Usein kysytyt kysymykset
Alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä, joita kuluttajat kysyvät Tukesilta. Kysymykset on jaoteltu aihealueittain.
Akut ja paristot
-
Kyseessä voi olla yksittäinen vika paristossa, tai se voi olla jo valmiiksi "kuiva" eli vanha, jolloin se ei toimi oikein. Toinen syy voi olla, että sen kontakti oli huono paristokotelon sisällä. Yleensä paristot lämpenevät hieman niiden tehon loppuessa. Sen kuulee ja huomaa moottorin kierrosten hidastumisesta. Siinä vaiheessa on syytä vaihtaa paristo. Jos haluaa olla varma siitä, ettei paristo kuumene itsestään, voi sen poistaa laitteesta silloin kun laitetta ei käytä.
-
Alkaliparistot voivat alkaa vuotaa ajan myötä. Vuotava neste on kaliumhydroksidia, joka on vahvasti emäksistä ja siten syövyttävää ainetta. Kaliumhydroksidin reagoidessa paristokotelossa mahdollisesti olevien metalliosien kanssa voi muodostua vaarattomia määriä syttyvää vetykaasua, mutta normaalioloissa syövyttäviä kaasuja ei synny.
Jos vuotoa ei huomaa, pariston sisältämä laite lakkaa todennäköisesti toimimasta. Vuotavat paristot kannattaa poistaa laitteesta ja hävittää asianmukaisesti.
Lisätietoja Tukesin verkkosivuilta
Biohajoava tuote
-
Biohajoaville ja kompostoituville pakkauksille on lainsäädännössä annettu standardi EN 13432. Biohajoavan ja kompostoituvan pakkauksen määritelmän täyttää standardin mukaisesti testattu pakkaus, joka biohajoaa ja kompostoituu tietyssä ajassa teollisessa kompostointilaitoksessa.
Pakkauksille määriteltyä standardia käytetään toisinaan myös esimerkiksi muovi-, paperi- ja kartonkituotteissa, sillä muussa tuotelainsäädännössä biohajoavuudelle tai kompostoitavuudelle ei ole vielä määritelmää. Markkinoinnissa käytetään laajasti erilaisia bio-alkuisia termejä. Tuotteen myyjältä kannattaa kysyä, mitä ne tarkoittavat käytännössä.
-
Tuotteen voi laittaa kompostiin tai biojätteeseen, jos
- tuotteessa tai sen pakkauksessa on merkintä EN 13432
- tuotteessa on sertifioitu symboli, eli Seedling-merkintä tai OK Compost -merkintä. OK Compost -merkinnässä industrial-sanan paikalla voi olla myös home-sana. Tällöin tuotteen valmistaja takaa tuotteelle kompostoitavuuden myös kotitalouskompostissa, jossa esimerkiksi lämpötilaolosuhteet vaihtelevat enemmän kuin teollisessa kompostoinnissa.
-
Jos tuote on testattu EN 13432 -standardin mukaisesti tai siitä löytyy sertifioitu symboli, sen voi laittaa biojätteeseen. Jos biojäteastiaa ei ole saatavilla, hävitä tuote sekajätteeseen. Tuotteen biohajoavuus ei ole tekosyy roskaamiseen, eli älä heitä tuotetta luontoon.
Grilli
-
Likainen grilli voi aiheuttaa rasvapalon. Rasvapalot ovat erityisesti kaasugrillauksen ongelma, sillä kaasugrilleissä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillin pohjalle. Hiiligrillauksessa rasva ja ruoantähteet palavat pois tai päätyvät jätteeksi käytettyjen hiilten mukana. Hiiligrillissäkin rasvapalo voi kuitenkin syttyä grilliritilälle kertyneestä rasvasta. Vältä rasvapalot pitämällä grilli puhtaana rasvasta ja ruoantähteistä. Grilli voi olla tarpeen puhdistaa jokaisen käytön jälkeen, jos valmistettu ruoka sisältää esimerkiksi kastikkeita tai ruokaa on paljon.
-
Rasvapaloa ei saa ikinä sammuttaa vedellä. Jos palavaan rasvaan heittää vettä, palo leviää räjähdyksenomaisesti, kun rasvaan sekoittuva vesi höyrystyy ja nostaa mukanaan palavan rasvan. Sammuta rasvapalo tukahduttamalla. Kaasugrillissä sulje kaasupullo ja siirrä se kauemmaksi, jos pystyt tekemään niin turvallisesti.
-
Valitse puhdistukseen grillin materiaalille soveltuva puhdistusaine, jotta et vaurioita grilliä. Huolehdi, että grillaustasolle tai grillin palotilaan ei jää rasvaa tai ruoantähteitä. Löydät tarkempia ohjeita puhdistamiseen usein tuotteen käyttöohjeesta. Kun poistat käytettyjä hiiliä ja tuhkaa hiiligrillistä, varmista ensin, että hiilet ovat sammuneet kunnolla.
-
Sijoita grilli palamattomalle alustalle turvallisen etäisyyden päähän palavista materiaaleista. Huomioi myös grillin yläpuoli, kuten sinne sijoittuvat räystäät tai katokset.
Hiiligrilli tuottaa aina suuren määrän häkää. Jos käytät hiiligrilliä esimerkiksi lasitetulla terassilla tai parvekkeella, huolehdi, että ilmanvaihto on riittävän hyvä. Tutustu ennen grillin hankintaa taloyhtiösi sääntöihin ja paikallisen pelastuslaitoksen määräyksiin, sillä ne voivat rajoittaa grillin käyttöä esimerkiksi parvekkeella.
-
Ulkogrillin käyttäminen sisätiloissa on hengenvaarallista. Sisäkäyttöön tarkoitettujen kaasulaitteiden ominaisuuksia, sijoittelua, tilan ilmanvaihtoa ja muita käyttöolosuhteita koskevat tarkat rajoitukset. Noudata laitteen käytössä aina huolellisesti valmistajan antamia ohjeita.
Hiusväri
-
Monet hiusvärit sisältävät herkistäviä ainesosia, joille lapsia ei tulisi altistaa. Rajoituksen tarkoitus on suojella kuluttajia.
-
Kampaajalla on vastuu tarjoamansa palvelun turvallisuudesta. Jos hiusväri sisältää herkistäviksi tunnistettuja ainesosia, sen pakkauksesta tulee löytyä merkintä siitä, ettei tuotetta ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Tämä koskee niin kuluttaja- kuin ammattikäyttöön tarkoitettuja hiusvärejä.
-
Kuluttajille suunnatuissa hiusväreissä on ohjeet siitä, miten kauan värin pitää antaa vaikuttaa. Ohjeisiin kannattaa aina tutustua huolellisesti ennen käyttöä.
-
Nestemäinen hiusväri hävitetään vaarallisena jätteenä, jota kutsuttiin ennen ongelmajätteeksi. Vaarallinen jäte on toimitettava sille tarkoitettuun erilliskeräykseen, eikä sitä saa laittaa sekajätteeseen tai viemäriin. Kuivuneen hiusvärin voi puolestaan hävittää sekajätteenä. Lisätietoa jätteiden lajittelusta Helsingin seudun ympäristöpalveluiden verkkosivuilta.
Hyttysmyrkyt
-
Valmisteet ovat tehokkaita ja turvallisia käyttää, mutta osa tehoaineista saattaa ärsyttää ihoa tai silmiä. Lisäksi joissain valmisteissa saattaa olla herkistäviä aineita esim. hajusteina. Tutustu valmisteen etikettiin ja noudata aina käyttöohjeita. Jos saat oireita jostain karkotteesta, lopeta sen käyttö.
-
Hyönteiskarkotteiden toimintamekanismeja ei täysin tunneta. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella karkotteina käytetyt kemikaalit voivat vaikuttaa monilla eri tavoin hyönteisten hajureseptoreihin. Häiriöt hajureseptoreissa puolestaan vaikuttavat hajureseptorineuroneihin, joka johtaa häiriöihin hyönteisten käytöksessä.
-
Permetriini ei ole karkote, vaan voimakas hyönteismyrkky, joka tappaa sen kanssa kosketuksiin joutuvat hyönteiset. Permetriini on luokiteltu erittäin myrkylliseksi vesieliöille ja se aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä. Tästä syystä permetriiniä ei nykyään hyväksytä mihinkään sellaiseen käyttöön, josta se voisi kulkeutua ympäristöön. Permetriiniä sisältävät valmisteet ovatkin yleensä vain sisäkäyttöön hyväksyttyjä valmisteita. Jos permetriinillä käsittelee esimerkiksi vaatteita, sateessa tai pesukoneesta viemäristön kautta kemikaalia joutuu vesistöön. Tämä on ympäristölle erittäin haitallista ja lisäksi lainvastaista: Suomessa ei ole yhtäkään permetriinivalmistetta, joka olisi hyväksytty ulkoiluvaatteiden käsittelyyn.
-
Permetriini on yksi hyönteismyrkyissä käytetty biosidinen tehoaine. Biosidivalmisteiden myyntiä ja käyttöä säädellään EU:ssa biosidiasetuksella 528/2012. Siinä on omia vaatimuksia myös biosideilla käsitellyille esineille.
Permetriini on luokiteltu erittäin myrkylliseksi vesieliöille ja se aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä. Lisäksi permetriini on luokiteltu ihoa herkistäväksi. Emme suosittele permetriinillä käsiteltyjen vaatteiden käyttöä. Permetriinillä käsiteltyjen vaatteiden käyttö voi olla perusteltua, jos liikkuu malaria-alueilla tai alueilla, joissa esiintyy runsaasti puutiaisia. Suomen olosuhteissa tavallinen vaatetus tuo yleensä riittävän suojan hyönteisiä vastaan. Permetriinillä käsiteltyjä vaatteita ei tulisi koskaan pestä luonnonvesissä.
Tiedossamme ei ole mitään menetelmää, millä permetriinin voisi poistaa vaatteesta. Kuitujen materiaalista, valmistusmenetelmistä ja kiinnittymiskemikaaleista riippuu, miten pysyvästi se on kiinni tekstiilissä. Mutta käytännössä sitä aina jonkin verran irtoaa pesuveteen.
Hävittämisestä kannattaa kysyä tarkempia ohjeita tuotteen markkinoille saattajalta, sillä biosidiasetuksen artiklan 58 kohdan 3 e) mukaan käsitellyn esineen markkinoille saattamisesta vastuussa olevan henkilön on annettava ”asiaankuuluvat käyttöohjeet ja varotoimenpiteet, jotka johtuvat biosidivalmisteista, joilla käsitelty esine on käsitelty ja joita se sisältää.”
-
Tämä on mahdollista sen vuoksi, että kemikaalilain mukaisesti hyväksyttyjen valmisteiden tehokkuutta ei tutkittu yhtä tarkkaan kuin EU:n biosidiasetus nykyisin edellyttää. Osa valmisteista on hyväksytty markkinoille kansallisen kemikaalilain mukaisesti. Näiden osalta ei aiemmin ole vaadittu niin laajoja tehokkuustutkimuksia kuin nykyään eikä vaikutusaikoihin ole välttämättä otettu kantaa.
EU:n biosidiasetuksen toimeenpanon edetessä kaikista valmisteista vaaditaan tutkimukset, joilla osoitetaan valmisteiden tehokkuus. Tutkimukset valmisteiden tehokkuudesta tehdään kontrolloiduissa laboratorio-olosuhteissa. Jos valmiste lupaa suojan viideksi tunniksi, yksikään hyttynen ei kokeessa saa pistää tuon viiden tunnin aikana. Hyttysten esiintymismäärä ja hyttyslajit, henkilön houkuttelevuus hyttysille tai vaikkapa hikoilu aktiivisen liikunnan aikana voi vaikuttaa kokemukseen karkotteiden tehokkuudesta tai tehottomuudesta.
