Kasvinsuojeluaineet kotipuutarhassa                                     

Kotipuutarhoissa kasvituhoojia voit parhaiten ehkäistä tarkkailemalla kasvien kuntoa. Poista huonokuntoiset tai sairaat kasvit. Kasvit pysyvät terveinä, kun vaihtelet samalla alueella viljeltäviä kasvilajeja vuosittain.

Istuta kasvit riittävän harvaan, koska kasvintuhoojat viihtyvät tiheissä ja kosteissa kasvustoissa. Kohtuullinen kastelu ja lannoitus edesauttavat kasvin omaa vastustuskykyä.

Harsojen käyttö on hyvä apu lentävien hyönteisten torjunnassa. Joillakin kasveilla, kuten sipulilla ja valkosipulilla, on hyönteisiä karkottava vaikutus. Niitä kannattaa istuttaa esimerkiksi porkkanaviljelmän läheisyyteen.

Suositeltavia rikkakasvien torjuntamenetelmiä kotipuutarhoissa ovat kitkeminen, liekitys ja katemateriaalien käyttö. Taimikasvatuksessa puhtaiden ruukkujen ja työvälineiden käyttö on tärkeää kasvitautien ennaltaehkäisemiseksi. Joskus kuitenkin voit joutua turvautumaan kasvinsuojeluaineiden käyttöön.

Mikä on kasvinsuojeluaine?

Kasvinsuojeluaine on valmiste, jota käytetään kasvintuotannossa tuhoeläinten, kasvitautien ja rikkakasvien torjuntaan sekä viljelykasvien kasvunsäätelyyn. Suomessa saa myydä ja käyttää ainoastaan Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Tukes päättää valmisteiden käytön ehdoista ja pitää rekisteriä hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista.

Esimerkkejä kasvinsuojeluaineiden käytöstä:

  • rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten torjunta sekä kasvien kasvun säätäminen puutarhoissa ja viljelymailla
  • kasvitautien ja tuholaisten torjunta kasvihuoneissa
  • rikkakasvien ja sammaleen poisto puistoissa ja pihoilla
  • kasvien suojaaminen haittaeläimiltä (hirvet, peurat, kauriit, myyrät)
  • tuhoeläinten torjunta huone- ja koristekasveista.

Osa kasvinsuojeluaineista on sallittu kuluttajakäyttöön, esimerkiksi kotipuutarhoihin ja huonekasveille.

Kuluttajakäyttöön sallitut kasvinsuojeluaineet

Kuluttajakäyttöön sallitut valmisteet ovat pääsääntöisesti sellaisia, joita voidaan käyttää ilman henkilönsuojaimia. Tällaiset valmisteet löydät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla kuluttajakäyttö. Kuluttajakäyttöön hyväksytyt valmisteet ovat vapaasti ostettavissa ja myytävissä ilman kasvinsuojelututkintoa.

Kasvinsuojeluaineen myyntipäällyksen merkinnöissä on ohjeet siitä, miten kasvinsuojeluainetta käytetään turvallisesti ja ehkäistään haittoja terveydelle ja ympäristölle. Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö ja noudata myyntipäällyksen käyttöohjeita.

Perusaineet

Perusaineella tarkoitetaan ainetta, jota ei yleensä käytetä kasvinsuojeluun, mutta sen on osoitettu olevan hyödyllinen kasvintuhoojien torjunnassa. Perusaineiden pääkäyttö on esimerkiksi elintarvikkeena. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi auringonkukkaöljy, fruktoosi, olut ja nokkonen. Perusainetta ei kuitenkaan saa markkinoida kasvinsuojeluaineena. Pakkauksessa voi olla ainoastaan maininta, että aine on hyväksytty kasvinsuojeluaineasetuksen (1107/2009) mukaisesti perusaineeksi.

Perusaineet ovat EU:n tehoainetietokannassa. Tarkemmat ohjeet löydät Tehoaineiden riskinarviointi ja hyväksyminen -sivulta
 

Esimerkki perusaineen käyttökohteista:

Nokkonen (Urtica spp.)

Nokkosuutetta voidaan käyttää tuhoeläinten ja kasvitautien torjuntaan useilta kasveilta, kuten hedelmäpuilta, pavulta, perunalta, vihanneksilta jne.

Ohje esimerkiksi kirvojen torjuntaan ruusulta: Tuoreita nokkosia käytetään 75 g/l tai kuivattuja 15 g/l. Käyttöaika on keväästä kesään. Ruiskutetaan kasville kirvojen esiintyessä.
 

Tietoa kasvintuhoojista:

Luke Luonnonvarakeskus

Ruokavirasto: Kasvinterveystietoa puutarhaharrastajalle

Usein kysyttyä