Vaatimukset yleisille kulutustavaroille

Yleisiä kulutustavaroita ovat ne tuotteet, jotka eivät kuulu erityislainsäädännön soveltamisalaan.

EU:n uuden kuluttajaturvallisuusasetuksen soveltaminen alkaa 13.12.2024. Asetus tuo muutoksia yleisiä kulutustavaroita koskeviin vaatimuksiin ja talouden toimijoiden velvoitteisiin.

Yleisten kulutustavaroiden pitää täyttää kuluttajaturvallisuuslaissa asetetut yleiset turvallisuusvaatimukset, eli ne eivät saa aiheuttaa vaaraa kenenkään terveydelle.

Yleisiä kulutustavaroita ovat muun muassa:

  • huonekalut
  • tikkaat
  • kynttilät
  • sytyttimet, esim. savukkeensytyttimet
  • rullaverhot ja kaihtimet
  • tekstiilit ja lastenvaatteet
  • kotipihojen uima-altaat ja kylpytynnyrit
  • urheilu- ja kuntoiluvälineet 
  • kodin yleiset sisustus- ja tarve-esineet.

Yleinen tuoteturvallisuusasetus

EU:n yleinen tuoteturvallisuusasetus GPSR on yleislaki kuluttajatuotteille. GPSR:ssä säädetään muun muassa

  • yleisestä turvallisuusvaatimuksesta
  • kuluttajatuotteiden turvallisuuden arvioinnista
  • vaarallisten kuluttajatuotteiden palautusmenettelystä
  • Safety Gate -portaalista
  • toimitusketjun yritysten ja verkkomarkkinapaikkojen ylläpitäjien velvoitteista.

GPSR velvoittaa kaikkia kuluttajatuotteiden toimitusketjun talouden toimijoita, kuten valmistajia, EU-alueen maahantuojia, jakelijoita ja jakelupalvelujen tarjoajia. Lisäksi GPSR velvoittaa erikseen verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia.

GPSR ei velvoita kuluttajan asemassa olevia yksityishenkilöitä, jotka ei-ammattimaisesti myyvät esim. käytettyjä tuotteita kirpputoreilla.

GPSR:n soveltaminen erityyppisiin tuotteisiin

GPSR koskee lähes kaikkia fyysisiä ja digitaalisia kuluttajatuotteita. 

GPSR voi soveltua:

  • Vain kuluttajatuotteisiin, joita ei ole suljettu pois soveltamisalalta. Kuluttajatuotteita ovat tuotteet, jotka on tarkoitettu kuluttajille tai kohtuudella ennakoitavissa olosuhteissa on todennäköistä, että kuluttajat käyttävät niitä, vaikka niitä ei olisi tarkoitettu heille. GPSR ei sovellu vain ammattimaisesti käytettäviin tuotteisiin edes täydentävästi.
  • Myös aineettomiin, digitaalisiin tuotteisiin, joita ei ole sisällytetty fyysiseen tuotteeseen. Esim. ohjelmistot ja sovellukset.
  • Sekä uusiin että käytettyihin tuotteisiin ja myös korjattuihin ja kunnostettuihin tuotteisiin. Ei kuitenkaan antiikkiesineisiin.

GPSR:n soveltuminen suhteessa muuhun lainsäädäntöön

Täydentävänä säännöksenä GPSR:n soveltamisala on monimutkaisesti määritelty ja se on riippuvainen muun lainsäädännön soveltamisalan kattavuudesta sekä sisällöllisistä vaatimuksista.

  1. GPSR ei sovellu edes täydentävästi tiettyjen erityislainsäädäntöjen alaisiin tuoteryhmiin, vaikka ne olisivat kuluttajatuotteita. Nämä on listattu GPSR:n 2 artiklan 2-kohdassa. Tällaisia ovat mm. lääkkeet ja elintarvikkeet.
  2. Tiettyjä osia GPSR:stä ei sovelleta sellaisiin tuotteisiin, jotka kuuluvat unionin yhdenmukaistamislainsäädännön alle. Yhdenmukaistamislainsäädäntöä ovat erityisesti markkinavalvonta-asetuksen ((EU)2019/1020) ensimmäisessä liitteessä luetellut säädökset.
  3. GPSR soveltuu vain täydentävästi sellaisiin kuluttajatuotteisiin, joiden turvallisuudesta on olemassa erityislainsäädäntöä. Sitä sovelletaan vain niiden seikkojen, riskien ja riskiluokkien osalta, joita ei ole huomioitu erityislainsäädännössä.

GPSR-asetus
Markkinavalvonta-asetus

Täydentävyys

GPSR on niin sanottua yleislainsäädäntöä, kuluttajatuotteiden ”turvaverkkosäädös”. Erityislainsäädännöllä puolestaan säännellään tarkemmin jonkin tietyn tuoteryhmän, kuten lelujen, vaatimuksista. Jos erityislainsäädännössä ei ole säännöksiä jonkin tietyn vaaran osalta, yleislainsäädäntöä voidaan soveltaa täydentävästi.

Voimaantulo

GPSR:ää sovelletaan 13.12.2024 alkaen. Se kumoaa yleisen tuoteturvallisuusdirektiivin (2001/95/EY, GPSD) sekä ns. FIP-direktiivin (87/357/ETY, Food Imitating Products) 13.12.2024. Ennen 13.12.2024 markkinoille saatetut, direktiivin mukaiset tuotekappaleet saa myydä loppuun.

