Pikkulapsi pesulla
Valvo aina lasta kylvyssä.
Shampoot, saippuat, kylpyvaahdot, ihovoiteet ja kosteuspyyhkeet
Vesipesu on usein riittävä keino puhdistaa lapsi, mutta kosteuspyyhkeet voivat olla käytännöllisiä esimerkiksi matkustettaessa tai kerhoreissuilla. Aivan pienen lapsen pesussa ei välttämättä tarvita saippuaa ja sampoota lainkaan.
Lapsilla kannattaa välttää ylimääräistä kemikaalikuormitusta. Runsas hajusteiden käyttö saattaa herkistää ja aiheuttaa hajusteallergiaa.
Pesuaineet, kuten sampoot, saippuat ja kylpyvaahdot, sisältävät tensidejä. Ne vastaavat varsinaisesta pesutyöstä kemiallisten ominaisuuksiensa avulla, mutta samalla ne voivat kuivattaa ihoa.
Usein pesuaineisiin lisätään myös säilöntäaineita, hajusteita ja väriaineita. Säilöntäaineiden avulla valmisteen säilyvyys paranee, koska ne estävät mikro-organismien kasvua. Hajusteet ja väriaineet lisäävät valmisteen käyttömukavuutta.
Osalle lapsista voi kosmeettisen valmisteen käyttö aiheuttaa ihoärsytystä, herkistymistä ja sen seurauksena kosketusallergiaa. Kosketusallergia voi syntyä, kun iho joutuu kosketuksiin herkistävien ainesosien kanssa. Tavallisimpia ärsytys- ja allergisia reaktioita aiheuttavia aineita ovat säilöntäaineet ja hajusteet.
Kaikissa kosmeettisissa valmisteissa on oltava ainesosaluettelo, josta käyttäjä voi tarkistaa, mitä tuote sisältää, ja siten tarvittaessa välttää itselleen tai lapselleen sopimattomien ainesosien käyttämisen.
Hajusteita ja aromaattisia aineita sisältävän kosmeettisen valmisteen tunnistaa ainesosaluettelon merkinnöistä ”parfum” tai ”aroma”. Lisäksi tunnetut hajusteallergeenit on merkittävä INCI-nimillä (esim. Limonene).
Kylpylelut
Tyhjennä ja kuivaa vesilelut mahdollisuuksien mukaan käytön jälkeen. Näin vältyt epämiellyttäviltä kasvustoilta, joita syntyy, kun likaa ja öljyjä sisältävä vesi jää lelun sisään.
Hampaiden hoito
Käytä lapsen hampaiden harjauksessa lapsille tarkoitettuja hammastahnoja, joissa fluorin määrä on aikuisille suunnattuja valmisteita pienempi. Liian suuren fluorimäärän syöminen voi aiheuttaa vatsaoireita tai pahimmassa tapauksessa myrkytyksen.
Jos hammastahna sisältää esim. natriumfluoridia, pakkauksessa pitää lukea ”sisältää natriumfluoridia” ja jos hammastahnaa ei ole erityisesti tarkoitettu aikuisille, pakkauksessa pitää lukea myös: ”Kuusivuotiaat ja sitä nuoremmat lapset: käytä hampaiden harjauksessa herneen kokoinen määrä hammastahnaa ja valvo harjausta, jotta lapsi nielisi tahnaa mahdollisimman vähän. Muita fluorituotteita käytettäessä tulee ottaa yhteyttä hammaslääkäriin tai lääkäriin”.
Jos lapsi on syönyt fluorihammastahnaa, toimi seuraavasti:
- Alle 40 ml fluorihammastahnaa syöneelle lapselle voi antaa maitoa tai muutaman kalkkitabletin fluorin sitomiseksi. Vatsaoireita voi esiintyä.
- Yli 40 ml: Ota yhteys Myrkytystietokeskukseen, puh. 09 471 977.
Suosi lapsille tarkoitettuja, pehmeäharjaksisia hammasharjoja.