Hyppää sisältöön

Rajoitusehdotus 2,4-dinitrotolueenin käytöstä esineissä – ota kantaa

Julkaisuajankohta 22.12.2021 9.54
Uutinen

Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) rajoitusehdotus 2,4-dinitrotolueenin (2,4-DNT) käytöstä esineissä on kommentoitavana ECHAn verkkosivuilla. 2,4-DNT:tä käytetään esimerkiksi autojen turvatyynyissä ja turvavöissä.

Rajoitusehdotus koskee 2,4-DNT:n markkinoille saattamista (maahantuontia, myyntiä ja vastikkeetta luovuttamista) kuluttajakäyttöön tai tiettyyn ammattikäyttöön tarkoitetuissa esineissä 0,1 painoprosentin ja sitä korkeammissa pitoisuuksissa. Räjähteet ja sotilaskäyttöön tarkoitetut ammukset eivät kuulu rajoitusehdotuksen piiriin. Se ei myöskään koske leludirektiivin (2009/48/EY) tai lääkintälaiteasetuksen (2017/746/EY) sääntelemiä esineitä.

2,4-DNT on tunnistettu erityistä huolta aiheuttavaksi aineeksi, ja sen käyttö ja markkinoille saattaminen on ollut luvanvaraista 21.8.2015 lähtien. Ehdotetun rajoituksen tarkoituksena on estää kuluttajia ja ammattikäyttäjiä altistumasta aineelle esineiden kautta. 2,4-DNT on luokiteltu CLP-asetuksen mukaisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi. 

Lisätietoja rajoitusehdotuksesta ja kommentointilomake löytyy ECHAn verkkosivuilta. Ehdotusta voi kommentoida 22.3.2022 saakka. Kommentteja toivotaan kuitenkin jo kuulemisen varhaisessa vaiheessa, jotta ne voidaan huomioida mahdollisimman hyvin rajoitusehdotuksen käsittelyn aikana.

ECHAn riskinarviointikomitea ja sosioekonomisesta analyysista vastaava komitea ottavat kommentit huomioon, kun ne antavat lausuntonsa ehdotetusta rajoituksesta. Lopullinen päätös rajoituksen hyväksymisestä ja sen lisäämisestä REACH-asetukseen tehdään komitologiamenettelyllä Euroopan komission REACH-komiteassa, jossa kaikki jäsenmaat ovat edustettuna.

Lisätietoja:
Lisätietoja rajoitusmenettelystä ECHAn verkkosivuilla 
Kemikaalineuvonta yrityksille