Räjähdysvaaralliset tilat
Työnantajan velvollisuus on varmistaa työntekijöiden terveys ja turvallisuus räjähdysvaarallisissa tiloissa. Työnantajan on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, jotta räjähdysvaarallinen tila on sellainen, että työ voidaan tehdä turvallisesti. Työnantajan on myös valvottava tilaa asianmukaisesti käyttäen teknisiä välineitä.
ATEX-työolosuhdesäädökset koskevat kaikkia työnantajia, joiden työntekijät voivat joutua alttiiksi räjähdysvaaralle, lukuun ottamatta räjähteiden aiheuttamaa räjähdysvaaraa. Säädösten tarkoitus on ennaltaehkäistä räjähdyskelpoisten ilmaseosten aiheuttamien vaaroja, suojella työntekijöiden turvallisuutta ja estää omaisuusvahinkoja. ATEX tulee sanoista atmosphèes explosibles.
Mikä on räjähdysvaarallinen tila?
Räjähdysvaarallinen tila on tila, jossa voi esiintyä räjähdysvaarallinen ilmaseos. Palava aine eli kaasu, sumu, höyry tai pöly yhdessä normaalipaineisen ilman kanssa voi aiheuttaa räjähdysvaarallisen ilmaseoksen.
Räjähdysvaarallisia tiloja esiintyy muun muassa energian tuotannossa, kemianteollisuudessa, lääketeollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, puunjalostusteollisuudessa sekä yleensä palavien nesteiden tai syttyvien kaasujen valmistuksessa, käsittelyssä tai varastoinnissa.
Palavat aineet
Palavalla aineella tarkoitetaan ainetta, joka voi muodostaa räjähdyskelpoisen ilmaseoksen. Palavan aineen määritelmä vaihtelee sen mukaan, onko kyse nesteestä, kaasusta vai pölystä.
- Palavalla nesteellä tarkoitetaan nestemäistä kemikaalia, jonka leimahduspiste on enintään 100 °C. Esimerkkejä palavista nesteistä on liuottimet, polttoaineet, raaka-, lämmitys- voitelu- ja jäteöljyt, lakat.
- Palavalla kaasulla tai kaasuseoksella on syttymisalue ilman kanssa 20 °C:n lämpötilassa ja normaali-ilmanpaineessa. Palavia kaasuja ovat esimerkiksi nestekaasut, kuten butaani tai propaani, maakaasu ja polttokaasut, kuten hiilimonoksidi tai metaani.
- Palavat pölyt ovat pölyjä, jotka ovat peräisin kiinteistä palavista aineista kuten hiilestä, puusta, alumiinista, sokerista, jauhoista tai viljasta. Aiheuttaakseen räjähtävän seoksen pölyn on oltava riittävän hienojakoista.
Työnantajan velvoitteet räjähdysvaarallisissa tiloissa
Räjähdysvaaraa selvitettäessä työnantajan on arvioitava kaikki työ- ja tuotantoprosessit. Jokainen prosessi ja laitteiston käyttövaihtoehto on arvioitava erikseen. Räjähdysvaaran arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa työnantaja selvittää tuotantoprosessissa normaalitilanteissa esiintyvät palavat aineet. Normaalitilanteessa koneita ja laitteita käytetään oikeassa käyttötarkoituksessa ja niiden suorituskyvyn rajoissa.
Räjähdysvaaran arvioinnissa pitää huomioida myös
- tavanomaiset toimintaolosuhteet, esim. huolto- ja kunnossapitotyöt, näytteenotto, tiivisteiden, liitosten ja venttiilien vuodot, pakkausten rikkoutuminen
- käyttöönotto ja käytöstä poistaminen, mm.ylös- ja alasajo, seisokki
- toimintahäiriöt ja ennakoitavissa olevat vikatilat, esim. ilmastoinnin vikaantuminen
- kohtuudella ennakoitavissa oleva virheellinen käyttö, esim. säiliön ylitäyttö.
Seuraavaksi työnantajan on arvioitava, missä ja miten pitkiä aikoja räjähdyskelpoinen ilmaseos voi esiintyä. Arvioinnissa tulee huomioida ilmanvaihto, kaasujen, nesteiden ja pölyjen leviäminen sekä tilat, jotka ovat yhteydessä räjähdysvaarallisiin tiloihin. Päästölähde voi olla
- jatkuva, eli räjähdyskelpoista ilmaseosta esiintyy jatkuvasti, pitkäaikaisesti tai usein
- primäärinen, eli räjähdyskelpoista ilmaseosta esiintyy normaalitoiminnassa satunnaisesti
- sekundäärinen, eli räjähdyskelpoista ilmaseoksen esiintyminen normaalioloissa on epätodennäköistä ja se kestää esiintyessään vain lyhyen ajan.