-
Vuonna 2012 voimaan tulleen EU:n biosidiasetuksen mukaisesti hyttyskarkotteiden tehoaineiden riskit arvioidaan ja arvioinnin perusteella tehdään EU-tason päätös kunkin tehoaineen hyväksymisestä, rajoittamisesta tai kieltämisestä. Tällä hetkellä osasta tehoaineita on valmistunut riskinarvio ja niiden hyväksymisestä on tehty päätös, osalle tehoaineista työ on vielä kesken. EU-markkinoilla olevien hyttyskarkotteiden tehoaineista ei yksikään ole tullut kielletyksi.
Tehoaineiden hyväksymispäätösten jälkeen kyseistä ainetta sisältäville valmisteille on pitänyt hakea lupaa jäsenmaista. Suomessa markkinoille hyväksytyistä karkotevalmisteista osa on hyväksytty EU:n biosidiasetuksen mukaisesti. Osa valmisteista odottaa vielä tehoaineen hyväksymispäätöstä, joten ne on hyväksytty kansallisen kemikaalilain mukaisesti.
Suomessa tällä hetkellä markkinoille hyväksytyissä hyttyskarkotevalmisteissa on samoja tehoaineita kuin aikaisemminkin. Valmisteissa tehoaineiden pitoisuudet vaihtelevat. Valikoimista löytyy myös valmisteita, joissa tehoaineiden pitoisuus on sama kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten markkinoilla olleissa valmisteissa.
-
Biosidivalmisteet, joita hyttyskarkotteetkin ovat, säilyvät rajatun ajan. Pakkauksen kyljessä on tieto siitä, mihin asti karkote on käyttökelpoinen. Tämän jälkeen hyttyskarkotteen koostumus voi muuttua, eikä se välttämättä ole enää tehokas tai turvallinen käyttää. Koska hyttyskarkotteet ovat vaarallisia kemikaaleja, tulee ne hävittää vaarallisena jätteenä. Tyhjät pakkaukset voi laittaa sekajätteeseen.
-
Kaikki markkinoilla olevat punkkikarkotteet ovat turvallisia, kun käytät niitä käyttöohjeiden mukaan. Punkkikarkotteiden suoja-ajat perustuvat laboratoriossa vapaaehtoisille henkilöille tehtyihin kokeisiin.
Punkit levittävät vaarallisia tauteja ja on hyvä pitää mielessä, ettei mikään punkkikarkote anna täydellistä suojaa. Paras tapa suojautua punkeilta on käyttää peittävää vaatetusta.
-
Emme suosittele itsetehtyjä karkotteita. Et voi olla varma niiden turvallisuudesta, jos et ymmärrä käytettävien aineiden kemiaa ja ominaisuuksia tai aineiden mahdollisia yhteisvaikutuksia. Itsetehtyjen karkotteiden tehokkuudesta ei ole myöskään tietoa.
Myös eteeriset öljyt ovat kemikaaleja samoin kuin hyväksytyt tehoaineet. Hyväksytyissä tehoaineissa on sekä kasveista peräisin olevia ainesosia että synteettisiä aineita. Hyväksyttyjen tehoaineiden turvallisuus ja tehokkuus on tutkittu laajoilla tutkimuksilla.
Jos haluat suojata itseäsi punkeilta tai muilta hyönteisiltä muuten kuin vaatetuksen avulla, niin käytä kaupan valmisteita. Ne ovat asiantuntijoiden arvioimia ja vastuu valmisteesta ja sen turvallisuudesta on yrityksellä, joka saattaa valmisteen markkinoille.
-
Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Hyväksytyt valmisteet löytyvät KemiDigin biosidirekisteristä.
Tullin tehtävänä on valvoa, että hyväksymättömiä biosidivalmisteita ei tuoda Suomeen. Tullin osalta tämä tarkoittaa sekä EU:n ulkopuolelta että toisista EU-maista tuotavien biosidivalmisteiden valvontaa. Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet ja tällaiset valmisteet on joko palautettava Suomen alueen ulkopuolelle tai hävitettävä täällä maahantuojan toimesta ja kustannuksella.
-
Jos hyönteiskarkotteet tai -myrkyt eivät ole Tukesin hyväksymiä, ne ovat laittomia Suomessa. Kukaan ei tarkista laittomien valmisteiden turvallisuutta, eikä vastaa niiden turvallisuudesta tai tehokkuudesta. Biosidivalmisteita koskee tiukka lainsäädäntö nimenomaan siksi, että ne ovat vaarallisia kemikaaleja. Jos tilaat luvattomia valmisteita, et voi olla varma mitä kemikaaleja ne sisältävät ja kuinka paljon. Jos käytät valmisteita, jotka eivät ole Tukesin hyväksymiä, riskeeraat lisäksi oman terveytesi ja ympäristön.
-
Suomessa saa myydä ja käyttää vain Tukesin hyväksymiä hyönteiskarkotteita ja hyönteismyrkkyjä. Tuotteen myyntipakkauksessa pitää olla tiedot suomeksi ja ruotsiksi sekä siinä on oltava Tukesin lupanumero. Tukesin hyväksymät valmisteet löytyvät KemiDigi:n Biosidirekisteristä.
Hyönteiskarkotteista on säädetty kemikaalilaissa ja biosidiasetuksessa. Kemikaalilain 9.8.2013/599 5 luku koskee biosidivalmisteiden myyntiä. Hyönteiskarkotteet (toimintatapa: karkottaa) ja hyönteismyrkyt (toimintatapa: tappaa) luetaan biosidivalmisteiksi. 5 luvun 27 § sanoo näin:
”Biosidivalmistetta ei saa saattaa markkinoille eikä käyttää ilman valmisteen hyväksymistä, ellei jäljempänä tai biosidiasetuksessa toisin säädetä. Hyväksymisestä päättää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.”Käynnissä on siirtymäaika kansallisen lainsäädännön ja biosidiasetuksen välillä, jolloin osa valmisteista on markkinoilla kansallisen lainsäädännön mukaan hyväksyttynä ja osa biosidiasetuksen mukaan hyväksyttynä.
Hyönteistorjuntalaitteet
-
Valmisteet ovat turvallisia ihmisille, kun käytät niitä käyttöohjeiden mukaan. Höyryttävissä laitteissa käytetään yleensä hyttysmyrkkyä, d-alletriinia tai pralletriinia. Ne ovat hermomyrkkyä hyönteisille. Väärinkäytettynä valmisteet voivat kuitenkin olla vaarallisia myös ihmisille. Älä istu laitteen välittömässä läheisyydessä ja vältä höyryn hengittämistä.
Tukes on arvioinut myrkkytyynyillä toimivien laitteiden riskin sellaisessa käytössä, jossa laitetta käytetään ulkona tasaisella pinnalle kuten esimerkiksi terassilla.
Osaa laitteista markkinoidaan mukana kuljetettavaksi. Tukes ei ole arvioinut riskejä sellaisessa käytössä, jossa laitetta kuljetetaan mukana.
-
Höyrystimissä käytetään tehoaineina hyönteismyrkkyjä, d-alletriinia ja pralletriinia. Nämä aineet ovat hyönteisille hermomyrkkyjä. Laitteiden toiminta perustuu siihen, että hyttyset aistivat ilmassa olevan myrkyn ja pyrkivät välttämään sitä. Näiden tehoaineiden arviointi on vielä kesken EU-tasolla, joten tällä hetkellä meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa valmisteiden käytön riskeistä muille eliöille.
Myrkky laimenee ilmassa nopeasti, joten oletettavasti sen vaikutukset jäävät paikallisiksi. Riskit ympäristölle ovat todennäköisesti suurimmat paikoissa, joissa laitetta käytetään samassa kohdassa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet on luokiteltu erittäin vaarallisiksi vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Riskien minimoimiseksi valmisteisiin on merkitty varoituslauseet: ”Vaarallista mehiläisille” ja ” Käyttö kukkivien kasvien ja mehiläispesien lähellä kielletty”. Huomioi myös, että Thermacell on hyväksytty käytettäväksi vain rakennusten ulkopuolella, kuten terasseilla tai pihoilla. Täten käyttö pihapiirin ulkopuolella esimerkiksi marjametsässä on kielletty.
Ilmalämpöpumppu
-
Ilmalämpöpumpun asennuksesta ei ole läkisääteistä velvoitetta antaa asennustodistusta, mutta sitä suositellaan. Sähköasennuksista on lain mukaan laadittava haltijalle tarkastuspöytäkirja käyttöönottotarkastuksesta, ellei sähkötyö ole vähäinen. Vastuullinen asennusliike antaa tekemistään kylmä- ja sähkötöistä todistuksen. Todistus kylmäasennuksesta osoittaa, että laitteen on asentanut pätevyysvaatimukset täyttävä asennusliike ja asentaja. Sähköasennuksesta annetaan tarkastuspöytäkirja vakuutuksena siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussääntöjen mukaisesti.
Todistuksesta tulee käydä ilmi, mitä asennus on koskenut, ja mahdolliset mittaustulokset. Asennustodistusta voi tarvita reklamaatio- tai riitatilanteessa. Jos laite on asennettu laittomasti, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta siitä aiheutunutta vahinkoa. Huonosti asennettu tai huonolaatuinen laite ei myöskään välttämättä tuo toivottuja säästöjä lämmityskustannuksiin.
-
Jokaisella, joka asentaa ja huoltaa ilmalämpöpumppuja, tulee olla oma, henkilökohtainen kylmäalan pätevyys, ja tietojen tulee löytyä Tukesin pätevyysrekisteristä. Vastuuhenkilön tehtävä on vastata siitä, että toiminnassa noudatetaan ympäristönsuojeluvaatimuksia ja että asennus- ja huoltohenkilöstö täyttää pätevyysvaatimukset.
Sähköturvallisuuslain 56 §:n mukaan maalikoille on sallittua tehdä yksivaiheisten pistotulppien, liitosjohtojen ja jatkojohtojen asennus-, korjaus- ja huoltotöitä sekä näihin rinnastettavia töitä. Näihin rinnastetaan ilmalämpöpumpun sähkökytkennät. Eli pelkän pistotulpan laitteelle saa asentaa ja sen kytkeä pistorasiaan. Mikäli laite kytketään kiinteään sähköverkkoon, tai tuo pistorasia joudutaan lisäämään, tulee tekijällä tuolloin olla vähintään S3-oikeudet. Sähkölaitteen korjaus vaatii S3-oikeudet, mutta vanhan laitteen saa maallikkokin purkaa mikäli se on luotettavasti tehty jännitteettömäksi.
Ilotulitteet
-
Ilotulitusvälineitä saa pääsääntöisesti käyttää vain uutenavuotena kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen sekä erillisellä ilmoituksella, joka tehdään käyttöpaikan pelastusviranomaiselle. Joillain paikkakunnilla ilotulitteiden käyttö on sallittua myös esimerkiksi kesän päättyessä ns. huvilakauden päättäjäisissä. Tiedon sallituista ilotulitteiden käyttöajankohdista saat kuntasi järjestyssäännöistä tai kysymällä paikkakuntasi pelastuslaitokselta tai poliisilta.
Sallittuina käyttöajankohtinakaan ilotulitetta ei kuitenkaan saa ampua seuraavissa tapauksissa:
- jos tulite ei ole ehjä
- jos tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla
- jos tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla
- jos et ole aivan varma, miten tuotetta käytetään
- jos olet alaikäinen
- jos sinulla ei ole suojalaseja
- jos olet humalassa.
-
Pakkaa ilotulitteet kotimatkan ajaksi huolellisesti auton takakonttiin, jolloin ne eivät ole esimerkiksi lasten ulottuvilla takapenkillä. Ole erityisen huolellinen uusia patoja kuljettaessasi, sillä ne ovat entistä painavampia ja isokokoisempia. Kuljeta patatyyppisiä tuotteita aina pystyssä.
