Sähkölaitteiden kemikaalit

Taloyhtiön metallinkeräysastiasta löytyy leivänpaahdin ja pöytävalaisin. Nehän ovat pääosin metallia, joten sinnehän ne kuuluvatkin. Vai kuuluvatko? Mitä tarkoittaa roskismerkintä sähkölaitteessa tai paristossa? Kun kierrättää, niin miksi lajittelussa kannattaa olla tarkkana?

Luulo 1: Kuluttajan jätemäärä on normaalisti niin pieni, ettei esim. käytettyjen laitteiden lajittelulla ole väliä.
Luulo 2: Rikkinäisen sähkölaitteen voi korjata itsekin; netistä löytyy ohjeita.

Kiitos kun kierrätät

Kuluttajan rooli rikkinäisten ja loppuunkäytettyjen laitteiden, akkujen ja paristojen lajittelussa on tärkeä.

Laitteiden, paristojen ja akkujen materiaalia voidaan hyödyntää, kun ne kierrätetään ja lajitellaan erilliskeräyksessä. Jätteen erilliskeräys tarkoittaa sitä, että erilaiset jätteet pidetään toisistaan erillään. Näin niiden uudelleenkäytön valmistelu, kierrätys, muu hyödyntäminen tai käsittely sujuu helpommin.

Oikeaoppisella kierrätyksellä ja jätteiden käsittelyllä voidaan vähentää laitteissa, paristoissa ja akuissa olevien haitallisten aineiden terveys- ja ympäristöhaittoja.

Sähkölaitteet, paristot ja akut eivät kuulu poltettavan sekajätteen joukkoon, sillä ne sisältävät raskasmetalleja. Ne ovat erilliskerättävää jätettä, ja niissä pitää olla erilliskeräysmerkintä joko itse tuotteessa tai tuotteen mukana tulevassa asiakirjassa tai pakkauksessa. Erilliskeräyksestä kertovassa merkinnässä on kuvattu pyörillä varustettu roska-astia, jonka päälle on vedetty rasti.

Fakta: Kuluttajankin kannattaa lajitella käytetyt laitteet, akut ja paristot.

Blogi: Sopiiko käytöstä poistettu materiaali aina uusiokäyttöön?

Kannattaako rikkinäinen laite korjata?

Kyllä, aina on hyvä selvittää, voiko rikkinäisen laitteen korjata. Korjaaminen kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisen tehtäväksi eikä luottaa netin keskustelupalstojen tee-se-itse -vinkkeihin.

Ei pidä esimerkiksi luulla, että kun laittaa tietokoneen piirikortin uuniin, saa sen näytössä näkyvät ärsyttävät raidat korjattua. Näin siksi, että on mahdotonta sanoa, mitä kaikkia kemikaaleja uunissa lämmitetystä piirikortista haihtuu ilmaan ja kuinka moni niistä on ihmisen terveydelle haitallinen.

Kuka haluaa syödä makaronilaatikkoa höystettynä edes pienen pienellä pitoisuudella palonestoainetta? 

Fakta: Käänny ammattilaisen puoleen ja suhtaudu kriittisesti netin keskustelupalstojen vinkkeihin.

Näin kierrätät akut ja paristot

– Vie pienet akut ja paristot esim. kauppaan samalla kun menet ruokaostoksille.

– Teippaa paristojen ja akkujen navat, jotta vältytään mahdollisilta oikosuluilta ja tulipaloilta.

– Pidä käytetytkin paristot huolellisesti poissa pienten lasten ulottuvilta.

Akkuja ja paristoja myyvillä liikkeillä on velvollisuus ottaa vastaan käytetyt paristot ja akut. Kaikissa niitä myyvissä liikkeissä pitää olla keräyslaatikko. Jos paristojen keräyslaatikkoa ei näy, sitä kannattaa kysyä liikkeen henkilökunnalta. Keräyslaatikko voi olla myös liikkeen takahuoneessa.

Entä mitä tehdä isommille akuille, joita on esimerkiksi sähköpolkupyörissä ja -potkulaudoissa? Sähköpolkupyörien ja -potkulautojen akuille ei toistaiseksi ole olemassa tuottajayhteisöä, joka huolehtisi maanlaajuisen keräysverkon ylläpitämisestä. Niiden kierrätykseen liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä ostoliikkeeseen tai maahantuojaan.

Näin kierrätät sähkölaitteet

– Vie käytetty sähkölaite isoon, sähkölaitteita myyvään liikkeeseen tai kierrätys-/jätepisteeseen (www.kierratys.info).

– Kun ostat uutta laitetta, voit jättää vanhan tai rikkinäisen kaupan kierrätettäväksi.

Ei pidä luulla, että leivänpaahdin tai pöytävalaisin olisi lajiteltu oikein, jos ne laittaa taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Sähkölaitteet eivät kuulu metallinkeräykseen, koska ne sisältävät haitallisia aineita.

Isoilla sähkölaitteita myyvillä liikkeillä on velvollisuus ottaa käytöstä poistettuja pieniä sähkölaitteita vastaan. 

Mitä kemikaaleja sähkölaitteissa on?

Sähkölaitteiden sisältämiä vaarallisia aineita on rajoitettu vuodesta 2006. Rajoitettuja aineita ovat lyijy, kadmium, elohopea, kuudenarvoinen kromi ja muoveissa käytettävät bromatut palonestoaineet PBB ja PBDE. Heinäkuussa 2019 rajoitettujen aineiden listalla on myös 4 ftalaattia, DEHP, BBP, DBP, DIBP. Ftalaatteja käytetään muovin pehmentiminä.

Akuissa ja paristoissa on rajoitettu syksystä 2008 asti kadmiumin ja elohopean käyttöä. Vuoden 2015 jälkeen rajoituksia on edelleen kiristetty. Kadmiumia sisältävien akkujen käyttö uusissa myytävissä johdottomissa työkaluissa kiellettiin vuoden 2017 alusta alkaen. Käytöstä poistettavissa paristoissa tai akuissa on mahdollisesti yhä kadmiumia tai elohopeaa.

Kulutuselektroniikan ja muiden sähkölaitteiden juotoksissa ei saa käyttää lyijyä. Lyijyn ja lyijyseosten, esimerkiksi lyijyllisten juotostinojen, myynti kuluttajille ei ole ollut sallittua maaliskuusta 2018 lähtien.

Kiitos, kun kierrätät ja lajittelet laitteet, akut ja paristot asianmukaisiin kierrätyspisteisiin!

Lisätietoa

Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS
Akut ja paristot
Lyijyn myynti kuluttajille on laitonta – tarkista myymäsi juotostinat
Blogi: Tiedätkö, miten akkujen kierrätys toimii?