Kesäpihan kemikaalit
Pitkinä, valoisina kesäpäivinä suomalaiset oleilevat ja puuhailevat kodin ja mökin pihapiirissä suurimman osan vapaa-ajastaan. Lapset leikkivät hiekkalaatikossa, perhe syö terassilla, ja aikuiset lekottelevat aurinkotuoleissa tai harrastavat puutarhanhoitoa.
Oletko tullut ajatelleeksi, että kesäpihan toimintoihin liittyy usein kemikaalien käyttöä ja että niihin saattaa liittyä terveys- ja ympäristöhaittojen riskejä?
Parhaiten vältyt kemikaalien haitoilta, kun luet pakkausten etiketit ja noudatat niiden ohjeita. Etukäteen saatu tieto kemikaalien haitoista luo vastuullista asennetta. Oikeiden tuotevalintojen tekeminen ja turvallisten toimintatapojen noudattaminen on silloin helpompaa.
Tällä sivulla kerromme kesäpihalla käytettävien kemikaalituotteiden turvallisuusasioista. Oiomme myös virheellisiä luuloja.
Pihan puurakenteet uusiksi
Oletko rakentamassa pihallesi uutta aitaa tai terassia? Vai tarvitseeko vanhoja rakennelmia huoltaa? Osaatko valita puutavaran tai käsittelyaineen käyttökohteen mukaan? Kyllästämätön puu sopii esimerkiksi kasvilavoihin, hiekkalaatikoihin ja aidan laudoitukseen. Aita kannattaa käsitellä puunsuojapohjusteella, joka suojaa puuta lahoamiselta ja sinistymiseltä.
Painekyllästetystä puusta on sen sijaan hyvä rakentaa maahan upotetut aidantolpat tai muuten jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä olevat rakenteet.
Myös terassit kannattaa kestävyyden vuoksi rakentaa kyllästetystä puusta tai luontaisesti lahonkestävästä lehtikuusesta.
Puunsuojamaalit ja kyllästetty puu sisältävät ihmisen terveydelle ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja.
Tämän vuoksi niiden käytölle on asetettu rajoituksia.
Kun maalaat puunsuojapohjustemaalilla
- lue valmisteen käyttöohjeet ja noudata niitä
- käytä suojakäsineitä
- suojaa ympäröivä maa esimerkiksi muovilla
- varo, ettei maalia roisku maahan
- vie jäljelle jäänyt maali vaarallisen jätteen keräykseen
- tyhjän purkin voi laittaa metallinkeräykseen tai sekajätteeseen
- älä kaada ylimääräistä pohjustemaalia viemäriin!
Jos rakennat kyllästetystä puusta
- käytä suojakäsineitä
- käytä hengityssuojainta sahatessasi puuta
- mittaa laudat tarkasti jo ostaessasi puuta, jotta vältät hukkapalojen syntymisen
- vie ylijäämäpalat jäteaseman erilliskeräilyyn
- älä polta kyllästettyä tai maalattua puuta kodin tulisijoissa tai pihalla!
Ei pidä luulla, että…
vanhat sähkö- tai puhelinpylväät sopivat kaikkeen pihapiirin puurakentamiseen,
sillä…
vanhoja kyllästettyjä sähköpylväitä ei saa käyttää niiden terveys- ja ympäristöhaitallisuudesta johtuen asuinalueilla, kotitalouksien rakenteissa tai puutarhakalusteissa, tai kohteissa, joissa ihokosketus on mahdollinen. CCA-kyllästettyjen sähköpylväiden luovutus kuluttajille rakennuskäyttöön on kiellettyä.
Jos taas luulet, että…
kyllästetyn puun jäämäpalat voidaan käyttää polttopuina tai grillaukseen,
olet erehtynyt, sillä…
rakentamisesta ylijäänyt kestopuumateriaali ei kelpaa saunan polttopuuksi tai grillaukseen, sillä savu sisältää terveydelle haitallisia aineita. Jätepuu tulee hävittää paikkakuntakohtaisten, vaaralliselle jätteelle annettujen ohjeiden mukaisesti.
Lisätietoa
Kyllästettyä puuta vain erityistarpeeseen
Kotipuutarha kukoistamaan!
Kesän aikana on mukava seurailla kasvien kasvua omassa ja vähän naapurinkin puutarhassa. Jaahas, ruusut näyttäisivät naapurilla kukkivan paljon runsaammin kuin meillä – jotain taitaa olla pielessä! Kirvoja? Härmää? Onkohan tuota voikukkaa vähän liikaa ruusun juurilla?
Kotipuutarhan sadon turvaaminen vaatii monenlaisia toimia. Kastelun ja lannoituksen lisäksi on pidettävä huoli, etteivät rikkaruohot valtaa kasvutilaa tai tuhohyönteiset nakerra satokasveja. Markkinoilla on monia kasvinsuojeluaineita, joilla voi torjua rikkaruohoja tai tuhohyönteisiä. Onko niiden käyttö aina kuitenkaan tarpeen – pärjäisikö ilman kemikaaleja? Ja jos tilanne vaatii kemikaalien käyttöä, niin mistä löydän turvallisen tuotteen?
Huolehdi kasvuston kunnosta
Perusasioihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota puutarhan hoidossa. Hyvä kasvualusta ja oikea kasvien sijoittelu vähentävät tarvetta kasvinsuojeluaineiden käyttöön.
- Käytä hyvälaatuista multaa riittävästi.
- Tarkkaile kasvien kuntoa ja poista huonokuntoiset kasvit.
- Istuta kasvit riittävän harvaan, koska tuholaiset viihtyvät tiheissä ja kosteissa kasvustoissa.
- Kohtuullinen kastelu ja lannoitus edesauttavat kasvin omaa vastustuskykyä.
- Vaihtele kasvimaalla kasvilajien paikkoja vuosittain.
Kemikaalittomat keinot rikkaruohojen torjunnassa
Markkinoilla on monia kasvinsuojeluaineita, joilla voidaan torjua rikkakasveja pihoilta ja puutarhoista.
Niiden käyttö ei kuitenkaan ole aina tarpeen, sillä homma voidaan hoitaa myös ilman kemikaaleja.
- Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista – ja edelleen suositeltava.
- Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
- Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
- Voikukkarauta on oiva keino voikukkien täsmäkitkemiseen.
- Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.
- Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön.
Perusaineet kasvinsuojelukäytössä
Luulitko, että tämä on olutta?
No onhan se sitäkin, mutta…
EU:ssa olut on hyväksytty niin sanottuna perusaineena kasvinsuojelukäyttöön.
Sen on osoitettu olevan hyödyllinen kasvintuhoajien torjunnassa.
Muita tällaisia aineita ovat esimerkiksi:
- auringonkukkaöljy
- fruktoosi
- nokkosuute
Perusainetta ei kuitenkaan saa markkinoida kasvinsuojeluaineena. Pakkauksessa voi olla ainoastaan maininta, että aine on hyväksytty kasvinsuojeluaineasetuksen (1107/2009) mukaiseksi perusaineeksi.
Ohje etana-ansan valmistamiseen:
Tarvitset korkillisen maitopurkin ja jotain hyvää olutta. Laita purkkiin vähän olutta ja purkki kyljelleen etanoiden kulkureitille. Kun pyydys on täynnä, sulje korkki ja laita pyydys sekajätteeseen. Lopun oluen voit käyttää haluamallasi tavalla.
Ohje nokkosuutteen valmistamiseen:
Silppua reilu kimppu tuoreita nokkosia esim. kastelukannuun ja täytä se vedellä. Anna silpun muhia vähintään viikon ajan. Ruiskuta uutetta kasveille, kun niihin ilmaantuu kirvoja. Nokkosuutetta voit käyttää koko kasvukauden.
Nokkosuutetta voidaan käyttää tuhoeläinten ja kasvitautien torjuntaan useilta kasveilta, kuten
- hedelmäpuilta
- pavulta
- perunalta
- vihanneksilta jne.
Kemiallinen torjunta
Kuva: Jotkin rikkakasviaineet aiheuttavat kasvin kiertymisen spiraalille – ennen kuolemaa.
Suomessa suuri osa kasvinsuojeluvalmisteista on tarkoitettu ammattikäyttöön, ja niiden ostaminen sekä käyttö edellyttää kasvinsuojelututkinnon suorittamista. Löydät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla kuluttajakäyttö ne valmisteet, jotka on vapaasti ostettavissa ja käytettävissä ilman kasvinsuojelututkintoa.
Kuluttajakäyttöön hyväksytyt valmisteet ovat pääsääntöisesti sellaisia, joita voidaan käyttää ilman henkilönsuojaimia.
Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö ja noudata myyntipäällyksen käyttöohjeita!
Ja maltti on valttia tässäkin: Kaikkea, mikä liikkuu tai on keltainen, ei tarvitse nitistää. Esim. erilaisista ötököistä ja niiden haitallisuudesta löytyy tietoa osoitteesta: ottokkatieto.fi
Onko tässä kokista?
No voihan se olla sitäkin, mutta…
tulipa mieleeni, että isoisä kävi myös vuosia sitten lainaamassa heinäntekoapua vastaan naapurin isännältä vähän Hormotuhoa voikukkanurmikolleen.
Tällaiset vajasta löytyvät epäilyttävät pullot on parasta viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Näin tulee tehdä myös muille vanhentuneille tai käyttökelvottomille kasvinsuojeluaineille.
Jos myyntipäällyksen teksti on tuhoutunut eikä sinulla ole tarkkaa tietoa pakkauksen tai purkin sisällöstä, kirjoita pakkaukseen selvästi merkintä ”vaarallista kasvinsuojeluainetta, koostumus tuntematon”.
Jos alkuperäispakkaus on niin huonokuntoinen, ettei sitä voi kuljettaa turvallisesti keräyspisteeseen, laita se uuteen, tiiviiseen ja kestävään pakkaukseen ja kirjoita tekemäsi pakkauksen päälle kasvinsuojeluaineen nimi, jos se on tiedossa.
Vanhat laimennokset ovat aina riski – vie ne säälimättä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.
Muuten, luuletko, että …
kasvinsuojeluaineita voi ostaa netistä ulkomailta tai lomareissuilta vapaasti omaan käyttöön?
…tosiasiassa
Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita, jotka löytyvät Kasvinsuojeluainerekisteristä.
Muura-muurahainen kortta kuljettaa…
Muurahaismyrkyt ovat myydyin kuluttajille tarkoitetuista biosidivalmisteista. Muurahaistorjunta työllistää myös merkittävästi tuholaistorjuntayrityksiä. Kuitenkin vain pieni osa muurahaisista luokitellaan tuholaisiksi. Onko muurahaisten torjunta siis aina edes perusteltua? Muurahaisten määrää voi vähentää myös ilman myrkkyjä.
Muurahaiset kuuluvat Suomen luontoon
Suomessa on 60 muurahaislajia.
Ne ovat monin tavoin hyödyllisiä useiden ekosysteemien avainlajeja. Ne ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, muokkaavat maaperää, auttavat kierrättämään ravinteita, levittävät siemeniä sekä toimivat pölyttäjinä ja hajottajina. Niillä on myös merkitystä tuhohyönteisten massaesiintymien kontrolloinnissa sekä vieraslajien levittäytymisen estämisessä.
Lentomuurahaiset eivät ole oma lajinsa, vaan osa kaikkien muurahaisten elinkiertoa. Siivekkäät muurahaiset ovat parittelulennolle lähteneitä uusia kuningattaria ja koiraita.
Katso tästä lyhyt video, jolla muurahaistutkija Heikki Helanterä kertoo, mikä tekee muurahaisista niin tärkeitä ja mielenkiintoisia eläimiä. (Edit. Asiantuntijan nimi on Heikki Helanterä, toisin kuin videossa on kerrottu.)
Ennaltaehkäise, hämää ja torju turvallisesti
- Pidä ruoka poissa muurahaisten saatavilta.
- Jos mustat mauriaiset löytävät tiensä keväällä sisälle, voit sotkea niiden merkkaamat kulkureitit rakennukseen voimakkailla hajuilla, kuten kanelilla, cayennepippurilla tai sitrusöljyllä.
- Voit rajoittaa muurahaisten määrää pihalla torjumalla muurahaisille tärkeitä kirvoja. Torjuntaan voit käyttää esimerkiksi nokkosuutetta.
- Voit myös yrittää tuhota muurahaispesän kuumalla vedellä. Jos kuningatar kuolee, häviää koko yhteiskunta vähitellen.
Katso videolta muurahaistutkija Heikki Helanterän parhaat vinkit muurahaisten torjuntaan. (Edit. Asiantuntijan nimi on Heikki Helanterä, toisin kuin videossa on kerrottu.)
Huomioi nämä seikat muurahaisia torjuessasi
- Tuholaisiksi luetaan vain hevosmuurahaiset ja faaraomuurahaiset. Hevosmuurahaiset aiheuttavat tuhoja puurakenteisiin, ja ainoastaan lämpimissä sisätiloissa elävät faaraomuurahaiset voivat ruoan lisäksi tuhota esimerkiksi sähkölaitteita. Näiden tuholaisten hävittämiseen suosittelemme ammattilaisen apua.
- Jos päädyt myrkyttämään muita muurahaisia itse, rajoita myrkkyjen käyttö mieluiten vain sisätiloihin. Muurahaismyrkyt vahingoittavat myös muita hyönteisiä, kuten pölyttäjiä. Ulkokäytössä myrkyt jäävät luontoon, jossa niiden vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia.
- Myrkkyjä ei saa käyttää kukkapenkissä tai pihamaalla. Muurahaismyrkkyjen käyttö on sallittua vain sisätiloissa ja/tai rakennusten välittömässä läheisyydessä.
- Lue ja noudata aina myyntipäällyksen käyttöohjeita.
- Hävitä vanhentunut tai ylijäänyt muurahaismyrkky vaarallisena jätteenä. Tyhjän pakkauksen voit panna sekajätteisiin.
Älä luule, että…
kaikki muurahaiset ja muut ötökät on syytä varmuuden vuoksi myrkyttää kotona ja kodin lähistöllä.
Omaksu mieluummin uusi asenne, sillä…
suurin osa pihapiirin muurahaisista on ihmisille ja ympäröivälle luonnolle hyödyllisiä ja tärkeitä. Hyönteismyrkyt vahingoittavat muurahaisten lisäksi kaikkia hyönteisiä käsittelyalueella. On hyvä pitää mielessä, että sisätiloihin satunnaisesti eksyvät vieraat, kuten lukit, siirat tai sokerimuurahaiset, ovat harmittomia, joten niiden torjunta on turhaa.