Elämään ei ole käyttöohjeita. Onneksi aika moneen asiaan on.
Vastuu tuotteiden ja palveluiden turvallisesta käytöstä on lopulta sinulla. Tältä sivulta löydät yleispäteviä ohjeita erilaisten tuotteiden ja palveluiden käyttöön.
Lue siis ne ohjeet!
Lue ne ohjeet: kemikaali -video Youtubessa
Lue ne ohjeet: palvelu -video Youtubessa
Yleisimmät kysymykset turvallisuus- ja käyttöohjeista
-
Käyttöohjeet ovat Suomessa tuotteen valmistajan vastuulla. Käytännössä vastuu ohjeista huolehtimisesta on kuitenkin kunkin tuotteen maahantuojalla ja myyjällä, sillä valmistajat harvoin myyvät tuotteitaan suoraan itse.
Tukes ei kirjoita käyttöohjeita tai tarkista myynnissä olevien tuotteiden tai palveluiden ohjeita ennakkoon. Tukes tekee kuitenkin valvontaa riskiperusteisesti ja pistokokeenomaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että Tukes kohdistaa valvontaa sellaisiin tuotteisiin ja palveluihin, joiden turvallisuusriskit tai puutteet suhteessa vaatimuksiin ovat suurimmat.
Mikäli sinun täytyy tehdä ilmoitus vaarallisesta tuotteesta tai palvelusta, tee se Vaaralliset tuotteet -verkkosivustolla.
-
Lähtökohtaisesti ohjeet ovat aina valmistajan vastuulla. Käytännössä tuotteen myyjän on tarkistettava, että jokaisesta tuotteesta löytyy käyttöohje sen turvalliseen käyttöön suomeksi ja ruotsiksi. Jos ohjetta ei ole ostovaiheessa mukana tai kieliversio uupuu, sitä voi pyytää myyjältä. Jos ohje taas on jostain syystä kadonnut ostamisen jälkeen, useimpien laitteiden ja tuotteiden ohjeet löytyvät netistä etsimällä niiden nimellä. Lisätietoa ohjeista Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla.
-
Myyjällä on velvollisuus toimittaa kuluttajalle tuotteen turvallisuuteen liittyvät ohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Esimerkiksi koneiden mukana tulee olla myös alkuperäiset ohjeet, jotka ovat usein englanniksi. Mikäli näin ei ole, myyjällä on vastuu korjata tilanne. Joissakin tapauksissa voi olla perusteltua, että käyttö- ja turvallisuusohjeet on tarjolla myös esimerkiksi englanniksi tai muilla kielillä.
-
Tuotteiden käyttöohjeissa voi olla merkittäviäkin eroja, vaikka tuotteet vaikuttaisivat päällisin puolin samanlaisilta. Esimerkiksi kosmetiikan tai kemikaalien osalta vaikutusajat ja tuotteiden voimakkuudet tai niiden sisältämät ainesosat ja niiden suhde voivat vaihdella. Sähkölaitteissa ja koneissa puolestaan laitteiden voimakkuudet, käyttötarkoitukset tai sähkövirralle asetetut vaatimukset voivat olla erilaiset eri merkeillä tai esimerkiksi eri maissa.
Kannattaa siis aina lukea ohje läpi ennen kuin käyttää uutta tuotetta, vaikka olisikin entuudestaan kokemusta samantyyppisistä tuotteista. Tuotteet ja laitteet sekä niitä koskevat säädökset myös muuttuvat ajan myötä, joten siksikin käyttöohjeiden lukeminen on aina paikallaan.
-
Palveluntarjoajan on annettava kaikki palvelun turvallisuuteen liittyvät tiedot asiakkaalle ennen palveluun osallistumista. Näin asiakas voi itse arvioida, kykeneekö hän osallistumaan kyseiseen palveluun, olipa kyse sitten kuntosalista, uimahallista, seikkailupuistosta, konsertista, tatuoinnista tai urheilutapahtumasta.
Tapoja ohjeiden antamiseen on monia. Tärkeintä on, että ohjeet palvelevat juuri kyseisen palvelun käyttäjää. Ennen palvelun käyttämistä kannattaa huolehtia siitä, että tiedät
- edellyttääkö osallistuminen turvavarusteita tai muita välineitä
- millaista taitotasoa osallistuminen vaatii
- tarvitseeko palveluun valmistautua ennakkoon tai varautua tekemään jotakin jälkikäteen
- vaikuttaako mahdollinen terveydentila tai lääkitys osallistumiseen
- mikä on oikea ja turvallinen suoritustapa
- mitä tehdä, jos jotain odottamatonta tapahtuu.
Jos jokin on epäselvää, älä epäröi kysyä neuvoja palveluntarjoajalta!
-
Palveluntarjoajan tehtävä on antaa riittävät ohjeet ja muut turvallisuuteen vaikuttavat tiedot, asiakkaan vastuulla on puolestaan tutustua annettuihin ohjeisiin ja toimia niiden mukaisesti. Ohjeiden sivuuttaminen tai laiminlyönti voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaraa.
-
Tukes valvoo tuotteiden ja kemikaalien turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Tuotteille ja kemikaaleille ei ole viranomaisen ennakkotarkastusta tai hyväksyntää, vaan valvontaa tehdään riskiperusteisesti ja pistokokein. Poikkeuksia ovat biosidit ja kasvinsuojeluaineet. Jos valvonnassa havaitaan vaaralliseksi epäiltyjä tuotteita, niitä ostetaan ja lähetetään testattavaksi testauslaboratorioihin. Tuotteiden ja palveluiden turvallisuudesta vastaavat tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja myyjät sekä palveluiden tuottajat.
-
Varoitusmerkit ovat pakollisia, vaarasta varoittavia merkintöjä esimerkiksi kemikaaleissa ja joissain kosmetiikkatuotteissa. Käyttöohjeet puolestaan opastavat tuotteen turvalliseen käyttöön, vaikka tuote ei sisältäisikään esimerkiksi varoitusmerkkejä vaativia ainesosia. Esimerkiksi leluihin merkityt ikärajoitukset, kuten “Kielletty alle 3-vuotiailta” -merkintä, kertovat, minkä ikäisille lapsille lelut eivät ole turvallisia. Ikäsuositus puolestaan perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisillä leluilla.
-
Tukes haluaa kiinnittää kampanjalla huomiota tuotteiden ja palveluiden turvalliseen käyttöön. Useimmat vaaratilanteet ja vahingot olisivat vältettävissä, jos käyttäjät tutustuisivat tuotteiden ja palveluiden käyttö- ja turvallisuusohjeisiin huolellisesti ennen käyttöä. Elämään ei ole käyttöohjeita, mutta onneksi aika moneen asiaan on. Haluamme, että luet ne ohjeet, sillä pienestä vaivasta voi olla suuri turva.