Näin green deal näkyy Kaisa Kansalaisen arjessa
Green deal on EU:n kestävän kehityksen ohjelma, jonka tavoitteena on ilmastoneutraali Eurooppa vuoteen 2050 mennessä. Samalla tarkoituksena on muuttaa koko EU:n talous kestäväksi. Green deal on Euroopan uusi kasvustrategia, joka huomioi kestävän kehityksen ja kiertotalouden. Voiko EU:n strategia vaikuttaa myös sinuun ja sinun toimintaasi? Vastaus on kyllä. Kaisa Kansalaisen arjen tarinat kertovat esimerkkejä, miten EU:n strategia voi vaikuttaa meistä jokaisen arkeen ja elämään.
Kaisa pääsee pian taas pyykille. Hän sai tilattua huollon 8 vuotta vanhalle pyykinpesukoneelleen, joka oli lakannut edellisiltana toimimasta. Hän ei joutunut ostamaan uutta, kallista pesukonetta, koska EU:n kestävien tuotteiden aloite on velvoittanut valmistajaa pitämään varaosia saatavilla myös vanhempiin koneisiin. EU:n kestävien tuotteiden aloitteella halutaan pidentää tuotteiden käyttöikää parantamalla laitteiden huollettavuutta ja korjattavuutta. Pesuaineita valitessaan Kaisa tutkii tuoteselosteet, valitsee biohajoavia ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia pesuaineita ja käyttää niitä käyttöohjeiden mukaisesti. Tuotteiden vaaraominaisuuksien luokitukset ja ympäristömerkit auttavat Kaisaa valitsemaan mahdollisimman turvalliset tuotteet.
Ekosuunnittelun vaatimukset laajenemassa lähes kaikkiin tuotteisiin lähivuosina – Ekosuunnittelu.info
Energiamerkintä – EU:n energiamerkintäasioiden virallinen sivusto (energiamerkinta.fi)
Pesuaineiden vaatimukset | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Kaisa haluaa syödä kotimaista ja puhdasta ruokaa. Kaisa huomaa ilmoituksen, jossa viljelijä tiedottaa sivullisille, mitä ainetta ja mihin tarkoituksen hän levittää. Kaisa tietää, että viljelijä on suorittanut ammattikäyttäjän tutkinnon, huolehtii ruiskunsa kunnosta, hoitaa kasvinsuojelun ensisijaisesti integroidun torjunnan keinoin ja vasta viimesijaisesti ruiskuttaa kemiallisia kasvinsuojeluaineita niiden käyttöohjeita ja käytön rajoituksia noudattaen. Kaisa voi seurata EU:n Pellolta Pöytään -strategian tavoitteina olevien kasvinsuojeluaineiden käytön ja riskien vähentymistä Tukesin nettisivuilla julkaistavien harmonisoitujen riski-indikaattorien avulla. Kaisa valitsee usein kaupasta luomusertifioituja elintarvikkeita, joiden tuotannossa ei sallita kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä.
Kasvinsuojelukoulutus ja -tutkinto | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Harmonisoidut riski-indikaattorit | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Kaisalle on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Hän välttää turhaa kemikaalien, esimerkiksi hyttyskarkotteiden, käyttöä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Kotipihalla Kaisa pelastaa pörriäisiä kansallisen pölyttäjästrategian mukaisesti: hän välttää hyönteisten torjunta-aineiden käyttöä ja liiallista ruohonleikkuuta, jotta voisi turvata pölyttäjille sopivia ravintokasveja ja elinympäristöjä. Kotipihan kasvinsuojeluongelmiin Kaisa valitsee perusaineita, joiden käyttöohjeet hän tarkistaa Tukesin nettisivuilta.
Kansallinen pölyttäjästrategia ja toimenpidesuunnitelma (valtioneuvosto.fi)
Perusaineet | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Kaisa retkeilee ja viettää aikaa luonnossa mielellään. Kaisalle on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Hän välttää esimerkiksi turhaa hyttyskarkotteiden käyttöä pukeutumalla asianmukaisesti. Kaisa suosii lähiretkeilyä ja matkustaa retkikohteisiin julkisilla kulkuneuvoilla. Hän tutustuu kohteisiin etukäteen, noudattaa reittiopasteita ja reitin ylläpitäjien ohjeita. Kaisa liikkuu pääosin merkityillä reiteillä, jotta ei aiheuttaisi luonnon kulumista. Turvallisuuden varmistamiseksi Kaisalla on mukana retkeillessään kartta ja muut olosuhteiden edellyttämät varusteet. Retkillään Kaisa leiriytyy ja tekee tulet vain niille sallituilla paikoilla. Luontoon ei jää Kaisan jäljiltä roskia. Luonnossa liikkuessaan Kaisa ottaa muut retkeilijät huomioon ja tarvittaessa auttaa muita.