-
Ilotulitteita saa säilyttää samassa asuinhuoneistossa enintään viisi kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana pitää olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan pitää olla kuiva, eikä se saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä, eikä avotulta saa käsitellä ilotulitepakkausten lähellä.
Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita on esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa.
Vuodenvaihteesta käyttämättä jääneet ilotulitteet voit säilyttää näin, jolloin ne eivät mene pilalle. Ilotulitteille ei ole määrätty ”parasta ennen” -päivää.
-
Hätäraketteja ei saa käyttää kuin todellisessa hätätilanteessa. Niiden käyttäminen ilotulituksessa on kiellettyä. Viranomaisten luvalla järjestetään joillain paikkakunnilla kuitenkin erityisiä tilaisuuksia, joissa voidaan ampua myös hätäraketteja. Näistä tilaisuuksista kannattaa kysellä veneilyseuroilta.
-
Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia siitä, kun savuaminen on loppunut. Sen aikana ei saa lähestyä tuotetta, joka ei toiminut tai syttynyt suunnitellusti. Pidä huoli myös siitä, ettei kukaan muu mene ilotulitteen lähelle. Sopiva suojaetäisyys on tuotteessa ilmoitettu varoetäisyys. Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon. Ilotulitteen myyntipaikan velvollisuus on järjestää viallisten tuotteiden vastaanotto vuodenvaihteen jälkeisinä päivinä.
-
Raketin rakenne
- muovinen kärkikartio
- pahvihylsy runkona
- efektipillerit (mustaruuti + värikemikaalit)
- hajotuspanos, joka levittää ja sytyttää efektit
- puukeppi lennon vakautukseen ja raketin lähetykseen
- raketin ajomoottori mustaruutia
- turvatulilanka raketin sytytykseen
- turvatulilangan suojahylsy, irrotetaan käyttöpaikalla
Ilotulitepadan rakenne
- putket pakattu pahvirasiaan
- rasian ulkopinta koristepaperia
- tulilanka padan ulkopinnassa (vihreä turvatulilanka, syttyy vain päästä)
- putken sisällä ja putkien välillä pikatulilankaa
Yksittäisen putken rakenne
- putki
- pahvihattu
- efektiputki
- efektiruuti (värit, äänet)
- hajotuspanos (mustaruuti)
- heittopanos (mustaruuti)
- pikatulilanka (siirtää sytyttämisen seuraavaan putkeen)
- pohjakappale (puristettua savea)
-
Ei. Älä koskaan korjaile tai parantele ilotulitetta. Ilotulitteen ruuti ja sen apuaineet ovat herkkiä tulelle, iskulle, hankaukselle ja staattiselle sähkölle, jotka kaikki voivat sytyttää ruudin, jos ilotulitetta käsitellään esimerkiksi leikkaamalla, sahaamalla tai poraamalla.
Jalometalli (esim. korut)
-
Korun kultapitoisuuden tietää leimoista. Pitoisuusleima on kolminumeroinen luku, joka kertoo kullan pitoisuuden tuhannesosina. Jos korussasi on esimerkiksi leima 585, korun materiaaleista 58,5 prosenttia on kultaa ja loput seosmetalleja. Lisäksi korussa pitäisi olla ainakin nimileima, josta näet tuotteesta vastuussa olevan tahon. Lisätietoa jalometallituotteiden leimoista.
Jatkojohto
-
Jatkojohtoja ei kannata ketjuttaa, sillä ylimääräiset liitokset lisäävät huonojen kontaktien riskiä. Ne voivat puolestaan johtaa ylikuumenemiseen ja jopa tulipaloon. Ketjuttaminen voi lisätä riskiä suojamaadoituksen katkeamisesta. Jos jatkojohtoja ketjuttaa ja jokin laite ei toimi, on myös työläämpää tarkistaa, missä liitoksessa vika piilee. Riskit ovat suuremmat, kun jatkojohtoon liitetään suuritehoinen laite.
-
Perusvaatimus on, ettei jatkojohtoa kytketä pistorasiaan, jota ei ole tarkoitettu tällaiseen käyttöön. Maadoittamattomasta sisätilan pistorasiasta ei koskaan saa ottaa syöttöä ulkotilaan. Turvallisinta on käyttää aina vikavirtasuojattua ulkopistorasiaa tai pistorasiaan asennettavaa ulkokäyttöön tarkoitettua vikavirtasuojakytkintä. Muita huomioon otettavia asioita ovat:
- Älä käytä muovieristeisiä johtoja kylmällä säällä ulkona. Muovi kovettuu ja haurastuu pakkasessa.
- Ennen vuotta 1997 asennetuissa ulkopistorasioissa ei välttämättä ole vikavirtasuojaa. Käytä tällöin lisäsuojana erillistä pistorasiaan asennettavaa tai jatkojohdossa olevaa vikavirtasuojakytkintä.
- Älä käytä halkeilleita tai muuten rikkinäisiä jatkojohtoja. Jatkojohtojen on oltava roiskevedenpitäviä (pistorasiassa läppäkansi), jos ne ovat alttiina vedelle esim. sateella.
-
Jatkojohto on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön. Kun on kyseessä aina päällä oleva laite, kuten jääkaappi tai pakastin, on suositeltavaa asennuttaa laitteen lähelle oma pistorasia tai vaihdattaa pidempi liitosjohto.
Yleisesti jatkojohdoissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne eivät altistu mekaaniselle rasitukselle, eivät jää keräämään pölyä ja että niistä ei oteta liikaa tehoa kerralla. Laitteita tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaan ja valmistaja voi myös ohjeissaan kieltää jatkojohdon käytön.
Jouluvalot
-
Ulkokäyttöön soveltuvien valosarjojen ja yksittäisten valojen pakkauksessa on mainittu, jos laite soveltuu ulkokäyttöön. Ne ovat myös yleisesti sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja jämäkämpiä, ja niiden liitäntäjohdot ovat paksumpia ja kumisen oloisia. Ulkona käytettävässä laitteessa on merkintä, yleensä IP44, joka kertoo, että laite on suunniteltu roiskevedenpitäväksi. Jos merkintää ei löydy tai laitteessa lukee IP20, laitetta ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön.
-
Tukes ei ole saanut tietoonsa tapauksia, joissa ruostuneiden pienvalosarjojen käyttö olisi aiheuttanut palotapauksia. Liitosten likaantuminen/ruostuminen on varsin yleistä tässä tuoteryhmässä. Valosarjan toimintajännitteen (alle 50 V) ollessa turvallisella tasolla veden ja lian pääsystä ledien liitoksiin ei käytännössä ole kuin ulkonäöllistä haittaa. Kunhan valot toimivat normaalisti, voi niiden käyttöä jatkaa.
Jyrsijämyrkyt
-
Antikoagulantteja sisältävät jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kemikaaleja, jotka on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi. Tällaisia valmisteita saa myydä vain ammattilaisille. Lisäksi useimmat jyrsijämyrkyt sisältävät ympäristön kannalta erittäin haitallisia aineita. Rottia torjutaan yleensä rakennusten ulkopuolella, mikä aiheuttaa muille eläimille suuremman altistumisriskin kuin myrkkyjen käyttö sisätiloissa. Rottien torjunta vaatii myös 20 kertaa suuremmat annokset verrattuna hiirien torjuntaan.
Rotta on ovela eläin, jonka torjuminen ei ole helppoa. Rotat liikkuvat laajoilla alueilla, ja onnistunut torjunta edellyttää niiden torjuntaa koko populaatiossa yhtä aikaa. Yksityishenkilöt eivät pysty torjumaan rottia tehokkaasti jyrsijämyrkyillä. Tehoton torjunta altistaa muut eläimet myrkyille ja lisää sietokyvyn eli resistenssin kehittymistä rotissa.
-
Yksityiset ihmiset torjuvat rottia helpoiten siten, että rottien saataville ei jätetä mitään syötävää. Pihapiiri ja rakennusten ympäristö kannattaa pitää siistinä, niin että rotilla ei ole piilo- tai pesäpaikkoja. Pidä rakennusten ovet ja ikkunat suljettuina ja tuki rakennuksissa olevat aukot. Pihalla ei kannata pitää avokompostia. Jos haluat ruokkia lintuja, huolehdi siitä, että rotat eivät pääse ruokintalaitteisiin eikä niille varise maahan siemeniä syötäväksi.
Yksittäisten rottien pyydystäminen onnistuu perinteisellä tappoloukulla. Aseta loukkuun houkuttimeksi ruisleipää, juustoa, viljatuotteita, keitettyä kananmunaa, kuivattuja hedelmiä tai suklaata. Voit pyydystää rottia myös elävänä pyydystäviin loukkuihin, jos pystyt lopettamaan rotan nopeasti ja kivuttomasti kuten eläinsuojelulaissa edellytetään. Tukes ei suosittele rottien vapaaksi päästämistä ainakaan taajama-alueilla. Tehokkainta olisi rottien torjuminen samanaikaisesti koko naapurustossa.
Jos rottien pyydystäminen omin voimin ei onnistu, kutsu paikalle ammattimainen tuholaistorjuja. Jos rottia tulee jatkuvasti muualta, ota yhteys kunnan terveysviranomaiseen.
-
Jyrsijämyrkkyjen tilaaminen ulkomaisesta nettikaupasta tai tuonti Suomeen omaan käyttöön on asettamista saataville markkinoilla. Jos yrityksellä tai yksityishenkilöllä ei ole Tukesin myöntämää lupaa tietylle valmisteelle, sen tuonti Suomeen ei ole sallittua. Kaikki Suomessa sallitut jyrsijämyrkkyvalmisteet löytyvät Tukesin biosidirekisteristä.
Kaasulaite (esim. kaasuliesi, retkikeitin, terassilämmitin)
-
Tarkista kaasulaitteelle soveltuvat käyttöpaikat pakkauksesta ja käyttöohjeista ennen käyttöä. Sisätiloissa saa käyttää vain sisätiloihin suunniteltuja kaasulaitteita. Esimerkiksi terassilämmittimen käyttö sisätiloissa on hengenvaarallista, sillä siitä saattaa vapautua sisäilmaan vaarallinen määrä häkää.
-
Laitteen kaasuletku ja matalapaineensäädin kannattaa vaihtaa vähintään viiden vuoden välein. Jos havaitset merkkejä kulumisesta, kuten letkun haurastumista, kannattaa vaihto tehdä jo aikaisemmin.
Joskus merkkejä kaasulaitteen kulumisesta voi olla vaikea havaita ja ne vaihtelevat laitteittain. Esimerkiksi oikein toimivan kaasulieden tai jääkaapin polttimen liekki palaa tasaisesti pääosin sinisenä, kun taas kellertävä ja lepattava liekki tarkoittaa, ettei palaminen ole puhdasta. Kaasulämmittimen säteilypaneelin kuuluu hehkua lämpenemisen jälkeen kauttaaltaan oranssina, ja paneelin yläreunassa lepattava liekki kertoo vikatilanteesta. Korjauta tai vaihda poikkeavasti toimiva laite aina uuteen.
-
Tarkista laitteen maksimikäyttöaika käyttöohjeesta. Liikuteltavat kaasulämmittimet on yleensä tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Laitetta ei saa koskaan käyttää tilassa, jossa nukutaan, tai jättää valvomatta.
-
Tarkista kaasulaitteen käyttöohjeesta huoltotoimenpiteet, jotka käyttäjä saa tehdä itse. Muut huollot tai korjaukset tulee jättää valtuutetulle asennusliikkeelle. Saat asentaa kaasulaitteen letkun ja matalapaineensäätimen itse kaasupulloon ja laitteeseen, ellei laitteen valmistaja ole ohjeistanut toisin.
