Kasvinsuojeluaineet kotipuutarhassa
Kotipuutarhoissa kasvituhoojia voit parhaiten ehkäistä tarkkailemalla kasvien kuntoa. Poista huonokuntoiset tai sairaat kasvit. Kasvit pysyvät terveinä, kun vaihtelet samalla alueella viljeltäviä kasvilajeja vuosittain.
Istuta kasvit riittävän harvaan, koska kasvintuhoojat viihtyvät tiheissä ja kosteissa kasvustoissa. Kohtuullinen kastelu ja lannoitus edesauttavat kasvin omaa vastustuskykyä.
Harsojen käyttö on hyvä apu lentävien hyönteisten torjunnassa. Joillakin kasveilla, kuten sipulilla ja valkosipulilla, on hyönteisiä karkottava vaikutus. Niitä kannattaa istuttaa esimerkiksi porkkanaviljelmän läheisyyteen.
Suositeltavia rikkakasvien torjuntamenetelmiä kotipuutarhoissa ovat kitkeminen, liekitys ja katemateriaalien käyttö. Taimikasvatuksessa puhtaiden ruukkujen ja työvälineiden käyttö on tärkeää kasvitautien ennaltaehkäisemiseksi. Joskus kuitenkin voit joutua turvautumaan kasvinsuojeluaineiden käyttöön.
Mikä on kasvinsuojeluaine?
Kasvinsuojeluaine on valmiste, jota käytetään kasvintuotannossa tuhoeläinten, kasvitautien ja rikkakasvien torjuntaan sekä viljelykasvien kasvunsäätelyyn. Suomessa saa myydä ja käyttää ainoastaan Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Tukes päättää valmisteiden käytön ehdoista ja pitää rekisteriä hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista.
Esimerkkejä kasvinsuojeluaineiden käytöstä:
- rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten torjunta sekä kasvien kasvun säätäminen puutarhoissa ja viljelymailla
- kasvitautien ja tuholaisten torjunta kasvihuoneissa
- rikkakasvien ja sammaleen poisto puistoissa ja pihoilla
- kasvien suojaaminen haittaeläimiltä (hirvet, peurat, kauriit, myyrät)
- tuhoeläinten torjunta huone- ja koristekasveista.
Osa kasvinsuojeluaineista on sallittu kuluttajakäyttöön, esimerkiksi kotipuutarhoihin ja huonekasveille.
Kuluttajakäyttöön sallitut kasvinsuojeluaineet
Kuluttajakäyttöön sallitut valmisteet ovat pääsääntöisesti sellaisia, joita voidaan käyttää ilman henkilönsuojaimia. Tällaiset valmisteet löydät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla kuluttajakäyttö. Kuluttajakäyttöön hyväksytyt valmisteet ovat vapaasti ostettavissa ja myytävissä ilman kasvinsuojelututkintoa.
Kasvinsuojeluaineen myyntipäällyksen merkinnöissä on ohjeet siitä, miten kasvinsuojeluainetta käytetään turvallisesti ja ehkäistään haittoja terveydelle ja ympäristölle. Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö ja noudata myyntipäällyksen käyttöohjeita.
Perusaineet
Perusaineella tarkoitetaan ainetta, jota ei yleensä käytetä kasvinsuojeluun, mutta sen on osoitettu olevan hyödyllinen kasvintuhoojien torjunnassa. Perusaineiden pääkäyttö on esimerkiksi elintarvikkeena. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi auringonkukkaöljy, fruktoosi, olut ja nokkonen. Perusainetta ei kuitenkaan saa markkinoida kasvinsuojeluaineena. Pakkauksessa voi olla ainoastaan maininta, että aine on hyväksytty kasvinsuojeluaineasetuksen (1107/2009) mukaisesti perusaineeksi.
Esimerkki perusaineen käyttökohteista:
Nokkonen (Urtica spp.)
Nokkosuutetta voidaan käyttää tuhoeläinten ja kasvitautien torjuntaan useilta kasveilta, kuten hedelmäpuilta, pavulta, perunalta, vihanneksilta jne.