Reippaasti reiteille ja ehjänä kotiin | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Jos palvelu aiheuttaa vaaraa | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Retkietiketti - Luontoon.fi
Kaisa rakastaa kahvia. Kiireisenä iltapäivänä hän nappaa kahvilasta mukaansa take away -kahvin. Kaisa on valveutunut kansalainen ja hänellä on usein mukanaan oma termosmuki kahville. Tällä kertaa hän saa pahvisen mukin, jonka kyljessä oleva kilpikonnamerkintä kertoo, että tuotteessa on myös muovia. Kahvin juotuaan Kaisa laittaa mukin kadun varressa olevaan roskikseen. EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin tavoitteena on ehkäistä ja vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, erityisesti vesiympäristössä.
Kertakäyttöiset muovituotteet SUP | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Kaisa haluaa ostaa uuden seinävalaisimen. Kaisa selailee nettikauppojen valikoimaa ja löytää silmää miellyttävän mallin. Kun Kaisa tarkastaa tuotetietoja, hän havaitsee, että valaisimen lampun vaihto vaatisi aina sähköasentajan. Kaisa haluaa taloudellisista syistä vaihtaa lamput itse, joten hän jatkaa etsimistään. EU:n kiertotalousaloitteen mukaan valonlähteen tulisi ensisijaisesti olla vaihdettavissa ja jos se ei ole mahdollista, siitä tulee kertoa tuotteen tiedoissa. Lisäksi valaisimen tiedoissa on kerrottava, vaatiiko valonlähteen vaihto ammattilaista.
Valaistustieto - Motiva
Lamput ja valaistus - Motiva
Energiamerkintä – EU:n energiamerkintäasioiden virallinen sivusto (energiamerkinta.fi)
Kaisa tahtoisi siirtyä aurinkosähköön. Lisäksi hän haluaa asennuttaa kotiinsa ilmalämpöpumpun.
Kaisa perehtyy asiaan ja pyytää yrityksiltä tarjouksia aurinkosähköjärjestelmistä. Hän varmistaa ennen tarjouksen hyväksymistä, että yritys osaa asiansa. Hän tarkistaa Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä, että yrityksellä on tarvittavat oikeudet tehdä sähköasennuksia. Kun työ on valmis, Kaisa saa sähköalan ammattilaisen allekirjoittaman käyttöönottotarkastuspöytäkirjan, jolla urakoitsija vakuuttaa, että järjestelmä on toteutettu turvallisuusvaatimusten mukaan.
Ennen ilmalämpöpumpun hankintaa Kaisa selvittää, mikä olisi paras lämpöpumppu kotiinsa. Hän hankkii sen Tukesin rekisterissä olevalta kylmäalan yritykseltä. Yritys hoitaa asennuksen ja tarjoaa tarvittaessa myös huolto- ja korjauspalvelua, joten Kaisan on helppo turvautua sen palveluihin myös jatkossa, jos käytössä ilmenee ongelmia.
Ennen hankintaa selvitäthän myös kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta ja taloyhtiöltä mahdolliset vaaditut luvat.
Aurinkosähköjärjestelmät | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Ilmalämpöpumput | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Julkinen rekisteri (Tukes) - Toiminnanharjoittajarekisteri
Kaisa ajaa biokaasuautollaan Pohjanmaalle kesämökilleen. Hän vaihtoi autonsa biokaasuautoon, koska kuuli, että liikenteen päästöt ovat merkittäviä ilmastonmuutoksen kannalta. Kaisa ei halunnut ostaa sähköautoa, koska hänen kesämökilleen ei tule sähköä, eikä auton lataus onnistu siellä. Hän on kiinnostunut tuulivoimasta ja erityisesti häntä kiinnostaa merelle rakennettavat tuulipuistot. Kaisa on kuullut hankkeesta, jossa merelle rakennettavalla tuulipuistossa tuotetaan vetyä. Se on hänestä jännittävää.
Maakaasun ja biokaasun tankkausasemat (Tukes)
Ohje kaasun tankkausasemille (Kaasuyhdistys ry)
Sähköjärjestelmän tila (Fingrid)