Sähköasennukset
Kiinteistön sähköasennukset ja sähkölaitteet muodostavat yhdessä sähkölaitteiston. Sähkölaitteiden oikea sijoitus ja käyttö sekä sähkölaitteiden ja -asennusten kunnossapito ovat turvallisuuden kannalta keskeisiä asioita. Sähköasennukset kuluvat käytössä ja vaativat seurantaa, huoltoa ja korjausta.
Sähköasennuksiin ja -laitteisiin kertynyt lika, pöly tai kosteus lisää valokaaren ja sähköpalon syttymisen vaaraa. Mekaaniset vauriot, kuten rasioiden kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot, aiheuttavat sähkötapaturman vaaran.
Vanhoissa kiinteistöissä saattaa olla sellaisia sähköasennuksia, jotka eivät kaikilta osin vastaa uusien asennusten sähköturvallisuusvaatimuksia. Asennuksia ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä muuttamaan, jos ne täyttävät asennusajankohdan määräykset eikä asennusolosuhteisiin ja ympäristöön ole tullut muutoksia.
Vanhojen sähköasennusten korjaustyö, kuten rikkoutuneen osan vaihto, on sallittua tehdä noudattaen alkuperäisenä asennusajankohtana voimassa olleita määräyksiä. Sen sijaan laajennus- ja muutostöissä on noudatettava työn toteutushetkellä voimassa olevia määräyksiä.
Vanhoissa rakennuksissa on usein riittämätön määrä pistorasioita ja valopisteitä. Asennuksia on suositeltavaa uusia ja laajentaa lisäämällä pistorasioita ja valopisteitä sen sijaan, että käytetään jatkojohtoja laitteiden liittämiseksi verkkoon.
Kun tarvitset uusia sähköasennuksia tai vanhojen korjaustöitä:
- Varmista, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittava oikeus. Asian voit tarkistaa Tukesin rekisteristä.
- Tee kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Näin varmistat kaikkien tilattujen töiden tekemisen ja selvennät vastuukysymyksiä.
- Varmista, että asentaja tarkastaa asennukset ennen käyttöönottoa.
- Huolehdi, että saat tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.
- Pyydä sähkötöiden tekijältä tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei pöytäkirjaa kuitenkaan välttämättä tarvita. Tarkastuspöytäkirja on töiden tekijän antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti.
Sähköasennusten kunnossapidosta huolehtiminen on sinun vastuullasi!
- Valvo, että sähköasennusten käyttöympäristö säilyy turvallisena.
- Huolehdi riittävästä kunnon valvonnasta ja kunnossapidosta.
- Korjauta havaitsemasi vialliset asennukset viipymättä.
- Perehdy riittävästi laitteiden ja laitteiston ominaisuuksiin, kuten:
- missä pääkytkin sijaitsee?
- mistä laitteiston tai sen osat voi tehdä jännitteettömiksi?
- missä sijaitsevat suojaavat sulakkeet ja muut suojalaitteet?
- varmista, että asennuksista on käytettävissä "sähkökuvat" sekä laitteiden asennus-, huolto- ja käyttöohjeet.
- Jätä omat viritykset tekemättä ja käytä sähkötöissä ammattilaista.
Tavalliselle sähkönkäyttäjälle ovat turvallisuussyistä sallittuja vain eräät pienet työt, joista on kerrottu enemmän osiossa "Tee se itse -sähkötyöt" ja "Kodin sähköturvallisuus". Varsinaiset sähkötyöt on aina teetettävä sähköalan ammattilaisella.
Usein kysyttyä sähköasennuksista
-
Sähköturvallisuuslain 1135/2016 47 §:n mukaan sähkölaitteiston haltija (yleensä omistaja) on lähtökohtaisesti vastuussa sähköasennusten turvallisuudesta ja siitä, että havaitut viat ja puutteet poistetaan riittävän nopeasti. Tukesin toimivaltaan eivät kuulu yksityisoikeudelliset riitatapaukset eikä korvausvastuiden määrittäminen. Neuvontaa tällaisissa asioissa saat Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.