Työnantajan on tehtävä räjähdysvaarallisille tiloille tilaluokitus. Työnantaja tekee tilaluokituksen noudattamalla standardeja ja käsikirjoissa julkaistuja esimerkkejä.
Räjähdysvaaralliset tilat luokitellaan räjähdysvaarallisen aineen ja räjähdysvaaran keston mukaan tilaluokkiin 0, 1, 2, 20, 21 ja 22. Tilaluokituksen perusteella määräytyvät tiloissa olevien, sinne asennettavien tai sinne tilapäisesti tuotavien laitteiden turvallisuusvaatimukset.
Tilaluokka | Määritelmä |
---|---|
0 | Tila, jossa ilman ja kaasun, höyryn tai sumun muodossa olevan palavan aineen muodostamaa räjähdyskelpoista ilmaseosta esiintyy jatkuvasti, pitkäaikaisesti tai usein. |
1 | Tila, johon normaalitoiminnassa voi satunnaisesti muodostua ilman ja palavien kaasujen, höyryjen tai sumujen sekoituksesta koostuvaa räjähdyskelpoista ilmaseosta. |
2 | Tila, jossa ilman ja palavien kaasujen, höyryjen tai sumujen sekoituksesta muodostuvan räjähdyskelpoisen ilmaseoksen esiintyminen on normaalitoiminnassa epätodennäköistä ja sitä esiintyy joka tapauksessa vain lyhytaikaisesti. |
20 | Tila, jossa ilman ja palavan pölyn muodostama räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy jatkuvasti, pitkäaikaisesti tai usein. |
21 | Tila, jossa ilman ja palavan pölyn muodostama räjähdyskelpoinen ilmaseos todennäköisesti esiintyy normaalitoiminnassa satunnaisesti. |
22 | Tila, jossa ilman ja palavan pölyn muodostaman räjähdyskelpoisen ilmaseoksen normaalitoiminnassa on epätodennäköistä ja se kestää esiintyessään vain lyhyen ajan. |
Esimerkkejä tilaluokituksista
Tilaluokka 0, 20
- säiliöiden, putkistojen ja laitteiden sisätila (säiliöt, siilot, syklonit ym.)
Tilaluokka 1, 21
- Tilaluokkien 0 ja 20 ympäristö, täyttöaukkojen ympäristö, helposti rikkoutuvien (lasi)laitteiden ympäristö, pumppujen ja luukkujen tiivisteholkkien ympäristö, näytteenottopaikat, täyttö- ja tyhjennyspaikat
Tilaluokka 2, 22
- tilaluokkien 0, 1, 20 ja 21 ympäristö, laippaliitokset, suodattimien poistopuoli, paikat, joissa voi olla pölykerroksia
Luokaton
- putkistojen ympäristö, avaamattomien metalliastioiden varasto
Työnantajan pitää merkitä räjähdysvaaralliset tilat EX-merkinnällä. Jos koko tilaa ei ole tilaluokiteltu, räjähdysvaarallisen tilan rajat on hyvä merkitä esim. lattiaan musta-keltaraitaisella viivalla. Räjähdysvaarallisessa tilassa on oltava myös muut tarvittavat turvallisuuteen liittyvät merkinnät, kuten avotulen tekoa ja tupakoinnin kieltoa sekä kännykän käyttökieltoa osoittavat kilvet.
Työnantajan tekemiä räjähdyssuojaustoimenpiteitä ovat kaikki sellaiset järjestelyt ja toimenpiteet, joiden avulla
- estetään vaarallisten räjähdyskelpoisten ilmaseosten syntyminen
- vältetään vaarallisten räjähdyskelpoisten ilmaseosten syttyminen
- rajoitetaan räjähdysten vahingollisia vaikutuksia.