  • Tuotekappaleen, joka on saatettu markkinoille ennen 13.12.2024, ei tarvitse täyttää GPSR:n vaatimuksia. 
  • Tuotekappaleen, joka on saatettu markkinoille 13.12.2024 tai sen jälkeen pitää täyttää GPSR:n vaatimukset. 
  • Jos saman tuotemallin tai -tyypin ensimmäiset tuotekappaleet on asetettu saataville ennen 13.12.2024, mutta saman tuotemallin tai -tyypin seuraavat tuotekappaleet vasta 13.12.2024 tai sen jälkeen, ensin mainittuihin ei sovelleta GPSR:n vaatimuksia, mutta jälkimmäisiin sovelletaan.

Markkinoille saattaminen

Tuote saatetaan markkinoille, kun se asetetaan saataville unionin markkinoilla ensimmäistä kertaa. Unionin markkinoille saattaminen voi siis tapahtua vain kerran kunkin yksittäisen tuotteen osalta koko EU:ssa. 

Kun tuote on saatettu markkinoille, sen jälkeen sitä voidaan asettaa saataville markkinoilla uudestaan ja uudestaan. Valmistaja tai EU-maahantuoja saattaa tuotteen markkinoille ja sen jälkeen jakeluketjussa tapahtuu tuotteen markkinoilla saataville asettamisia.

Vaikka tuotemalli tai tyyppi olisi asetettu saataville ennen kuin uudet vaatimukset tulivat voimaan, samaa mallia tai tyyppiä olevien yksittäisten yksiköiden, jotka on saatettu markkinoille uusien vaatimusten voimaantulon jälkeen, on oltava näiden uusien vaatimusten mukaisia. Esimerkiksi saman mallin puseroa on voitu asettaa saataville markkinoille jo vuosia, mutta niihin kappaleisiin, jotka saatetaan markkinoille 13.12.2024 tai sen jälkeen, sovelletaan GPSR:ää. 

Kuluttajaturvallisuuslainsäädäntö on väistyvää ja täydentävää

Kuluttajaturvallisuuslainsäädäntö on väistyvää ja täydentävää yleislainsäädäntöä. Jos tuotteessa on esim. sähkö- tai paineominaisuuksia, pitää tuotteen täyttää kuluttajaturvallisuuslain yleisten turvallisuusvaatimusten lisäksi myös tuotetta koskevan erityislainsäädännön asettamat vaatimukset. Esimerkiksi sähköpöydän tai lämmitykseen tai veden kierrättämiseen sähköä käyttävän uima-altaan pitää täyttää kuluttajaturvallisuuslain yleiset turvallisuusvaatimukset ja sähkölaitteen ja/tai painelaitteen turvallisuusvaatimukset.

Myös yleisten kulutustavaroiden kemikaaliturvallisuus pitää huomioida. Kemikaalien osalta lisätietoa saa esimerkiksi Tukesin kemikaalineuvonnasta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa eri tuoteryhmien turvallisuusvaatimuksista löytyy niitä koskevilta alasivuilta, jotka löytyvät valikosta.

CE-merkintä vain tuotteisiin, joissa lainsäädäntö sitä edellyttää

Tuotteissa, joita koskee vain kuluttajaturvallisuuslaki eikä mikään erityislainsäädäntö, ei saa olla CE-merkintää. CE-merkintä saa olla vain sellaisissa tuotteissa, joissa lainsäädäntö sitä edellyttää.

Esimerkiksi seuraavat erityislainsäädännöt edellyttävät, että niiden alaan kuuluvat tuotteet CE-merkitään:

  • sähkölaitteita koskevat sähkömagneettinen yhteensopivuus, eli EMC
  • vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, eli RoHS.

Sähkömagneettisen yhteensopivuuden tarkoitus on varmistaa, etteivät sähkölaitteet häiritse tai häiriinny toisista laitteista. RoHS-lainsäädäntö rajoittaa tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkölaitteissa.

Tukes valvoo kuluttajaturvallisuuslainsäädännön noudattamista

Tukes on markkinavalvontaviranomainen, joka valvoo pistokokeenomaisesti markkinoilla olevien kulutustavaroiden turvallisuutta. Tukes ei anna tuotteille ennakkohyväksyntöjä, eikä tarkasta tuotteita etukäteen. Yritys vastaa siitä, että tuote on turvallinen ja vaatimustenmukainen.

Joissakin tuotteissa eri turvallisuusominaisuudet kuuluvat useamman eri viranomaisen valvontaan. Valvonnasta vastaa se viranomainen, jonka toimivaltaan kuuluvassa käytössä mahdollinen vaara on havaittu tai jossa tuotetta yleensä käytetään. Esimerkiksi ruoanlaittovälineistä ruokaan irtoavien kemiallisten aineiden aiheuttamat vaarat kuuluvat Ruokaviraston toimivaltaan. Jos kuitenkin esimerkiksi kattilan kahva irtoaa ja aiheuttaa palovamman vaaraa käyttäjälle, on kyse Tukesin valvontaan kuuluvasta asiasta.

Tukesin lisäksi kuluttajaturvallisuuslain valvonnassa toimivaltainen viranomainen on Tulli, joka valvoo Suomeen maahantuotavien kulutustavaroiden turvallisuutta.