Laitteiden vaatimustenmukaisuus
Paloilmoittimen osana käytettävien laitteiden vaatimustenmukaisuus voidaan osoittaa yhdenmukaistetulla tuotestandardilla ja CE-merkinnällä. Ajantasaisimmat listat paloilmoittimissa käytettäviä laitteita koskevista yhdenmukaistetuista EN-standardeista löytyvät hEN Helpdesk -nettisivuilta laajennetulla haulla valitsemalla TC-ryhmäksi CEN/TC 72.
Laitevalinta ja suunnittelu
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että suunniteltava rakennus täyttää olennaiset rakenteelliset vaatimukset, kuten paloturvallisuusvaatimukset.
Rakennushankkeeseen ryhtyvän pitää nimetä rakennushankkeelleen pääsuunnittelijan ja alakohtaiset, työn laajuuden edellyttämät, työhön pätevät suunnittelijat. Suunnittelija asettaa rakennuttajan toimeksiantotietojen perusteella vaatimukset toteutettavalle laitteistolle. Suunnittelijan pitää huomioida suunnittelussa ja mitoituksessa rakennuksen käyttötarkoitus, valittavan laitteiston ominaisuudet ja laitteiston rakentamista valvovien viranomaisten asettamat vaatimukset.
Suunnittelijan pitää kirjata paloilmoittimen rakentamisvaatimukset ja laitevalinnat paloilmoittimesta laadittavaan selvitykseen laitteiston perusmäärittelyistä ja toimittaa sen tiedoksi alueen pelastusviranomaiselle.
Asennustoiminta
Rakennuttajan valitsema paloilmoitinlaitteiston asennusliike vastaa paloilmoitinlaitteiston asennuksesta kohteessa.
Asennukseen voi osallistua myös muu liike, joka kuitenkin tekee työtä asennusliikkeen valvonnassa ja vastuulla. Asennusliikkeen vastuuhenkilön on huolehdittava, että paloilmoitinlaitteiston rakentamiselle asetetut vaatimukset täyttyvät siten kuin toteutusta koskevaan selvitykseen laitteiston perusmäärittelyistä, lupaehtoihin ja hankinta-asiakirjoihin on kirjattu.
Asennusliikkeen pitää laatia asennustodistus tekemästään työstä ennen käyttöönottotarkastusta. Asennusliikkeen vastuuhenkilö allekirjoittaa asennustodistuksen.
Asennusliikkeet, vastuuhenkilöt ja tutkinnot
Paloilmoitinlaitteistojen asennus- ja huoltotöitä saavat tehdä vain päteviksi todistetut ja vaatimukset täyttävät asennusliikkeet. Näet listan liikkeistä täällä.
Vastuuhenkilöille on asetettu tutkintoa ja työkokemusta koskevia pätevyysvaatimuksia, ks. tarkemmat ohjeet pätevyysvaatimuksista ja pätevyystodistuksen hakemisesta.
Liikkeiden on tehtävä ennen toiminnan aloittamista ilmoitus Tukesille valvontaa varten sekä nimettävä pätevyysvaatimukset täyttävä vastuuhenkilö huolehtimaan paloilmoitinlaitteistoihin liittyvistä tehtävistä.
Paloilmoitinlaitteistoihin liittyviä tutkintoja järjestää KIWA Impact Oy. Tutkintoon osallistuville ei ole pätevyysvaatimuksia. Tutkinnon läpäisseille ja muut pätevyysvaatimukset täyttäville Tukes voi hakemuksesta myöntää alaan liittyvän pätevyystodistuksen.
Alihankkija on toimija, jolla ei itsellään ole oikeutusta suorittaa paloilmoittimiin tai sammutuslaitteistoihin liittyvää asennus- tai huoltotyötä. Kyseinen toimija tekee työtä pätevän, Tukesin liikerekisteriin merkityn työhön nimetyn asennusliikkeen valvonnassa ja vastuulla.
Laitteiston käyttöönotto ja tarkastukset
Ennen kuin paloilmoitinlaitteisto otetaan käyttöön, Tukesin hyväksymän päteväksi todetun tarkastuslaitoksen on tehtävä sille varmennustarkastus. Asennusliikkeen on huolehdittava varmennustarkastuksen tilaamisesta. Jos asennusliike laiminlyö velvollisuutensa tai on estynyt huolehtimaan siitä, laitteiston haltijan on huolehdittava tarkastuksen tilaamisesta.
Automaattiselle paloilmoitinlaitteistolle on tehtävä määräaikaistarkastus kolmen vuoden välein. Uuden laitteiston ensimmäinen määräaikaistarkastus on kuitenkin tehtävä 12–18 kuukauden kuluessa laitteiston varmennustarkastuksesta. Määräaikaistarkastuksen tilaamisesta vastaa laitteiston haltija.
Hätäkeskukseen liittäminen: katso ohjeet Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta.
Käyttö ja kunnossapito
Laitteiston haltijan on pidettävä paloilmoitinlaitteistot käyttökunnossa ja järjestettävä laitteistoissa käytettyjen komponenttien huolto- ja tarkastustoiminta siten, että kunnossapitotoimet täyttävät laissa esitetyt asianmukaisuutta koskevat vaatimukset.
Asianmukaisuus toteutuu nimeämällä paloilmoitinlaitteistolle sen hoidosta vastuullinen henkilö ja laatimalla laitteistolle laitteistotoimittajan huolto-ohjeisiin perustuva kunnossapito-ohjelma, jota on myös noudatettava. Määräaikaistarkastusten tarkastusväli on ensimmäisen tarkastuksen jälkeen kolme vuotta.
Kiinteistön käyttö on sovitettava paloilmoitinlaitteiston ominaisuuksiin siten, että paloilmoitinlaitteiston luotettava ja häiriötön käyttö on mahdollista.