Tukes kerää ja analysoi tietoa Suomessa tapahtuneista hissitapaturmista ja niiden syistä. Laajempaan onnettomuustutkintaan tapaturma johtaa silloin, kun tutkinta katsotaan onnettomuuden syiden selvittämisen tai vastaavien onnettomuuksien ehkäisyn kannalta tarpeelliseksi.
Tapaturmatietoa hyödynnetään valvonnassa, viestinnässä ja turvallisuuden kehittämistyössä.
Hissitapaturmien määrä
Tukesille ilmoitetaan vuosittain noin viisi vakavaa hissitapaturmaa ja hieman enemmän vaaratilanteita. Kuolemaan johtavia hissitapaturmia tapahtuu harvoin, viimeksi vuosina 2021, 2018 ja 2003.
Tukesille ilmoitetut hissitapaturmat 1995–2024
Hissikuolemat 1935–2024
Työtapaturmat hisseillä 2012–2022
Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) saa tietoja hissitapaturmista, jotka ovat tapahtuneet työaikana tai työmatkalla. TVK:n rekisterin mukaan tällaisia hissitapaturmia tapahtuu vuosittain 100-130. Hisseillä tapahtuneistä työtapaturmista noin 70% on seurauksiltaan lieviä (0-3 päivää sairauslomaa).
Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus
Työtapaturmat hisseillä vakavuuden mukaan 2022
Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus
Tyypillisiä hissitapaturmia
Hissi pysähtyy kerrostason kohdalle epätarkasti, jolloin hissikorin lattian ja kerrostason lattian välille syntyy kynnys, joka aiheuttaa kaatumisen. Yleensä tapaturma tapahtuu vanhassa hississä.
Sormi tai käsi jää sulkeutuvan hissikorin tai kerrostason oven väliin. Tavarahenkilöhisseissä kyseessä voi olla hyvinkin painava metalliovi.
Viime vuosina ovat lisääntyneet tapaturmat, joissa pienen lapsen käsi kulkeutuu avautuvan automaattisen liukuoven mukana ovilehden ja karmin väliin ja jää sinne puristuksiin.
Vaarallisimpia tapaturmia on ns. kiilautuminen. Jos hissikorissa ei ole ovea, vaan avoin edustaseinä, kuten tyypillisesti 70-90-lukujen hisseissä, voi suuri hississä kuljetettava esine tarttua kiinni avoimena vilistävään edustaseinään ja kääntyä poikittain. Tällöin matkustaja voi joutua puristuksiin esineen ja takaseinän väliin.
Hissin asennus-, huolto- ja korjaustyössä sattuneet tapaturmat ovat moninaisia ja sellaisia, joita tapahtuu tyypillisesti rakennustyömailla. Esimerkiksi sormi tai jalka jää painavan esineen alle, jotakin irtonaista osuu silmään, työkalu osuu itseen, tai nilkka tai polvi vääntyy.
Työtapaturmatyypit hisseillä 2022
Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus
Välittömän vaaran viat
Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen ns. välittömän vaaran aiheuttavien vikojen määrä on kasvanut korkealle tasolle. Viime vuosina välittömän vaaran vikoja on havaittu noin 700, joka on noin 2,5 % määräaikaistarkastuksista.
Välittömän vaaran vika katsotaan niin vakavaksi, että hissin käyttö on keskeytettävä siihen asti, kunnes vika on korjattu. Yleisimmin havaitut viat liittyvät hissin tarraimeen, hälytysjärjestelmään ja äärirajoihin.
Hissin turvalaitteet on testattava huoltokäynneillä hissin huolto-ohjelman mukaisesti. Jos testaaminen on puutteellista, tulee vikoja enemmän ilmi joka toinen vuosi tehtävässä määräaikaistarkastuksessa. Asianmukainen huolto ja kunnossapito on olennaista hissin turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta.
Liukuportailla tapahtuneista tapaturmista ilmoitetaan Tukesille melko vähän, vain muutamia tapauksia vuodessa. Tapaturmavakuutuskeskus saa vuosittain tiedon muutamasta kymmenestä liukuportailla työaikana tai työmatkalla tapahtuneesta tapaturmasta.
Kokonaisuudessaan liukuportailla sattuu tapaturmia kuitenkin selvästi enemmän. Esimerkiksi Helsingin metron liukuportailla tapahtuu vuosittain yli 100 tapaturmaa.
Useimmiten liukuportaalla tapahtuneessa tapaturmassa on kyse kaatumisesta. Muita liukuportaille omaisia vaaroja ovat vaatteiden tarttuminen poistumiskohdassa askelman ja kampalevyn väliin, kumisen jalkineen takertuminen askelman ja sivukaidelevyn väliin sekä kaiteen yli putoaminen alempaa kerrokseen.
Liukuportailla sattuu tapaturmia tyypillisesti kiirehtiville, ikääntyneille, lapsille sekä päihtyneille.
Tapaturmat sähkökäyttöisillä nosto-ovilla
Nosto-ovilla tapahtuneista tapaturmista ilmoitetaan Tukesille hyvin harvoin. Tapaturmavakuutuskeskus saa vuosittain tiedon 25-40 nosto-ovilla työaikana tapahtuneesta tapaturmasta.
Nosto-ovien kanssa sattuneet tapaturmat liittyvät lähinnä oven sulkeutumiseen (ovi osuu päähän), nosto-ovelle tehtävään asennus- tai huoltotyöhön, nosto-ovessa olevaan kulkuoveen (kompastuminen) tai avautuvaan nosto-oveen (ovi tarttuu isoon esineeseen, joka kaatuu päälle).
Näin Tukes saa tiedot
Hissialan yritysten, tarkastuslaitosten ja hissin haltijoiden on ilmoitettava Tukesille vakavasta hissitapaturmasta. Tapaturmaa pidetään vakavana, jos sen seurauksena on kuolema tai vakava henkilövahinko. Käytännössä kyse on vakavasta tapaturmasta, kun tapaturman seurauksena on lääkärin toimenpiteitä vaativa vamma, kuten murtuma tai iso haava.
Tukes saa ilmoituksia myös lievemmistä tapauksista ja vaaratilanteista. Kaikki Suomessa sattuneet hissitapaturmat eivät tule Tukesin tietoon.
Ilmoituksen hissitapaturmasta voi tehdä sähköisellä lomakkeella, joka löytyy Tukesin verkkosivuilta.
Tukes saa tapaturmiin liittyvää tietoa myös muun muassa Tapaturmavakuutuskeskukselta, Pelastuslaitoksilta (Pronto) sekä mediasta.