Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi

Tällä sivulla kuvataan yleisesti kulutuspalvelulain 185/2025 velvollisuuksia vapaa-ajan palveluiden tarjoajille. Tarkempia ohjeita löytyy Tukes-ohjeesta Kulutuspalvelujen turvallisuus

Tavoitteena on turvallisuuden jatkuva parantaminen

Se, että palveluntarjoaja tuntee palvelusta aiheutuvat vaarat, on kaiken turvallisuustyön perusta. Vaaralla tarkoitetaan sellaista palvelussa esiintyvää asiaa, joka voi aiheuttaa terveysvahingon kulutuspalvelun käyttäjälle tai sen välittömässä vaikutuspiirissä olevalle henkilölle.

Palveluntarjoajalla pitää olla palvelun vaaroista kattavat ja tarkat tiedot, jotta hän voi toteuttaa suunnitelmallisia ja tehokkaita toimenpiteitä palvelun turvallisuuden varmistamiseksi. Vaarojen tunnistamisen pitää johtaa konkreettisiin turvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin. Tavoitteena on onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen ja turvallisuuden jatkuva parantaminen.

Vaaratekijät ja vaaratilanteet

Palveluntarjoajan pitää tunnistaa palvelusta aiheutuvat vaaratekijät ja vaaratilanteet.

Vaaratekijät ovat sellaisia kulutuspalvelussa esiintyviä konkreettisia asioita, jotka voivat aiheuttaa terveydelle haitallisia seurauksia. Vaaratekijä voisi olla esimerkiksi fysikaalinen tai kemiallinen vaaratekijä, fyysinen tai psykososiaalinen kuormitustekijä tai tapaturman vaara. Vaaratekijä voisi olla esimerkiksi jäinen piha, liian matala vaahtomuoviallas tai pelästynyt hevonen.

Vaaratilanne syntyy, kun palvelun käyttäjä tai palvelun välittömässä vaikutuspiirissä oleva henkilö altistuu vaaratekijälle eli tulee vaaravyöhykkeelle ja on vaaralle alttiina. Vaaratilanne voi syntyä esimerkiksi, kun kotieläinpihan asiakas kulkee hiekoittamattomalla jäisellä piha-alueella, lapsi hyppää trampoliinilta liian matalaan vaahtomuovialtaaseen tai aloitteleva ratsastaja ohjataan ratsastamaan jo valmiiksi pelästyneellä hevosella.

Vaaratekijä ei välttämättä johda vaaratilanteen syntymiseen, mutta vaaratilanteessa on aina läsnä yksi tai useampi vaaratekijä. Palvelun turvallisuutta voidaan parantaa poistamalla vaaratekijöitä kokonaan tai estämällä vaaratilanteiden syntymistä eli sitä, että asiakkaat altistuvat palvelussa erilaisten vaaratekijöiden aiheuttamille haitallisille seurauksille.

Erityisesti huomioitavia vaaroja

Seuraavien vaarojen tunnistamiseen ja selvittämiseen pitää palveluissa kiinnittää erityistä huomiota: 

  • veden varaan joutuminen tai hukkumisvaara
  • suuresta liike-energiasta aiheutuvat vaarat
  • korkealta putoamisen vaara
  • ihmisten suuresta määrästä aiheutuvat vaarat
  • äärimmäisistä olosuhteista tai äkillisistä olosuhteiden muutoksista aiheutuvat vaarat
  • suurten tai muuten vaarallisten eläinten aiheuttamat vaarat
  • kehoon kohdistuvasta toimenpiteestä tai hoidon invasiivisuudesta aiheutuvat vaarat 
  • palveluympäristön syrjäisen sijainnin aiheuttamat vaarat.

Vaarojen tunnistaminen

Vaarat pitää tunnistaa kaikista palvelun eri osista ja vaiheista. Tunnistettuja vaaroja pitää selvittää kirjallisesti juuri sellaisina kuin ne esiintyvät kyseisessä palvelussa. Tämä tarkoittaa esim. sen kirjaamista, mitä vaaratekijöitä palvelussa esiintyy, missä paikoissa tai palvelun vaiheissa niitä esiintyy, millaisia vaaratilanteita ne aiheuttavat, ketkä ovat vaaralle alttiina, mitä toimenpiteitä on jo toteutettu vaaratilanteiden ehkäisemiseksi ja mitä lisätoimenpiteitä tarvitaan turvallisuuden parantamiseksi.

Riskien arviointi

Riskien arviointi tarkoittaa sen arviointia, ovatko riskit tällä hetkellä ja tämänhetkisillä toimenpiteillä hyväksyttävällä tasolla. Tukes ei edellytä palveluntarjoajilta vaaroista aiheutuvien riskien suuruuden määrittämistä esim. laskennallisesti tai numeerisesti riskimatriiseja käyttämällä. Riskin suuruuden määrittämistä tärkeämpää on arvioida, ovatko nykyiset toimenpiteet riittäviä tunnistettujen vaarojen ennaltaehkäisemiseksi sekä turvallisuuden varmistamiseksi tarvittavien lisätoimenpiteiden tunnistaminen, suunnittelu ja toteuttaminen.

Menetelmät ja kirjaaminen 

Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi pitää tehdä kirjallisesti. Se on osa palveluntarjoajan dokumentointivelvollisuutta. Menetelmän ja kirjaamistavan voit valita vapaasti, kunhan valittu työtapa soveltuu tarkasteltavaan palveluun ja tuottaa riittävän tarkkaa tietoa.

Tukes on julkaissut yleisiä ohjeita, tarkistuslistoja ja lomakkeita vaarojen tunnistamisen ja turvallisuustoimenpiteiden suunnittelun tueksi.