Suunnittelu
Poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmän suunnittelu vaatii suunnittelijalta syvällistä perehtymistä ko. järjestelmän toimintaan ja suojattavaan kohteeseen.
Paloilmoittimen ohjaaman poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmän suunnittelussa käytetään seuraavia suunnitteluohjeita:
- Jos paloilmoittimen suunnittelussa käytetään Paloilmoittimen suunnittelu, asennus ja ylläpito 2019, ST-ohjeisto 1 -ohjetta, käytetään Poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmät, ST-ohjeisto 21Linkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä
- Jos paloilmoittimen suunnittelu tehdään ohjeen CEN/TS 54-14 mukaan, käytetään CEN/TS 54-32:2015:fi Osa 32: Poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmien suunnittelu, mitoitus, asennus, käyttöönotto, käyttö ja ylläpitoLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä
Lisäksi pitää aina noudattaa asennettavien laitteiden valmistajan laatimia ohjeita.
Toteutus
Käyttöluokkien 3 ja 4 poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmät paloilmoittimen ohjaamana katsotaan laitteistokokonaisuudeksi, jonka oikean toiminnan osana paloilmoitinlaitteistoa varmistaa paloilmoitinliike. Paloilmoitinliikkeen pitää huolehtia, että kuulutuslaitteisto on asennettu, käyttöönotettu ja tarkastettu asianmukaisesti suunnitteluohjeen ja laitevalmistajan ohjeen mukaan. Paloilmoitinliike kokoaa kuulutuslaitteiston toteutuksesta dokumentit ja pöytäkirjat. Kuulutusjärjestelmän voi asentaa äänentoistoalan yritys, mutta kokonaisuuden toimivuudesta ja dokumenttien kokoamisesta vastaa paloilmoitinliike.
Käyttöönotto
Poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmälle pitää tehdä ST-ohjeiston 21 osan 11 luvun tai CEN/TS 54-32 -ohjeen luvun 8 mukainen käyttöönotto, riippuen siitä kumpaa ohjetta suunnittelussa ja toteutuksessa on käytetty.
Tarkastuslaitoksen tekemän paloilmoittimen käyttöönottotarkastuksen yhteydessä laitteistokokonaisuuden toiminta varmistetaan käyttöönottoasiakirjojen tarkastamisella ja satunnaistestien avulla.
Käytönaikainen ylläpito
Paloilmoittimen ohjaamat käyttöluokkien 3 ja 4 poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmät edellyttävät säännöllistä testaamista ja huoltoa. Laitteiston ylläpidosta vastaa kiinteistön omistaja ja paloilmoittimen hoitaja. Järjestelmän pitää olla aina toimintakuntoinen ja mm. seuraavista asioista pitää huolehtia:
- Järjestelmää osataan käyttää, siihen on käytettävissä ohjeet ja sille on nimetty hoitaja (paloilmoittimen hoitaja).
- Järjestelmän säännöllinen testaus tehdään paloilmoittimen kuukausikokeilun yhteydessä.
- Valmistajan ohjeen mukainen huolto tehdään paloilmoittimen huoltojen yhteydessä.
- Toimintakunnon varmistaminen tehdään paloilmoittimen määräaikaistarkastuksen yhteydessä.
- Järjestelmässä havaittujen vikojen korjaaminen tehdään viipymättä.