Desinfiointiaineet

Desinfiointiaineilla torjutaan mikrobeja, puhdistetaan pintoja sekä hoidetaan ihmisten ja eläinten hygieniaa. Vedenpuhdistusaineet ja kemiallisen WC-säiliöiden puhdistusaineet ovat myös desinfiointiaineita.

Desinfiointiainetta markkinoiva yritys on vastuussa valmisteiden turvallisuudesta ja sen käytön ohjeistuksesta. Kysy käytön turvallisuuteen liittyvistä asioista valmisteen myyjältä tai valmisteen pakkauksessa mainitulta markkinoinnista vastaavalta yritykseltä.

Käytä antibakteerisia valmisteita harkiten

Antibakteerisia valmisteita on aina käytettävä harkiten. Tavallisesti et tarvitse niitä kotona. Antibakteeristen aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen bakteerikantaan.

Pullo, jossa varoitusmerkkejä.

Hygienian hoitoon käytettävät antibakteeriset valmisteet

Antibakteerisia hygienian hoidon valmisteita käytetään ehkäisemään ihon tulehtumista tai estämään taudinaiheuttajien kulkeutumista.

Ehjälle iholle käytettävät valmisteet, kuten käsidesi, ovat biosidivalmisteita. Niiden teho perustuu biosidisiin tehoaineisiin. Ne estävät mikrobien kasvun iholla ja vaatteissa.

Apteekissa myytävät ihon desinfiointiin ennen lääkinnällistä toimenpidettä tai haavaisen ihon puhdistukseen käytettävät valmisteet ovat joko lääkkeitä tai terveydenhuollon laitteita. Jako riippuu niiden koostumuksesta ja vaikutusmekanismista.

Käytä desinfioivia valmisteita vain silloin, kun on erityinen vaara ihon tulehtumiseen. Desinfioivia valmisteita voi käyttää myös epidemioiden aikana estämään taudinaiheuttajien kulkeutumista käsien välityksellä ihmisestä toiseen. Turha käyttö voi tuhota suojaavan normaalin mikrobikannan ja altistaa haitallisille mikrobeille. Herkät henkilöt voivat myös saada desinfiointiaineista allergisia oireita.

Kodin hoitoon käytettävät desinfiointiaineet

Desinfioivien puhdistusaineiden käyttötarve tulee harkita tarkkaan. Tarve kodin eri tilojen desinfiointiin on erilainen. Kodin desinfioivien puhdistusaineiden tarkoituksena on lian poiston lisäksi pintojen desinfiointi. Valmisteiden biosidisten tehoaineiden halutaan tappavan kodin pinnoille pesiytyneet mikrobit, kuten bakteerit, sienet ja homeet.

Monissa kylpy- ja WC-tilojen puhdistusaineissa on sekä puhdistus- että desinfiointiainetta. Kylpy- ja WC-tiloja desinfioidaan yleensä niiden puhdistuksen yhteydessä säännöllisesti. Valmisteen desinfiointiaineet saattavat ärsyttää ihoa, mikäli niitä jää WC-tilojen pinnoille puhdistuksen jälkeen. Käsitellyt pinnat tulee siksi huuhdella lopuksi hyvin vedellä.

Keittiön puhdistukseen riittää yleensä tavallinen yleispesuaine. Desinfiointiaine on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai homeiden esiintymiseen. Niitä ei tule käyttää päivittäin. Kemikaalit saattavat vaikuttaa epäsuotuisasti keittiön pintojen vaarattomaan, normaaliin bakteerikantaan.

Normaalioloissa kodin muissa tiloissa ei tarvita desinfiointiaineita. Siivoukseen tarkoitetut puhdistusaineet, jotka eivät sisällä desinfiointiainetta, riittävät aikaansaamaan mikrobien suhteen turvallisen ympäristön.

Lemmikkien hygienian hoitoon käytettävät valmisteet

Myös lemmikkieläinten hygienian hoitoon on valmisteita, jotka sisältävät desinfiointiaineita. Ne estävät esimerkiksi eläinten ihon tulehduksia.

Ehjälle iholle käytettävät valmisteet ovat biosidivalmisteita. Niiden vaikutus perustuu biosidisiin tehoaineisiin, jotka torjuvat iholle tai turkkiin pesiytyneitä bakteereita tai tuholaisia. Näitä valmisteita käytetään esimerkiksi kissa- tai koiranäyttelyissä estämään tartuntatautien kulkeutumista.

Myös eläinkäyttöön tarkoitettuja valmisteita tulee käyttää vain silloin, kun siihen on olemassa erityinen tarve. Jatkuvaa käyttöä ei suositella, sillä aineet vaikuttavat usein epäsuotuisasti eläimen haitattomaan, normaaliin mikrobikantaan. 

Jos käytät desinfioivia valmisteita, huomioi oma altistumisesi valmisteessa oleville tehoaineille. Herkät henkilöt voivat saada allergisia oireita eläimistä irtoavien ihosolujen lisäksi valmisteen desinfiointiaineista.

Juomaveden puhdistukseen käytettävät biosidivalmisteet

Juomaveden puhdistus tehdään ensisijaisesti keittämällä ja erilaisilla suodattimilla. Juomavettä voi kuitenkin joutua joissain tilanteissa lisäksi desinfioimaan siihen tarkoitetuilla valmisteilla. Tämä voi olla tarpeellista retkellä tai matkalla paikassa, jossa juomaveden laatu ei mikrobien suhteen ole taattua eikä veden keittomahdollisuutta ole. Desinfiointiaineet tuhoavat vedessä olevat vahingolliset mikrobit, jotka aiheuttavat esim. turistiripulia.

Desinfiointivalmisteet ovat pääasiassa tablettimuotoisia. Ne liukenevat nopeasti käsiteltävään veteen, tuhoavat mikrobit ja hajoavat sen jälkeen vaarattomiksi aineiksi.

Jos käytät vedenpuhdistustabletteja, sinun tulee noudattaa pakkauksessa olevaa annostusta ja käyttöohjetta. Näin varmistut siitä, että käsittely on kyllin tehokas, mutta hajoavaa tehoainetta ei ole enää jäljellä juotavassa vedessä.

Kemiallisessa WC:ssä käytettävät valmisteet

Kemiallisessa WC:ssä kemikaalivalmiste annostellaan jätesäiliöön ennen WC:n käyttöönottoa. Valmisteessa olevat biosidiset tehoaineet tappavat mikrobeja ja estävät näin mikrobikasvun myötä muodostuvien pahanhajuisten kaasujen muodostuksen.

Noudata valmisteen annostusta ja käyttöohjetta. Vältä kemikaalin joutumista iholle. WC:tä huoltaessasi kannattaa käyttää suojakäsineitä ja pestä kädet annostelun jälkeen.

Noudata jätesäiliön tyhjennyksessä pakkauksessa annettuja ohjeita. Noudata paikallisten viranomaisten antamia ohjeita jätteen toimituspaikan ja -tavan suhteen. WC-kemikaalit ovat yleensä ympäristölle haitallisia joutuessaan luontoon käsittelemättömänä.

 

Lue myös mediatiedote Kymmenen faktaa desinfiointiaineista