Jyrsijämyrkyt
Jyrsijöiden torjunta kotona ja mökillä
Hiiret ja rotat ovat yleisimpiä torjuttavia jyrsijöitä asunnoissa, kesämökeissä ja ulkorakennuksissa. Ne aiheuttavat haittoja sotkemalla tiloja ja elintarvikkeita ulosteillaan sekä vahingoittamalla rakennuksia ja tavaroita.
Ohjeet haittojen ennaltaehkäisyyn ja jyrsijöiden torjuntaan
Jyrsijähaittojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia siisteydestä, hävittää jyrsijöiden ravinnonlähteet ja estää jyrsijöiden pääsy rakennuksiin. Huomioi ainakin seuraavat asiat:
- Tilkitse kaikki raot, joista jyrsijät voivat päästä sisälle. Voit käyttää myös riittävän tiheää verkkoa sisäänpääsyn estoon. Hiiri pääsee rakennukseen jo sormen mentävästä reiästä!
- Hiiret ovat taitavia kiipeilijöitä. Huolehdi, etteivät ne pääse rakennuksen yläosiin esimerkiksi sähkölankoja pitkin.
- Pidä rakennusten ympäristö siistinä. Jyrsijät piiloutuvat esimerkiksi lauta- ja lehtikasoihin.
- Laita jätteet kannellisiin jäteastioihin.
- Varastoi elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.
- Lintujen ruokintapaikoilla maahan varisseet siemenet houkuttelevat jyrsijöitä. Pidä ruokintapaikat siistinä ja suosi sellaisia ruokintalaitteita, joihin jyrsijät eivät pääse.
- Ellei ennaltaehkäisy auta, voit torjua jyrsijöitä käyttämällä tappoloukkuja. Sijoita loukku siten, ettei se vahingoita muita eläimiä.
- Tukes suosittelee ensisijaisesti käyttämään tappavia loukkuja. Elävänä pyytäviä loukkuja voivat käyttää eläinsuojelulain 32 § mukaan vain henkilöt, jotka pystyvät lopettamaan eläimen mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Elävänä pyytävät loukut on tarkistettava päivittäin. Tukes ei suosittele haittajyrsijöiden vapaaksi päästämistä ainakaan taajama-alueilla.
- Suomessa jyrsijöiden torjuntaan ei saa eläinsuojelulain mukaisesti käyttää liima-ansoja.
- Viimeisenä keinoja jyrsijöiden torjunnassa voi käyttää jyrsijämyrkkyjä.
Mikä on jyrsijämyrkky?
Jyrsijämyrkyillä torjutaan hiiriä ja rottia. Useimmat jyrsijämyrkyt ovat antikoagulanttimyrkkyjä, jotka estävät veren hyytymisen vaikuttamalla K-vitamiinin tuotantoon. Veren hyytymishäiriön seurauksena jyrsijät kuolevat sisäisiin verenvuotoihin noin viikon kuluessa myrkyn syömisestä. Alfakloraloosi on nopeasti vaikuttava myrkky, joka tappaa hiiret parin tunnin kuluessa syötin syömisestä.
Jyrsijämyrkyt ovat myrkyllisiä myös ihmisille, erityisesti lapsille, sekä muille nisäkkäille ja linnuille. Myrkytys tapahtuu ensisijaisesti suun tai ihon kautta. Ole varovainen myrkkyjä käsitellessä, käytä suojahansikkaita ja sijoita myrkyt lasten ja muiden eläinten ulottumattomiin.
Muut eläimet voivat altistua myrkyille syödessään joko itse jyrsijämyrkkysyöttiä tai myrkkyä syöneitä jyrsijöitä. Tiedossa on useita alfakloraloosin aiheuttamia kissojen myrkytyksiä. Antikoagulanttimyrkkyjen jäämiä löytyy Suomessa yleisesti huuhkajista, lehtopöllöistä, varislinnuista, ketuista, supikoirista sekä näätäeläimistä. Useimmat jyrsijämyrkyt ovat hyvin pysyviä yhdisteitä, jotka poistuvat hitaasti eläinten elimistöstä.
