Hissin käyttäjä

Kun käytät hissiä, sinä itse voit omalla toiminnallasi eniten vaikuttaa hissimatkasi turvallisuuteen.

Hissin ovet

Kun astut hissiin, mene hissin takaosaan, pois ovien luota.

Jos mukanasi on pieniä lapsia, varmista etteivät lasten kädet joudu hissin automaattisten liukuovien väliin. Jos lapsi painaa kättään ovea vasten ja ovi alkaa avautua, käsi kulkeutuu oven mukana ja sormet voivat joutua puristuksiin ovilehden ja karmin väliin. Vaara on paitsi hissikorin sisällä, myös kerrostasolla olevissa ovissa.

Jos mukanasi on lemmikkieläimiä, varmista ettei talutushihna jää oven väliin ja ulkoiluttaja ja lemmikki eri puolille ovea. Kun hissi lähtee liikkeelle, seuraukset saattavat olla kohtalokkaat. Talutushihna on syytä pitää hyvin lyhyenä hissimatkalla.

Hissien ovet ovat osallisena monessa onnettomuudessa. Sulkeutuvien ovien väliin voivat jäädä takin liepeet tai repun nauhat ja hissin lähtiessä liikkeelle syntyy vaaratilanne. Ovet voivat tönäistä nurin tai puristaa kehon osaa. Tavarahenkilöhissien raskaat metalliovet satuttavat pahasti väliin jääviä sormia.

Hissikorin ovettomuus

Kun matkustat suuren esineen kanssa, turvallisin paikka on sivuseinällä.

Vakavimpia onnettomuuksia hississä on kiilautuminen. Jos hissikorissa on avoin edustaseinä, kuten tyypillisesti 70-80-lukujen hisseissä on, voi suuri hississä kuljetettava esine tarttua kiinni avoimena vilistävään seinään ja kääntyä poikittain. Tällöin matkustaja saattaa joutua puristuksiin esineen ja hissin takaseinän väliin.

Toinen avoimen edustaseinän aiheuttama vaara on vaatteiden tarttuminen kiinni edustaseinän epätasaisuuksiin.

Kynnys

Kun astut hissiin ja sieltä pois, huomioi mahdollinen hissin ja kerrostason väliin jäävä kynnys. Varsinkin vanhat hissit saattavat pysähtyä epätarkasti. Kynnykseen voi kompastua, ja se vaikeuttaa myös pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa kulkemista.

Hissin jumittuminen

Jos hissi jumittuu, odota rauhallisesti pois pääsyä. Älä koskaan yritä avata hissin ovia itse väkisin.

Hyväkin hissi voi toisinaan pysähtyä kerrosten väliin. Hissiin jääneet eivät ole välittömässä vaarassa, ellei joku ole loukkaantunut. Pelastaminen on kuitenkin syytä tehdä nopeasti. Vanhoissa asuintalojen hisseissä hälytysnappi soittaa hälytyskelloa vain porraskäytävässä. Uudemmissa hisseissä napista avautuu puheyhteys hälytyspäivystykseen. Silloin hissimatkustajia voidaan neuvoa ja kertoa kauanko avun saanti kestää.

Näin voit itse vaikuttaa hissimatkan turvallisuuteen

Valitse turvallinen paikka
Mene hissin takaosaan, se on normaalisti turvallisin paikka. Jos kuljet hississä suuren esineen kanssa, mene sivuseinälle.

Kynnys
Varo kynnystä, kun astut hissiin tai hissistä pois.

Tarkkuutta hissin ovien kanssa
Varo, ettei ovien väliin jää esim. vaatteita tai lemmikin talutushihna.

Älä ahtaudu hissiin

Ole rauhallinen
Hissin herkkä turvatekniikka voi esimerkiksi pysäyttää hissin kerrosten väliin, jos hississä hypitään.

Opasta lapsia käyttämään hissiä
Valvo kaikkein pienimpiä: heidän sormensa ehtivät ja mahtuvat liukuovien väleihin ja kynnysrakoihin.

Usein kysyttyä