Tapaus Robbie Williams – keikkojen turvallisuuden avainhenkilö on artisti itse

Tukes
14.8.2017 13.39
Tiedote

 

Eturivin naisilla on päässään vaaleanpunaiset prinsessahunnut, muovikukkaleit ja puhallettuja punaisia sydänilmapalloja. Aikuiset naiset eivät ole mitään hysteriaan taipuvia pikkuprinsessoja enää. Promillejakaan veressä tuskin juuri on. Kun Robbie Williams nousee painijanviitassa lavalle, naiset jaksavat kiljahdella idolinsa perään muutaman minuutin. Sen jälkeen keskitytään kypsyneesti fiilistelyyn. Tapahtumanjärjestäjän artistianalyysi on osunut nappiin.

- Robbien kuuntelijat ovat 20-50-vuotiaita aikuisia, enimmäkseen aikuisia, järkeviä ihmisiä. Suurin osa heistä on myös aiemmin ollut isoissa konserteissa, joten he tietävät, miten toimia, tiedottaja Maritta Kettunen keikan järjestävältä Live Nation Finlandilta luonnehtii.

robbie_williams_ratina_6_verkkolehti1
Yleisön profilointi on tärkeä osa tapahtumien turvallisuussuunnittelua. Aikuisen, suhteellisen selväpäisen yleisön kanssa lavan edessä vahtia pitävät keltaliivisetkin voivat lähinnä seisoskella hymyn kare huulillaan. Keikan aikana turvamiehen ilme vaihtuu tuimaksi vain kerran: pitkät, punertavat hiukset lepattavat kesäillassa puolitoista metriä korkeammalla kuin muut päät. Nainen on noussut istumaan poikaystävänsä hartioille. Turvamies yrittää saada kontaktia tyttöön, mutta hän ei enää näe eikä kuule mitään muuta kuin 15 vuotta sitten suosionsa huipulla olleen poptähden, joka on juuri bongannut myös naisen mansikanvaaleat hiukset. She’s the One, Robbie laulaa. Naisen suupielet ovat korvissa 30 000 kuuntelijan edessä näkyvillä screeneillä. Yksikään keltaliivi ei lähde tunkeutumaan tytön ja seuralaisen luokse lopettamaan tilannetta. Mahdollisesta häiriötekijästä on tullut osa konserttia.

Robbie Williamsin kuuntelijat ovat varsin säyseää sakkia. 25 vuotta aiemmin Williamsin tähdittämän Take Thatin keikoilla järjestävät saivat varmasti varautua toisenlaiseen nuorten tyttöjen fanaattisuuteen, lavapaineeseen ja pyörtyilyyn. Teinihysteriaa tuoreempi keikkailmiö on hevikeikoilla tehtävä moshpittaus, jossa kuuntelijat juoksevat ympyrää ja heiluttelevat tukkaansa, hyppivät toisiaan päin ja lyövät tarkoituksella päitänsä yhteen.

robbie_williams_ratina_3_verkkolehti2
- Tilaisuuden järjestäjän pitää tietää ja varautua, jos artisti kannustaa tai inspiroi yleisöä villiin käytökseen. Moshpittaajille voi esimerkiksi tehdä oman pittialueen, jossa halukkaat saavat harjoittaa sitä ilman muun yleisön joutumista vaaraan, ylitarkastaja Kari Koponen Tukesista kertoo.

Meno on yltynyt parin viime vuoden aikana niin rajuksi, että Suomessakin Suomessakin on jouduttu turvautumaan kaasusumuttimen käyttöön, jotta moshpittauksen ylilyönnit ja riehuminen on saatu loppumaan. Kyseinen keikka loppui siihen.

- On järjestäjän vastuulla varmistaa, ettei yleisö aiheuta vaaraa itselleen, Koponen muistuttaa.

