-
Tukesin markkinavalvonta perustuu riskiperusteiseen valvontaan. SUP-lainsäädännön piiriin kuuluvien tuotteiden markkinaa on kartoitettu ja tuotevalvonta on aloitettu oxo-hajoavista muovituotteista.
Ennen velvoitteen voimaantuloa (23.8.2021) markkinoille saatetut tuotteet saa myydä, vaikka tuotetta koskisi kielto tai merkintävaatimus.
Velvoite kiinnipysyvistä sulkimista juomapakkauksissa on tullut voimaan 3.7.2024. Juomapakkauksia, jotka eivät täytä vaatimusta, voi löytyä markkinoilta myöhemmin, sillä ennen 3.7.2024 Suomen markkinoille saatetut tuotteet saa myydä loppuun.
-
Markkinoille saattamisen ajankohta on tärkeä SUP-lainsäädännössä olevien voimaantulopäivämäärien takia. Näitä ovat tuotekiellot ja merkintävaatimukset 23.8.2021 alkaen ja tuotevaatimus kiinnipysyvästä korkista juomapakkauksessa 3.7.2024 alkaen.
SUP-lainsäädännössä markkinoille saattaminen on aina jäsenvaltiokohtaista. Markkinoille saattaminen tarkoittaa tuotteen asettamista ensimmäistä kertaa saataville Suomen markkinoilla. Asettaminen saataville markkinoilla on puolestaan toimittamista Suomen markkinoille liiketoiminnan yhteydessä jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai veloituksetta. Toimitus kattaa kaikki tarjoukset, jotka koskevat jakelua, kulutusta tai käyttöä Suomen markkinoilla ja jotka voivat johtaa jo valmistettujen tuotteiden tosiasialliseen toimitukseen (kuten ostokehotus, mainoskampanjat).
Saataville asettamisen käsite viittaa yksittäiseen tuotteeseen, riippumatta siitä onko kyseessä yksittäiskappale tai sarjatuotantona valmistettu tuote. Tuotteen saataville asettaminen edellyttää kahden tai useamman luonnollisen tai oikeushenkilön välistä tarjousta tai (kirjallista tai suullista) sopimusta kyseistä tuotetta koskevan omistusoikeuden, hallintaoikeuden tai muun oikeuden siirtämiseksi valmistusvaiheen jälkeen. Siirto ei välttämättä edellytä tuotteen fyysistä luovuttamista.
Apuna markkinoille saattamisen käsitteen tulkinnassa on mahdollista käyttää Sinistä opasta (Blue Guide) eli EU:n tuotesääntöjen täytäntöönpano-opasta. Sinistä opasta luettaessa tulee kuitenkin muistaa saman termin (esim. markkinoille saattaminen) erilaiset määritelmät eri EU-säädöksissä.
Muita huomioita markkinoille saattamiseen liittyen
Koska SUP-direktiivissä markkinoille saattaminen on jäsenvaltiokohtaista, toiseen jäsenvaltioon viedyt tuotteet saatetaan ensimmäistä kertaa markkinoille kyseisessä jäsenvaltiossa. Eri jäsenvaltioissa SUP-direktiivin toimeenpanon aikataulu voi vaihdella ja SUP-velvoitteet (kiellot, merkinnät) ovat voineet tulla eri aikaan voimaan. Velvoitteet tulee tarkastaa jokaisen jäsenvaltion lainsäädännöstä erikseen.
Tuote on markkinoille saatettu, kun EU:n ulkopuolelta Suomeen tuotu tuote on luovutettu vapaaseen liikkeeseen (tullimenettely).
Jos yritys valmistuttaa tuotteen toisella yrityksellä, tuotteen valmistajaksi katsotaan yritys, jonka tuotenimellä tuotetta markkinoidaan.
On huomioitava, että tuotetta, jota ei ole valmistettu, ei voi saattaa markkinoille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tilattua tuotetta, jota ei ole valmistettu, ei ole myöskään saatettu markkinoille.
-
Saa myydä, jos ne on saatettu Suomen markkinoille ennen velvoitteiden voimaantuloa.