Jos altistut jyrsijämyrkylle, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen.
Jos jyrsijämyrkkyä käytetään annetun käyttöohjeen mukaisesti, ei myrkytysvaaraa ole. Vahingossa nautittu jyrsijämyrkky voi johtaa myrkytykseen. Jyrsijämyrkyissä on karvasainetta, jotta se maistuisi pahalta eivätkä lapset söisi syöttiä. Jyrsijämyrkkyihin on lisätty väriainetta, jotta lasten tai lemmikkien myrkytys olisi helpompi havaita. Jos edes epäilet myrkytystä, ota välittömästi yhteys Myrkytystietokeskukseen (0800 147 111) tai hakeudu lääkärihoitoon ja näytä jyrsijämyrkyn pakkaus.
Jos lemmikkieläin on syönyt jyrsijämyrkkyä tai myrkyttyneen jyrsijän, ota yhteys eläinlääkäriin.
Miten jyrsijämyrkkyjä käytetään?
Myrkyn käyttö on viimeinen vaihtoehto jyrsijöiden tuhoamiseen. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:
- Kuluttajille on saatavilla vain hiirien torjuntaan tarkoitettuja myrkkyjä.
- Myrkyt on pakattu valmiiksi syöttirasioihin, ja niitä saa käyttää vain sisätiloissa.
- Kuluttajakäyttöön ei ole hyväksytty jyrsijämyrkkyjä rottien tai myyrien torjuntaan. Rotat ja myyrät tulee hävittää loukuttamalla. Mikäli tämä ei onnistu, ota yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen.
- Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
- Sijoita syöttilaatikot siten, etteivät lapset ja kotieläimet pääse kosketuksiin niiden kanssa.
- Kerää syötit pois myrkytysjakson päätyttyä ja hävitä ne vaarallisena jätteenä. Myrkkyjä ei saa käyttää jatkuvasti. Mikäli hiirien hävittäminen ei onnistu, ota yhteys tuholaistorjuntayritykseen.
- Etsi ja kerää kuolleet jyrsijät ja niiden kuljettamat syötit torjunnan aikana. Laita kuolleet jyrsijät kannelliseen jäteastiaan, jotta muut eläimet eivät pääse niihin käsiksi.
- Käytä suojahanskoja, kun käsittelet kuolleita jyrsijöitä, myrkkysyöttejä ja syöttilaatikoita.
Alfakloraloosi on vaarallista kissoille
Alfakloraloosi on nopeasti vaikuttava jyrsijämyrkky. Se tekee hiiret tokkuraisiksi ja helpoiksi saaliseläimiksi kissoille ja muille saalistajille. Suomessa on todettu useita alfakloraloosin aiheuttamia kissojen myrkytyksiä vuodesta 2018 lähtien. Kissa vaikuttaa olevan erityisen herkkä alfakloraloosille, tappavan annoksen on arvioitu olevan 100-250 mg/kg. Koiralla vastaava arvo on 600 mg/kg. Tukesin tiedossa on myös joitakin koirien myrkytystapauksia, joissa kaikissa koira on päässyt syömään suoraan myrkkysyöttejä. Linnut näyttäisivät olevan vielä kissojakin herkempiä, niille tappavan annoksen on arvioitu olevan alle 100 mg/kg.
Myrkytystilassa kissalla ilmenee nopeasti eteneviä hermostollisia oireita, kuten tasapainohäiriöitä, lihasnykäyksiä ja kouristelua. Eläin voi olla alilämpöinen, kuolata ja muuttua äkillisesti apaattiseksi tai aggressiiviseksi. Myrkytyksen saanut eläin kannattaa pitää lämpimänä ja toimittaa välittömästi eläinlääkärin hoitoon.
Mistä tiedän sisältääkö jyrsijämyrkky alfakloraloosia?