 

Ostoskeskustyömaa toi turvallisuussuunnitteluun lisähaastetta


Robbie laulaa Welcome to the heavy entertainment show ja muutamat vapaat Ratinan stadionin marjapuuronpunaiseksi haalistuneet penkit hehkuvat ilta-auringossa. Turvallisuussyistä tällaista showta ei voi katsoa millä tahansa penkillä. Keikkapaikan valinta on tärkeä osa turvallisuussuunnittelua. Helsingin Olympiastadion on paraikaa remontissa, mikä on johtanut maailmantähden esiintymiseen vuonna 1960-luvulla valmistuneella Tampereen stadionilla. Omat haasteensa turvallisuussuunnitteluun on tuonut stadionin viereen nousevan Ratinan ostoskeskuksen työmaa. Kesäkuussa Pirkanmaan pelastuslaitos asetti osan katsomoista käyttökieltoon, koska rakennustyömaan aita teki katsomon D-osan kulkuväylästä liian ahtaan. Robbieta varten aitoja on siirretty kauemmaksi.

- Robbie Williamsin keikan haaste on, että tuotanto on tosi massiivinen ja juuri ja juuri mahtuu Ratinaan. Esiintymislava sijoitettiin ostoskeskuksen rakennustyömaan puolelle, koska lavan takana oleva katsomo on parhaillaan remontissa. Turvallisuusasiat ovat ykkösprioriteetti ja konsertteja järjestetään vain sellaisissa paikoissa, jossa riskejä ei ole. Myös katsomon sortumavaaraan liittyvät riskit on käyty huolellisesti kaupungin kanssa läpi, Maritta Kettunen Livenationilta kertoo.

 

Robbien mustat, suomalaisten keltaliiviset


- Let me entartain you, Robbie huudahtaa, astelee rinta pörhöllään lavan eteen rakennettua catwalkkia eteenpäin ja flirttailee mennessään turva-aidan takana jammaaville naisille.

robbie_williams_ratina_8_kadet
Takana tulevien tanssityttöjen paljaat reidet jauhavat purkkaa. Robbien, tanssijoiden ja yleisön välissä on aidan lisäksi kahdenlaista valvojaa. Mustiin pukeutuneet miehet istuvat aidan vieressä tuoleilla, katseet käännettyinä poptähteen päin. He ovat tainneet kuulla tähden yleisön hersyilevään nauruun saamat välispiikit niin moneen kertaan, ettei heitä naurata. Tai sitten he eivät kuule. Tummiin pukeutuneilla miehillä on kuulosuojaimet ja headsetit. Miehet tulivat paikalle vain muutamia minuutteja ennen kuin keikan alkua, yksi kiersi lopuksi taputtelemassa miehet selkään ja tsemppaamassa heitä. He ovat Robbien miehiä. Lavan vieressä yleisön päin katselevat keltaliiviset järjestävän organisaation turvamiehet. Molemmilla on oma roolinsa.

- Konsertissa työtekijöitä on kaikkinensa noin 600. Robbiella on omaa tuotannon väkeä paikalla katsomassa, että kaikki menee kuin pitää. Lavaturvallisuudesta huolehditaan suurin piirtein samalla tavalla kiertuemaasta riippumatta. Suomessa me toteutamme, Robbien crew on suunnitellut Maritta Kettunen kertoo.

 

Kännykäsytkärit ja sormet viipaloiva drone


robbie_williams_ratina_9_Verkkolehti_kannykat
Aidan takana yleisön keikkakokemusta leimaa kuvien otto, videointi ja älypuhelinten näyttöjen kalmea valo. Moni haluaa elää hetkessä paikallaolon lisäksi myös somessa. Pädit Livenation on lipunostajilta kieltänyt, koska niiden isot ruudut häiritsevät muita katsojia. Tapahtuman järjestäjän velvollisuus on informoida osallistujia käytännön järjestelyistä ja turvallisuusasioista. Robbien keikan tapauksessa tätä on tehty tapahtuman omilla nettisivuilla, perinteiseen mediaan lähetetyllä tiedotteilla ja tapahtuman Facebook-sivuilla. Asiakkaille on lähetetty myös kirjeitä, lipunostajista löytyy paljon dataa.

Kännykät ovat nykypäivän sytkärit pimenevässä illassa. Sen sijaan kaikki kuvausvempeleet eivät ole yhtä toivottuja, osa on jopa kielletty. Robbien keikalla ei yleisön yläpuolella droneja eli pieniä, kauko-ohjattavia kuvauskoptereita lennellyt, mutta niiden tuomat vaaratilanteet ovat yleisötilaisuuksissa tunnustettu.

