Mistä tietoa kemikaaleista?

Heti aluksi käymme päin pakkausmerkintöihin liittyviä luuloja! Selvitetään, miten käy näiden luulojen:

 • Luonnontuotteet eivät voi olla vaarallisia.
 • Luonnontuotteet eivät tarvitse varoitusmerkintöjä.
 • Viranomaiset hyväksyvät kaikkien kemikaalien merkinnät.
 • Kemikaalien ohjeet ovat munkkilatinaa ja niihin ei kannata tutustua.

Kuvituskuva, jossa on kemikaaleja

Leena sai käsiinsä punoittavan ja kutisevan ihottuman. Leena epäili oireiden johtuvan uudesta käsisaippuasta. Hän oli kuullut, että käsisaippuan pakkauksessa mainittu säilöntäaine metyyli-isotiatsolinoni saattaa aiheuttaa allergisia ihoreaktioita. Leena vaihtoi käsisaippuan toiseen tuotteeseen, joka ei sisältänyt kyseistä säilöntäainetta ja oireet hävisivät. Yllättäen käsitiskiaineen käytön jälkeen iho-oireet kuitenkin uusiutuivat aiempaa voimakkaampina. Leena ei huomannut tarkastaa käsitiskiaineen pakkausmerkinnöistä, että se sisälsi samaa säilöntäainetta, jolle hän oli aiemmin herkistynyt.

Herkistyneelle jo hyvin pienikin pitoisuus voi aiheuttaa oireita. Kosmetiikkatuotteiden ja pesuaineiden pakkausmerkintöjen avulla voit välttää hankkimasta sellaisia tuotteita, jotka sisältävät sinulle sopimattomia ainesosia.

Asiantuntija vinkkaa

Tutustu etikettiin ja noudata ohjeita. Opettele ja huomio varoitusmerkit. Muista, että kaikki kemikaalit eivät ole vaarallisia, mutta toisaalta myös luonnontuotteet voivat olla vaarallisia.

Ihokosketuksessa tai hengitettäessä herkistävistä aineista löydät tietoa varoitusetiketistä niiden nimillä. Kun näet etiketistä jonkin tietyn herkistävän aineen nimen, niin voit välttää sen käyttöä ja altistusta. Etiketissä on tällöin jokin seuraavista lauseista:

Voi aiheuttaa allergisen reaktion
Voi aiheuttaa hengitettynä allergia- tai astmaoireita tai hengitysvaikeuksia

Blogi: 7 kysymystä kemikaalipakkausten merkinnöistä

Video: Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) asiantuntija Sari Tuhkunen (ylitarkastaja, kemikaalineuvonta: CLP, REACH ja pesuaineet) kertoo videolla mm. huolta aiheuttavista aineista kuluttajatuotteissa. (5 min 38 sek).

Varoitusmerkeillä on väliä – kaikki kemikaalit eivät ole vaarallisia

Vaaralliset kemikaalit tunnistat varoitusmerkeistä. Kemikaalien varoitusmerkit liittyvät terveys-, ympäristö- ja fysikaalisiin vaaroihin. Sama merkki voi varoittaa useista vaaroista. Huutomerkillä varoitetaan esimerkiksi myrkyllisestä tai iho-, silmä- tai hengitystieärsytystä aiheuttavasta kemikaalista. Lisätietoa löydät pakkausmerkinnöistä.
 

Sarjakuva varoitusmerkeistä

 

Kuva: Mikko Saarainen

Mitä varoitusmerkit tarkoittavat? Voit testata oman tietotasosi Hannan talon tietovisassa.

Etiketti opastaa ja velvoittaa

Vaarallisen kemikaalin pakkauksessa on varoitusetiketti, jossa on yleensä yksi tai useampi varoitusmerkki. Varoitusetiketissä kerrotaan:

 • mitä vaaroja kemikaali voi aiheuttaa
 • miten estää tai vähentää kemikaalin käytöstä aiheutuvia haittavaikutuksia
 • miten toimia vahingon sattuessa.

Kemikaalien vaaramerkinnät perustuvat EU:ssa sovittuihin kriteereihin. Merkintöjen oikeellisuudesta vastaavat tuotteen valmistaja ja toimittaja. Tukes valvoo merkintöjä pistokokein.

Viranomaishyväksyntä vaaditaan vain muutamien tuoteryhmien osalta. Merkintöjen tulee olla suomeksi ja ruotsiksi.