Räjähdyssuojaustoimenpiteet voivat olla luonteeltaan teknisiä tai organisatorisia. Tekniset räjähdyssuojaustoimenpiteet liittyvät esimerkiksi prosessiin, tuotanto-olosuhteisiin, käytettäviin aineisiin, laitteisiin sekä ohjaus- ja säätöjärjestelmiin. Organisatoriset räjähdyssuojaustoimenpiteet ovat osa kohteen yleistä turvallisuusjohtamista. Siihen kuuluvat esimerkiksi työntekijöiden kouluttaminen ja perehdyttäminen työtehtäviin, vaaratilanteiden tunnistaminen ja arviointi, töiden suorittamista koskevat työ- ja toimintaohjeet, noudatettavat työlupakäytännöt sekä laitteiden kunnossapito ja sen seuranta. Räjähdysten estämisessä ja niiden vaikutusten rajoittamisessa tekniset ja organisatoriset suojaustoimenpiteet täydentävät toisiaan.
Räjähdyskelpoisten ilmaseosten syntymisen estäminen
Räjähdyskelpoisten ilmaseosten syntyminen estetään varmistamalla, että palavien aineiden pitoisuudet pysyvät kullekin aineelle tyypillisen räjähdysalueen ulkopuolella. Esimerkkejä ovat laitteiden tiiveys ja sen säännöllinen tarkastaminen, laitteiden huolto- ja kunnossapito, riittävä ilmanvaihto, siivous, tehokkaat paikallispoistot, inertointi ja kaasunilmaisimien käyttö.
Räjähdyskelpoisten ilmaseosten syttymisen estäminen
Jos räjähdyskelpoisen ilmaseoksen syntymistä ei voida estää, on estettävä seoksen syttyminen. Tähän työnantaja voi vaikuttaa esimerkiksi
- laitevalinnalla: sekä mekaaniset että sähkölaitteet
- huolehtimalla maadoituksista, sähköjohtojen ja kotelointien kunnosta
- materiaalivalinnoilla: työkalut, lattia, kengät, vaatteet
- eristämällä: kuumat pinnat
- jäähdyttämällä: eksotermiset reaktiot
- toimintojen sijoittelulla
- ohjeistuksella, esim. kännykkäkielto, tulentekokielto.
Tavallisimpia syttymislähteitä ovat liekki, kuumat pinnat, tulityöt, muut mekaaniset kipinät, staattinen sähkö, tupakointi, sähkölaitteet sekä itsesyttyminen.
Räjähdyksen vaikutusten pienentäminen
Jos räjähdysvaaraa ei täysin pystytä poistamaan, on työnantajan varauduttava pienentämään räjähdyksen vaikutuksia. Toimenpiteitä, joilla työnantaja voi rajoittaa räjähdyksen vaikutuksia ovat esimerkiksi
- räjähdyspaineen alentaminen: kevennetyt seinät, räjähdysluukut
- räjähdyksen vaimentaminen: sammutusaineen ruiskuttaminen nopeasti laitteistoon
- räjähdyksen kestävä rakennustapa: (räjähdyspaineen kestävät valvomot ja kantavat rakenteet
- räjähdyksen leviämisen estäminen: mekaaninen pikasulku, liekkirintaman pysäyttäminen kapeikoissa, turvarako laitoksella
Räjähdystä seuraa usein tulipalo, joten työnantajan on huolehdittava, että poistumistiet ovat turvalliseen suuntaan ja sammutusvalmius sekä ensiaputaidot ovat kunnossa.
Valitse räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävät laitteet
Työnantaja vastaa räjähdysvaarallisten tilojen laitevalinnoista. Laitevalintoja tekevät myös laitteistojen suunnittelijat ja rakentajat lähtötietojen, kuten tilaluokitusten ja räjähdysvaaraa aiheuttavien aineiden ominaisuuksien perusteella.
Työnantajan on valittava laitteet ja suojausjärjestelmät ATEX-laitesäädöksissä määriteltyjen luokkien mukaisesti, jollei räjähdyssuojausasiakirjassa muuta todeta. ATEX-laiteluokittelu perustuu palavaan aineeseen ja sen esiintymistodennäköisyyteen.
Laiteluokan lisäksi työnantajan on laitevalinnassaan huomioitava myös muita seikkoja, kuten lämpötilaluokka, suojaustapa, räjähdysryhmä jne. Nämä asiat käyvät ilmi ATEX-laitteessa olevista merkinnöistä.
Lisätietoa ATEX-laitteista löytyy täältä.
Tilaluokka | Laiteluokka (G = kaasu, D = pöly) |
0 | 1G |
1 | 1G tai 2G |
2 | 1G, 2G tai 3G |
20 | 1D |
21 | 1D tai 2D |
22 | 1D, 2D tai 3D |
Työnantajan on laadittava räjähdyssuojausasiakirja työpaikoille, joilla voi esiintyä räjähdysvaarallisia tiloja. Räjähdyssuojausasiakirja on laadittava ennen tilojen käyttöönottoa. Räjähdyssuojausasiakirjan tarkoitus on antaa yleiskuva vaaran arvioinnin tuloksista ja suojaustoimenpiteistä. Yrityksen on päivitettävä räjähdyssuojausasiakirja, jos työtiloja, -välineitä tai -järjestelyjä muutetaan oleellisesti.