- On konsertteja, joissa kuuntelijat ovat itse lennättäneet droneja, usein myös keikka-alueen ulkopuolelta. Jo tämä itsessään on Trafin ilmailumääräyksen mukaisesti kiellettyä, koska dronea pitäisi lennättää näköyhteydellä. Yleisön lennättämät dronet ovat konserteissa kielletty ja järjestäjän vastuulla on varmistaa, ettei niistä tule vaaratilanteita, Kari Koponen Tukesista sanoo.

Keikoilla on usein käytössä myös ilmaan kohoavia liekkejä, confettipyssyjä ja muita ilmavirtauksia aiheuttavia efektejä. Pahimmassa tapauksessa drone saattaa ilmavirtauksen mukana heittäytyä ihmistä päin. Latinotähti Enrique Iglesias sai dronen vaaroista verisen opetuksen 2015, kun yritti Meksikon keikalla napata sellaista ilmasta kiinni.

 

Tiivistyykö väkijoukon mukana myös pelko?


Kesäilta on jo pimentynyt yöksi, kun Robbie Williams vielä yllyttää yleisöä laulamaan Angels-kappalettaan yhteiskaraokena ja itse hiipii varovasti takavasemmalle. Laulu jää kaikumaan stadionille, tähti on poissa. Alkaa jonotus kotiin. Torstai-iltana jokainen tuntuu haluavan olla omassa sängyssä mahdollisimman nopeasti. Ihmisjoukon madellessa uloskäynnille nainen juttelee kaverilleen, kuinka ihmismassat ja jonotus nykyään ahdistavat häntä. Nizzan jälkeen, Tukholman jälkeen, Lontoon jälkeen.

robbie_williams_ratina_7_verkkolehti_confetti
Tilaisuuden järjestäjien turvatoimet eivät lopu siihen, kun artisti poistuu lavalta. Tiivistynyt, hitaasti virtaava väkijoukko on asia, jonka turvallisuuden takia on tehty monipuolista yhteistyötä viranomaisten ja järjestäjän kesken.

- Meille ei ole tullut mitään sellaista ilmi, että turvajärjestelyjä olisi pitänyt erikseen tiukentaa, Olemme tehneet poliisin kanssa hyvää yhteistyötä, Maritta Kettunen Live Nation Finlandilta kertoo.

Puoli tuntia Robbien lähdöstä keikkapaikan kentän pohjan valkoinen muovisuoja hohkaa stadionin valoista tyhjillään, samoin marjapuuron väliset penkit. Järjestäjän vastuu yleisön turvallisuudesta on päättynyt. Toivottavasti jokainen on päässyt turvallisesti myös kotiin.

 

FAKTA: KULUTTAJATURVALLISUUSLAKI JA YLEISÖTILAISUUDET

  • Yleisötilaisuuksien turvallisuutta sääntelevät kuluttajaturvallisuuslaki, kokoontumislaki ja pelastuslaki. Poliisi ja pelastusviranomaiset vastaavat kokoontumislain ja pelastuslain valvonnasta, Tukes kuluttajaturvallisuuslain valvonnasta.

  • Kuluttajaturvallisuuslaki velvoittaa järjestäjää huolehtimaan, ettei tilaisuudesta aiheudu vaaraa siihen osallistuville tai sen vaikutuspiirissä oleville muille henkilöille, kuten sivullisille ja katsojille.

  • Tilaisuuden turvallisuuden varmistamiseksi järjestäjän on tunnistettava siihen liittyvät vaarat, määriteltävä riittävät toimenpiteet riskien hallitsemiseksi ja varauduttava toimimaan onnettomuus- ja poikkeustilanteissa.

  • Lue lisää yleisötapahtumien turvallisuusvaatimuksista


 

Teksti ja kuvat: Heta Kylmämaa

Juttua varten on haastateltu Live Nation Finlandin tiedottajaa Maritta Kettusta ja Tukesin ylitarkastajaa Kari Koposta. Keikan kulun kuvaulu on kirjoittajan huomioita konsertista.