Ohje esimerkiksi kirvojen torjuntaan ruusulta: Tuoreita nokkosia käytetään 75 g/l tai kuivattuja 15 g/l. Käyttöaika on keväästä kesään. Ruiskutetaan kasville kirvojen esiintyessä.
Tietoa kasvintuhoojista:
Ruokavirasto: Kasvinterveystietoa puutarhaharrastajalle
Usein kysyttyä
-
Mäntysuopa ei ole enää sallittujen kasvinsuojeluaineiden listalla, joten sen käyttö kasvinsuojeluaineena edes omalla pihalla ei ole sallittua.
Mäntysuovan korvaajana omassa puutarhassa on sallittua käyttää esimerkiksi perusaineita, joilla on osoitettu hyöty kasvintuhoojien torjunnassa. Linkin takaa löytyy sallitut perusaineet sekä tarkempia ohjeita näiden perusaineiden käyttöön. Mäntysuopa on poistunut perusaineiden listalta noin 10 vuotta sitten, sillä aineelle ei pystytty tekemään perusteellista riskin ja tehokkuuden arviointia.
Vinkkejä oman puutarhan hoitoon löytyy myös Tukesin tiedotteesta. -
Joidenkin kasvinsuojeluaineiden käyttö on sallittua myös viheralueilla ja pihoissa. Kasvinsuojeluaineille tehdään aina kattava terveys- ja ympäristöriskinarviointi ennen kuin ne hyväksytään käyttöön Suomessa. Aineista arvioidaan mahdolliset haitalliset vaikutukset myös sivullisille. Vain sellaisia kasvinsuojeluaineita hyväksytään käyttöön, joiden käytöstä ei aiheudu riskiä sivullisille. Riskien ehkäisemiseksi käyttäjän tulee aina noudattaa valmisteen myyntipakkauksen käyttöohjeita ja rajoituksia.
Taloyhtiön pihalla tehtäviä ruiskutuksia hoitaa yleensä huoltoyhtiö. Käytetystä valmisteesta voi pyytää lisätietoja taloyhtiöltä tai yhtiön käyttämältä viheralueiden hoitajalta. Kasvinsuojeluaineiden ammattimaisella käyttäjällä pitää aina olla suoritettu kasvinsuojeluainelain mukainen kasvinsuojeluainetutkinto. Tutkinnon suorittamisella varmistetaan, että kasvinsuojeluaineen levittäjällä on osaamista käyttää kasvinsuojeluaineita asianmukaisesti ja minimoida käytöstä aiheutuvat terveys- ja ympäristöriskit.
Rikkakasvien torjunnassa piha- ja viheralueilla käytetään usein esimerkiksi pelargonihappoa ja etikkahappoa sisältäviä valmisteita. Myös glyfosaattia on käytetty aiemmin ja käytettäneen edelleenkin, mutta sen käyttö julkisilla alueilla tulee vähenemään valmisteiden uudelleenhyväksynnän yhteydessä. Tällöin niiden käyttöohjeisiin lisätään oheinen lause: ”Valmisteen käyttö on kielletty lasten leikkipaikoilla ja leikkipuistoissa sekä päiväkotien ja koulujen pihoilla. Julkisilla alueilla ruiskutettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota käsittelyn turvallisuuteen ihmisille ja eläimille.” Hyvä käytäntö taloyhtiössä on ennakolta tiedottaa kasvinsuojeluaineen levittämisestä sekä merkitä käsitelty alue. Tukes kannustaa käyttämään vaihtoehtoisia menetelmiä kemialliselle torjunnalle, kuten mekaanisia tai kuumaan vesihöyryyn perustuvia torjuntamenetelmiä.
Tukesin aiemmin tekemän valvonnan mukaan viheralueilla käyttö on maltillista ja ohjeiden mukaista. Tiedotteessa on mainittu myös suositus siitä, että asukkaille tiedotettaisiin käsittelyistä etukäteen.
Mikäli epäilet, että kasvinsuojeluaineita on käytetty käyttöohjeiden tai lain vastaisesti, ota yhteyttä Ruokavirastoon ([email protected]), joka vastaa kasvinsuojeluaineiden käytön valvonnasta.