Kuvia varoitusmerkeistä

 

Tietyille tuoteryhmille on erityisiä merkintävaatimuksia

Kodin puhdistus- ja pesuaineet

Kodin puhdistus- ja pesuaineiden, kuten pyykinpesuaineiden, astianpesuaineiden ja lattianpesuaineiden, pakkauksiin on merkitty nämä yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavat hajusteet. Pakkauksessa on mainittu myös mm. säilöntäaineet, jotka voivat olla herkistäviä. Pakkausmerkintöjä kattavamman aineosaluettelon löydät pesuainepakkauksessa mainittavalta verkkosivulta. Sen avulla voit välttää hankkimasta sinulle sopimattomia tuotteita.

Kasvinsuojeluaineet

Kuluttajille tarkoitetut kasvinsuojeluaineet, eivät yleensä ole vaaralliseksi luokiteltuja eikä pakkauksissa ole sen takia varsinaisia varoitusmerkkejä.  Pakkauksista löytyy kuitenkin viranomaisten tekemiin riskinarviointeihin perustuvat ja luvan myöntämisen edellyttämät käyttöohjeet ja käytön rajoitukset, jotka opastavat, miten valmisteita käytetään turvallisesti terveyden ja ympäristön kannalta. Tutustu kasvinsuojeluaineiden käyttöohjeisiin huolellisesti ja mikä tärkeintä, ohjeita on ehdottomasti noudatettava.

Biosidit

Puunsuoja-aineiden, jyrsijämyrkkyjen, hyönteismyrkkyjen ja -karkotteiden sekä veneenpohjien eliönestomaalien tarvitsevat Tukesin hyväksynnän päästäkseen markkinoille. Niiden pakkauksissa on Tukesin tarkastamat ja hyväksymät pakkausmerkinnät. Etiketistä löytyy myös Tukesin lupanumero.

Kosmetiikka

Kosmetiikkatuotteille on omat merkintänsä. Sinun kannattaa perehtyä myös niihin ja noudattaa käyttöohjeita. Kosmetiikkatuotteen pakkausmerkinnöissä on oltava mm. tuotteen:

 • käyttötarkoitus
 • säilyvyysaika
 • mitä ainesosia kyseessä oleva tuote sisältää
 • käyttöön liittyvät varoitukset.

Säilyvyysaika pakkauksissa kertoo ajan, jonka tuote käyttöohjeiden mukaisesti käytettynä on esimerkiksi mikrobiologiselta laadultaan turvallinen käyttää.

Ainesosat merkitään pakkauksiin niiden INCI-nimillä. Kun ainesosaluettelo on merkitty tuotteen pakkausmerkintöihin, voit välttää hankkimasta itsellesi sellaisia tuotteita, jotka sisältävät sinulle sopimattomia ainesosia.

Hiusvärit ovat esimerkki kosmetiikkatuotteista, joiden käyttöön liittyy varoituksia. Osa hiusväreistä sisältää ainesosia, jotka sisältävät herkistäviä tai allergisia reaktioita aiheuttavia aineita. Käytä siinä tapauksessa suojakäsineitä.

Miten kävi luulojen?

Luonnontuotteet eivät voi olla vaarallisia.
Luonnontuotteet voivat olla yhtä vaarallisia kuin teollisesti valmistetut. Vaaralliset kemikaalit tunnistat varoitusmerkeistä.

Luonnontuotteet eivät tarvitse varoitusmerkintöjä.
Lainsäädännössä ei ole poikkeuksia luonnontuotteiden merkintävaatimuksille; tarvittaessa nekin merkitään varoitusmerkein. Esimerkiksi eteerisissä öljyissä voi olla herkistäviä aineita.

Viranomaiset hyväksyvät kaikkien kemikaalien merkinnät.
Merkintöjen oikeellisuudesta vastaavat yritykset, vain harvoille tuotteille vaaditaan viranomaishyväksyntä. Tukes valvoo merkintöjä pistokokein.

Kemikaalien ohjeet ovat munkkilatinaa ja niihin ei kannata tutustua.
Ohjeita noudattamalla voit välttää turhia tapaturmia ja haittavaikutuksia.

Jäikö jokin askarruttamaan?

Mitkä kemikaaliturvallisuuteen liittyvät asiat askarruttavat ja miten olet yrittänyt arjessasi niihin vaikuttaa? Osallistu keskusteluun ja jaa ajatuksiasi:

#luulotpoiskemikaaleista
#slåhålpåmyternakringkemikalier

Lisätietoa

Kemikaalien merkinnät 
Pesuaineiden merkinnät 
Kosmeettisten valmisteiden merkinnät
Näin luet varoitusetikettejä
Ymmärrä etiketit Euroopan kemikaaliviraston sivuilla
Hannan talo ja piilevät vaarat
Jos tuote aiheuttaa vaaraa
Hyönteismyrkyt ja -karkotteet