Kiellot ja rajoitukset
Jos aineesta aiheutuu ihmisen terveydelle tai ympäristölle hallitsematon riski, voi Euroopan komissio esimerkiksi kieltää aineen käytön tai rajoittaa aineen valmistusta, käyttöä tai myyntiä sellaisenaan, seoksessa tai esineessä EU:ssa. Ainekohtaiset rajoitukset ja kiellot löytyvät REACH-asetuksen liitteestä XVII (valitse uusin konsolidoitu versio ja sisällysluettelosta liite XVII) ja Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) sivuilta.
Jos valmistat, myyt tai käytät aineita, seoksia tai esineitä, varmista koskeeko niitä rajoitus. Noudata rajoitusehtoja!
Uudet rajoitukset
ECHA ja EU-maat tekevät tarvittaessa ehdotuksia aineiden valmistuksen, käytön ja myynnin uusista rajoituksista ja kielloista. Rajoitusehdotus sisältää terveys- ja ympäristöriskinarvion lisäksi arvion sosioekonomisista vaikutuksista ja vaihtoehtojen saatavuudesta.
Yritykset voivat seurata ja kommentoida uusia rajoitusehdotuksia ECHAn verkkosivuilla julkisissa kuulemisissa. ECHAn riskinarviointikomitea ja sosioekonomisesta analyysistä vastaava komitea käsittelevät ja antavat Euroopan komissiolle lausunnon rajoitusehdotuksista. Euroopan komissio päättää rajoitusehdotuksien hyväksymisestä yhdessä jäsenvaltioiden edustajista koostuvan komitean kanssa. Hyväksytty rajoitus lisätään REACH-asetuksen liitteeseen XVII.
Usein kysyttyä
-
Di-isosyanaatteja sellaisenaan tai muissa kemikaaleissa ei saa käyttää teollisuus- ja ammattikäytössä 24.8.2023 jälkeen, ellei käyttäjä ole suorittanut koulutusta hyväksytysti di-isosyanaattien turvallisesta käytöstä. Koulutusvaatimus koskee di-isosyanaatteja, joiden kemiallinen rakenne on O = C=N-R-N = C=O, jossa R on määrittelemättömän pituinen alifaattinen tai aromaattinen hiilivetyryhmä. Rajoitusta ei sovelleta, mikäli kemikaali sisältää di-isosyanaatteja alle 0,1 painoprosenttia.
Koulutuksen vähimmäisvaatimuksista on kerrottu rajoituksessa. Sen mukaan mm. koulutuksen toteuttajana on oltava työterveys- ja työturvallisuusasiantuntija, jolla on asiaankuuluva ammatillinen koulutus. Koulutusosioihin sisältyy yleisluontoinen, keskitason ja syventävä koulutus, joiden sisältö on määritelty rajoituksessa. Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) sivulta löytyvissä kysymys-vastaus-pareissa koulutusvaatimuksia on avattu lisää. Linkit niihin löydät alta.
Kansallisesti ei ole tarkempia vaatimuksia koulutuksen osalta, ja mikäli tällaisia tulee, niistä tiedotetaan erikseen.
Koulutuksia voi olla saatavilla kaupallisilta toimijoilta. Esimerkiksi:
- ISOPA-ALIPA
- Di-isosyanaatti-verkkokoulutus (koulutusmaailma.fi)
- Työterveyslaitoksen di-isosyanaattien turvallinen käyttö -verkkovalmennusEuroopan kemikaaliviraston (ECHA) verkkosivujen Q&A:t:
"Who is responsible for preparation of training material and courses for safe use of diisocyanates? (ID 1917)
"Which are the qualifications required for the experts conducting the training on safe handling of diisocyanates and how can it be provided?" (ID 1916)Lisätietoa:
Tukesin uutinen di-isosyanaattien koulutusvaatimuksesta
Di-isosyanaatteja koskeva koulutusvaatimus - Tyosuojelu.fi - Työsuojeluhallinto
Kemikaalineuvonta yrityksille -
Tukes ei myönnä todistuksia tuotteiden kemikaalilainsäädännön mukaisuudesta eikä tarkasta kaikkia markkinoille tulevia tuotteita vaan vastuu tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta on valmistajilla, jakelijoilla ja jälleenmyyjillä.
Kemikaalit on kuitenkin huomioitu joidenkin maksullisten tuotemerkintöjen kriteereissä (esim. EU-ympäristömerkki, Joutsenmerkki, Öko-Tex Standard 100 ja GOTS-standardi). Yksi merkinnän edellytyksistä on, että tuotteessa ei ole tiettyjä haitallisia kemikaaleja. Merkinnät ovat maksullisia, ne myönnetään määräajaksi ja merkintäkriteerejä päivitetään muutaman vuoden välein. Lisätietoja merkinnöistä saa niitä myöntäviltä järjestöiltä. Huomaathan että merkinnät ovat vapaaehtoisia, ja myös sertifioimattomat tuotteet voivat täyttää samat kriteerit.
-
Aspiraatiovaaraa aiheuttavaksi luokitellut ja lausekkeella ’Voi olla tappavaa nieltynä ja joutuessaan hengitysteihin.’ (H304) merkityt, kuluttajakäyttöön tarkoitetut grillinsytytysnesteet ja lamppuöljyt on pakattava enintään litran vetoisiin, mustiin läpinäkymättömiin pakkauksiin.
Tällaiset grillinsytytysnesteet on myös merkittävä teksteillä:
- ’Pienikin määrä sytytysnestettä nieltynä saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkovaurion’ ja
- ’Förtäring av tändvätska, även mycket små mängder, kan leda till livshotande lungskador’.
