Hyppää sisältöön

Kemikaalit eivät ole Squishies-lelujen ainoa vaara – poista pienten ulottuvilta

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 26.6.2018 15.37
Tiedote
Tästä Squishies-lelusta irtoaa pikkulapsille vaarallisen pieniä osia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa Squishies-lelujen aiheuttamasta tukehtumisvaarasta. Tukes pyytää kuluttajia palauttamaan kauppaan I Love Squishies -lelun, josta irtoaa tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia. Valtaosa suomalaisista lelumyyjistä on omatoimisesti ottanut Squishies-lelut pois myynnistä, mutta ulkomaisissa verkkokaupoissa tarjontaa on paljon.

Squishies-lelut ovat pehmeitä vaahtomuovileluja, jotka ovat nousseet kevättalvella lasten suosioon. Lelut ovat saaneet paljon huomiota, kun tanskalaisviranomaiset löysivät kahdestatoista lelusta vaarallisia kemikaaleja. Tänään myös Tulli ilmoitti hylänneensä suuren erän Squeeze the Squishy -leluja haitallisten kemikaalien ja tukehtumisvaaran takia.

Useimmissa Squishies-leluissa on ”Kielletty alle kolmevuotiailta” -merkintä, mutta näiden lelujen yksinkertaisuus, selkeät värit, pehmeä muoto ja keveys houkuttelevat nimenomaan pikkulapsia. Tukes ja Suomen Leluyhdistys ovat jo keväällä kehottaneet suomalaisia yrityksiä pidättäytymään hankkimasta myyntiin Squishies-leluja, joista irtoaa pikkulapsille tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia.

- Suomalaiset yritykset ovat olleet asiassa vastuullisia ja suurin osa ei ole tilannut myyntiin Squishies-leluja laisinkaan. Viimeviikkoisen tanskalaistiedotteen myötä olemme olleet yhteydessä yrityksiin, joilla havaitsimme olevan Squishies-leluja myynnissä ja he ovat vapaaehtoisesti poistaneet ne valikoimistaan. Lelujen turvallisuuteen liittyvät asiat tunnistetaan täällä ja niihin kiinnitetään huomiota. Kansainvälisessä verkkokaupassa Squishies-leluja on kuitenkin runsaasti tarjolla, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo.

Näin voit seurata, mitkä lelut ovat vaarallisia

  • Tukesin vaaralliseksi toteamat lelut löytyvät markkinavalvontarekisteristä.
  • Kaikki eurooppalaiset viranomaiset kirjaavat löytämänsä vaaralliset tuotteet Vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään. Järjestelmästä löytyy useampikin tukehtumisvaaraa aiheuttava Squishies-lelu: Espanjan tullin hylkäämät Squishies-pallot  sekä Luxemburgissa myynnissä ollut vaaleanpunainen nalle ja mansikkatäytekakku. Kyseisiä leluja on voitu myydä myös verkkokaupoissa.
  • Jos ostat itse leluja EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista, vastuutahoa tuotteen turvallisuudelle ei Euroopasta löydy. Tuote ei myöskään välttämättä täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia

Jos kodistasi löytyy EU-alueella vaaralliseksi todettu lelu, ole yhteydessä myyjään.

Lisätietoja:

Tukesin markkinavalvontarekisteri

Lisätietoa tanskalaisviranomaisten tekemistä kemiallisista analyyseistä Squishies-leluille (englanniksi)

Tanskalaisviranomaisten vaarallisiksi toteamat lelut (pdf)

ylitarkastaja Anja Merenkivi, p. 029 5052 192, sähköposti: etunimi.sukunimi at tukes.fi

ylitarkastaja Anja Merenkivi, p. 029 5052 192

sähköposti: etunimi.sukunimi at tukes.fi

 
Sivun alkuun