-
Turvallinen kaasulaite on ehjä ja puhdas, ja siihen tehdyt letkuliitokset ovat tiiviitä. Sen mukana on käyttöohjeet, joissa laitteen käyttö on kuvattu selkeästi, ja pakkauksessa CE-merkintä, valmistajan tiedot sekä muut tarpeelliset tiedot, jotka mahdollistavat turvallisen asennuksen ja käytön. Olennaista on myös se, että laitetta käytetään oikein, suunniteltuun tarkoitukseen ja suunnitellussa ympäristössä. Turvallisen laitteen polttimien liekit palavat puhtaasti ja vakaasti tuottamatta vaarallisia määriä häkää.
-
Kyllä voit. Kannattaa kuitenkin varmistaa ainakin, että käytetty kaasulaite on ehjä ja puhdas, laitteen mukana toimitetaan sen alkuperäinen käyttöohje ja edelliset käyttäjät eivät ole muokanneet laitetta. Pidä myös huoli, että laite soveltuu käyttötarkoitukseesi.
-
Nestekaasupulloa saa kotona säilyttää esimerkiksi parvekkeella tai terassilla. Vältä pullon sisätiloissa säilyttämistä, paitsi jos pullo on käytössä ja liitetty kaasulaitteeseen, kuten kaasulieteen. Kaasupulloa ei saa säilyttää makuuhuoneessa, kellarissa tai ullakolla. Tämä koskee myös kerrostalon kellari- ja ullakkovarastoja.
-
Kaasulaitteen turvaetäisyydet määrittää laitteen valmistaja, sillä ne ovat osa sen suunnittelua. Kaasulaitteen turvaetäisyydet tulee ilmoittaa laitteen käyttö- ja asennusohjeissa. Jos et ole varma turvaetäisyydestä, ota yhteyttä laitteen myyjään, valmistajaan tai maahantuojaan, joiden yhteystiedot löydät käyttöohjeista tai tuotteen pakkauksesta.
-
Ulkokäyttöön suunniteltuja retkikeittimiä ei saa koskaan käyttää suljetuissa tiloissa tai palavan materiaalin välittömässä läheisyydessä. Ulkokäyttöön suunniteltujen retkikeitinten käyttö teltassa aiheuttaa aina vakavan tulipalon ja häkämyrkytyksen vaaran.
-
Kaasupatruunat kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, jonka järjestäminen on kuntien vastuulla. Metallinkeräykseen tai sekajätteeseen niitä ei saa laittaa, sillä siellä mitkä tahansa vaaralliset jätteet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita keräyspaikalla, kuljetuksessa tai jätteenkäsittelypaikalla. Huomioithan, että viranomainen ei missään tilanteessa suosittele puhkaisemaan kaasupatruunoita.
Kasvinsuojeluaineet
-
Mäntysuopa ei ole enää sallittujen kasvinsuojeluaineiden listalla, joten sen käyttö kasvinsuojeluaineena edes omalla pihalla ei ole sallittua.
Mäntysuovan korvaajana omassa puutarhassa on sallittua käyttää esimerkiksi perusaineita, joilla on osoitettu hyöty kasvintuhoojien torjunnassa. Linkin takaa löytyy sallitut perusaineet sekä tarkempia ohjeita näiden perusaineiden käyttöön. Mäntysuopa on poistunut perusaineiden listalta noin 10 vuotta sitten, sillä aineelle ei pystytty tekemään perusteellista riskin ja tehokkuuden arviointia.
Vinkkejä oman puutarhan hoitoon löytyy myös Tukesin tiedotteesta. -
Joidenkin kasvinsuojeluaineiden käyttö on sallittua myös viheralueilla ja pihoissa. Kasvinsuojeluaineille tehdään aina kattava terveys- ja ympäristöriskinarviointi ennen kuin ne hyväksytään käyttöön Suomessa. Aineista arvioidaan mahdolliset haitalliset vaikutukset myös sivullisille. Vain sellaisia kasvinsuojeluaineita hyväksytään käyttöön, joiden käytöstä ei aiheudu riskiä sivullisille. Riskien ehkäisemiseksi käyttäjän tulee aina noudattaa valmisteen myyntipakkauksen käyttöohjeita ja rajoituksia.
Taloyhtiön pihalla tehtäviä ruiskutuksia hoitaa yleensä huoltoyhtiö. Käytetystä valmisteesta voi pyytää lisätietoja taloyhtiöltä tai yhtiön käyttämältä viheralueiden hoitajalta. Kasvinsuojeluaineiden ammattimaisella käyttäjällä pitää aina olla suoritettu kasvinsuojeluainelain mukainen kasvinsuojeluainetutkinto. Tutkinnon suorittamisella varmistetaan, että kasvinsuojeluaineen levittäjällä on osaamista käyttää kasvinsuojeluaineita asianmukaisesti ja minimoida käytöstä aiheutuvat terveys- ja ympäristöriskit.
Rikkakasvien torjunnassa piha- ja viheralueilla käytetään usein esimerkiksi pelargonihappoa ja etikkahappoa sisältäviä valmisteita. Myös glyfosaattia on käytetty aiemmin ja käytettäneen edelleenkin, mutta sen käyttö julkisilla alueilla tulee vähenemään valmisteiden uudelleenhyväksynnän yhteydessä. Tällöin niiden käyttöohjeisiin lisätään oheinen lause: ”Valmisteen käyttö on kielletty lasten leikkipaikoilla ja leikkipuistoissa sekä päiväkotien ja koulujen pihoilla. Julkisilla alueilla ruiskutettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota käsittelyn turvallisuuteen ihmisille ja eläimille.” Hyvä käytäntö taloyhtiössä on ennakolta tiedottaa kasvinsuojeluaineen levittämisestä sekä merkitä käsitelty alue. Tukes kannustaa käyttämään vaihtoehtoisia menetelmiä kemialliselle torjunnalle, kuten mekaanisia tai kuumaan vesihöyryyn perustuvia torjuntamenetelmiä.
Tukesin aiemmin tekemän valvonnan mukaan viheralueilla käyttö on maltillista ja ohjeiden mukaista. Tiedotteessa on mainittu myös suositus siitä, että asukkaille tiedotettaisiin käsittelyistä etukäteen.
Mikäli epäilet, että kasvinsuojeluaineita on käytetty käyttöohjeiden tai lain vastaisesti, ota yhteyttä Ruokavirastoon ([email protected]), joka vastaa kasvinsuojeluaineiden käytön valvonnasta.
Kemikaalien merkinnät
-
Varoitusetiketin tarkoitus on antaa tietoa kemikaalin vaaroista ja siitä, miten kemikaalin käytöstä tai hävittämisestä aiheutuneita haitallisia vaikutuksia voi vähentää tai estää. Jotta voit käyttää kemikaalia turvallisesti, sinulla tulisi olla tieto, mitä kemikaalia pakkauksessa on ja miten kyseessä olevaa kemikaalia käytetään turvallisesti. Esimerkiksi verkosta voi löytyä tietoa kyseessä olevien kemikaalien turvalliseen käyttöön. Tietoa voi myös kysyä valmistajilta/maahantuojilta/myyjiltä.
Koneet (esim. klapikone, ruohonleikkuri)
-
Jokaisen koneen käyttöön liittyy omat turvallisuusriskinsä. Siksi ennen koneen käyttöä on tutustuttava huolella käyttöohjeisiin ja luettava ominaisuuksista, toiminnoista ja turvallisesta käytöstä. Erityisen tärkeää on tunnistaa käytön vaaranpaikat ja ohjeet vaarojen välttämiseen. Käyttöohjeesta kannattaa selvittää esimerkiksi:
- Minkälaiseen käyttöön kone soveltuu ja mihin ei? Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettua konetta ei saa käyttää ulkona, ja konetta pitää käyttää vain alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Jos polttomoottorikonetta käyttää sisällä, sen pakokaasut pitää ohjata ulos.
- Mitä suojavarusteita pitää käyttää? Käyttöohjeissa esitetään kuvakkein käytössä tarvittavat suojaimet, kuten kuulosuojaimet, suojalasit ja suojakäsineet.
- Miten huomioida käyttöympäristö, kuten pinnanmuodot tai kosteus? Esimerkiksi ruohonleikkurin käytössä on suunniteltava reitti niin, ettei kone pääse kaatumaan rinteessä.
- Miten voin suojata itseäni ja muita koneen käyttöympäristössä? Koneesta ei saa koskaan poistaa koneen mukana tulevia suojia, ja ne on asennettava koneeseen käyttöohjeen mukaisesti ennen käyttöä.
- Miten vältyn joutumasta koneen toiminta-alueelle? Tarkasta koneen, kuten pöytäsirkkelin tai tasohöylän, ja työstettävän kappaleen ulottuvuudet ennen työhön ryhtymistä. Ennen työhön ryhtymistä ennakoi ja suunnittele, mitä olet tekemässä.
Kosmetiikka
-
Kosmetiikkatuotteessa pitää olla seuraavat pakkausmerkinnät:
- käyttötarkoitus, ellei se käy ilmi pakkauksesta tai tuotteen nimestä
- EU-alueella toimivan vastuuhenkilön tiedot
- sisällön määrä
- ainesosaluettelo
- tuotteen säilyvyys
- mahdolliset varoitukset tai muut turvallista käyttöä koskevat ohjeet, mikäli tuotteen turvallinen käyttö sitä edellyttää
- eränumero tai muu tunniste
- alkuperämaa, jos tuote on tuotu EU:n ulkopuolelta
-
Jos tuotteessa on hajusteita, ne on merkitty ainesosaluetteloon termillä parfum tai aroma. Mikäli valmiste sisältää herkistäväksi tunnistettuja hajusteraaka-aineita, ne merkitään termin parfum tai aroma lisäksi omilla INCI-nimillään. Niin sanotut INCI-nimet ovat yhteinen kosmeettisten ainesosien nimistö, joka on käytössä EU-alueella.
-
Symboli tarkoittaa, että tuotteeseen kiinnitetystä tai sen mukana tulevasta liitteestä löytyy lisätietoa.
Symboli kertoo tuotteen säilyvyyden avaamisen jälkeen. Kuvan sisällä oleva luku kertoo, montako kuukautta tuote säilyy avattuna. Esimerkiksi 12M viittaa 12 kuukauteen.
Symboli kertoo tuotteen vähimmäissäilyvyysajasta, eli mihin asti valmiste on käyttökelpoinen. Ajankohta ilmoitetaan muodossa kk/vvvv tai pv/kk/vvvv.
-
Symboli on hiusväreissä käytettävä varoitusmerkki.
Symboleiden lisäksi tuotteet voivat sisältää sanallisia varoituksia, joita ei ole erikseen korostettu varoitusmerkillä.
-
Mikäli tuote aiheuttaa vakavan ei-toivotun vaikutuksen, voit tehdä ilmoituksen tuotteen ostopaikkaan. Jakelijoilla ja vastuuhenkilöillä on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa heidän tietoonsa tulleet kosmetiikan aiheuttamat vakavat ei-toivotut vaikutukset valvontaviranomaiselle. Vakavia vaikutuksia ovat väliaikainen tai pysyvä toimintahäiriö, vammautuminen, joutuminen sairaalahoitoon, synnynnäinen kehityshäiriö, välitön hengenvaara tai kuolema.
Kyllästetty puu
-
Kyllästetystä puusta liukenee ajan myötä kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Nykyisissä painekyllästetyissä laudoissa on kupariyhdisteitä, eikä enää lainkaan arseenia eikä kromia, eli ne eivät ole enää samalla tavalla haitallisia kuin ennen. Terassille voi laittaa maton tai muun alustan, jos esimerkiksi lapset oleskelevat paljon terassilla ja ovat ihokosketuksissa kyllästetyn puun kanssa.
-
Kreosoottikyllästettyjä ratapölkkyjä ei ole vuoden 1996 jälkeen saanut käyttää pihapiirissä tai virkistysalueilla, eikä niitä saa luovuttaa kuluttajille. Arseenipitoisten CCA-kyllästettyjen sähköpylväiden luovutus kuluttajille on ollut kiellettyä kesäkuusta 2004.
