Me olemme Tukes

Graafinen esitys Tukesin henkilöstöstä: 271 asiantuntijaa, 91 % vakituisessa työsuhteessa, 65 % naisia ja 35 % miehiä, keski-ikä 48,9 vuotta. Lähde: Tukesin tilinpäätös 2024.
 

Tukes on turvallisuusviranomainen, jonka tavoite on tehdä Suomesta turvallisempi elää ja toimia. Suojelemme ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä ja valvomme, että tuotteet ja palvelut täyttävät niille laissa asetetut vaatimukset. Valvontamme ulottuu kylpyvaahdosta teollisuuslaitoksiin.

Olemme yhteistyön rakentaja ja suunnannäyttäjä: toimimme yhdessä ammattitaidolla, kokeilemme rohkeasti ja uudistamme innovatiivisesti. Olemme onnistuneet, kun vaarat on minimoitu.

Tukesin arvot ovat ”Yhdessä ammattitaidolla – rohkeasti kokeillen ja innovatiivisesti uudistaen.” Ne toteutuvat Tukesin arjessa hyvin. Henkilöstökyselyn mukaan työpaikan arvojen tunteminen sai viime vuonna arvosanan 4,06/5 ja arvojen toteutuminen arjessa arvosanan 3,50/5.

Tukesissa on viisi yksikköä: kemikaalit, teollisuus, tuotteet, tieto ja kehitys sekä FINAS-akkreditointipalvelu.

Kemikaaliyksikkö hoitaa kemikaalituotevalvontaa, EU:n REACH- ja CLP-asetuksiin sekä biosidilainsäädäntöön liittyvää toimeenpanoa ja valvontaa sekä kasvinsuojeluaineiden riskinarviointeja, hyväksyntää ja rekisteröintiä. Yksikkö valvoo myös jalometallituotteiden vaatimustenmukaisuutta.

Teollisuusyksikkö valvoo tuotantolaitosten ja laitteistojen turvallisuutta, kaivostoimintaa, urakointi- ja asennustoimintaa sekä tarkastuspalveluja. Valvontakohteita ovat muun muassa vaarallisia kemikaaleja käsittelevät teollisuuslaitokset, neste- ja maakaasukohteet, räjähdetehtaat ja -varastot, painelaitteet, kaivokset, malminetsintä- ja kullanhuuhdontakohteet sekä sähkölaitteistojen asennukset. Lisäksi yksikkö myöntää lupia mm. laitoksille, kaivoksille, malminetsintään ja asennusliikkeille.

Tuoteyksikkö valvoo myynnissä olevien tuotteiden turvallisuutta ja teknistä luotettavuutta sekä kuluttajapalveluiden turvallisuutta. Valvontakohteita ovat muun muassa sähkölaitteet, kuluttajatuotteet, rakennustuotteet, räjähteet ja ilotulitteet, vaarallisten aineiden kuljetuspakkaukset ja -säiliöt, pelastustoimen laitteet sekä sähkölaitteiden sähkömagneettiset häiriöominaisuudet ja energiatehokkuus. Yksikön yhteydessä toimii Fipoint-yhteyspiste.

Tieto- ja kehitysyksikkö vastaa viraston hallintopalveluista, osallistuu toimialuetta koskevien säädösten, toimintamallien ja tietojärjestelmien kehittämiseen sekä tuottaa tietopalveluja.

FINAS-akkreditointipalvelu on Suomen kansallinen akkreditointielin, joka toteaa päteväksi kalibrointi- ja testauslaboratorioita, sertifiointielimiä, tarkastuslaitoksia, vertailumittausten järjestäjiä, päästökauppa- ja EMAS-todentajia sekä biopankkitoimijoita. FINAS toimii Tukesissa itsenäisenä ja puolueettomana yksikkönä.

Voit lukea lisää Tukesin toiminnasta verkkosivuiltamme.
 


 

Vastuullisuuden johtaminen ja hallinto

Tukesin sisäinen vastuullisuustiimi jatkoi toimintaansa vuonna 2024. Vastuullisuustiimin tehtävänä on koordinoida Tukesin vastuullisuustyötä ja Tukesin strategian painopistealuetta ”Edistämme vastuullista toimintaa”. 
Strateginen painopiste ”Edistämme vastuullista toimintaa” sisältää seuraavat alakohdat: 

  • Rakennamme aktiivisesti turvallisempaa, kestävämpää sekä vakaampaa yhteiskuntaa ja ympäristöä.
  • Edistämme vastuullista toimintaa viestinnällä, neuvonnalla ja asiakkaiden ohjaamisella.
  • Sisällytämme vastuullisuuden näkökulmat riskiperusteiseen päätöksentekoomme.
  • Vaikutamme verkostoissa. Muodostamme uusia kumppanuuksia kansallisesti ja kansainvälisesti vahvistamaan vastuullista toimintaa ja luottamusta.
  • Edistämme ulkoisessa ja sisäisessä toiminnassamme kestävän kehityksen tavoitteita ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä.
  • Olemme työntekijöillemme vastuullinen työnantaja.

