Hyppää sisältöön

Rajoitusehdotus hydratulle terfenyylille – ota kantaa

Julkaisuajankohta 13.7.2022 11.15
Uutinen

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) ehdottaa hydratun terfenyylin markkinoille saattamisen (maahantuonnin, myynnin ja vastikkeetta luovuttamisen), käytön ja valmistuksen rajoittamista. Rajoitusehdotus koskee hydrattua terfenyyliä yli 0,1 painoprosentin pitoisuuksissa. Ainetta käytetään pääasiassa lämmönsiirtonesteenä ja muovinpehmentimenä pintakäsittelytuotteissa.

Hydrattu terfenyyli on koostumukseltaan tuntematon tai vaihteleva aine eli UVCB-aine. Se on tunnistettu erityistä huolta aiheuttavaksi aineeksi eli SVHC-aineeksi, koska ainakin yksi sen aineosista (o-terfenyyli) on ympäristössä erittäin pysyvä ja erittäin kertyvä (vPvB). 

Ehdotuksen tarkoituksena on rajoittaa hydratun terfenyylin pääsyä ympäristöön. Rajoitukseen ehdotetaan poikkeusta lämmönsiirtonesteiden osalta. Lisätietoja rajoitusehdotuksesta ja kommentointilomake löytyy ECHAn verkkosivuilta.

Ehdotuksen kuuleminen alkoi 20.6.2022, ja sitä voi kommentoida 20.12.2022 asti. Kommentteja toivotaan jo kuulemisen varhaisessa vaiheessa, jotta ne voidaan huomioida mahdollisimman hyvin rajoitusehdotuksen käsittelyn aikana. Tietoa aineiden vaaroista ja rajoituksesta aiheutuvista kuluista suositellaan lähetettäväksi kahden ensimmäisen kuukauden aikana, ja tietoa altistuksesta, rajoituksen hyödyistä ja poikkeusten tarpeesta neljän ensimmäisen kuukauden aikana kuulemisen aloituksesta.

ECHAn riskinarviointikomitea ja sosioekonomisesta analyysista vastaava komitea ottavat kommentit huomioon, kun ne antavat lausuntonsa ehdotetusta rajoituksesta. Lopullinen päätös rajoituksen hyväksymisestä ja sen lisäämisestä REACH-asetukseen tehdään komitologiamenettelyllä Euroopan komission REACH-komiteassa, jossa kaikki jäsenmaat ovat edustettuina.

 

Lisätietoja:

Lisätietoja rajoitusmenettelystä ECHAn verkkosivuilla 

Kemikaalineuvonta yrityksille 
 

 
Sivun alkuun