Usein kysyttyä

  • Tarvitaanko varmennettu vaaka, jos kultaa ostetaan tai myydään painon mukaan (esimerkiksi, jos kultaseppä tai kullankaivaja määrittelee hipun hinnan painon mukaan)?

    Jalometallien tai jalokivien punnitsemiseen hinnan määritystä varten tarvitaan mittauslaitelain vaatimukset täyttävä varmennettu vaaka, joka tarkkuusluokka on II tai I. Sama vaatimus pätee myös ostotapahtumaan, esimerkiksi romukullan ostamiseen. Vaaka on varmennettava 3 vuoden välein.

  • Millaista vaakaa saa käyttää jalometallituotteiden punnitsemiseen kaupankäynnissä?

    Jalometallituotteiden punnitsemisessa pitää käyttää mittauslaitelain vaatimukset täyttävää vaakaa, jonka tarkkuusluokka on II tai I. Vaa'asta pitää löytyä kaikki vaatimustenmukaisuusmerkinnät. Vaa'an tarkkuusluokka on merkitty vaakaan roomalaisin numeroin. Vaaka on varmennettava 3 vuoden välein.

  • Onko apteekkien takahuoneiden vaa'at vaattava?

    Varmennustarve riippuu vaa'an käytöstä. Jos vaakaa käytetään pakkausten sisällön määrän punnitsemiseen, esim. salmiakkipussien painon määrittämiseen tai lääkkeiden annosteluun, on se varmennettava. Mittauksiin tarvitaan tällöin varmennettu vaaka, jonka tarkkuusluokka on II tai III.