Usein kysyttyä
-
Onnettomuuksien, tapaturmien ja vaaratilanteiden lukumäärät vaihtelevat merkittävät Tukesin valvomilla eri toimialoilla. Esimerkiksi vakavia maakaasuonnettomuuksia tapahtuu hyvin harvoin, kun taas sähkötapaturmia tapahtuu vuosittain satoja.
Toimialaan liittyvistä tyypillisistä onnettomuuksista on kerrottu Tukesin nettisivuilla toimialan muun yleistiedon ohessa. Sähkötapaturmista on lisäksi laadittu erillinen sivu, jossa käydään läpi tyypillisimpiä sähkötapaturmatilanteita ja niiden syitä.
Onnettomuustietoa löytyy lisäksi muun muassa seuraavien organisaatioiden sivuilta
Onnettomuus- ja tapaturmatietoa löytyy edellä mainittujen lisäksi myös lukuisista kansainvälisistä onnettomuustietokannoista.
-
Tukes perustaa oman onnettomuustutkintaryhmän, jos onnettomuuden syiden (ei syyllisten) selvittäminen sitä edellyttää. Tavoitteena on kerätä tietoa, jonka avulla vastaavilta onnettomuuksilta voidaan jatkossa välttyä.
Useimmiten Tukes perustaa onnettomuustutkintaryhmän, kun
- joku on kuollut tai loukkaantunut vakavasti onnettomuudessa
- onnettomuuden aiheuttamat ympäristö- tai omaisuusvahingot ovat erittäin suuret
- kyseessä on erittäin vakava vaaratilanne.
Tutkinnan päätyttyä Tukes julkaisee nettisivuillaan onnettomuustutkintaraportin.
-
Onnettomuudesta/tapaturmasta ilmoittamisesta on säädetty eri toimialojen lainsäädännössä, esimerkiksi sähköturvallisuuslaissa (1135/2016) ja laissa vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (390/2005).
Voit ilmoittaa onnettomuus-/tapaturmatietoa Tukesiin, vaikkei laki velvoittaisikaan sinua. Näin Tukesille muodostuu suomalaisten arjen turvallisuudesta kattavampi käsitys, jota se voi hyödyntää onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä.
Tukesin onnettomuusilmoituslomakkeet
Jos laitos- tai kaivosonnettomuus on erittäin vakava, ota yhteyttä Tukesiin puhelimitse heti, kun se turvallisuuden kannalta on mahdollista.
-
Tukesin tarkastajat käyvät läpi kaikki ilmoitukset (tapahtumien kulku, onnettomuuden syyt ja korjaavat toimenpiteet) ja pyytävät tarvittaessa lisätietoja. Erityisen tärkeää Tukesille on pyrkiä varmistamaan, ettei vastaavaa onnettomuutta enää tapahdu. Esimerkiksi että sähkölaitteistossa ollut, onnettomuuden aiheuttanut vika on korjattu tai vaarallinen laite poistettu käytöstä.
Tukes hyödyntää onnettomuus- ja tapaturmatietoa valvonnassa, riskeistä viestiessään sekä turvallisuuden kehittämisessä.