Muut leimat ja merkinnät
Jalometallituotteissa saa olla muita leimoja, jos ne eivät ole erehdyttävästi yhdennäköisiä pakollisten tai vapaaehtoisten leimojen kanssa. Kuluttajalle ei saa muodostua väärää käsitystä tuotteesta niiden perusteella. Jalometallituotteissa saa olla myös muissa valtioissa käytössä olevia leimoja, jos ne eivät johda kuluttajia harhaan.
Ulkomaiset nimileimat
Voit tuoda Suomeen ulkomailta tuotteita, joissa on jo johonkin toiseen valtioon rekisteröity nimileima. Nimileima ei kuitenkaan saa johtaa suomalaisia kuluttajia harhaan ja voit joutua poistamaan tuotteista alkuperäisen nimileiman esimerkiksi silloin, jos leima on jo käytössä Suomessa. Ennen kuin laitat tuotteet myyntiin, niistä pitää löytyä täällä pakolliset leimat pitoisuusleima ja Tukesiin rekisteröity nimileima / tarkastusleima. Voit pyytää, että jalometallituote leimataan jo lähtömaassa tarkastusleimalla, jolloin Tukesin hyväksymää nimileimaa ei tarvita eikä alkuperäinen nimileima ole harhaanjohtava. Myös CMM-leimalla leimattuja tuotteita voi myydä Suomessa suoraan.
Leimojen käyttö muissa tuotteissa
Muissa kuin jalometallituotteissa ei saa olla jalometallituotteissa käytettäviä leimoja tai edes niiden kanssa erehdyttävästi yhdennäköisiä leimoja. Sääntöön on yksi poikkeus, jalometallituotteissa käytettävä nimileima. Nimileimaa voi käyttää esimerkiksi pronssikoruissa, tinatuotteissa ja muovipusseissa. Nimileimaa ei voi kuitenkaan käyttää tuotteissa, joita voisi luulla jalometallituotteiksi esimerkiksi värin perusteella.
Huomioi tämä
Suomessa ei tällä hetkellä ole jalometallituotteiden tarkastuslaitosta, eli jalometallituotteille ei ole mahdollista saada tarkastus- tai CCM-leimaa Suomesta.
Edellinen tarkastuslaitos Eurofins Labtium Oy lopetti jalometallituotteiden tarkastusleimauksen vuoden 2021 tammikuun lopussa.
Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt selvityksen tilanteesta, lue selvitysraportti.