Vastuullisuustiimi vastaa myös Tukesin vastuullisuusraportoinnista sekä edistää Green Office -työtä ja Tukesin ympäristöohjelman toteutumista. 
Tiimi koostuu vastuullisuustyöstä kiinnostuneista tukeslaisista, jotka oman työnsä ohella haluavat edistää kestävän kehityksen tavoitteita yhteiskunnassa ja Tukesin omassa toiminnassa. Vastuullisuustiimin työtä tukee ja ohjaa strategian painopisteiden ohjausryhmä sekä Tukesin johtoryhmä.

Raportin laadinta

Tämä on Tukesin neljäs vastuullisuusraportti. Ensimmäinen raporttimme julkaistiin vuonna 2022.

Tukesin vastuullisuustyö perustuu meille keskeisten YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen. Lisäksi vastuullisuusraportointiamme ohjaa Valtiokonttorin julkishallinnon organisaatioille laatima yhteinen ohjeistus. 

Laadimme Tukesille vuonna 2024 vastuullisuusohjelman, joka kokoaa yhteen Tukesin vastuullisuustyön ja määrittelee sille mittarit. Mittarit on jaoteltu Tukesille olennaisten YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden alle.

Lue lisää vastuullisuusohjelmasta.

Toimintaympäristön muutokset 

Tukesin toimintaympäristöön heijastuvat vahvasti maailmanlaajuiset ilmiöt kuten ilmastonmuutoksen, vihreän siirtymän, energiasektorin muutosten sekä kaupankäynnin muutosten vaikutukset. Kansallisen ja EU-sääntelyn lisääntyminen vaikuttaa Tukesin toimintaan tehtävien määrän lisääntymisenä sekä kansallisen liikkumatilan vähenemisenä. Ilmastonmuutoksen ja vihreän siirtymän vaikutukset näkyvät Tukesin toimialoilla mm. energia-alan murroksena sekä maatalouden muutoksina. 

Vihreä siirtymä ja uudet teknologiat näkyvät myös neuvonnan ja viranomaislausuntojen määrän kasvuna. Myös kaupankäynnin globaalit muutokset heijastuvat Tukesin toimintaan, samoin kuin käytettyjen tuotteiden kaupan osuuden kasvu, kuluttajien ostovoiman heikkeneminen, verkkokauppa-alustojen kehittyminen sekä tekoälypohjaisten ratkaisujen lisääntyminen. Kaupankäynnin tavat monimutkaistuvat ja talouden toimijoiden määrittelyt uhkaavat vanhentua. 

Toimintaympäristön muutosten osalta on erityisesti huomioitava lisääntyvät erilaiset kansalliset ja kansainväliset turvallisuusuhat ja samanaikaisesti valtion talouden kiristymisestä johtuva Tukesin resurssien huomattava pienentyminen. Tämä aiheuttaa kasvavan riskin Tukesin toimialueiden turvallisuustason heikkenemisestä, mikä puolestaan vaikuttaa kansallisen kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden heikkenemiseen. EU-säädösten muutoksiin tai uusiin säädöksiin liittyen Tukesin tehtävät laajenevat ja virastolle suunnitellaan myös kokonaan uusia tehtäviä. Tehtävät edellyttävät alkuun uutta osaamista ja neuvontaa.

Kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden merkitys on korostunut yhteiskunnassa viime vuosien aikana. Tukes on yksi kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta edistävä turvallisuusviranomainen. Kokonaisturvallisuuden näkökulmasta Tukesilla on erityinen rooli kriittisen teollisuustuotannon ja energiahuollon luvituksessa sekä mm. ympäristövahinkojen torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä, biologisiin ja kemiallisiin uhkiin varautumisessa, energiahuollon, jätehuollon, vesihuollon sekä elintarvike- ja päivittäistavarahuollon turvaamisessa. Kiinnitimme viime vuonna erityistä huomiota toimintaympäristön muutoksiin sekä vahvistimme rooliamme yhtenä kokonaisturvallisuuteen vaikuttavana viranomaisena.

Tukesissa toteutetaan ns. rullaavan strategian mallia. Vuonna 2024 teimme toimintaympäristön tarkastelun, jossa hyödynnettiin myös yhdessä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean, Säteilyturvakeskuksen (STUK) ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran kanssa (ns. FSTV-yhteistyö) tekemäämme toimintaympäristön muutosten arviointia. Päivitimme Tukesin strategiaa vastaamaan toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia.