolla