Aurinkosähköasennusten kompastuskivet

Aurinkosähköjärjestelmissä on toistuvasti havaittu merkittäviä puutteita ja ongelmia erityisesti asennustyön säädöstenmukaisuudessa ja teknisessä turvallisuudessa. On tärkeää korjauttaa havaitut puutteet ja viat viipymättä, jotta varmistetaan aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus ja toimivuus sekä vältetään mahdolliset paloturvallisuusriskit ja muut vakavat seuraukset.

Tälle sivulle on koottu  yleisiä ongelmia ja puutteita, jotka on tärkeää ottaa huomioon järjestelmien asennuksessa ja ylläpidossa.

Asennustyön säädöstenmukaisuudesta vastaa sähköurakoitsija

On havaittu tapauksia, joissa sähköalalla maallikko, kuten kattoremontin tekijä, paneelien toimittaja tai haltija itse, kiinnittää aurinkopaneelit katolle ja tekee samalla kaikki tasasähköosan sähköasennukset kaapelointeineen ja liitoksineen invertterille (vaihtosuuntaaja) asti. Tämän jälkeen sähköurakoitsija suorittaa mahdollisesti vain vaihtosähköosan asennukset ja verkkoliitännän sekä tekee käyttöönottotarkastuksen näille osille. Tämä on sähköturvallisuuslain 1135/2016 55 §:n vastaista toimintaa ja on johtanut usein virheellisiin ja monin tavoin puutteellisiin ja jopa vaarallisiin asennuksiin. 

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen edellyttää kokonaisuutena vähintään S2-tason sähköurakointioikeutta, ja itsenäisesti asennustyötä tekevien henkilöiden on oltava sähköalan ammattihenkilöitä (STL 73 §).

Sähköurakoitsija vastaa siitä, että asennettu järjestelmä on sitä koskevien vaatimusten mukainen ja turvallinen käyttää. Sähköurakoitsijan velvollisuus on laatia asennuksesta käyttöönottotarkastuspöytäkirja, joka on sähköturvallisuuslain mukainen virallinen asiakirja ja vakuutus siitä, että aurinkosähköjärjestelmä on asennuskokonaisuutena sitä koskevien vaatimusten mukainen käyttöön otettaessa ja asiakkaalle luovutettaessa. 

Tilaajan on hyvä varmistua siitä, että asennustyötä tekevällä toimijalla on oikeus sähkötöihin. Asian voi tarkistaa Tukesin rekisteristä

Ilmenneitä toistuvia asennusongelmia

Käyttöönottotarkastus ja dokumentointi

Aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotarkastuksesta on annettava laitteiston haltijan käyttöön tarkastuspöytäkirja. Pöytäkirjan sisällöstä on annettu vaatimuksia säädöksissä ja standardeissa. 

Käyttöönottotarkastus on koko järjestelmän asennuksen kattava prosessi, jossa aistinvaraista tarkastusta suoritetaan koko ajan järjestelmän asennuksen edetessä. Tämän lisäksi tarkastukseen sisältyy erilaisia, sekä järjestelmän tasasähkö- että vaihtosähköosiin kohdistuvia sähköisiä mittauksia. Mittausten ja testausten tulokset sekä tasasähkö- että vaihtosähköosasta kirjataan pöytäkirjaan, josta on käytävä ilmi myös tarkastuksen aistinvarainen osuus. 

Tarkastuksissa ja dokumentoinnissa on havaittu puutteita, kuten epäselviä tai puuttuvia merkintöjä järjestelmän testauksista ja toimivuudesta. Jos järjestelmän käyttöönottotarkastus olisi suoritettu riittävän kattavasti, ei siinä pitäisi asiakkaalle luovuttamisen jälkeen olla enää havaittavissa puutteita. Dokumentoinnin tarkkuus on kriittinen osa turvallisuutta ja järjestelmän käyttöönottoa.

Oikein suoritetut aurinkosähköjärjestelmien asennukset ovat avainasemassa kestävän ja turvallisen energian hyödyntämisessä. Huolellinen asennustyö ja säädösten noudattaminen ehkäisevät turvallisuusriskejä ja takaavat järjestelmän pitkän käyttöiän.