-
Kylpyhuoneiden sähköasennuksille on asetettu erityisvaatimuksia, joiden tarkoituksena on suojata sähkön käyttäjiä sähköiskulta ja sähkölaitteita vedeltä. Erityisvaatimuksia ovat muun muassa vaatimukset vikavirtasuojauksesta, sähkölaitteiden suojaetäisyydet suihkuun ja ammeeseen sekä sähkölaitteiden kotelointiluokat.
Kun suunnittelet sähköasennuksia, sinun on hyvä tietää perusasioita asennusvaatimuksista, vaikka varsinaisen asennustyön tekeekin sähköalan ammattilainen. Näin voit jo omissa suunnitelmissasi ja valaisinhankinnoissasi ottaa vaatimuksia huomioon. Lisätietoa kylpyhuoneiden sähköasennusten teknisistä vaatimuksista
Sähkötyöt on aina teetettävä Tukesin rekisterissä olevilla ammattilaisilla. Huolellinen ammattilainen takaa asennusten turvallisuuden. Omia virityksiä ei saa eikä kannata tehdä: niistä voi aiheutua hengenvaara.
Muista sähkölaitteiden oikea käyttö.
Laitteiden oikea sijoittelu ja huolellisuus viimeistelee kylpyhuoneen sähköturvallisuuden:
- Järjestä hiustenkuivaajille, kihartimille ja sähköparranajokoneille sellainen hyvä säilytyspaikka, etteivät ne missään oloissa pääse putoamaan veteen.
- Muista irrottaa laitteen johto pistorasiasta heti käytön jälkeen.
- Opeta nuorille ja lapsille, ettei radioita ja cd-soittimia pidä tuoda kylpyammeen reunoille tai suihkun läheisyyteen. Koko perhe on syytä opastaa käyttämään oikein ja turvallisesti kylpyhuoneen sähkölaitteita.
-
Sähköasennusmääräykset eivät pääsääntöisesti ole takautuvia. Maadoittamattomia pistorasioita on 1990-luvulle asti saanut asentaa kuiviin tiloihin niin sanottuihin vaarattomiin käyttöolosuhteisiin, eli esimerkiksi asuntojen makuu- ja olohuoneisiin.
Jos maadoittamattomat pistorasiat ovat olleet asennuksen alkuperäisenä rakennusajankohtana sallittuja eikä asennusolosuhteisiin ole tullut muutoksia, maadoittamattomia asennuksia voi edelleen turvallisesti käyttää. Myös rikkoutunut maadoittamaton pistorasia voidaan tällaisessa tilassa vaihtaa vastaavaan ehjään.
Pistorasioiden muuttaminen maadoitetuiksi ja vikavirtasuojatuiksi parantaa asennuksen turvallisuustasoa. Jos vanhaan kohteeseen halutaan tehdä tällainen laajempi muutos, on johdotus ja sähkökeskuskin usein uusittava samalla. Pelkkien pistorasioiden vaihtaminen maadoitettuihin ei pääsääntöisesti ole mahdollista eikä sallittua, koska maadoittamattomista asennuksista yleensä puuttuu erillinen suojamaadoitusjohdin. Putkittamalla tehdyissä uppoasennuksissa johdotuksen uusiminen onnistuu usein suhteellisen pienellä vaivalla, mutta esimerkiksi putkettomana tai pintaan asennetun sähköjärjestelmän johdotuksen uusiminen on huomattavasti työläänpää.
-
Pistorasioiden asennusvaatimuksissa on ollut eräitä eroja asennuksen valmistumisajankohdasta riippuen. Yleissääntönä kaikenikäisille asennuksille voidaan kuitenkin pitää nykyisen standardin vaatimuksia, joiden mukaisesti pistorasia on
- oltava rakenteeltaan turvapistorasia, (ns. lapsisuojattu pistorasia, jossa on sulkulevyt reikien lisäsuojana) tai
- asennettuna vähintään 170 cm:n korkeuteen tai
- asennettuna lukittuun koteloon tms. tilaan.