Suomessa tuotekiellot ja merkintävaatimukset koskevat 23.8.2021 alkaen markkinoille saatettuja tuotteita.
Tuotevaatimus kiinnipysyvästä korkista juomapakkauksessa koskee 3.7.2024 alkaen Suomen markkinoille saatettuja juomapakkauksia.
Katso myös kysymys ”Milloin tuote on saatettu markkinoille?”.
-
Tuotteita, joita tuotekielto koskee, voi olla edelleen myynnissä. Kaupan hyllyllä ja sen omassa varastossa olevat tuotteet saa myydä, jos ne on saatettu Suomen markkinoille ennen 23.8.2021.
-
Ensisijainen vastuu merkinnän huolehtimisesta tuotteeseen on tuotteen valmistajalla jätelain (646/2011) 9. §:n mukaisesti. Toissijainen vastuu on tuotteen markkinoille saattajalla (esim. maahantuoja Suomeen) ja jakelijalla.
-
Komissio on antanut SUP-direktiivin toimeenpanoon liittyvässä komission Technical Adaption Committeen (TAC/SUP) kokouksessa 7.9.2022 suullisen tulkinnan, että vesipohjainen polymeeridispersio on muovia. Polymeeridispersiolla käsitellyt tuotteet kuuluvat SUP-lainsäädännön soveltamisalaan. Komissio on luvannut antaa kirjalliset perustelut tulkinnalleen myöhemmin.
-
Kyse on juomapakkauksesta, jota koskee direktiivin 6 artiklan 1-kohdan mukainen tuotevaatimus kiinnipysyvistä korkeista 3.7.2024 alkaen.
SUP-juomapakkauksella tarkoitetaan muovia sisältäviä, tilavuudeltaan max. 3 l pakkauksia, joita käytetään sellaisenaan juotavissa olevia nesteitä/juomia varten. Väkevien alkoholijuomien (yli 22 til-%) pakkaukset eivät kuulu soveltamisalaan.
Markkinoille saatettavalla juomapakkauksella tarkoitetaan pakkausta, joka on täytetty juomalla joko teollisuudessa tai myyntipaikassa, ja siinä on asiaankuuluvat pakkausmerkinnät. Markkinoille saatettava kokonaisuus on juomapakkaus, mukaan lukien sen suljinratkaisu sekä pakkausmerkinnät/etiketöinti.
SUP-direktiivin vaatimuksissa mainitaan juomapakkauksille kiinnipysyvä korkki tai kansi, mutta komission SUP-suuntaviivat-asiakirjassa myös muut sulkimet, jotka estävät pakkauksessa olevan nesteen vuotamisen sekä mahdollistavat pakkauksen kuljettamisen, katsotaan kuuluvaksi soveltamisalaan. Myös pakkauksen sinetöinti on osa suljinratkaisua (Komission näkemys 06/2024). Yksi esimerkki tällaisesta SUP-juomapakkaustyypistä on muovia sisältävä hanapakkaus, jossa kaikki hanaan sisältyvät osat, mukaan luettuna avaamattomuudesta kertovat sinetöinnit, muodostavat yhdessä juomapakkauksen sulkimen ja johon sovelletaan tuotevaatimusta kiinnipysyvistä korkeista.
-
Muovia sisältävässä juomapakkauksessa (pullossa) olevia nestemäisiä ravintolisiä ei koske vaatimus kiinnipysyvästä muovikorkista tai -kannesta, jos ravintolisää ei ole tarkoitus nauttia suoraan pullosta tai jos se vaatii laimentamista ennen käyttöä (Komission näkemys 06/2024). Muussa tapauksessa muovia sisältävä pullo katsotaan juomapakkaukseksi ja vaatimusta kiinnipysyvästä muovikorkista sovelletaan. Samaa sovelletaan myös ravintolisinä markkinoitavien tiettyjen virvoitusjuomien kaltaisten juomien pakkauksiin.
Lisätietoa ravintolisistä ja niiden pakkauksille asetetuista vaatimuksista on saatavissa Ruokaviraston verkkosivuilta.