Vanhoja kyllästettyjä ratapölkkyjä ja sähköpylväitä ei saa käyttää asuinalueilla, kotitalouksien rakenteissa tai puutarhakalusteissa, tai missään muissa kohteissa, joissa ihokosketus olisi mahdollinen.
Aiemmin käytöstä poistettuja ratapölkkyjä ja sähkö-/puhelinpylväitä myytiin vapaasti ja niitä käytettiin paljon piharakentamisessa, pengerryksissä, aitoina, portaikkoina ja hiekkalaatikoissa.
Pihapiirissä olevat vanhat kreosoottipölkkyrakenteet, jotka on rakennettu ennen vuotta 1996, tai sähköpylväsrakenteet, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004, on yleensä saanut jättää paikoilleen, ellei niistä aiheudu haittaa alueen asukkaille tai ympäristölle.
Viranomaiset ovat kuitenkin yleensä kehottaneet poistamaan- kasvimaiden ja kaivojen lähellä olevat rakenteet, koska niistä huuhtoutuu syöpävaarallisia tehoaineita maaperään ja tätä kautta esimerkiksi ravintokasveihin, kaivoveteen tai hiekkalaatikon hiekkaan.
- kohteet, joihin voi osua paljaalla iholla.
Jos poistat tällaisia vanhoja rakennelmia pihapiiristä, käytä työskennellessäsi henkilösuojaimia ja vie poistettu puutavara jäteasemalle kyllästetyn puun erilliskeräilyyn.
Kypärä
-
Löydät tiedon kypärän käyttöiästä valmistajan ohjeista. Käyttöikään vaikuttavat myös kypärän käyttötapa ja säilytysolosuhteet. Jos kypärää tulee esimerkiksi kolhu, kypärä tulee vaihtaa uuteen, vaikka käyttöikää muuten olisi jäljellä.
-
Kypärän suojausominaisuudet heikentyvät, jos kypärän kanssa joutuu onnettomuuteen tai siihen tulee kolhu. Tällöin kypärää ei pidä enää käyttää. Kolhu voi heikentää suojausominaisuuksia, vaikka siitä ei aiheutuisi kypärään näkyvää vauriota. Tietyt materiaalit voivat heiketä ajan kuluessa esimerkiksi sääolosuhteiden vaikutuksesta. Siksi kypärässä ja sen pakkauksessa on oltava merkintä valmistuskuukaudesta ja -vuodesta.
-
Kypärää ei kannata ostaa käytettynä, sillä et voi olla varma siitä, onko kypärä kolhiintunut aiemmassa käytössä tai miten sitä on säilytetty. Vaikka käytetyssä kypärässä ei olisi näkyvää vauriota, sen suojausominaisuudet ovat voineet heikentyä.
-
Ei voi. Kypärä tulee vaihtaa uuteen.
Käyttöohjeet
-
Tuotteen turvallisen käytön kannalta olennaiset käyttöohjeet tulee olla saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.
-
Tuotteen turvallisen käytön kannalta olennaiset käyttöohjeet pitää antaa tuotteen mukana selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Käytännössä on katsottu, ettei pelkässä digitaalisessa muodossa tarjolla oleva ohjeistus ole riittävä.
-
Myyjällä on velvollisuus toimittaa kuluttajalle tuotteen käyttämisen vaatimat käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Jos käyttöohje on puutteellinen tai puuttuu kokonaan, tuotteessa on myyjän vastuulle kuuluva virhe ja tuotteen myyjällä on vastuu tilanteen korjaamisesta. Lue lisää aiheesta: Käyttöohjeet – Kilpailu- ja kuluttajavirasto (kkv.fi)
Ladattava laite
-
Jos kyseessä on USB-liittimen kautta ladattava laite, eri USB-laturit sopivat useimmiten ristiin eri laitteille. Kannattaa kuitenkin huomioida laitteen vaatima latausteho: esimerkiksi kannettavaa tietokonetta ei ole järkevää ladata pienitehoisella puhelinlaturilla. Muiden liittimien osalta varminta on pitäytyä tuotteen alkuperäisessä laturissa, sillä latureiden jännitetasoissa voi olla eroja, vaikka liittimet olisivat samannäköisiä.
-
Laturi on hyvä poistaa käytöstä, jos se on silminnähden vahingoittunut, lämpenee tavallista enemmän, pitää erikoista ääntä tai ei toimi normaalisti. Sisäkäyttöön tarkoitettu laturi on hyvä vaihtaa myös silloin, jos se on päässyt kastumaan.
-
Rikkinäinen kaapeli on syytä vaihtaa uuteen, sillä sen korjaaminen luotettavasti harvoin maksaa vaivaa. Jos laturin kaapeli on esimerkiksi taittunut tai kulunut niin, että sen suojavaippa ja johdineristeet ovat vahingoittuneet, kaapeli kannattaa vaihtaa. Johtimet voivat mennä oikosulkuun ja aiheuttaa ylikuumenemista tai vaurioittaa ladattavaa laitetta.
-
Vaikka lataamisen riskit ovat melko pienet, se on silti riskialttein osa sähkölaitteen käyttöä. Siksi latausta on aina syytä valvoa. Jos laitteen akussa on vikaa tai laturi vikaantuu, laite tai laturi voi ylikuumentua. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa pintojen tummumiseen tai jopa syttymiseen tuleen.
Laskettelukeskus
-
Suurin osa laskettelukeskuksissa tapahtuvista läheltä piti -tilanteista ja onnettomuuksista olisi vältettävissä, jos jokainen huomioisi kanssalaskijat ja noudattaisi rinnesääntöjä. Tutustu siis rinnesääntöihin huolella etukäteen ja kertaa niitä tarvittaessa. Tarkista varusteidesi toimivuus, ennen kuin lähdet rinteeseen, ja käytä aina kypärää.
Olennaista on myös tuntea omat taitonsa ja laskea niihin nähden vaikeusasteeltaan sopivissa rinteissä. Huomioi kanssalaskijat esimerkiksi muistamalla, että takaa tuleva on aina velvollinen väistämään ja ohittamaan edessä olevan riittävän etäältä. Syöksylasku on kielletty, sillä se on vaaraksi sekä sinulle että muille. Alkoholi ei kuulu rinteeseen. Lisätietoa rinneturvallisuudesta Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen Ski.fi-verkkosivuilla.
-
Huolehdi, että lapsella on sopivan kokoiset ja toimivat välineet, kypärä sekä kelin mukainen vaatetus. Käy lapsen kanssa etukäteen läpi rinnesäännöt, kuten väistämisvelvollisuus ja hissin turvallinen käyttö. Sääntöjä ja rinteeseen sopivaa käyttäytymistä on hyvä kerrata myös jo itsekseen laskevien, vanhempien lasten kanssa.
Laskea kannattaa lapsen ehdoilla: aloittakaa helpoista paikoista ja edetkää vaikeampiin rinteisiin vasta sitten, kun osaamista ja kokemusta on karttunut. Maltti on opettelussa valttia! Lisätietoa lapsen lasketteluharrastuksen aloittamisesta Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen Ski.fi-verkkosivuilla.
-
Palveluntarjoaja, eli hiihtokeskus, on vastuussa keskuksen turvallisuudesta. Hiihtokeskusten henkilökunta valvoo laskettelun turvallisuutta ja sitä, että laskijat noudattavat rinnesääntöjä. Henkilökunnalla on velvollisuus ryhtyä tarvittaessa turvallisuutta parantaviin toimiin ja siten myös oikeus puuttua sääntörikkomuksiin. Tukes puolestaan valvoo, että palveluntarjoaja noudattaa kuluttajaturvallisuuslakia.
-
Turvallisuusriskistä kannattaa ensisijaisesti ilmoittaa laskettelukeskuksen henkilökunnalle, jotta siihen voidaan puuttua mahdollisimman nopeasti. Myös Tukesille voi tehdä ilmoituksen havainnoista.
Leikkipuisto
-
Eivät sovellu, sillä leikkivälineet ovat haastavuudeltaan hyvin eritasoisia. Siksi vanhemmille lapsille suunnatut leikkivälineet on suunniteltu niin, etteivät pienemmät lapset pääse niihin omin voimin ja pysty siten käyttämään niitä. Tärkeää onkin, ettei aikuinen nosta lasta leikkivälineeseen, johon tämä ei itse pääse.
-
Leikkipuiston välineissä, kuten kiipeilytelineessä, kypärä voi päässä pidettynä aiheuttaa kuristumisvaaran. Leikkivälineet suunnitellaan niin, ettei niissä ole paikkoja, joihin pää voisi juuttua kiinni ja lapsi kuristua. Päässä oleva kypärä voi suurentaa pään alueen kokoa niin, että lapsi jää siitä kiipeilytelineeseen kiinni.
-
Leikkipuistojen turvallisuudesta huolehtii palveluntarjoaja, usein esimerkiksi kunta. Turvallisuudesta on huolehdittava koko puiston käyttöiän ajan. Jokainen meistä voi kuitenkin edistää leikkipuistojen turvallisuutta pitämällä ne siistinä ja siirtämällä huomaamansa ylimääräiset esineet, kuten kivet, pois leikkivälineiden läheisyydestä.
-
Leikkipuistossa tai -kentällä tulisi olla infotaulu, josta löytyy ylläpitäjän eli palveluntarjoajan yhteystiedot. Ilmoita havaitusta puutteesta ylläpitäjälle mahdollisimman nopeasti. Havainnoista voi tehdä myös ilmoituksen Tukesille.
Lelu
-
Lelun turvallisuuden voi varmistaa vain laboratoriotesteillä. Lelusta tai sen pakkauksesta tulee kuitenkin löytyä seuraavat merkinnät: CE-merkintä; valmistajan ja maahantuojan nimi ja osoite; tarvittavat varoitukset; käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi; pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet. Jos vaaditut tiedot puuttuvat, voi miettiä, onko lelun turvallisuudestakaan huolehdittu.
-
Turvallisuutta valvovat Tukes ja Tulli. Valtaosa suomalaisista luulee, että viranomaiset tarkastavat ennakkoon kaikki markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet. Todellisuudessa niistä tutkitaan vain todella pieni osa. Tulli nappaa rajalta ja varastoilta tutkimuksiinsa satunnaisia tuote-eriä, ja Tukes valvoo jo myynnissä olevia leluja. Tuotteet valitaan tutkimuksiin riskiperusteisesti, eli Tulli ja Tukes tarkastelevat vain leluja, joiden turvallisuudessa epäillään puutteita.
-
Lelulle on voitu määritellä ikärajoitus tai ikäsuositus. Ikärajoitus, “kielletty alle 3-vuotiailta”, kertoo, minkä ikäisille lapsille tuotteen käyttö ei ole turvallista. Ikäsuositus, kuten “5+”, kertoo, minkä ikäisillä lapsilla on parhaat valmiudet leikkiä kyseisellä lelulla. Rajoitus suojelee lapsia, suositus on pitkälti asiakaspalvelua.
-
Vanhoilla leluilla leikkimisessä kannattaa käyttää harkintaa, sillä ne eivät välttämättä täytä nykypäivän turvallisuusvaatimuksia. Lelut saattavat sisältää vaarallisia aineita, joita ei saa enää käyttää lelujen valmistuksessa. Uusia kemikaaleja kehitetään jatkuvasti, ja joskus aineen haitallisuus todetaan vasta vuosien kuluttua. Lelujen sisältämiä kemiallisia aineita ei voi nähdä tai haistaa, mikä vaikeuttaa turvallisuuden arviointia. Vanhoissa leluissa voi olla myös kuristumisvaaran aiheuttavia pitkiä naruja tai kuuloa vaurioittava voimakas ääni.
Liikuntapalvelut (esim. kuntosali)
-
Monissa liikuntapalveluissa, kuten ulkoliikuntapaikoilla, liikutaan ja treenataan itsenäisesti, eikä paikalla ole välttämättä muita ihmisiä. Palvelun turvallisen käytön kannalta on siksi olennaista tuntea oma taitotasonsa ja arvioida sitä. Jos teet vaativaa harjoitetta esimerkiksi maksimipainoilla, huolehdi, että kaveri on auttamassa, tai käytä turvamekanismeja.
-
Liikuntapaikkojen, kuten ulko- tai sisäkuntosalien, välineet ja laitteet eivät ole sopivia lasten leikkeihin. Ulkoliikuntapaikoilla saattaa olla myös siirreltäviä välineitä, kuten maaleja pallopelejä varten. Niissä kiipeily tai roikkuminen voi olla hengenvaarallista. Vanhempien pitää siksi puuttua tilanteeseen, jos lapset leikkivät laitteissa.
-
Kysy palveluntarjoajalta rohkeasti apua ja neuvoja. Jos paikalla ei ole henkilökuntaa, tee vain sellaista, jonka osaat. Ilmoita palveluntarjoajalle puutteellisista ohjeista.
-
Seuraavat asiat ovat hyviä viitteitä siitä, että palvelu on turvallinen: Palvelussa on riittävät ja asialliset ohjeet, ja henkilökunta opastaa turvalliseen suorittamiseen. Rakenteet ja välineet ovat ehjiä ja siistejä. Jos liikuntapalvelussa asioidaan itsenäisesti, paikan päältä löytyvät tiedot esimerkiksi ylläpitäjästä.
-
Lähtökohtaisesti palvelussa käytetään siellä olevia välineitä, rakenteita ja olosuhteita. Varmista palveluntarjoajalta, jos haluat käyttää omia välineitä tai muokata tai kiinnittää olemassa oleviin rakenteisiin jotakin ylimääräistä. Esimerkiksi skeittipuistoon tehty ylimääräinen ramppi voi olla toiselle käyttäjälle vaaraksi.
-
Kerro havaitsemistasi puutteista välittömästi henkilökunnalle. Jos paikalla ei ole henkilökuntaa, sieltä tulisi löytyä infotaulu ylläpitäjän yhteystiedoilla. Ilmoita havaituista puutteista ylläpitäjälle mahdollisimman nopeasti. Myös Tukesille voi tehdä ilmoituksen havainnoista. Tukes valvoo, että palveluntarjoajat noudattavat kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia.
Mittarit
-
Jos asiakkaana epäilet polttonesteen jakelumittarin luotettavuutta, on ensiksi paras ottaa yhteyttä huoltoaseman henkilökuntaan. Polttonesteitä myyvät yhtiöt seuraavat yleensä jakelulaitteiden luotettavuutta tarkemmin kuin lainsäädäntö edellyttää, sillä vikaantuessaan polttonestemittarin antama virheellinen mittaustulos on usein asiakkaan eduksi.
Jos epäilet, ettei jakelumittarin tulos ole luotettava, pohdi ensin, miksi epäilet mittaustuloksen luotettavuutta. Auton tankin tilavuus ei ole vertailumittauksessa kovin luotettava, sillä sen täyttöaste tankatessa vaihtelee, samoin auton kulutus ajon aikana. Auton tietokoneen kulutuslaskelmat eivät perustu tarkkaan mittaukseen, vaan ovat enemmänkin suuntaa-antavia arvioita.
Auton polttonestetankin todellinen tilavuus on turvallisuussyistä aina suurempi, kuin ilmoitettu tilavuus. Polttonesteet laajenevat voimakkaasti lämmön vaikutuksesta, ja siksi tankissa on aina ns. varatilavuus, jotta lämmön aiheuttamasta laajenemisesta ei tulisi vuotoja tai räjähdysvaaraa. Joskus tämä varatilavuuskin täyttyy vaikkapa hitaasti tankatessa, jolloin näyttää siltä, että tankkiin mahtuu enemmän polttoainetta.
Polttonesteasemien maapinnat ovat aina kaltevia, eivät vaakatasossa. Tämä vaikuttaa tankin täyttymiseen. Jos ajoneuvo on pysäköity viettävälle alustalle, voi tankkiin mahtua eri määrä polttoainetta kallistusasteesta ja kallistuksen suunnasta riippuen.
Jos epäilet mittauslaitteen viallisuutta, voit ottaa yhteyttä paikallisen aluehallintoviraston mittauslaitevalvontaan tai Tukesiin.
Pelastusliivit
-
Löydät tiedon pelastusliivien käyttöiästä valmistajan ohjeista. Tarkista pelastusliivien kunto joka tapauksessa aina ennen käyttöä. Pelastusliivien käyttöikään vaikuttaa esimerkiksi säilytys. Liivejä tulee säilyttää kuivassa ja lämpimässä, jotta niihin ei kerry talven aikana hometta. Myös huoltamisessa on noudatettava valmistajan ohjeita. Valmistajan on mainittava pelastusliivien mukana tulevissa ohjeissa, jos esimerkiksi varastointi, puhdistus tai muu vastaava seikka vaikuttaa turvalliseen käyttöön.
-
Pelastusliivit voi ostaa käytettynä, jos ne vaikuttavat päällisin puolin hyväkuntoisilta, niiden kiinnitysremmit, pillit ja muut mahdolliset osat ovat kunnossa sekä kellunta-aine on ehjää ja kimmoisaa. Jos käytetyt pelastusliivit ovat huonokuntoiset tai niiden merkinnät, kuten tieto painoluokasta, ovat kuluneet, niitä ei kannata ostaa.
-
Jos kyseessä on paukkuliivi ja liivin ilmakammion kohdalle on tullut pienikin viilto, älä käytä liiviä enää.
Jos kyseessä on taas perinteinen pelastusliivi, käyttöä kannattaa harkita sen mukaan, missä ja millainen viilto on: Vähentääkö viilto liivin kelluttavuutta? Onko mahdollista, että viillon seurauksena liivi repeää pois päältä tai kelluttava materiaali karkaa liivin sisältä? Voit testata liivin toimivuutta turvallisissa olosuhteissa. Voit jatkaa liivin käyttöä, jos se toimii yhä moitteettomasti eikä viillon sijainti vähennä liivin kestävyyttä.
-
Testaa pelastusliivi aina ennen ensimmäistä vesille lähtöä matalassa rantavedessä. Kun olet ostamassa pelastusliivejä, kiinnitä huomiota liivin merkintöihin. Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt asianmukaisesti myös muihin tuotteen vaatimuksiin. Pelastusliiveistä pitäisi löytyä tieto valmistajasta tai maahantuojasta, CE-merkintä ja laaduntarkkailuun osallistuneen laitoksen nelinumeroinen tunnus, kokotiedot, kuten rinnanympärys ja paino, vähimmäiskelluttavuus, käyttötarkoituksesta kertova suoritustaso ja standardinumero. Liivien mukana tulee saada myös käyttöohjeet ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Vakuutus on asiakirja, jolla valmistaja vakuuttaa tuotteen olevan vaatimusten mukainen.
Valitse oikean koon lisäksi käyttötarkoitukseesi sopiva liivi. Merkintä 100 N tarkoittaa, että pelastusliivit on tarkoitettu suojaisille vesille, merkintä 150 N rannikkovesille ja merkintä 275 N avomerioloihin. Testaamalla pelastusliivejä turvallisissa olosuhteissa varmistat, että liivi kelluttaa ja on sinulle sopivan kokoinen.
Ratsastus
-
Hevonen on suurikokoinen pakoeläin, joka luonnossa selviytyisi poistumalla vaaralliseksi kokemastaan tilanteesta. Siksi hevonen voi hyvästäkin koulutuksesta huolimatta reagoida yllättäviin tilanteisiin nopeasti. Tällöin vaarana on, että ratsastaja putoaa. Siksi pää pitää aina suojata. Kypärän käyttö on suositeltavaa myös silloin, kun hevosta hoidetaan.
-
Löydät tiedon ratsastuskypärän käyttöiästä valmistajan ohjeista. Tyypillisesti käyttöikä on muutaman vuoden. Jos putoat kypärä päässä tai kypärään tulee kolhu, se tulee vaihtaa uuteen. Ratsastuksessa tulee käyttää kypärää, jossa on merkinnät CE ja VG1. Kypärää ei kannata ostaa käytettynä.
-
Noudata tallilla henkilökunnan ohjeita ja sääntöjä esimerkiksi turvaväleistä. Hevostaidot ovat tärkeä osa ratsastusharrastusta, ja ne parantavat turvallisuutta. Ota osaa tallisi hevoskerhoon tai seuraa sinua kokeneempien ratsastajien toimintaa. Ratsastuksen turvallisuuteen vaikuttaa myös tasapaino. Ratsastuksen ohella kannattaa siis harrastaa muutakin liikuntaa ja ennen ratsastustuntia lämmitellä. Hevosten kanssa toimiminen vaatii keskittymistä, eli ole tallilla läsnä vain hevosille äläkä käytä puhelinta, kun käsittelet hevosta.
Suojalasit
-
Suojalaseja on monenlaisia, ja niiden turvallisuusvaatimukset riippuvat esimerkiksi käyttötarkoituksesta. Lasien mukana pitää tulla tieto siitä, millaisilta vaaroilta ne on tarkoitettu suojaamaan. Suojalasit kannattaa siis valita käyttötarkoituksen mukaan.
Kun ostat laseja, kiinnitä huomiota niiden merkintöihin. Suojalaseista tulee löytyä vähintään tieto valmistajasta tai maahantuojasta, CE-merkintä ja käyttötarkoitus. Lasien mukana tulee saada myös käyttöohjeet ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Vakuutus on asiakirja, jolla valmistaja vakuuttaa tuotteen olevan vaatimusten mukainen. Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt asianmukaisesti myös muihin tuotteen vaatimuksiin.
Sähkö
-
Kiinteisiin sähköasennuksiin sekä sähkölaitteiden korjaukseen kohdistuvia sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain ne sähköalan ammattilaiset, joilla on oikeus tehdä näitä töitä. Keskeisin vaatimuksista on turvallisuudesta vastaava töiden johtaja, jolla on oltava toiminta-alueen kattava pätevyystodistus. Toiminnasta on myös tehtävä ilmoitus Tukesin rekisteriin.
Tavallisena sähkönkäyttäjänä saat tehdä ainoastaan tiettyjä vähäisiä töitä, jos varmasti osaat tehdä ne oikein ja olet riittävästi perehtynyt työhön liittyviin ohjeisiin ja sähköturvallisuuteen.
Tällaisia töitä ovat esimerkiksi
- asunnon sulakkeen vaihtaminen
- valaisimen liittäminen katossa olevaan "sokeripalaan"
- sähkölaitteen rikkoutuneen pistotulpan, johdon ja johdossa olevan välikytkimen vaihtaminen
- yksivaiheisen jatkojohdon valmistaminen ja korjaaminen
- pistorasian ja valaisinkytkimen kannen irrottaminen ja kiinnittäminen esim. tapetoinnin ajaksi
- enintään 50 voltin vaihtojännitteisiin tai 120 voltin tasajännitteisiin sähköasennuksiin tai -laitteisiin kohdistuvat työt, esimerkiksi kyseisen jänniterajan alle jäävät aurinkopaneeliasennukset. Katso myös Kodin sähköturvallisuus.
-
Tukesin rekisteröimät toiminnanharjoittajat löytyvät toiminnanharjoittajarekisteristä.
-
Maallikko ei saa irrottaa eikä kiinnittää valaisinpistorasiaa.
