Sähkölaitteiden vaatimukset
Sähkölaitteita koskevat vaatimukset tulevat Euroopan unionin direktiiveistä, asetuksista ja päätöksistä sekä kansallisesta lainsäädännöstä.
Sähkölaitteita koskevat direktiivit sisältävät laitteita koskevat olennaiset vaatimukset ja arviointimenetelmät, joilla arvioidaan laitteiden vaatimustenmukaisuutta. Sähkölaitteilta vaadittavat tekniset yksityiskohdat on esitetty eurooppalaisissa yhdenmukaistetuissa standardeissa.
Sähkölaitteiden valmistajien on huolehdittava laitteidensa vaatimustenmukaisuudesta ennen kuin laitteet saatetaan markkinoille ja maahantuojien on varmistettava, että valmistaja on täyttänyt velvollisuutensa. Maahantuojan ja jakelijan vastuulle usein jää varmistaa, että laite täyttää kansalliset erityisvaatimukset.
Tukes valvoo sähkölaitteiden turvallisuutta, sähkömagneettista yhteensopivuutta, vaarallisia aineita ja energiatehokkuutta. Lisäksi Tukes valvoo paristoja ja akkuja sekä sähkölaitteiden merkintöjä.
Vaatimustenmukaisuuden osoittamisen kuusi vaihetta
Olennaiset vaatimukset, jotka sähkölaitteen on täytettävä, on yhdenmukaistettu EU:n tasolla ja määritelty laitetta koskevissa direktiiveissä ja asetuksissa. Yhdenmukaistetut standardit on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä ja niissä on kerrottu tarkemmin laitteiden tekniset vaatimukset.
Valmistajan on tarkastettava, että sähkölaite vastaa EU:n lainsäädännön olennaisia vaatimuksia. Jos laite on täysin yhdenmukaistettujen standardien mukainen, laite saa vaatimustenmukaisuusolettaman. Yhdenmukaistettujen standardien käyttö on kuitenkin vapaaehtoista.
Jos valmistaja ei ole tai on vain osittain soveltanut yhdenmukaistettuja standardeja, toteutetuista toimenpiteistä ja niiden riittävyydestä on esitettävä asiakirjat, jotta laitteen voidaan katsoa olevan olennaisten vaatimusten mukainen.
EU:n lainsäädännössä määritellään, tarvitaanko vaatimustenmukaisuuden arviointiin mukaan kolmatta osapuolta, eli ilmoitettua laitosta.
Valmistajan on tarkistettava ja testattava/testautettava, että sähkölaite vastaa EU:n lainsäädännön olennaisia vaatimuksia vaatimustenarviointimenettelyjen mukaisesti. Menettelyyn kuuluu myös riskinarviointi. Kun noudattaa yhdenmukaistettuja standardeja, pystyy täyttämään EU:n lainsäädännön keskeiset vaatimukset.
Valmistajan on laadittava sähkölaitetta koskevat tekniset asiakirjat, joiden perusteella voidaan arvioida, vastaako laite kaikkia sitä koskevia vaatimuksia. Valmistajan on sisällytettävä teknisiin asiakirjoihin tarvittava riskinarviointi.
Valmistajan tai valtuutetun edustajan on huolehdittava EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen laadinnasta ja allekirjoittamisesta sekä CE-merkinnän kiinnittämisestä. Jos vaatimustenmukaisuuden arviointiin on osallistunut ilmoitettu laitos, on CE-merkinnän yhteydessä oltava ilmoitetun laitoksen tunnistenumero.
Usein kysyttyä
-
Käsidesiautomaatti annostelee käyttäjälle sopivan määrän käsidesiä ilman, että laitteeseen tarvitsee koskea. Käsidesiautomaatteja on monenlaisia ja laitteen vaatimukset riippuvat muun muassa sen rakenteesta, käyttöpaikasta, käyttöjännitteestä sekä automaatissa olevasta käsidesin määrästä ja täyttötavasta. Käsidesiautomaatti on kuitenkin yleensä sähköllä toimiva kone, jolla annostellaan helposti syttyvää nestettä.
Käsidesiautomaatin valmistaja vastaa tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja vaatimustenmukaisuuden varmentamisesta ennen laitteen markkinoille saattamista. Maahantuojan on varmistettava, että valmistaja on täyttänyt velvollisuutensa. Maahantuojan ja jakelijan vastuulle jää myös varmistaa, että laitteessa on vaaditut merkinnät ja että tuotteen mukana on vaaditut asiakirjat, ohjeet ja turvallisuustiedot suomeksi ja ruotsiksi.
