Netistä ostaminen

Kuluttajina meillä on oikeus odottaa, että ostamamme tuotteet ovat vaarattomia. Verkkokauppaostamisessa tuotteiden turvallisuuden varmistaminen on hankalampaa kuin kivijalkakaupasta ostettaessa. Siksi on tärkeää tutustua etukäteen sekä tuotteesta annettuihin tietoihin että verkkokaupan tietoihin. Myös tuotteen hinta kertoo jotain laadusta; pelkkien postikulujen hinnalla tuskin saa kelvollista tuotetta.

Vaikka tuotetta myytäisiin vain netissä, on sen mukana oltava turvallisuuden kannalta oleelliset tiedot ja ohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Lainsäädäntö velvoittaa ilmoittamaan normaalien tuotetietojen lisäksi mm. seuraavat tiedot tuotesivulla:

  • turvallisen käytön kannalta välttämättömät tiedot
  • varoitukset
  • ikä- tai kokorajoitukset, esimerkiksi leluilla
  • käyttöolosuhteisiin liittyvät rajoitukset. Onko tuote sisä- vai ulkokäyttöön tarkoitettu?

Vinkkejä verkkokauppaostamiseen

Varmista, keneltä ostat

Kun teet ostoksia tavallisesta myymälästä, tiedät, minne voit palauttaa tuotteen, jos sen turvallisuudessa ilmenee ongelmia. Mutta kun teet ostoksia verkossa, tiedätkö keneen voit ottaa yhteyttä? Hanki valmistajasta, maahantuojasta ja myyjästä niin paljon tietoa kuin mahdollista. Jos verkkosivulla ilmoitetaan yhteystiedot, tiedät keneen otat yhteyttä ongelmatilanteissa.

Jos tuote on päätynyt vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmän (Safety Gate) listoille, älä osta sitä!

Tiesitkö, että Euroopan komissio pitää luetteloa eri puolilla Eurooppaa tavatuista vaarallisista tuotteista? Nämä tiedot kerätään Safety Gate -järjestelmään. Tutustu järjestelmän toimintaan ja ota selvää, mitä tuotteita kannattaa välttää. Voit myös tarkastella OECD:n portaalia, joka koskee takaisinvedettyjä tuotteita kaikkialla maailmassa.

Oletko ostamassa lelua? Tarkista varoitukset ja ikämerkinnät

Verkossa esiintyvissä tuotetiedoissa ei aina ole selkeitä turvavaroituksia. Tutki tarkasti, näkyykö tuotteen havainne- ja valokuvissa varoituksia ja ikäsuosituksia. Esimerkiksi jos lelut eivät sovi alle kolmivuotiaille, tästä olisi oltava varoitusmerkki.

Käyttöohjeet ja varoitusmerkinnät auttavat valitsemaan sopivimman tuotteen

Lue kaikki verkossa esiintyvät tuotteen käyttöohjeet ja varoitusmerkinnät. Selvitä, miten tuotetta käytetään turvallisesti. Esimerkiksi polkupyörän lastenistuimessa olisi oltava maininta turvallisen käytön edellyttämästä lapsen vähimmäisiästä ja -koosta. Jos et tiedä, voiko tuotetta käyttää suunnittelemaasi tarkoitukseen, pyydä myyjältä tai sivuston ylläpitäjältä lisätietoja.

Tutki, millaisia arvioita tuote ja verkkosivusto ovat saaneet

Lue verkossa julkaistut tuotearviot. Tutki, ovatko muut kuluttajat havainneet turvallisuusongelmia. On syytä pitää mielessä, että jotkut arviot voivat olla väärennettyjä. Mahdollisesti myös verkkosivustosta/verkkokaupasta on julkaistu arvioita. Tutki, onko ongelmia ilmennyt.

Havaitsitko turvallisuusongelman – Ilmoita siitä!

Jos havaitsit turvallisuusongelman, ilmoita siitä tuotteen myyjälle ja ota yhteyttä tuoteturvallisuusviranomaiseen. Harkitse myös tuotearvion laatimista, jotta muut mahdolliset ostajat osaisivat välttää kyseistä tuotetta ja valitsisivat sen sijaan turvallisen tuotteen.