Räjähdyssuojausasiakirjan sisältöä:
- räjähdysvaarallisten tilojen toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden nimet sekä tiloissa työskentelevien työntekijöiden määrä
- käytetyt räjähdysvaaraa aiheuttavat aineet
- olosuhteet, joissa räjähdysvaara esiintyy
- vaaran arvioinnin tulokset sekä arviointimenetelmä.
- pohjapiirustus, josta käyvät ilmi poistumistiet
- räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu (tilaluokituskuvat)
- laiteluettelo (sähkö- ja mekaaniset laitteet)
- kuvaus pätevän henkilön suorittamasta räjähdysturvallisuuden toteamisesta
- räjähdyssuojaustoimenpiteiden toteuttamisesta ja asiakirjan laatimisesta ja päivittämisestä vastaavat henkilöt
- selvitys teknisistä ja organisatorisista räjähdyssuojaustoimenpiteistä.
Valvonta
Räjähdysvaarallisten tilojen valvonta on jakautunut usealle valvontaviranomaiselle.
- Työsuojeluviranomaiset valvovat työntekijöiden turvallisuutta työturvallisuuslain tarkoittamassa työssä, jossa saattaa esiintyä räjähdyskelpoisten ilmaseosten aiheuttamia vaaroja.
- Tukes valvoo vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain perusteella laitoksia, joissa kemikaalien käsittely ja varastointi on laajamittaista eli luvan varaista.
- Pelastusviranomainen valvoo laitoksia, joissa kemikaalien käsittely ja varastointi on vähäistä.
Usein kysyttyä
-
Työnantajan vastuu räjähdyskelpoisten ilmaseosten aiheuttamien vaarojen selvittämisestä ja tunnistamisesta sekä tarvittaessa räjähdyssuojausasiakirjan laadinnasta koskee myös oppilaitoksia. Oppilaitoksissa käytetään usein palavia aineita tai työstetään puuta, joten räjähdyskelpoisten ilmaseosten mahdollisuus on olemassa mm. koulujen teknisen työn, kemian ja fysiikan sekä mahdollisesti kuvataiteen ja biologian opetustiloissa ja varastoissa.
Oppilaitosten räjähdysvaaran arviointi noudattaa samaa periaatetta kuin teollisuudessa:
- tunnistetaan käytettävät palavat kemikaalit ja pölyt
- selvitetään räjähdyskelpoisten ilmaseosten aiheuttamat vaarat
- estetään räjähdyskelpoisten ilmaseosten muodostuminen
- estetään räjähdyskelpoisten ilmaseosten syttyminen
- vähennetään mahdollisen räjähdyksen vaikutuksia.
Erityisesti oppilaitoksissa on ensisijaisesti pyrittävä estämään räjähtävien ilmaseosten muodostuminen. Tämä voidaan varmistaa korvaamalla käytetyt palavat aineet muilla aineilla. Jos tätä ei voida tehdä, on pyrittävä pitämään palavien aineiden pitoisuudet ilmassa niin pieninä, ettei se riitä räjähdyksen aiheuttamiseen. Tähän päästään esimerkiksi
- tekemällä esim. kemian kokeita pienillä ainemäärillä
- pitämällä palavien aineiden varastot pieninä
- hankkimalla asianmukaiset purunpoistolaitteistot/vetokaapit
- hyvällä yleisilmanvaihdolla ja tarvittaessa kohdepoistoilla
- huolellisella siivouksella.
Jos räjähdysvaarallisen tilan syntymistä ei kuitenkaan voida estää, tulee räjähdysvaaralliset tilat tilaluokitella ja merkitä selkeästi. Räjähdysvaarallisissa tiloissa on käytettävä tiloihin soveltuvia laitteita ja työvälineitä. Vaatteiden ja -kenkien on oltava sellaisia, että ne eivät aiheuta räjähdyskelpoisen ilmaseoksen sytyttäviä staattisen sähkön purkauksia. Oppilaita ei siis voi päästää räjähdysvaarallisiin tiloihin ilman koulutusta ja valvontaa.