Valmistajan on otettava huomioon seuraavia asioita käsidesiautomaatin suunnittelussa ja valmistuksessa:
- Koneiden tulee täyttää konedirektiivin turvallisuusvaatimukset. Laite on kone, jos siinä on ainakin yksi liikkuva osa, joka toimii muulla kuin ihmisvoimalla. Konedirektiivissä on annettu yleisiä turvallisuusvaatimuksia koneiden rakenteelle ja merkinnöille. Turvallisuusstandardeissa on yksityiskohtaisempia teknisiä vaatimuksia eri koneille.
- Konedirektiivin mukaisesti, jos kone toimii sähköllä, siihen on sovellettava pienjännitedirektiivissä annettuja sähkölaitteiden olennaisia turvallisuusvaatimuksia. Pienjännitedirektiivin tarkoituksena on taata, että sähkölaitteet ovat turvallisia. Pienjännitedirektiivin soveltamisalaan kuuluvat kaikki vaihtovirralla nimellisjännitealueella 50–1000 V ja tasavirralla nimellisjännitealueella 75–1500 V toimivat sähkölaitteet. Pienjännitedirektiivin olennaisten turvallisuusvaatimusten täyttyminen voidaan osoittaa esimerkiksi testaamalla laite sitä koskevien harmonisoitujen standardien mukaisesti. Standardisarjan EN 60204 avulla on mahdollista suunnitella ja rakentaa koneeseen sähkölaitteisto, joka täyttää sekä kone- että pienjännitedirektiivin vaatimukset.
Suomen sähköturvallisuuslakia sovelletaan pienjännitedirektiiviä laajemmin. Sähköturvallisuuslain turvallisuusvaatimukset koskevat kaikilla jännitteillä toimivia laitteita. - Jos käsidesiautomaatissa on elektroniikkaa (esim. muuntaja tai piirikortti), joka voi aiheuttaa sähkömagneettisia häiriöitä tai jonka toimintaan sähkömagneettiset häiriöt voivat vaikuttaa, laitetta koskevat EMC-direktiivin vaatimukset. EMC-direktiivissä on annettu vain olennaiset sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevat vaatimukset, joiden täyttyminen voidaan osoittaa esimerkiksi testaamalla laite sitä koskevien harmonisoitujen standardien mukaisesti. Jos laitteelle ei ole olemassa oma tuoteperhestandardia, voi testauksessa soveltaa yleisiä EMC-standardeja (EN 61000-6-1, EN 61000-6-3, EN 61000-3-2 & EN 61000-3-3).
- Käyttöjännitteestä riippumatta käsidesiautomaattia koskee RoHS-direktiivi. RoHS-direktiivi rajoittaa 10 aineen käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.
- Akkuja ja paristoja koskevat vaatimukset löytyvät akku- ja paristodirektiivistä. Akuissa ja paristoissa on rajoitettu elohopean ja kadmiumin käyttöä sekä asetettu merkintävaatimuksia kuten erilliskeräysmerkintä. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskeva direktiivi edellyttää myös erilliskeräysmerkintää. Laitteita, akkuja ja paristoja koskee myös tuottajavastuu.
- Yleensä käsidesin tehoaineena käytetään etanolia, joka on herkästi syttyvä kemikaali. Etanolipohjaisen käsidesin leimahduspiste on huoneen lämpötilassa. Käsidesiautomaatin valmistajan tulee tehdä riskiarviointi osoittaakseen, ettei laitetta käytettäessä voi muodostua räjähdysvaarallista tilaa. Räjähdysvaarallisen tilan muodostuminen riippuu mm. käytettävän käsidesin määrästä ja tilan ilmanvaihdosta.
Lisätietoa sähkölaitteiden vaatimuksista
Lisätietoa räjähdysvaarallisista tiloista
Lisätietoa räjähdysvaarallisten tilojen laitteista
Katso myös
Sähkölaitteet-kurssi tunnentuotteeni.fi-palvelussa
Tukes-opas: Sähkölaitteiden valmistus, maahantuonti ja myynti (pdf, 1,7 Mt)
Kodin sähköturvallisuus -sivusto
Tukes-opas: Teollisuuden litiumioniakkujen turvalliseen käyttöön
Selvitys litiumioniakkujen turvallisuustekijöistä
Valmistajan velvollisuudet
Maahantuojan velvollisuudet
Jakelijan velvollisuudet
EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus
CE-merkintä
Merkinnät
Käyttöohjeet
Tukesin näytteiden hankintaperiaatteet markkinavalvonnassa
Vaaralliset tuotteet -verkkosivusto