Vastaavat lamppuöljyt on merkittävä teksteillä:
- ’Pidettävä tällä nesteellä täytetyt lamput poissa lasten ulottuvilta’
- ’Pienikin määrä lamppuöljyä nieltynä tai jo lampunsydämen imeskely saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkovaurion’
- ’Förvara lampor fyllda med denna vätska utom räckhåll för barn’
- ’Förtäring av lampolja, även mycket små mängder eller genom att suga på veken, kan leda till livshotande lungskador’.
Aspiraatiovaaraa aiheuttavien lamppuöljyjen saattaminen kuluttajakäyttöön on kokonaan kielletty, jos niihin on lisätty väriaineita, ellei tätä verotussyistä vaadita, ja/tai hajusteita. Lisäksi kuluttajakäyttöön tarkoitettujen lamppuöljyä sisältävien koristeöljylamppujen tulee olla standardin EN 14059 mukaisia.
Puute tuotteen turvallisuudessa on kuluttajaturvallisuuslain mukainen virhe.
Lainsäädäntö: REACH-liitteen XVII rajoitusnimike 3
(27.11.2019) -
Kuluttajille myytävissä lannoitteissa typen määrä ammoniumnitraatista laskettuna pitää olla alle 16 painoprosenttia. Viljelijöille ja ammatillisille toimijoille tarkoitetuissa lannoitteissa vastaava raja-arvo on 28 painoprosenttia, ellei lannoite täytä runsastyppisiä ammoniumnitraattilannoitteita koskevia säännöksiä. Typen määrän laskemisessa on huomioitava, että typen (N) paino-osuus ammoniumnitraattimolekyylissä (NH4NO3) on 34,97%.
Lainsäädäntö: REACH-liitteen XVII rajoitus 58 -
Kyllä. Kylmäpusseja, jotka sisältävät typpeä 16 painoprosenttia tai enemmän ammoniumnitraatista laskettuna, ei saa myydä kuluttajille.
Lainsäädäntö: REACH-liitteen XVII rajoitus 58 -
Nikkelirajoitus koskee ihon kanssa suoraan ja pitkäaikaiseen kosketukseen tarkoitettuja esineitä. Pitkäaikaisella kosketuksella tarkoitetaan kontaktia ihon kanssa vähintään 10 minuuttia kolmesti tai useammin kahdessa viikossa tai vähintään 30 minuuttia kerran tai useammin kahdessa viikossa. Käsilaukkuun sovelletaan nikkelirajoitusta edellä mainitusssa tapauksessa. Olkahihnasta vapautuvan nikkelin määrä ei saa olla yli 0,5 µg/cm2/viikko.
Lainsäädäntö: REACH-liitteen XVII rajoitus 27 -
REACH-liitteen XVII nimikkeiden 28–30 ns. CMR-rajoitus koskee syöpävaarallisia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia aineita, joille on säädetty EU:ssa yhdenmukaistettu luokitus ko. vaaraluokkien kategorioissa 1A tai 1B. Näitä ns. CMR-aineita tai niitä yli luokitusrajan sisältäviä seoksia ei saa saattaa markkinoille eikä käyttää toimitettavaksi yleiseen kulutukseen. Luokitusrajalla tarkoitetaan CLP-asetuksen mukaista pitoisuusrajaa, jolloin CMR-aine aiheuttaa seoksen luokituksen ko. vaaraluokkiin ja -kategorioihin.
Rajoitus ei koske moottoripolttoaineita, polttoaineena käytettäviä mineraaliöljytuotteita tai suljetuissa järjestelmissä myytäviä polttoaineita (esimerkiksi nestekaasupullot) eikä taiteilijavärejä. Rajoitusta ei myöskään sovelleta lääke- tai eläinlääkevalmisteisiin eikä kosmetiikkaan.
-
CMR-kemikaali on merkitty varoitusmerkillä GHS08 – vakava terveysvaara ja ainakin yhdellä seuraavista vaaralausekkeista:
- Saattaa aiheuttaa perimävaurioita.
- Saattaa aiheuttaa syöpää.
- Saattaa heikentää hedelmällisyyttä.
- Voi vaurioittaa sikiötä.
Lisäksi pakkauksessa on merkintä ”Vain ammattikäyttöön. Endast för yrkesmässigt bruk.”
Lainsäädäntö
REACH-asetus (EY) 1907/2006
VIII OSASTO: Tiettyjen vaarallisten aineiden, seoksien ja esineiden valmistusta, markkinoille saattamista ja käytttöä koskevat rajoitukset
LIITE XVII: Tiettyjen vaarallisten aineiden, seosten ja esineiden valmistuksen, markkinoille saattamisen ja käytön rajoitukset
Katso myös
Luettelo rajoituksista
ECHAn valvontafoorumin suosittelemat analyysimenetelmät
Akkreditoidut testauslaboratoriot Finasin sivuilla
Rajoitusmenettely
Rajoituksia koskevat julkiset kuulemiset
Kemikaalien vähittäismyynnin erityismääräykset
Kemikaalit leluissa
Kromi(VI)-yhdisteet nahkatuotteissa
Lyijyn rajoitukset
Mikromuovirajoitus
Nikkelin, kadmiumin, lyijyn ja kromi(VI):n rajoitukset koruissa ja asusteissa
PAH-yhdisteet ajoneuvojen renkaissa ja kuluttajatuotteissa
Sementin kromi VI -pitoisuuden rajoittaminen
Tatuointivärien rajoitukset
Tekstiilien, nahkatuotteiden ja jalkineiden kemikaalit
ECHAn opas NMP-rajoituksesta