-
Tukes ei ole antanut tästä ohjeita. SFS-käsikirjassa 59 Räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu. Palavat nesteet ja kaasut 2012 on neuvottu maalauspaikkojen, -huoneiden ja -kaappien tilaluokituksesta.
-
Räjähdyssuojausasiakirja on laadittava myös pienille verstaille aina, kun työpaikalla voi esiintyä räjähdysvaarallinen kaasu- tai pölyseos. Tämä voi muodostua esimerkiksi puun työstämisestä tai liuotinmaalilla maalaamisesta.
-
Räjähdyssuojausasiakirja on laadittava ennen räjähdysvaarallisissa tiloissa tehtävän työn aloittamista.
-
Pölysiilon tilaluokittelu voidaan tehdä Hyvien käytäntöjen oppaan KOM (2003) 515 (Vademecum) mukaan.
Esimerkki palavien pölyjen vuoksi räjähdysvaaralliseksi määriteltyjen tilojen jaosta tilaluokkiin:
Kuva esittää myllyä, jossa on täyttösäiliö (käsin täyttö), tuotteiden poistoaukko ja suodatin. Syöttövaiheen aikana voi astian tyhjennysaukon alueelle syntyä satunnaisesti pölyn ja ilman muodostama räjähdyskelpoinen seos. Kyseinen tila määritellään tilaluokkaan 21. Täyttösäiliötä ympäröivällä alueella on pölykertymiä. Harvoin ja lyhytaikaisesti saattaa esiintyä tilanteita, joissa pöly nousee ilmaan. Tällöin syntyy vaarallinen räjähdyskelpoinen ilmaseos. Kyseinen tila määritellään tilaluokaksi 22.
Pöly muodostaa myllyn sisällä pölypilven. Myös suodatinletkujen puhdistaminen aiheuttaa säännöllisin väliajoin pölypilven. Tästä syystä myllyn sisätila ja suodattimet määritellään tilaluokkaan 20. Jauhetun tuotteen toistuva ottaminen myllystä aiheuttaa myös poistosäiliöön pölypilven, joka muodostaa räjähdyskelpoisen seoksen. Tästä syystä poistoastia määritellään tilaluokkaan 20. Puutteellinen tiivistys aiheuttaa tyhjennysaukon alueelle pölykertymiä. Kyseinen tila määritellään tilaluokkaan 22. Vyöhykkeiden 21 ja 22 koko riippuu käytetyn tuotteen pölynmuodostus-ominaisuuksista.
-
Markkinoilta löytyy useita konsulttiyrityksiä, jotka tekevät räjähdyssuojausasiakirjoja. Tukes ei valvo näitä konsulttiyrityksiä. Yrityksen on kuitenkin itse syytä osallistua asiakirjan laadintaan ja asiakirjan sisältö on yrityksen omalla vastuulla.
-
Aina kun tilassa saattaa esiintyä räjähdyskelpoinen ilman ja pölyn, kaasun tai sumun muodostama seos, täytyy se tilaluokitella. Syttymislähteiden esiintyminen ei vaikuta tilaluokitukseen.
-
Ilmanvaihto on edellytyksenä tilaluokitukselle.
- Ilmanvaihdon vaikutus tilaluokitukseen
- arvioidaan erikseen saatavuus ja teho (esim. ulkona ilmanvaihto on aina saatavilla, mutta teho vaihtelee)
- Ilmanvaihdon poistojen sijoitus kaasun ominaisuuksien mukaan (palavan nesteen höyryt ilmaa raskaampia, vety ilmaa kevyempää)
- Alipaine suhteessa ympäröiviin tiloihin
- Normaalin toiminnan aikana palavan nesteen höyryjä => oltava koneellinen ilmavaihto
- Pitoisuus ilmassa ≤ 25% alemmasta syttymisrajasta
- Ilmanvaihdon riittävyyttä tulee valvoa eli käytännössä mitattava
Ilmanvaihtokanavat ja -aukot on puhdistettava riittävän usein.
- Ilmanvaihdon vaikutus tilaluokitukseen
Koulutusaineisto
ATEX-koulutus palotarkastajille 5.10.2018
ATEX-koulutusta palotarkastajille (Sanna Pietikäinen, Tukes)
Palovaarallinen tila, räjähdysvaarallisten tilojen laitteet ja niiden valinta, sähkölaitteistojen tarkastukset (Juha Kurvinen, Kiwa Inspecta)
ATEX-materiaalia (Saila Salomäki, Pirkanmaan pelastuslaitos)
Räjähdyssuojauksen tarkistuslista