Sähkötyöt, jotka eivät edellytä erillistä oikeutta, on esitetty sähköturvallisuuslaissa (STL 1135/2016 56 §). Tällaisia mm. kiinteistöjen sähköasennuksiin kohdistuvia töitä ovat enintään 250 voltin nimellisjännitteisten asennusrasioiden peitekansien irrotus ja kiinnitys, yksivaiheisten pistotulppien, liitosjohtojen, jatkojohtojen ja sisustusvalaisimien asennus-, korjaus- ja huoltotyöt sekä näihin rinnastettavat työt. Kiinteän asennuksen pistorasiaan verrattavan valaisinpistorasian irrotus/kiinnitys ei kuulu lain ns. maallikkotöihin. -
Sähkötöiden tekijän on tehtävä asennustöilleen työhön kuuluvana yksityiskohtainen käyttöönottotarkastus. Näin varmistetaan, että asennustyö on käyttöön otettaessa ja toiselle luovutettaessa turvallinen ja määräysten mukainen. Tarkastuksesta on laadittava käyttöönottotarkastuspöytäkirja. Allekirjoitettu pöytäkirja luovutetaan sähköasennusten haltijalle. Vähäisistä töistä ei tarvitse tehdä pöytäkirjaa, mutta tarkastuksen mittaustulokset on tarvittaessa luovutettava sähköasennusten haltijalle. Vähäisiä töitä ovat esimerkiksi yksittäisten sulakkeiden suojaamien virtapiirien muutostyöt ja kojeiden lisäykset silloin, kun ne eivät muodosta laajempaa kokonaisuutta.
Jos asennustyö on laaja, esimerkiksi suojaavan sulakkeen koko on yli 35 A, sähkötöiden tekijän on huolehdittava käyttöönottotarkastuksen tekemisen lisäksi varmennustarkastuksen tilaamisesta ja teettämisestä. Varmennustarkastuksen tekee valtuutettu tarkastaja tai valtuutettu laitos. Myös tästä tarkastuksesta laadittu pöytäkirja pitää luovuttaa sähköasennusten haltijalle.
Varmennustarkastusta ei kuitenkaan tarvitse teettää enintään kahden asuinhuoneiston asuinrakennukselle eikä sen muutostöille.
-
Tukesille tulee monia sähköasennuksiin tai sähkötöiden tekemiseen liittyviä kysymyksiä, jotka eivät kuulu Tukesin toimivaltaan. Tällaisia ovat mm.:
- riita-asiat, joissa perätään maksajaa esimerkiksi sähköasennusten loppuun saattamiselle tai asennuksissa esiintyneiden virheiden tai vikojen korjauttamiselle. Sähköturvallisuuslain mukaan sähköasennusten haltija on viime kädessä velvollinen huolehtimaan siitä, että asennuksissa olevat virheet ja puutteet korjataan. Korjaustöistä aiheutuviin kustannuksiin sähköturvallisuuslaki sen sijaan ei ota kantaa, eikä niiden määrittäminen kuulu Tukesin toimivaltaan. Yksityisoikeudellisissa riita-asioissa ja kustannusvastuiden määrittämisessä neuvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
- Sähkötöiden laskutus. Laskutusasioissa neuvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
-
Sähköturvallisuuslain 1135/2016 47 §:n mukaan sähkölaitteiston haltija (yleensä omistaja) on lähtökohtaisesti vastuussa sähköasennusten turvallisuudesta ja siitä, että havaitut viat ja puutteet poistetaan riittävän nopeasti. Tukesin toimivaltaan eivät kuulu yksityisoikeudelliset riitatapaukset eikä korvausvastuiden määrittäminen. Neuvontaa tällaisissa asioissa saat Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.
-
Kylpyhuoneiden sähköasennuksille on asetettu erityisvaatimuksia, joiden tarkoituksena on suojata sähkön käyttäjiä sähköiskulta ja sähkölaitteita vedeltä. Erityisvaatimuksia ovat muun muassa vaatimukset vikavirtasuojauksesta, sähkölaitteiden suojaetäisyydet suihkuun ja ammeeseen sekä sähkölaitteiden kotelointiluokat.
Kun suunnittelet sähköasennuksia, sinun on hyvä tietää perusasioita asennusvaatimuksista, vaikka varsinaisen asennustyön tekeekin sähköalan ammattilainen. Näin voit jo omissa suunnitelmissasi ja valaisinhankinnoissasi ottaa vaatimuksia huomioon. Lisätietoa kylpyhuoneiden sähköasennusten teknisistä vaatimuksista
Sähkötyöt on aina teetettävä Tukesin rekisterissä olevilla ammattilaisilla. Huolellinen ammattilainen takaa asennusten turvallisuuden. Omia virityksiä ei saa eikä kannata tehdä: niistä voi aiheutua hengenvaara.
Muista sähkölaitteiden oikea käyttö.
Laitteiden oikea sijoittelu ja huolellisuus viimeistelee kylpyhuoneen sähköturvallisuuden:
- Järjestä hiustenkuivaajille, kihartimille ja sähköparranajokoneille sellainen hyvä säilytyspaikka, etteivät ne missään oloissa pääse putoamaan veteen.
- Muista irrottaa laitteen johto pistorasiasta heti käytön jälkeen.
- Opeta nuorille ja lapsille, ettei radioita ja cd-soittimia pidä tuoda kylpyammeen reunoille tai suihkun läheisyyteen. Koko perhe on syytä opastaa käyttämään oikein ja turvallisesti kylpyhuoneen sähkölaitteita.
-
Sähköasennusmääräykset eivät pääsääntöisesti ole takautuvia. Maadoittamattomia pistorasioita on 1990-luvulle asti saanut asentaa kuiviin tiloihin niin sanottuihin vaarattomiin käyttöolosuhteisiin, eli esimerkiksi asuntojen makuu- ja olohuoneisiin.
Jos maadoittamattomat pistorasiat ovat olleet asennuksen alkuperäisenä rakennusajankohtana sallittuja eikä asennusolosuhteisiin ole tullut muutoksia, maadoittamattomia asennuksia voi edelleen turvallisesti käyttää. Myös rikkoutunut maadoittamaton pistorasia voidaan tällaisessa tilassa vaihtaa vastaavaan ehjään.
Pistorasioiden muuttaminen maadoitetuiksi ja vikavirtasuojatuiksi parantaa asennuksen turvallisuustasoa. Jos vanhaan kohteeseen halutaan tehdä tällainen laajempi muutos, on johdotus ja sähkökeskuskin usein uusittava samalla. Pelkkien pistorasioiden vaihtaminen maadoitettuihin ei pääsääntöisesti ole mahdollista eikä sallittua, koska maadoittamattomista asennuksista yleensä puuttuu erillinen suojamaadoitusjohdin. Putkittamalla tehdyissä uppoasennuksissa johdotuksen uusiminen onnistuu usein suhteellisen pienellä vaivalla, mutta esimerkiksi putkettomana tai pintaan asennetun sähköjärjestelmän johdotuksen uusiminen on huomattavasti työläänpää.
Sähköauto
-
Sähköauton latauspaikkaa ei sinänsä ole rajattu, eikä latauspaikalle ole erityisiä vaatimuksia. Taloyhtiöt voivat kuitenkin omilla päätöksillään asettaa lataukselle ehtoja. Kysy siis taloyhtiösi kantaa asiaan.
-
Jatkojohdon käyttö ei ole sallittua, sillä sähköauton lataus kestää usein pitkään ja tapahtuu suurella teholla. Ylimääräiset liitokset aiheuttavat turvallisuusriskejä, erityisesti kun kyseessä on kovalla käytöllä oleva tuote. Useimmat autonvalmistajat kieltävät ohjeissaan jatkojohdon käytön auton latauksessa.
-
Tavallisia maadoitettuja suko-pistorasioita (16 A) ei ole suunniteltu kestämään jatkuvaa ja toistuvaa korkeaa kuormitusta, kuten läpi yön tapahtuvaa sähköauton latausta. Erityisesti huonokuntoiset pistorasiat voivat kuumentua tällaisessa käytössä vaarallisesti. Ajan myötä ylikuumenemisen seurauksena pistorasia voi mustua ja liittimet kulua. Pahimmassa tapauksessa pistorasia syttyy tuleen. Raskas johdossa vapaasti roikkuva laturi voi myös aiheuttaa vääntöä pistorasiaan ja kuluttaa liitosta.
Sähkö- ja hybridiauton lataaminen on turvallisinta varsinaisella latausasemalla. Muualla ladatessa varmista aina käyttämäsi pistorasian soveltuvuus.
Sähköpyörä
-
Akkua on säilytettävä paloturvallisella alustalla paikassa, jossa akun lähettyvillä, erityisesti yläpuolella, ei ole palokuormaa, kuten vaatteita tai muita tekstiilejä. Akun säilytystilassa on myös oltava palovaroitin ja alkusammutusvälineet. Litiumioniakulla varustettua sähköpyörää tai itse akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä, sillä akun kuumeneminen esimerkiksi auringossa on turvallisuusriski. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa sähköpyörän tai akun käyttöohjeista.
Yleisesti lataus on akkujen riskialttein vaihe, minkä vuoksi latausta olisi hyvä pyrkiä valvomaan. Muuten akut ovat melko varmatoimisia ja turvallisia, mutta normaalia huolellisuutta niiden kanssa on aina hyvä noudattaa. Jos akku on vaurioitunut, sitä ei pidä käyttää eikä säilyttää paikassa, jossa se voisi aiheuttaa tulipalon. Lisätietoja löydät litiumioniakkujen turvallisesta käytöstä löydät Tukesin verkkosivuilta.
Tatuointi
-
Varmista, että saat riittävät ohjeet palveluntarjoajalta jo ennen toimenpidettä. Esimerkiksi jotkut sairaudet ja lääkitykset estävät tatuoinnin ja kestopigmentoinnin ottamisen. Keskustele terveydellisistä rajoituksista palveluntarjoajan ja tarvittaessa oman lääkärin kanssa.
Jälkihoito-ohjeet kannattaa katsoa läpi jo ennakkoon. Tatuointi ja kestopigmentointi vaativat asiakkaalta huolellista jälkihoitoa useita päiviä toimenpiteen jälkeen ja jälkihoitoon on tärkeää varautua.
Vastuullinen palveluntarjoaja kertoo mielellään osaamisestaan ja käyttämistään tuotteista – älä siis epäröi kysyä. Varmista myös, että saat nähtäväksi tatuoinnissa tai pigmentoinnissa käytettävien värien ainesosaluettelon ennen toimenpidettä. Näin sinulla on mahdollisuus esimerkiksi tunnistaa luettelosta aineita, joille tiedät olevasi allerginen.
-
Tatuoijan on annettava sinulle tatuointiväristä pakkaukseen merkityt ja käyttöohjeisiin sisältyvät tiedot. Esimerkiksi ainesosaluettelosta voit tunnistaa aineet, joita sinua on mahdollisesti kehotettu välttämään allergioiden vuoksi. Varmista, että saat tiedot palvelussa käytetyistä väreistä ja niiden sisältämistä ainesosista esimerkiksi jälkihoito-ohjeiden yhteydessä.
-
Tuhansien vaarallisten aineiden käytölle tuli rajoitus tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä. Rajoitus koskee mm. syöpää aiheuttavia ja perimää vaurioittavia aineita, lisääntymiselle myrkyllisiä aineita, ihoa herkistäviä aineita ja ärsyttäviä aineita. Aineille tuli tarkat enimmäispitoisuusrajat väreissä. Käytännössä jotkut aineet kiellettiin kokonaan.
Myös tatuointi- ja kestopigmentointivärien pakkausmerkintöihin tuli vaatimuksia, mm. pakkauksessa on oltava ainesosaluettelo. Lisäksi jatkossa tatuoijan on annettava ennen värin käyttöä pakkaukseen merkityt ja käyttöohjeisiin sisältyvät tiedot asiakkaalle.
-
Rajoitusta on valmisteltu Euroopan unionissa jo pitkään. Rajoituksella rajoitetaan sellaisten terveydelle vaarallisten aineiden käyttöä tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä, joista saattaa ihon alle pistettäessä aiheutua haittaa terveydelle. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat, lisääntymiselle vaaralliset, ihoa ärsyttävät, syövyttävät ja herkistävät aineet.
