Kylmäalan pätevyyskokeen järjestäjäksi hakeminen
Tukes hyväksyy riittävän asiantuntevat tahot järjestämään pätevyyskokeita ajoneuvojen ilmastointilaitealalla, sammutuslaitteistoalalla ja sähköisten kytkinlaitteiden alalla. Riittävän asiantuntevana tahona Tukes pitää esim. oppilaitosta, henkilöiden sertifiointia hoitavaa yritystä tai laitteen tai laitteiston maahantuojaa.
Pätevyyskokeen suorittamisen vaatimus koskee erityisesti asentajaa. Asentajalla tarkoitetaan henkilöä, joka tekee F-kaasuja sisältävien laitteiden tai laitteistojen asennusta, huoltoa ja kunnossapitoa tai vuototarkastuksia tai F-kaasujen talteenottoa. Pätevyyskokeen sisältö on selostettu toimialoittain asetuksen (766/2016) liitteissä 4 - 6.
Liitä pätevyyskokeen järjestäjän hyväksynnän hakemukseen seuraava aineisto:
- hakijan yhteystiedot ja y-tunnus
- pätevyyskoulutuksen sisältö: esim. koulutusohjelma, ks. myös asetuksen (766/2016) liitteet 4 - 6 toimialoittain
- pätevyyskokeen sisältö: koetehtävät, eli teoriakoe ja käytännön koe, ja arvosteluperusteet sekä hyväksymisrajat
- mahdolliset suositukset työkokemuksesta tai pohjakoulutuksesta pätevyyskoulutukseen osallistumisen edellytyksenä
- selvitykset kouluttajan ammattitaidosta: koulutus ja työkokemus
- selvitykset käytännön kokeissa käytettävistä laitteista ja välineistä
- malli pätevyyskokeen suorittamisen todistuksesta
- malli hylätyn suorituksen tiedoksiannosta
- selvitys hylätyn suorituksen uusimisen mahdollisuudesta tai mahdollisen valituksen käsittelystä.
Hakemus lähetetään: [email protected]
Tukes antaa hakemuksen perusteella hyväksynnän pätevyyskokeen järjestäjälle. Tukes ylläpitää luetteloa hyväksytyistä pätevyyskokeen järjestäjistä.
Usein kysyttyä
-
Ei, jos maalämpöpumpun asennuksessa ei avata tai yhdistetä kylmäainepiiriä.
-
Tukes rekisteröi yrityksen kylmälaiteliikkeeksi, kun yrityksellä on pätevä vastuuhenkilö ja henkilöstö sekä tarvittavat työvälineet. Pätevyys pitää osoittaa kylmäalan ammatti- tai perustutkinnon tai pätevyyskokeen suorittamisella toiminta-alan mukaisesti.
Tukes pitää kylmäalan pätevyysrekisteriä vastuuhenkilön ja/tai asentajan pätevyyden saaneista henkilöistä.
Katso myös vastuuhenkilöiden ja asentajien kylmäalan pätevyysvaatimukset.
-
F-kaasupohjaisia kylmäaineita sisältäviä kylmälaitteita saavat huoltaa vain Tukesin rekisterissä olevat kylmälaiteliikkeet.
Suuremmille, pääasiassa kiinteistöjen, kaupan ja teollisuuden kylmälaitteille on säädetty vuototarkastusvelvoite. Laitteiden vuototarkastusvaatimus porrastetaan kylmäaineen ilmastoa lämmittävän vaikutuksen mukaan, eli vuototarkastustiheyteen vaikuttaa sekä laitteen sisältämä kylmäaineen määrä että kylmäaineen ilmastoa lämmittävä vaikutus.
Kylmälaitteen haltijan ja omistajan on huolehdittava vuototarkastusten teettämisestä säädetyin määrävälein. Tukesin rekisterissä olevat kylmälaiteliikkeet saavat tehdä vuototarkastuksia. Vuototarkastukset kirjataan kylmälaitteen huolto- ja tarkastuspäiväkirjaan.
ELY-keskukset ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiset valvovat vuototarkastusvelvoitteen noudattamista. Lisätietoja vuototarkastuksista YM:n sivuilta.
-
Kylmäaineiden vaaroista ja turvallisesta käsittelystä kerrotaan niitä koskevissa käyttöturvallisuustiedotteissa. Tiedotteita voi hakea netistä kylmäaineen tunnuksella (esim. R-134a tai R-404A).
Kylmäkoneistoja ja lämpöpumppuja koskevan standardin SFS-EN 378 osan 1 liitteessä E on luettelo kylmäaineista. Standardi sisältyy SFS:n standardikäsikirjaan nro 65-1 Kylmälaitteet. Liitteessä E selvitetään mm. kylmäaineen kemiallinen kaava tai seosaineet, vaarallisuus-luokka ja ilmastovaikutusta kuvaava GWP-arvo.
-
Ei. Vain silloin, kun laitteessa on useita erillisiä kylmäpiirejä, joissa jokaisessa kylmäainemäärä on alle 3 kg, voidaan laitteen asennus- ja huoltotöitä tehdä alle 3 kg:n pätevyydellä.
-
- Työturvallisuuskortti on käytössä rakennusalalla, teollisuudessa ja julkisella sektorilla. Tilaajayritykset edellyttävät tavallisesti, että alihankkijoiden työntekijöillä on työturvallisuuskortti. Työturvallisuuskortilla ei ole lakisääteistä pakollisuutta.
- Tulityökortti vaaditaan tilapäisellä tulityöpaikalla työskenteleviltä työntekijöiltä. Tulityöluvan myöntäjällä tulee myös olla tulityökortti. Tulityövartijan osalta suositellaan, että hänellä on tulityökortti. Tulityökortti perustuu pelastuslakiin 379/2011 (ks. lain 5 §).
- Sähkötyöturvallisuuskortti (SFS 6002) on pakollinen sähköalan töissä. Sähkötyöturvallisuuskortti perustuu valtioneuvoston asetukseen sähkö- ja käyttötyöstä 1435/2016 (liite 3).
- Ensiapu 1 / hätäensiapukoulutus on varautumista työtapaturmiin. Koulutuksella ei ole lakisääteistä pakollisuutta, mutta on suositeltavaa, että työpaikalla tai työvuorossa on ensiapukoulutettu työntekijä.
-
Työturvallisuuskortti, sähkötyöturvallisuuskortti ja tulityökortti ovat voimassa viisi vuotta. Ensiapu 1 / hätäensiapukoulutus on voimassa kolme vuotta.
-
Kylmäalan tutkinnon tai osatutkinnon suorittamisessa vaaditaan turvallisuuskortteja tutkinnon perusteiden mukaisesti. Esim. lämmityslaiteasentajan osatutkinnon "lämpöpumppulämmityslaitteistotyöt" suorittamisessa vaaditaan voimassa olevaa tulityökorttia.
-
Tulityöt ovat töitä, joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä tai joista syntyy kipinöitä. Tulitöitä ovat hitsaus ja juottaminen, laikkaleikkaus, metallin hionta sekä kaasupolttimen, muun avoliekin tai kuumailmapuhaltimen käyttäminen.