Joulusiivous ja kemikaalit
Luulo 1: Vauvaperheessä ei kannata käyttää säännöllisesti desinfioivia pesuaineita.
Luulo 2: Väkiviinaetikkaa ja vettä – turvallinen vaihtoehto joulun siivoukseen ja pyykkäykseen.
Jouluksi siivotaan. Monilla on siivoamiseen oma, ainoa oikea tapa. Siivousaineiden ja -tapojen ei kuitenkaan tarvitse olla sellaisia, että niistä aiheutuu enemmän haittaa kuin hyötyä. On hyvä käyttää pieni hetki siihen, että tarkistaa oman kaapin tuotteet ja lukee niissä olevat varoitusetiketit. Jos tuotteen varoitusetiketissä esimerkiksi ohjeistetaan käyttämään suojakäsineitä, laita ne käteen ennen käsien kastamista pesuveteen. On myös syytä säilyttää kaikki pesuaineet lasten ulottumattomissa ja opettaa lapset toimimaan kemikaalien kanssa turvallisesti.
Kannattaako desinfioivia puhdistusaineita käyttää?
Mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta ja kuuluvat osaksi jokapäiväistä elinympäristöä. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaan. Edes lapsiperheen arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa. Joulusiivoukseenkin riittää vesi ja tarvittaessa sopiva yleispuhdistusaine.
- Desinfioivat puhdistusaineet voivat sisältää ihoa ärsyttäviä ja allergisoivia aineita.
- Desinfioivat puhdistusaineet voivat vaikuttaa haitallisesti kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien toimintaan.
- Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen.
Pesuaineeksi väkiviinaetikkaa ja ruokasoodaa?
Väkiviinaetikka ja ruokasooda ovat tällä hetkellä suosiossa kodin siivouksessa ja pyykkäyksessä. Käytännössä väkiviinaetikka on etikkahapon vesiliuosta ja ruokasooda natriumbikarbonaattia. Etikkahappo on voimakkaasti ihoa syövyttävää ja silmiä vaurioittavaa: 10–25 % etikkahappoa sisältävä vesiliuos ärsyttää ihoa ja voimakkaasti silmiä.
- Ruokakaupoissa myytävässä väkiviinaetikassa etikkahappoa voi olla 10 %. Jos käytät väkiviinaetikkaa siivouksessa, laimenna se veteen.
- Natriumbikarbonaatti, mitä ruokasooda on, ei ole vaarallinen kemikaali.
- Jos valmistat tuotteita myyntiin, varmista velvoitteesi.
Pesuaineiden valvontatuloksia
Tukes valvoo, että pesuaineet on merkitty kemikaalien varoitusmerkinnöin ja täyttävät muutkin lainsäädännön vaatimukset. Vuosittain Tukesin kemikaalivalvonnassa käsitellään noin 100–150 pesuainetapausta.
Valvonnan havaintojen perusteella yleisimmät ongelmat pesuaineissa ovat:
- Pesuaineessa olevat merkinnät ovat virheelliset. Tästä seuraa, ettei kuluttaja saa oikeaa tietoa esimerkiksi tuotteen terveys- tai ympäristövaaroista.
- Joskus syövyttäväksi luokitellusta pesuaineesta puuttuu turvasuljin, joka estää esimerkiksi lasta avaamasta pakkausta omin päin. Tukesille on tullut ilmoitus myös siitä, että lapsi on jo kaupassa onnistunut suihkuttamaan syövyttävää pesuainetta iholleen, kun turvasuljin on puuttunut.
- Pesuaineessa ei ole ilmoitettu asianmukaisesti siinä käytettyjä hajusteita.
Miten kävi luulojen?
Luulo 1: Vauvaperheessä ei kannata käyttää säännöllisesti desinfioivia pesuaineita.
Oikein. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaamme. Edes lapsiperheen arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa.
Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen.
Luulo 2: Väkiviinaetikkaa ja vettä – turvallinen vaihtoehto joulun siivoukseen ja pyykkäykseen.
Oikein. Ruokakaupan väkiviinaetikasta laimentamalla valmistettu etikkahapon vesiliuos ei ole vaarallinen kemikaali.
Pyykkietikka, jossa etikkahapon pitoisuus vesiliuoksessa on alle 10 %, ei ole vaarallinen kemikaali. MUTTA pyykkietikkaan tuoksuksi lisätyt eteeriset öljyt voivat sisältää herkistäviä aineita ja aiheuttaa allergisen reaktion. Tietoa eteeristen öljyjen vaaroista löydät pakkausmerkinnöistä.
Jos päätät myydä esimerkiksi valmistamaasi pyykkietikkaa joulumyyjäisissä, tutustu usein kysyttyyn kysymykseen aiheesta.
Lisätietoa:
Tukesin sivuilla pesuainetietoa kuluttajille