Useat rajoitetuista aineista ovat sellaisia, joiden käyttöä on jo nykyisellään rajoitettu ihon pinnalle laitettavissa kosmeettisissa valmisteissa. Rajoituksella varmistetaan, että tatuoinneissa käytetyt värit ovat turvallisia ja kansalaisia suojellaan samalla tavalla eri EU-maissa.
-
Jos olet huolissasi tatuoinnistasi tai se aiheuttaa sinulle terveyshaittaa, esimerkiksi kutisee tai punoittaa, voit olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Tavaroiden kemikaalit
-
Tuotteen ominaisuuksista voi kysyä tuotetta myyvistä liikkeistä tai valmistajalta.
Erityistä huolta aiheuttavia aineita on koottu Euroopan kemikaaliviraston ylläpitämään listaan. Voit lukea aiheesta enemmän täältä.
-
Tukes on viime vuosien aikana saanut kuluttajilta yhteydenottoja liittyen kemikaalille haiseviin patjoihin, sänkyihin ja muihin pehmustettuihin huonekaluihin. Ilmoitusten johdosta Tukes on selvittänyt patjojen ja sänkyjen kemikaalihajuja.
Patjoista ja niiden vaahtomuoveista ei löytynyt kemikaalilainsäädännössä rajoitettuja aineita, mutta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä niistä voi vapautua. Nämä VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa hajuhaittaa ja joillakin henkilöillä terveysoireita. Lainsäädäntö ei määrittele, missä ajassa esimerkiksi haihtuvien VOC-yhdisteiden tulee haihtua uudesta tuotteesta. Tuotteen mukana pitää saada tarpeelliset ohjeet ja tiedot, jotta sen käyttöönotto, käyttö, huolto ja käytöstä poisto on turvallista. Lisätietoa.
Yritysten on noudatettava kemikaalilainsäädäntöä, ja siten markkinoilla olevien tuotteiden pitäisi olla lainsäädännön mukaisia ja turvallisia käyttää niiden tarkoitetussa käytössä. Vastuu siitä, että tuote on lainsäädännön vaatimusten mukainen, kuuluu tuotteiden myyjälle, valmistajalle ja/tai maahantuojalle.
Kuluttajana sinulla on myös oikeus kysyä myyjältä sisältääkö tuote ns. erityistä huolta aiheuttavia aineita (SVHC-aine) tai onko tuote käsitelty biosidivalmisteella. Ensisijaisesti kannattaakin olla yhteydessä tuotteen myyneeseen yritykseen ja selvittää asiaa yrityksen kanssa. Lisätietoa kuluttajan oikeudesta kysyä: https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/kodin-kemikaalit/kysy-tuotteiden-kemikaaleista.
Kuluttajansuojan osalta ohjeita ja sovitteluapua antaa kuluttajaneuvonta.
Voit myös tehdä ilmoituksen vaarallisesta tai puutteellisesta tuotteesta Tukesille. Tällöin saamme tarkat tunnistetiedot tuotteesta ja sen ostopaikasta. Valvontalinjauksen mukaisesti emme kuitenkaan lähtökohtaisesti ryhdy valvontatoimenpiteisiin yksittäisen ilmoituksen perusteella.
Lisätietoa valvonnasta.
uimaranta
-
Ei tarvitse. Suomessa on noin 2000 uimarantaa, mutta vain noin sadalla rannalla on rantavalvoja. Vuosittain Suomessa hukkuu noin 150 henkilöä. Hukkumisia ja läheltä piti -tilanteita tapahtuu myös yleisillä uimarannoilla, jolle on määrätty ylläpitäjä, kuten julkisyhteisö tai matkailuyritys. Rantavalvojat ovat uimarannoilla tärkeitä ennaltaehkäisijöitä ja pelastajia.
Olipa rannalla valvontaa tai ei, vastuu lapsen valvonnasta on aina huoltajalla. Tutustu uimarannalle mennessä infotaulusta sen profiiliin, etenkin jos ranta ei ole ennestään tuttu. Uimarantojen ylläpitäjien on arvioitava säännöllisesti uimarantojen riskejä ja määriteltävä, onko kyseiselle uimarannalle syytä harkita rantavalvontaa.
-
Uimarannan turvallisuus on palveluntarjoajan vastuulla. Uimarantoja koskee kuluttajaturvallisuuslaki, jonka mukaan palveluntarjoajan on varmistuttava palvelun asiakasturvallisuudesta.
-
Uimarannan turvallisuus on palveluntarjoajan vastuulla. Valvontaviranomaisena Tukes valvoo, että palveluntarjoajat noudattavat kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia, eli esimerkiksi huolehtivat turvallisuudesta.
Ulkoporeallas
-
Tutustu allaskemikaalien varoitusmerkintöihin ja käyttöohjeisiin huolellisesti etukäteen ja noudata niitä. Suosittelemme, että allaskemikaaleilla käsitelty vesi hävitetään jätevesiviemäriin.
-
Allaskemikaalit on yleensä luokiteltu ympäristölle ja terveydelle haitallisiksi tai vaarallisiksi. Siksi allaskemikaaleilla käsiteltyä vettä ei ole suositeltavaa imeyttää pihalle. Näin on etenkin silloin, jos piha sijaitsee pohjavesialueella. Vettä ei tule myöskään pihan sadevesi- tai hulevesikaivoon, sillä kaivon vedet johdetaan suoraan vesistöön.
Vaatteiden kemikaalit
-
Tuotteen ominaisuuksista voi kysyä tuotetta myyvistä liikkeistä tai valmistajalta.
Erityistä huolta aiheuttavia aineita on koottu Euroopan kemikaaliviraston ylläpitämään listaan. Voit lukea aiheesta enemmän täältä.
-
Lähtökohtana on, että yritykset vastaavat markkinoille saattamistaan tuotteista ja siitä, että ne ovat käyttötarkoituksessaan turvallisia ja lainsäädännön vaatimusten mukaisia.
Yrityksillä ole kuitenkaan velvollisuutta kertoa kuluttajille esineiden valmistuksessa ja käsittelyssä käytettyjä kemikaaleja, lukuun ottamatta tiettyjä lainsäädännössä määriteltyjä erityistä huolta aiheuttavia aineita ja biosidivalmisteella käsiteltyjä esineitä.
-
Hyvä perussääntö on pestä iholle tulevat uudet vaatteet ja tekstiilit ennen käyttöä. Vaatteita voi myös tuulettaa ennen käyttöönottoa. On kuitenkin hyvä huomioida, että tuotteen voimakas tai paha haju ei kerro, mitä kemikaaleja tuote mahdollisesti sisältää tai tee siitä välttämättä terveydelle haitallista.
Tekstiilien tuotannossa käytetään monenlaisia kemikaaleja mm. materiaalien esikäsittelyyn, värjäykseen ja loppukäsittelyyn. Tekstiileistä voi irrota kemikaaleja erityisesti käytön alussa ja ensimmäisissä pesuissa.
-
Ensisijaisesti tulee olla yhteydessä vaatteen myyneeseen liikkeeseen, jotta he saavat tiedon tuotteeseen liittyvästä ongelmasta, ja voivat selvittää asiaa asiakkaan, tuotteen toimittajan ja tarpeen mukaan myös viranomaisen kanssa.
Vaarallisesta tai puutteellisesta tuotteesta voi tehdä myös ilmoituksen Tukesille. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi silloin, kun kemikaalia sisältävän tuotteen on epäilty aiheuttavan selkeitä terveydellisiä oireita. Ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta voit tehdä tästä.
-
Jos vaatteista, lakanoista yms. irtoaa väriä, joka huolestuttaa, kannattaa asua selvittää ensisijaisesti tuotteen myyneen yrityksen tai tuotteen valmistajan kanssa. Tuotteen myyjällä on vastuu siitä, että kuluttajille myydään vain lainsäädännön vaatimukset täyttäviä tuotteita, jotka eivät aiheuta käyttäjälle terveysvaaraa. Myyjän velvollisuuksiin kuuluu myös kertoa kuluttajalle, sisältääkö tuote ns. erityistä huolta aiheuttavia aineita tai onko esine käsitelty biosidilla.
Tukes valvoo, että kemikaalilainsäädännössä asetettuja rajoituksia ja ilmoitusvelvollisuuksia tiettyjen terveydelle tai ympäristölle haitallisiksi tunnistettujen aineiden käytölle esineissä noudatetaan. Kaikkien esimerkiksi ärsyttäviksi tai herkistäviksi luokiteltujen kemikaalien käyttöä esineissä, kuten muovi- ja kumituotteissa ei ole kuitenkaan kielletty lainsäädännössä.
Kuluttajansuojan osalta ohjeita ja sovitteluapua antaa kuluttajaneuvonta.
Lisätietoa kuluttajan oikeudesta kysyä. Sivuilla on myös mallilomake, jota voi hyödyntää.
Vapaa-ajan aktiviteetit (esim. seikkailupuisto)
-
Kerro havaitsemistasi puutteista välittömästi henkilökunnalle. Jos paikalla ei ole henkilökuntaa, sieltä tulisi löytyä infotaulu ylläpitäjän yhteystiedoilla. Ilmoita havaituista puutteista ylläpitäjälle mahdollisimman nopeasti. Myös Tukesille voi tehdä ilmoituksen havainnoista. Tukes valvoo, että palveluntarjoajat noudattavat kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia.
-
Arvioi rehellisesti taitotasoasi, valitse haastavuudeltaan sopiva aktiviteetti ja toimi annettujen ohjeiden mukaisesti. Valitkaa ryhmässä haastavuustaso aina heikoimman osallistujan taitojen perusteella. Huomioi erityisen tarkasti myös muuttuvat olosuhteet, kuten sää, joka voi lisätä haastavuutta merkittävästi. Tuttukin reitti tai aktiviteetti voi olla vaikea pimeällä, liukkaalla tai sateisella säällä.
-
Pyydä ohjaaja paikalle, jos epäröit tai alkaa kaduttaa. Henkilökunta opastaa ja tarvittaessa auttaa pois tilanteesta. Jos olet valinnut liian haastavan reitin esimerkiksi hiihtoon tai pyöräilyyn, voit jatkaa matkaa kävellen ilman suksia tai taluttamalla pyörää. Pyydä rohkeasti apua muilta reitin käyttäjiltä ja selvitä, onko reittiä mahdollista keskeyttää: kulkeeko lähellä esimerkiksi maantie, jota pitkin pääsee jatkamaan? Tarvittaessa soita apua.
-
Seuraavat asiat ovat hyviä viitteitä siitä, että palvelu on turvallinen: Palvelussa on riittävät ja asialliset ohjeet, ja henkilökunta opastaa turvalliseen suorittamiseen. Rakenteet ja välineet ovat ehjiä ja siistejä. Jos aktiviteetissä toimitaan itsenäisesti, paikan päältä löytyvät tiedot esimerkiksi ylläpitäjästä.
Viallinen tuote
-
Tukesilla ei ole toimivaltaa ottaa kantaa kuluttajan oikeuksiin tai korvausasioihin. Tee kuitenkin ilmoitus tuotteesta Tukesiin, niin Tukes pyrkii selvittämään, voiko tuotteesta aiheutua vaaraa muillekin.
Hyvitysasioissa ota aina ensin yhteyttä myyjään. Jos et pääse myyjän kanssa sopuun, käänny kuluttajaoikeusneuvojien puoleen.
Kuluttajan oikeuksista ja tavarassa olevan virheen hyvittämisestä säädetään kuluttajasuojalain (38/1978, KSL) 5-luvussa.
Jos viallinen tuote on aiheuttanut vahinkoja muille tavaroille kuin tuotteelle itselleen tai ihmisille, vahinkoja kärsinyt voi myös vaatia korvauksia vahingonkorvauslainsäädännön, esimerkiksi tuotevastuulain (694/1990), nojalla.