Jyrsijämyrkyissä käytetty tehoaine on ilmoitettu valmisteen pakkauksessa. Voit myös katsoa biosidirekisteristä alfakloraloosia sisältävien valmisteiden nimet. Valitse Haku ja Tehoainevalikosta alfakloraloosi.
Miten estän lemmikkini myrkytyksen?
Varmin tapa estää myrkytykset on pitää kissat ja koirat kiinni. Varsinkin kissojen myrkytysten estäminen voi olla vaikeaa, koska niiden reviiri voi olla laaja eikä niiden ulkona syömää ravintoa pysty seuraamaan. Älä käytä alfakloraloosia sisältäviä valmisteita, jos kotona tai naapurissa on lemmikkejä. Jos käytät alfakloraloosia sisältäviä jyrsijämyrkkyjä, noudata käyttöohjeita. Valmisteita saa käyttää vain sisätiloissa ja niiden on oltava syöttilaatikossa, joista kissat ja koirat eivät pääse valmisteeseen käsiksi. Alfakloraloosivalmisteiden käytöstä tulee aina kertoa naapurissa asuville kissojen ja koirien omistajille, jotta nämä eivät päästä myrkytyksen aikana lemmikkejään vapaana ulos.
Eläinlääkäri tai lemmikin omistaja, epäiletkö, että jyrsijämyrkky on aiheuttanut lemmikkieläimen myrkytyksen? Tee siitä ilmoitus meille.
Usein kysyttyä
-
Antikoagulantteja sisältävät jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kemikaaleja, jotka on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi. Lisäksi useimmat niistä ovat pysyviä, kertyviä ja myrkyllisiä yhdisteitä. Rottia torjutaan yleensä rakennusten ulkopuolella, mikä aiheuttaa suuremman riskin muiden eläinten altistumiselle kuin myrkkyjen käyttö sisätiloissa. Rottien torjunta vaatii myös 20 kertaa suuremmat annokset verrattuna hiirien torjuntaan.
Rotta on ovela eläin, jonka torjuminen ei ole helppoa. Rotat liikkuvat laajoilla alueilla, ja onnistunut torjunta edellyttää niiden torjuntaa koko populaatiossa yhtä aikaa. Yksityishenkilöt eivät pysty torjumaan rottia tehokkaasti jyrsijämyrkyillä. Tehoton torjunta lisää muiden eläinten altistumista ja sietokyvyn eli resistenssin kehittymistä rotissa.
-
Yksityiset ihmiset torjuvat rottia helpoiten siten, että rottien saataville ei jätetä mitään syötävää. Pihapiiri ja rakennusten ympäristö kannattaa pitää siistinä, niin että rotilla ei ole piilo- tai pesäpaikkoja. Pidä rakennusten ovet ja ikkunat suljettuina ja tuki rakennuksissa olevat aukot. Pihalla ei kannata pitää avokompostia. Jos haluat ruokkia lintuja, huolehdi siitä, että rotat eivät pääse ruokintalaitteisiin eikä niille varise maahan siemeniä syötäväksi.
Yksittäisten rottien pyydystäminen onnistuu perinteisellä tappoloukulla. Aseta loukkuun houkuttimeksi ruisleipää, juustoa, viljatuotteita, keitettyä kananmunaa, kuivattuja hedelmiä tai suklaata. Voit pyydystää rottia myös elävänä pyydystäviin loukkuihin, jos pystyt lopettamaan rotan nopeasti ja kivuttomasti kuten eläinsuojelulaissa edellytetään. Tukes ei suosittele rottien vapaaksi päästämistä ainakaan taajama-alueilla. Tehokkainta olisi rottien torjuminen samanaikaisesti koko naapurustossa.
Jos rottien pyydystäminen omin voimin ei onnistu, kutsu paikalle ammattimainen tuholaistorjuja. Jos rottia tulee jatkuvasti muualta, ota yhteys kunnan terveysviranomaiseen.