Hyppää sisältöön

Kemikalier är inte den enda faran med Squishies-leksaker – ta bort så att småbarn inte kommer åt dem

Mediatiedote
Utgivningsdatum 26.6.2018 15.37 | Publicerad på svenska 6.7.2018 kl. 8.14
Pressmeddelande
Squishies-leksaker kan vara farliga för småbarn.

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) varnar för kvävningsrisken som Squishies-leksaker orsakar. Tukes ber att konsumenter ska lämna tillbaka I Love Squishies-leksaken till affären, eftersom det från den lossnar smådelar som kan orsaka kvävningsrisk. Huvuddelen av de finska leksakshandlarna har på eget initiativ tagit bort Squishies-leksakerna från försäljning, men utbudet i utländska nätbutiker är rikligt.

Squishies-leksakerna är mjuka skumplastleksaker som har blivit populära under vårvintern. Leksakerna blev mycket uppmärksammade när danska myndigheter hittade farliga kemikalier i tolv leksaker. Idag hände det också att Tullen meddelade att de hade avvisat ett stort parti Squeeze the Squishy-leksaker på grund av skadliga kemikalier och kvävningsrisk.

De flesta Squishies-leksaker är märkta ”Förbjuden för barn under tre år”, men dessa leksakers enkelhet, klara färger, mjuka form och lätthet lockar speciellt små barn. Tukes och Finlands Leksaksförbund uppmanade redan under våren finländska företag att avstå från att för försäljning anskaffa Squishies-leksaker, från vilka det lossnar smådelar som orsakar kvävningsrisk för småbarn.

- De finländska företagen har agerat ansvarsfullt och de flesta har inte beställt några Squishies-leksaker alls för försäljning. Efter det danska meddelandet i förra veckan har vi varit i kontakt med företag hos vilka vi upptäckte Squishies-leksaker till försäljning och de har frivilligt avlägsnat dem ur sina sortiment. Här är vi insatta i och uppmärksammar frågor kring leksakers säkerhet. I den internationella näthandeln erbjuds det dock rikligt med Squishies-leksaker, säger överinspektör Anja Merenkivi hos Tukes.

Så här kan du följa upp vilka leksaker som är farliga

  • Leksaker som Tukes konstaterar är farliga finns i marknadsövervakningsregistret.
  • Alla europeiska myndigheter antecknar farliga produkter som de hittar i Varningssystemet för farliga produkter. I systemet hittar man flera Squishies-leksaker som orsakar kvävningsrisk: Squishies-bollar som spanska tullen har avvisat samt ljusröd nalle och jordgubbstårta som har funnits till försäljning i Luxemburg. De aktuella leksakerna kan också ha sålts i nätbutiker.
  • Om du själv köper leksaker från nätbutiker utanför EU, finns det ingen ansvarig instans för produktens säkerhet i Europa. Produkten uppfyller nödvändigtvis inte heller de europeiska säkerhetskraven.

Om du i ditt hem hittar någon leksak som man inom EU-området har konstaterat vara farlig, ta kontakt med säljaren.

Mer information:

Tukes marknadsövervakningsregister

Mer information om de kemiska analyser som danska myndigheter har gjort på Squishies-leksaker (på engelska)

Leksaker som danska myndigheter har konstaterat vara farliga (pdf)

överinspektör Anja Merenkivi, tfn 029 5052 192, e-post: förnamn.efternamn at tukes.fi

överinspektör Anja Merenkivi, tfn 029 5052 192

e-post: förnamn.efternamn at tukes.fi