Ilotulitteiden suosio jatkuu – tuotevirheiden määrä yllätti

Tukes
31.12.2016 12.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) jalkautui joulun välipäivinä muutamaan suureen kaupunkiin jakamaan suojalaseja ja selvittämään ohikulkijoiden mielipiteitä ilotulitteista. Katugallupin vastanneista neljä viidestä aikoo käyttää suojalaseja ilotulitteita ampuessaan. Sen sijaan vain alle puolet katsojista sanoo käyttävänsä suojalaseja. Ilotulitteiden ampuminen näyttää pitävän hyvin pintansa uudenvuoden ohjelmanumerona. Suuri enemmistö vastaajista kertoo seuraavansa ulkona ilotulituksia. Ilotulitteiden käytön kuluttajilta kieltäisi vain joka neljäs vastaajista.

Tukesin kyselyn vastaajista hieman yli 60 prosenttia kertoo lukevansa käyttöohjeet ennen raketin ampumista. Lähes 90 prosenttia vastaajista ei aio ostaa ilotulitteita alle 18-vuotiaalle.

- Tyytyväisiä emme tietenkään voi tuloksiin olla, kun joka viides ampuja ja puolet katsojista ilmoittaa olevansa paljain silmin. Onneksi lasten käsiin ilotulitteita ei gallupimme perusteella näyttäisi juuri päätyvän, viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo Tukesista kertoo.

Ilotulitteet näyttävät pitävän hyvin pintansa uudenvuoden ohjelmanumerona, sillä vaikka vastaajista vain vähän yli 30 prosenttia aikoo ampua ilotulitteita, kertoo yli 80 prosenttia vastaajista seuraavansa niitä ulkona. Puolet käyttää ilotulitteisiin rahaa enintään 30 euroa ja vain 7 prosenttia käyttää yli 100 euroa.

Tukes teki verkkokyselynä toteutetun katugallupin 27.- 30.12. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Joensuussa ja siihen osallistui 530 ihmistä.

Tuoteongelmat yllättivät

Tänä vuonna vaarallisia ilotulitteita löytyi poikkeuksellisen paljon, mikä oli pettymys tuoteturvallisuutta valvovalle viranomaiselle. Ilahduttavaa sen sijaan oli huomata vastuullisten jälleenmyyjien ripeä toiminta näiden tuotteiden poistamiseksi myynnistä.

-  Ongelmallista on ilotulitteiden lyhyt myyntiaika, mikä hankaloittaa virheellisten tuotteiden saamista pois markkinoilta ennen niiden päätymistä kuluttajille. Ilotulitteitahan ei tarkasteta ennakolta, vaan pistokokeenomaisesti joitakin. Siksi kuluttajien oman toiminnan merkitys on erityisen tärkeä. Suojalasit, varoetäisyydet ja käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää. Jokaisen ilotulitteen kohdalla on hyvä muistaa, että kyseessä on räjähde, Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula muistuttaa.

Tukes toivottaa turvallista vuodenvaihdetta ja hyvää alkavaa vuotta!

Lisätietoja:

Johtaja Tuiri Kerttula, puh. 029 5052 643

Viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo, puh. 029 5052 481

sähköposti [email protected]

Verkkosivut: www.ilotulitus.info ja www.tukes.fi

Facebook: www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto 

Instagram: @tukesinfo

YouTube: www.youtube.com/tukesinfo 

Twitter: www.twitter.com/tukesinfo