Vauvan ja leikki-ikäisen ruokailu

Lasten ravitsemussuosituksista saat lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Syöttötuolit

Kun valitset syöttötuolia, kiinnitä huomiota tuolin tukevuuteen. Syöttötuolin pitää kestää pikkulapsen liikkeet ja isompien sisarusten kiipeily.

Näin lapsi syö turvallisesti syöttötuolissa:

  • Pidä syöttötuoli niin lähellä pöytää, ettei lapsi pääse työntämään jaloillaan pöydän reunaan tukien syöttötuolia nurin.
  • Hanki tarvittaessa syöttötuoliin valjaat. Valjaat voivat aiheuttaa myös vaaratilanteita, jos niitä käytetään valvomatta tai niillä leikitään. Kiinnitä erityistä huomiota pöytään tai aikuisten tuoliin kiinnitettävien syöttötuolien kiinnitykseen. Muista huomioida myös syöttötuolin painorajoitukset.
  • Kun lapsi on syöttötuolissa, valvo häntä aina onnettomuuksien ehkäisemiseksi.

Muovipakkaukset ja tuttipullot

Säilytä ruokaa mieluiten lasiastiassa. Vältä vellien ja lastenruokien lämmittämistä muovipakkauksissa ja muovipulloissa, joita ei ole tarkoitettu tähän käyttöön.

Testaa tuttipullon tuttiosa vetäisemällä ennen jokaista käyttökertaa. Näin varmistat, ettei tuttiosa ole päässyt hajoamaan ja aiheuta lapselle tukehtumisvaaraa. Rikkoutunut tuote kannattaa heti poistaa käytöstä. Tuttiosa tulee puhdistaa ja tarvittaessa steriloida tuotteen mukana tulleiden ohjeiden mukaan.

Vauva makaa selällään lattialla, etualalla tuttipullo.
Kuvaaja Saara Sivonen.

 

Bisfenoli A:n, joka on hormonitoimintaa häiritsevä ja lisääntymisvaarallinen aine, käyttö tuttipullojen materiaalina on kielletty EU:n alueella. Myös osa ftalaateista on hormonitoimintaa häiritseviä ja lisääntymiselle vaarallisia aineita, ja niiden käyttöä on rajoitettu lastenhoitotarvikkeissa. Lisätietoja aiheesta saa Ruokaviraston ja Euroopan kemikaalivirasto ECHA:n sivuilta.

 

Kasvinsuojeluaineiden jäämät ruuassa

Suosi kotimaisia ja EU-alueella tuotettuja ruokia lasten ruokavaliossa.

Lapsilla ruokavalion koostumus on erilainen, ja ruoan kulutus painoa kohden on suurempi kuin aikuisilla. Tuontielintarvikkeissa on havaittu enemmän määräysten vastaisia tuotteita kuin EU-maissa tuotetuissa tuotteissa. Lisätietoja aiheesta Ruokaviraston sivuilta.