Useimmat paikoitusalueiden autonlämmitystolpat eivät täytä kumpaakaan kahdesta ensin mainitusta vaatimuksesta, joten kotelot on pidettävä lukittuina. Auton liitäntäjohtoa ei saa jättää tolppaan kiinni silloin, kun se ei ole kytkettynä autoon, koska tällöin kotelon lukinta käytännössä ohitetaan. Erityisen vaarallista on jättää johto roikkumaan kulkuväylille ja alueilla, joissa lunta aurataan koneilla tai joissa pikkulapset saattavat leikkiä.
Ulos asennettujen pistorasioiden täytyy olla suojakoskettimella varustettuja asennusajankohdasta riippumatta. Sähköä ei saa missään tapauksessa ottaa autonlämmitykseen eikä muuhun käyttöön rakennuksen sisältä maadoittamattomasta pistorasiasta. Suojamaadoituspiirin puuttuminen tai laittoman kaksinapaisen jatkojohtovirityksen käyttö on yksi tavallisimmista syistä pihapiirin kuolemaan johtaneille sähkötapaturmille. Vuonna 1997 päättyi siirtymäkausi, jonka jälkeen asennettujen ulkopistorasioiden on oltava suojattuna ylivirtasuojan (sulake, johdonsuoja-automaatti) lisäksi vikavirtasuojakytkimellä. Vikavirtasuojakytkimen toiminta on tarkastettava määräajoin sen testipainikkeesta.
-
Perusvaatimus on, ettei jatkojohtoa kytketä pistorasiaan, jota ei ole tarkoitettu tällaiseen käyttöön. Maadoittamattomasta sisätilan pistorasiasta ei koskaan saa ottaa syöttöä ulkotilaan. Turvallisinta on käyttää aina vikavirtasuojattua ulkopistorasiaa tai pistorasiaan asennettavaa ulkokäyttöön tarkoitettua vikavirtasuojakytkintä. Muita huomioon otettavia asioita ovat:
- Älä käytä muovieristeisiä johtoja kylmällä säällä ulkona. Muovi kovettuu ja haurastuu pakkasessa.
- Ennen vuotta 1997 asennetuissa ulkopistorasioissa ei välttämättä ole vikavirtasuojaa. Käytä tällöin lisäsuojana erillistä pistorasiaan asennettavaa tai jatkojohdossa olevaa vikavirtasuojakytkintä.
- Älä käytä halkeilleita tai muuten rikkinäisiä jatkojohtoja. Jatkojohtojen on oltava roiskevedenpitäviä (pistorasiassa läppäkansi), jos ne ovat alttiina vedelle esim. sateella.
-
Vikavirtasuojakytkimen laukeaminen on merkki siitä, että virtapiirissä on liian suuri vuoto- tai vikavirta. Tämä voi aiheutua yksittäisen laitteen viasta tai likaantumisesta. Laukeamisen voi aiheuttaa myös se, että piiriin on kytketty liian monta laitetta. Tällöin laitteiden yhteinen vikavirta aiheuttaa laukaisun. Vian syytä voit selvittää seuraavasti:
- Irrota vikakohteen selvittämiseksi pistotulppaliitäntäiset laitteet pistorasioista.
- Käännä vikavirtasuojakytkin takaisin ON-asentoon.
- Jos vikavirtasuojakytkin laukeaa heti uudelleen, on vika kiinteässä asennuksessa. Käänny tällöin sähköalan ammattilaisen puoleen.
- Jos vikavirtasuojakytkin pysyy ON-asennossa, jää vika pistotulppaliitäntäisten laitteiden puolelle. Liitä ne verkkoon erikseen, kukin vuorollaan. Laite, joka pistorasiaan kytkettäessä laukaisee vikavirtasuojan, on viallinen. Jos mikään yksittäinen laite ei aiheuta laukaisua, on vika mahdollisesti laitteiden määrässä.
Jo yksittäinen laite, esimerkiksi vanha pesuvesien kastelema pesukone tai muu hyvin likainen ja pölyinen sähkölaite, saattaa riittää laukaisun aiheuttamiseen. Jos normaali puhdistus ei auta, toimita laite huoltoon puhdistettavaksi ja korjattavaksi.